Fietsenstallingen rond Utrecht CS niet gratis in het weekend vanwege druk op begroting van gemeente Fietsenstallingen rond Utrecht CS niet gratis in het weekend vanwege druk op begroting van gemeente

Fietsenstallingen rond Utrecht CS niet gratis in het weekend vanwege druk op begroting van gemeente

Fietsenstallingen rond Utrecht CS niet gratis in het weekend vanwege druk op begroting van gemeente
Fietsers moeten – als ze langer dan 24 uur parkeren – ook in de toekomst betalen om gebruik te maken van de stallingen rondom station Utrecht Centraal. De gemeenteraad had via een motie opgeroepen om de tarieven op zaterdag en zondag aan te passen, om daarmee de strijd aan te gaan met foutgeparkeerde fietsen in het gebied. Het college zegt nu dat NS weliswaar de abonnementen gaat aanpassen, maar dat stallen in het weekend niet gratis wordt en dat dat vanwege de druk op de begroting ook niet wenselijk is.

Fietsers moeten – als ze langer dan 24 uur parkeren – ook in de toekomst betalen om gebruik te maken van de stallingen rondom station Utrecht Centraal. De gemeenteraad had via een motie opgeroepen om de tarieven op zaterdag en zondag aan te passen, om daarmee de strijd aan te gaan met foutgeparkeerde fietsen in het gebied. Het college zegt nu dat NS weliswaar de abonnementen gaat aanpassen, maar dat stallen in het weekend niet gratis wordt en dat dat vanwege de druk op de begroting ook niet wenselijk is.

De lokale fracties van ChristenUnie, EenUtrecht, Student & Starter en GroenLinks schreven in de motie die in november 2022 werd ingediend dat er veel foutgeparkeerde fietsen staan rondom station Utrecht Centraal. Ook stond erin dat veel inwoners, waaronder bijvoorbeeld studenten, in het weekend vrienden of familie bezoeken.

Omdat de stallingen alleen de eerste 24 uur gratis zijn, vroegen de partijen of het college in gesprek wilde gaan met NS, de beheerder van deze fietsenstallingen, om te kijken of het tarief in het weekend aangepast kan worden. Men moet nu 1,35 euro betalen per dag, na de eerste 24 uur. Ook kan er een abonnement genomen worden.

Flexibeler

Het college laat nu weten dat NS heeft toegezegd het abonnementenaanbod uit te breiden en flexibeler te maken. Nu kunnen mensen alleen een jaarabonnement afsluiten voor 80 euro. Hoe deze nieuwe abonnementen er precies uit gaan zien is nog niet bekend. Wel is bekend dat ze eind van dit jaar worden ingevoerd.

Daarnaast heeft NS in het gesprek met het college ook aangegeven dat alleen een aanpassing van het tarief er niet voor zorgt dat meer mensen gebruik gaan maken van de stallingen. Zo zou het gemak van buiten parkeren en de bij sommige reizigers geringe bekendheid van de stallingen ook een rol spelen. “NS wil daarom bij de introductie van het nieuwe abonnement een campagne uitvoeren om de bekendheid van de stallingen te verhogen”, schrijft het college.

Niet wenselijk

Tot slot zegt het college dat het, gezien de druk op de gemeentelijke begroting, niet wenselijk is om het fietsparkeren in het weekend volledig gratis te maken. Een groot deel van de inkomsten komt namelijk van abonnementhouders. “Als we het weekend gratis maken, is de verwachting dat de helft van deze groep hun abonnement opzegt.” De kosten voor de stallingen deelt de gemeente met NS en deze maatregel zou het college jaarlijks ongeveer 250.000 euro kosten.

27 Reacties

Reageren
 1. Statler

  Kijk, dat begint er op te lijken. De fiets als de nieuwe auto. Volgende wordt een heffing gebruik openbare ruimte.

 2. Mark

  Ik hoor het al. Dat blijft dus fiets in het weekend ergens buiten de stalling neerzetten. Mijn fiets is veels te goedkoop om voor een stalling te betalen.

 3. M.

  Je kunt met zekerheid voorspellen wat er dan gaat gebeuren.

 4. Katja

  En dan te bedenken dat Amersfoort 34 miljoen over heeft. kijk, dát is nou eens beleid !

 5. W

  @Katja: Mooi resultaat inderdaad, desalniettemin voorzien ook zij een enorme druk op de begroting komende jaren, door dezelfde bezuiniging vanuit het Rijk: https://www.ad.nl/amersfoort/amersfoort-komende-jaren-begrotingstekort-van-in-totaal-80-6-miljoen-euro~a6f6a53e/

 6. Endie

  We praten over 1-2 Euro om je fiets een heel weekend veilig te stallen. Dat is nog geen pilsje joh.

 7. Don

  Denk dat dit record dan wel weer ruimschoots verbroken gaat worden. Gemeente utrecht propt utrecht vol met autoloze wijken en als je dan braaf met de fiets naar het station gaat krijg je nog even en financiële trap na. Treurig om je tekorten zo op te lossen.
  https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-verwijderde-weer-meer-fietsen-verbod-stationsgebied-alleen-al-goed-voor-8-800-fietsen/

 8. Barry

  Infrastructuur kost geld, ook om het te onderhouden. Als het geld niet linksom gehaald wordt, komt het wel rechtsom.

  Dus logisch om gewoon de gebruiker laten betalen, i.p.v. het weer via een belastingmaatregel of via de treinkaartjes (immers de NS is uitbater).

 9. Mark

  Was mooi geweest, maar ook weer niet zo’n ramp dat het niet kan. Ook fietsers mogen best zich bewust ervan zijn dat het goed stallen van een fiets een paar cent kost. Er zijn ook voldoende goede en gratis plekken op een paar minuutjes lopen, voor wie kan lopen is dat te overwegen. Als je dat er niet voor over hebt, dan blijft het vrije keuze om de fiets gemakzuchtig en egoistisch neer te kwakken vlak voor de ingang van HC, midden op een looproute of in een groenstrook. Met bijbehorend risico dat de gemeente hem verwijdert, hopelijk zo snel mogelijk, voor er een voetganger over struikelt.

 10. de Kreek

  GRATIS BESTAAT NIET!!!!!

 11. n Utrechter

  € 1,75 per 24 uur. Een pilsje kost tegenwoordig al rond de € 4,=. Dus 1 pilsje minder is 48 uur stallen. Tjongejonge heb je dat er niet voor over?

 12. Ria Haermsen

  Dat je uberhaupt moet betalen om een fiets te ‘mogen’ parkeren ………. het is een schande. aan de ene kant wil men dat je milieuvriendelijk reist, aan de andere kant wordt het bestraft door je fiets niet bij een winkel voor de deur te kunnen zetten.

 13. Simpel

  Tja hoe simpel kan het zijn: foutgeparkeerde fietsen gewoon weghalen en naar depot brengen. Ook ‘s avonds en weekend een rondje maken. Dat betaalt zichzelf terug toch.
  Niet genoeg personeel daarvoor? Asielzoekers/Oekraïners genoeg die blij zullen zijn met een baantje.

 14. Koel Hoofd

  €1.35/dag na 1e 24u gratis is micropeanuts voor de dienst van 24uur bewaakt parkeren van je privé vehikel in de openbare ruimte.
  Dagkaart auto is €52,55 en dan is ‘ie niet eens bewaakt.

 15. Claudia

  Das vast om de (nieuwste) fout van Mw. Van Hooijdonk te compenseren. Tja, t moet ergens vandaan komen he?

 16. Lisa

  @ katja

  Niet alleen heeft Amersfoort 34 miljoen over, het is de afgelopen 20 jaar getransformeerd tot een leukere, fijnere en menswaardigere en leefbare stad dan Utrecht. Daar zijn ze dan ook op Europees vlak voor beloond recentelijk.

 17. JdV

  En van de opbrengsten graag extra inzet van handhaving zodat er speciaal in het weekend massal de fout geparkeerde fietsen kunnen worden afgevoerd naar het depot.
  Volgende stap: betaald stallen van fietsen in combinatie met een verbod op stallen buiten daarvoor aangewezen plekken. Betalen voor elke minuut stalling, identiek aan parkeertarieven. Gebruikers van openbare ruimte dienen gelijk te worden behandeld. Iets met artikel 1.

 18. Kaat

  24 uur gratis je fiets stallen in een bewaakte stalling, waar het droog is en verder een klein bedrag voor een dagje extra. Om eerlijk te zijn vind ik dat een weelde.

 19. Nico

  Het heeft even geduurd maar de fiets is de nieuwe melkkoe van de gemeente Utrecht. Beter voor het millieu maar ook nodig voor de begrotig welke de gemeente door haar eigen uitgaven omzeep helpt. Wat minder straten verbouwen en aanpassen houd u zat geld over voor de fietser. 1 tot 2 euro niet zoveel geld maar ja, ooit kon je ook veel goedkoper de auto parkeren todat de gemeente door kreeg dat ze de burger een poot uit konden draaien en wel zo erg dat ze met een slap excuus de hele stad parkeer betalen wlillen/gaan invoeren. Geachte fietsers dit is nog maar het begin, zit daar niet over in……….

 20. Mojoman

  Volstrekte waanzin natuurlijk, al die fiets infrastructuur.
  Iedereen met gezond verstand kan toch bedenken dat zo’n mega fietsparking of fietstunnel of wat dan ook volkomen onverantwoord is. Je kunt het doen maar dan moet je natuurlijk niet gaan zeuren over de kosten. Beter is natuurlijk van te voren te bedenken dan het gewoon onverantwoordelijk omspringen met publiek geld is.
  Wanneer gaat deze stad eens kosten en baten op een fatsoenlijke manier tegen elkaar afwegen.

 21. Danny

  Gewoon de eenvoudigste manier om financiële blunders ongedaan te maken.

 22. Jack

  Niemand heeft gevraagd om deze betaalde stalling, ze hadden gewoon het smakkelaarsveld vol moeten zetten met fietsenrekken.
  Eens in de maand een opruimactie voor te lang staande fietsen.

  Nu hebben ze een dure bewaakte stalling gemaakt in een stad vol oude stationsfietsen en gehuurde swapfietsen..
  Gewoon niet logisch bedacht.

  Maak een gratis stalling bij het station zoals er altijd al was bij de oude busterminal, of maak een groot deel van de bewaakte stalling gratis en onbewaakt.

  Natuurlijk wel laten belopen door politie om hangjeugd en tuig tegen te gaan.

 23. Jan

  @ Mark ‘Mijn fiets is veels te goedkoop om voor een stalling te betalen.’

  Dan ga je toch even lekker lopen.

 24. Bard

  Haha wat een zuurpruimen, maar goed om te horen dat een aantal van jullie naar Amersfoort gaan verhuizen! Zijn ze daar vast blij mee!

 25. Alain

  Helemaal mee eens met degenen die zich afvragen waar dit over gaat.

  24 uur lang staat je fiets droog en veilig, met ontzettend vriendelijke* medewerkers van de gemeente, die in mijn ervaring niet te beroerd zijn om een ouder iemand even te helpen, of een grapje te maken met mijn kleine.

  En wat dat kost: helemaal niks. Ga je een weekendje wel, ach gut, dan betaal je 1,35! Daarvoor heb je nog geen kop koffie. En dan moet je goed lang wegblijven.

  Ga je vrijdagavond op stap en ben je zatermiddag laat pas terug, betaal je nog steeds 0 euro. Pas als je 2 nachten wegblijft en zondagochten weer terugkomt is het die 1,35…

  Als je daarvoor je fiets thuis laat staan… dan heb je de verkeerde prioriteiten.

  *ongetwijfeld voor een habbekrats. en dat met diensten tot diep in de nacht of beginnend heel vroeg in de ochtend!

 26. DW

  wanneer je je fiets al een weekend parkeert, moet je al betalen. Het maakt het alleen meer complex door een uitzondering te maken voor dit station. de reden dat de eerste 24 uur vrij was en is een zeer goede manier om het simpel te houden.

 27. w

  gewoon parkeren maar niet inchecken, dat doe ik al jaren zonder problemen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).