Fietsers Vismarkt ook op ‘rustige’ momenten gemaand af te stappen | De Utrechtse Internet Courant Fietsers Vismarkt ook op ‘rustige’ momenten gemaand af te stappen | De Utrechtse Internet Courant

Fietsers Vismarkt ook op ‘rustige’ momenten gemaand af te stappen

Fietsers Vismarkt ook op ‘rustige’ momenten gemaand af te stappen
Het elektrische bord op de Vismarkt dat fietsers waarschuwt bij drukte slaat ook op ogenschijnlijk rustige momenten aan. “Fietsers a.u.b. afstappen! Het is op dit moment druk in het voetgangersgebied”, is te lezen op het bord, zelfs als er bijna niemand op de weg is.

Het elektrische bord op de Vismarkt dat fietsers waarschuwt bij drukte slaat ook op ogenschijnlijk rustige momenten aan. “Fietsers a.u.b. afstappen! Het is op dit moment druk in het voetgangersgebied”, is te lezen op het bord, zelfs als er bijna niemand op de weg is.

Boven het bord hangt een camera. Zodra deze registreert dat er meer dan 25 voetgangers of fietsers per minuut voorbij komen verschijnt de boodschap. Als dit er minder zijn gaat het bord uit. Het kan dus zijn dat op rustige momenten het bord aanspringt. Dit was woensdagochtend rond 08.00 uur, het moment dat de foto boven dit artikel is genomen, ook het geval. Het bord stond in de afgelopen periode vaker aan, als het ogenschijnlijk rustig was.

“Rond 08.00 uur is het scherm inderdaad een aantal keer aangegaan, omdat er meer dan 25 voetgangers/fietsers waren”, laat de gemeente in een reactie weten. Het elektrische bord is geplaatst op donderdag 1 november, en blijft twee weken hangen. In deze proefperiode wordt door de gemeente gekeken of fietsers daadwerkelijk afstappen bij drukte.

“Eind 2018 vindt de evaluatie plaats op basis van tellingen, enquêtes en interviews. In de loop van het eerste kwartaal van 2019 wordt de raad geïnformeerd over de bevindingen en conclusies”, aldus de gemeente.

Fietsverbod
Het is vanaf mei 2018 op zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 18.00 uur verboden om te fietsen langs de Oudegracht tussen de Hamburgerstraat en de Potterstraat.

De gemeente Utrecht meldt dat er tot nu toe in totaal zes boetes zijn uitgedeeld. “De tijden zijn nieuw en mensen moet er nog aan wennen. Daarom krijgen overtreders pas bij de derde waarschuwing een boete.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. RB

  Allemaal leuk en aardig, maar niemand houdt zich eraan.

 2. Harry

  Wat een immense droefenis deze digitale besluiteloosheid.

  Hoe moeilijk is het om dit deel van de gracht tot voetgangersgebied te bestempelen en fietsen fysiek onmogelijk te maken?

  Antwoord: niet dus behalve voor planeetreddend GL natuurlijk met D66 op de bagagedrager. En weer een leuke som geld in de gracht gedonderd!

 3. James

  Is het misschien een idee om dit gedeelte van de oudegracht te dempen en er een fietssnelweg van te maken?

 4. cas

  Dus een bord dat conflicterende informatie geeft aan de regels in dit gebied… Lekker duidelijk.
  Op het verkeersbord staan gewoon tijden wanneer je er mag fietsen, dan wil je toch geen bord dat iets anders zegt.

 5. Kees Truijens

  Altijd hetzelfde liedje, een probleem oplossen met kostbare technologie. Het is heel duidelijk dat het groeiende aantal bezoekers die de binnenstad te voet bezoeken een fietsverbod nodig maakt. Nou, verbied het dan met een duidelijk bord, zonder uitzonderingen. En dwing dat verbod af met sancties op overtredingen.

 6. Luuk Upuuk

  Zet Bromsnor er neer, ook leuk om toeristen te helpen die de weg kwijt zijn.

 7. w

  gewoon een permanent voetgangersgebied van maken zoals naastgelegen Choorstraat en Steenweg!! voor iedereen duidelijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).