Fietsersbond: verbod fietsparkeren Brusselplein in Utrecht is belachelijk | De Utrechtse Internet Courant Fietsersbond: verbod fietsparkeren Brusselplein in Utrecht is belachelijk | De Utrechtse Internet Courant

Fietsersbond: verbod fietsparkeren Brusselplein in Utrecht is belachelijk

Fietsersbond: verbod fietsparkeren Brusselplein in Utrecht is belachelijk
Het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum
De Fietsersbond noemt het parkeerverbod op het Brusselplein in Leidsche Rijn ‘belachelijk’. De bond krijgt bijval van D66.

De Fietsersbond noemt het parkeerverbod op het Brusselplein in Leidsche Rijn ‘belachelijk’. De bond krijgt bijval van D66.

Wie bij de Jumbo op het Brusselplein boodschappen doet, heeft het al gemerkt. Sinds de zomer staan er verkeersregelaars. Ze sturen fietsers weg; die moeten ergens anders parkeren. De Fietsersbond is boos over deze maatregel, omdat het parkeerverbod volgens hen niet geldig is. Peter van Bekkum, voorzitter van de Fietsersbond, zegt dat er geen officieel verkeersbesluit is genomen.

In een brief vraagt de bond de gemeente Utrecht om de ‘illegale verkeersborden’, die het fietsparkeren verbieden, weg te halen. De Fietsersbond krijgt daarin bijval van D66. Gemeenteraadslid Susanne Schilderman (D66) laat weten kritisch te zijn op de huidige maatregelen: “Wat ons betreft moet het overal makkelijk zijn om met de fiets te komen.” Schilderman noemt het op zijn minst ‘onhandig voor een fietsstad als Utrecht’. “Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer er opeens verkeersborden en -regelaars staan.”

Vragen

VVD-raadslid Gertjan te Hoonte schrijft op Twitter dat zijn partij geen moeite heeft met de situatie, maar geeft ook toe: “We zien wel sinds de opening dat het niet goed werkt zoals het nu is ingericht.” Te Hoonte zegt dat de VVD al meerdere malen om meer fietsrekken heeft gevraagd.

De Fietsersbond eist dat de rekken voor de Jumbo blijven staan zolang de geplande fietsenstallingen nog niet af zijn. Later vandaag dienen de ChristenUnie, D66, PVV en VVD vragen in bij de gemeente.

19 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Al dat oud ijzer op het plein is absoluut geen area promoten ,zorg gewoon voor goede stallingen, misschien had dat onder het plein gemaakt moeten worden.
  De fietsers hoeven niet bijna in de ingang hun ros te stallen.
  Foutje van de planneers

 2. Peter

  Kunnen die gele jasjes gelijk controleren of in het wandelgebied niet gefietst of met scooters gereden wordt zodat je niet om de haverklap opzij moet springen om je lijf te redden

 3. GeeWee

  In een stadscentrum snap ik dat m’n fiets soms niet recht voor de ingang van de super mag staan. In een VINEX-centrum dat zo van de tekentafel komt heb ik er een echt geen begrip voor. Kan die verkeersregelaar misschien een popup stalling gaan beheren? Dat lijkt me een stuk nuttiger dan fietsers pesten.

 4. Mark

  Het maakt weinig uit of er wel of geen stalling is. Er zijn ook al aardig wat ‘nietjes’ als stallingplek vlak in de buurt. Maar in praktijk worden fietsen toch zo dicht mogelijk voor de ingang gekwakt. Naief om te denken dat aanwezigheid van een stalling veel verschil maakt. Zie ook de dagelijkse praktijk in de binnenstad. Alleen staan eventuele handhavers dan net iets sterker. Misschien is het tijd voor een lobbyclub voor voetgangers? Voor voetgangers zou het mogelijk moeten zijn om op veilige wijze winkels te bereiken zonder over fietsen te struikelen. Misschien willen partijen als GL of D66 daar ook wel voor pleiten?

 5. Tom

  Prima om de fietsers eens op hun plek te wijzen en voetgangers prioriteit te geven. Dat gebeurt in Utrecht veel te weinig.

 6. Herman

  Is er eindelijk wat leven op dit “plein”, mag dat ook weer niet…….

 7. jan

  Jeetje wat moeten we dan? met de auto komen? De fiets 200 meter verderop parkeren en met de boodschappen sjouwen? Het wordt trouwens ook tijd voor een extra supermarkt in Leidsche rijn centrum. Er komen nog zoveel bewoners bij. Er worden nog flink wat palen in de grond geslagen aankomend jaar. Misschien is het een idee om een mooie supermarkt te bouwen met een fantastische fietsenstalling. Net zo mooi en overdekt als de autogarage bij de Jumbo (is toch niet meer van deze tijd???)

 8. Koel Hoofd

  Op het AD is er ook een artikel aan gewijd en laat Bram Fokke (oud D66 raadslit op bakfiets) van zich horen. Want die Fietsersbond vind altij alles belachelijk, bijvoorbeeld dat fietsers niet door drukke straten vol voetgangers mogen fietsen (bijv. vismarkt).
  Bram Fokke vind het nu maar belachelijk dat fietsers met winkelkarretje 150m naar hun fiets moeten lopen en dan weer 150m terug om karretje te deponeren, en dan weer 150m naar hun fiets toe wandelen.
  Maar D66 en politieke bedpartner GL eisen precies dat wel van automobilisten…
  Sterker nog, die vinden het doodnormaal dat mensen in merwedekanaalzone ruim een kilometer (NB!) naar de P+R zullen moeten gaan lopen met zware boodschappen en kleine kinderen…

  Soms vraag ik me wel eens af of onze politiek wel van deze wereld is….

 9. Willemijn Timmermans

  Als ik mijn fiets parkeer op het Berlijnplein in de buurt van de ingang van de Jumbo staan daar max 20 fietsen. Nooit VOOR de ingang. Wat is het probleem?

 10. Erwin

  Het lijkt met al die parkeergarages daar wel of alleen automobilisten welkom zijn in LR…
  En nu dit weer!

 11. Pieter post

  Leidsche Rijn hoort niet bij Utrecht. We hebben niks met hun te schaften. Leidsche Rijn is net als Nieuwegein, houten, Amersfoort niet verbonden aan onze stad, alleen eraan geplakt.

 12. Zwaon

  Nu kan het aan mij liggen, maar de plein zelf is niet om aan te zien en de naam Brusselplein niet waard Maarja, welke malloot gaat er dan ook in Leidse Rijn wonen, zo en zo raar volk wat daor gaot wonen, maor dat is mijn mening.

  Kunnen ze o.a. mekkeren over fietsen ………. dat type volk, dus.

 13. Gregor

  Het is een prachtig plein, met stadse allure. Ik snap dan wel dat je die fietsers daar weg wil hebben. Echter is er nauwelijks een alternatief. Pas bij het station óf bij de ingang van de parkeergarage van de Jumbo kan je je fiets kwijt. Loop jij dan maar eens een halve kilometer met je kratje bier en tassen boodschappen naar je fiets. Daar zou een VINEX wijk echt niet voor gebouwd moeten zijn. Zeker niet als het alternatief de auto wordt weggepest. Wat blijft er dan over??

 14. Jansen

  De fietsersbond is wel alle contact met de realiteit zo langzamerhand kwijt. Die denken, omdat ze een fietslobby zijn, dat ze compleet doorgeslagen alleen maar voor de fiets en tegen de rest moeten zijn ofzo. Beetje koekoek zijn ze aan het worden daar.

  Geparkeerde fietsen voor ingangen en op pleinen is geen gezicht en vaak ook een struikelhindernis. Nederlanders en wat simpele regeltjes; a match made in hell lijkt het wel. Dan loop je maar even 50 meter. So what.

 15. Marcel

  Het bestuur is de gemeente raad. Die beslissen wat er gaat gebeuren. Het college ( wethouders ) voeren ui wat de raad wil. Dit rare systeem is echt aan vernieuwing toe. Waarom?
  Ik citeer: Later vandaag dienen de ChristenUnie, D66, PVV en VVD vragen in bij de gemeente.
  Hoezo vragen? De gemeente? Wie zijn dat? College? De raad? De ambtenaren?
  Echt waar, hier moet een eind aan komen. Een partij – die er nieuw moet komen -moet deze bestuursvorm snel opheffen. Al het gemekker hier houdt dan vanzelf een keer op. Een stadsbestuur dat door inwoners wordt gekozen en dat bestuur voert uit. Zo moeilijk is dat niet.

 16. Fred

  Wat blijft er over na het hinderen van auto’s, motoren, bromfietsen, scooters en fietsen? De aloude benenwagen. Totdat er teveel mensen gebruikmaken van die benenwagen, sommige mensen daar hinder van ondervinden en van gemeenteege bepaald wordt dat er een nieuwe snelheidslimiet dient te worden gehandhaaft: het bekende slakkentempo.

 17. Jos

  Gelijk hebben ze al die fietsen weg,wat een zooitje zeg,je bent je leven niet zeker als je daar loopt,zelfs motoren rijden op het plein over de stoep.

 18. Willem

  Jumbo had toch zelf een inpandige fietsenstalling kunnen maken. Als je een winkeltje begint moet je niet raar opkijken dat er ook klanten komen. Kijk naar Ikea, die lost toch ook het parkeren zelf op? Of bij AH in de Burg. Reigerstraat. Ook een inpandige fietsvoorziening.

 19. PeterH

  Tja, de fietsersbond….. een lobbyclub met een stuitend hypocriete levensbeschouwing. Onder andere dankzij dit genootschap is de fiets de volledige samenleving ingerommelt. Je kan nergens meer veilig lopen, die dingen staan en rijden overal. Na de dominantie van de auto mogen we nu blijkbaar de fiets-dictatuur beleven.
  Onze gemeenteraad faciliteert dit ook volledig door trottoirs doodleuk in fietspaden over te laten gaan, en fietsnietjes bereikbaar te maken via: een zebrapad. Te bekijken bij winkelcentrum de gaard, waar door de aanpassing van de Kapteijnlaan een “fietsdoorsteekje” ontstaan is aan de achterkant van de AH.
  Kan je leuk voor je sokken gereden worden terwijl je op een trottoir of zebrapad loopt. De fietsersbond maakt zich druk over gevaarzetting voor de fietser, maar heeft lak aan de rest. Bij de beschrijving van overtredingen op hun site komt “fietsen op de stoep” niet eens voor, blijkbaar volkomen acceptabel. Bij “ongevals-afhandeling” is bij die club alleen sprake van “de auto”. Van de drie ongevallen waar ik de afgelopen paar jaar in mijn kenniskring gehoord heb was er één auto/auto en twee fiets/fiets waarbij de fietsende daders maakten dat ze wegkwamen. Resultaat : ziekenhuis opname 1x auto en 1 x fiets, en doktersbehandeling 1x fiets.
  Ik wordt dus een beetje moe van het slachtoffergedrag van de fietsersbond.
  Sorry, maar moest dit even kwijt.

  Met vriendelijke groet,

  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).