Fietspad bij Villa Jongerius 2 weken dicht vanwege bodemverontreiniging Fietspad bij Villa Jongerius 2 weken dicht vanwege bodemverontreiniging

Fietspad bij Villa Jongerius 2 weken dicht vanwege bodemverontreiniging

Fietspad bij Villa Jongerius 2 weken dicht vanwege bodemverontreiniging
Kruispunt bij de Nelson Mandelabrug
Het fietspad langs Villa Jongerius, op de Dr. M.A. Tellegenlaan, gaat twee weken dicht omdat er bodemverontreiniging is gevonden. Bij de werkzaamheden blijkt gas vrij te komen dat schadelijk is voor de gezondheid. De overlast voor fietsers is beperkt.

Het fietspad langs Villa Jongerius, op de Dr. M.A. Tellegenlaan, gaat twee weken dicht omdat er bodemverontreiniging is gevonden. Bij de werkzaamheden blijkt gas vrij te komen dat schadelijk is voor de gezondheid. De overlast voor fietsers is beperkt.

Rond de Nelson Madelabrug waar de Kanaalweg, de Van Zijstweg en de Dr. M. A. Tellegenlaan samenkomen wordt hard gewerkt aan de weg. Er komt een fietsonderdoorgang en er wordt een nieuw busbaan aangelegd. Ook de autoweg wordt daarom aangepast.

De Kanaalweg is al vanaf september afgesloten, en blijft dat voor meer dan een jaar. Mensen rijden onder meer om via de Dr. M. A. Tellegenlaan. Deze weg wordt aan een kant vanaf 21 januari afgesloten voor 2 weken.

Rottende eieren

Vorig week, tijdens de aanleg van de riolering naast het fietspad aan de kant van Villa Jongerius, werd duidelijk dat de bodem verontreinigd is. De gemeente schrijft:Bij de werkzaamheden in de bodem komt een gas vrij dat schadelijk is voor de gezondheid. Het betreft waterstofsulfide dat sterk ruikt naar rotte eieren en ontstaat bij rottingsprocessen van organische stoffen.”

De bodem hoeft niet gesaneerd te worden, maar er zijn wel maatregelen nodig. De bouwmedewerkers moeten beschermende pakken aan, er worden ventilatoren ingezet en er komt schoon zand te liggen.

Beperkt hinder

Afhankelijk van de bestemming hebben fietsers beperkt hinder. Sommigen moeten twee keer de Dr. M. A. Tellegenlaan oversteken om verder te kunnen fietsen. “Dit levert vertraging op. Dit is vervelend maar helaas niet te voorkomen”, aldus de gemeente. Fietsers tussen Transwijk Zuid en Utrecht Centraal worden met bebording op straat geadviseerd om via de Balijebrug en Croeselaan te rijden.

Het project rondom de fietstunnel en de busbaan gebeurt in fases, maar is wel een flinke klus. Daarom zullen er meerdere omleidingen te verwachten zijn het komende jaar.

Bron: gemeente Utrecht

2 Reacties

Reageren
 1. herman

  Wat een verassing dat de bodem verontreinigd is daar….

  Dat had je wel kunnen ruiken, dat doen ze nu echt, maar ook op grond van de geschiedenis, ooit was daar MOB complex gevestigd, defensie keek niet zo nauwe met wat morsen van diverse vloeistoffen.

  Toen er vorig jaar midden op het voormalige MOB complex werd gegraven kon je de dieselwalmen ruiken….

  Factuurtje richting Defensie dus!

 2. Koel Hoofd

  Sinds wanneer is een natuurlijk verrotingsproces bodemverontreiniging?
  Omdat het naar rotte eieren stinkt? Daar wordt een heel ecosysteem aan microrganismen omzeep geholpen vanwege fietscomfort. Maar het zijn geen bomen, dus vinden die groene rakkers dat helemaal niet erg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).