Fietspad Wilhelminapark na herinrichting steeds vaker gebruikt door auto’s | De Utrechtse Internet Courant Fietspad Wilhelminapark na herinrichting steeds vaker gebruikt door auto’s | De Utrechtse Internet Courant

Fietspad Wilhelminapark na herinrichting steeds vaker gebruikt door auto’s

Fietspad Wilhelminapark na herinrichting steeds vaker gebruikt door auto’s
Stichting Wilhelminapark en omwonenden rondom het park uitten steeds meer hun zorgen over auto’s die gebruik maken van het Loolaantje, het drukke fietspad door het park. Sinds de herinrichting van het kruispunt afgelopen september is het mogelijk voor auto’s om op het fietspad te komen en dat levert gevaarlijke situaties op. De gemeente kijkt het voorlopig nog even aan. 

Stichting Wilhelminapark en omwonenden rondom het park uitten steeds meer hun zorgen over auto’s die gebruik maken van het Loolaantje, het drukke fietspad door het park. Sinds de herinrichting van het kruispunt afgelopen september is het mogelijk voor auto’s om op het fietspad te komen en dat levert gevaarlijke situaties op. De gemeente kijkt het voorlopig nog even aan. 

In de oude situatie was het voor auto’s niet mogelijk om het fietspad op te komen doordat er twee paaltjes op het pad stonden. Deze zijn in de nieuwe situatie weggehaald. “Wie nu vanaf de Burgemeester Reigerstraat aan komt rijden, kan met een haakse bocht nu zo het fietspad op rijden,” vertelt Cathrien Ruys, voorzitter van Stichting Wilhelminapark. “Ik denk echt dat het verstandig is om weer een paaltje terug te zetten.”

Voor de herinrichting heeft de gemeente samengewerkt met de stichting. Het commentaar van Ruys is dan ook zeker niet als een aanval op de gemeente bedoeld. “Het is slechts een constatering en volgens mij heeft iedereen het beste voor met veiligheid. Dit situatie is absoluut verbeterd ten opzichte van hoe die was, alleen voorheen konden er geen auto’s op het pad komen. En helemaal met de hoeveelheid fietsers die zonder licht rondrijden is het wachten op een ongeluk.”

Botsingen met paaltje

De gemeente laat via woordvoerder Mara Hoogveld weten dat het paaltje dat auto’s moet weren juist bewust is weggehaald. “Er zijn in de stad vaak botsingen met paaltjes. Daarom worden er zo min mogelijk van geplaatst. Na een locatiebezoek in december heeft de gemeente inderdaad een melding van de Stichting gekregen dat er af en toe een auto doorrijdt. Hoewel het Loolaantje duidelijk, alleen al door de vele fietsers, een fietspad is. Dit signaal is besproken in het wijkverkeersoverleg en er is nog onvoldoende aanleiding om de situatie aan te veranderen. Ervaring leert dat mensen tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuwe verkeerssituatie.”

20 Reacties

Reageren
 1. Kees N

  Ik voel me schuldig aan deze ontwikkeling:
  Ik beken dat ik in de jaren 70 af en toe op het toenmalige voetpad reed (met de fiets). Medestudenten zijn nog bekeurd daarvoor.
  Maar het was niet meer tegen te houden, en uiteindelijk maakte de gemeente er een fietspad naast.
  Ik vraag me nu af hoe lang het duurt tot er een 4-baans snelweg ligt ….

 2. Martijn

  “Wennen” aan de “nieuwe” verkeerssituatie is een drogreden. Er is helemaal geen nieuwe verkeerssituatie. Het was een fietspad en het is een fietspad. Ik vermoed dat de Politie graag de paaltjes weg wilde om zo met hun auto’s door het park te kunnen scheuren om een stukje af te steken. Dat heb ik al een paar keer zien gebeuren. Levensgevaarlijk!

 3. Marcel

  “Hoewel het Loolaantje duidelijk, … , een fietspad is.” Hoezo? Ik zie geen enkel verkeersbord, dat daar op duidt. Of is een verkeersbord plaatsen een te eenvoudige oplossing, in het kader van het tegengaan van overbodige borden?

 4. Frans van Overeem

  Nee gemeente, dit is geen kwestie van wennen. Veel bezoekers van het restaurant nemen (uit onwetendheid) het fietspad. Dat zijn incidentele bezoekers die er dus niet aan wennen. Gewoon weer afsluiten voor auto’s. Kwestie van gezond verstand gebruiken of wachten op een fietser die plat gereden wordt. Zeg het maar.

 5. Frank

  Zet die paaltjes daar maar weer neer. Dan kun je erop wachten dat er in het weekend met regelmaat een fietser met een stuk in z”n kraag en zonder licht aan op z’n smoel klapt omdat-ie de paaltjes niet ziet.

 6. Geologic

  Volgens mij is hier één hele simpele oplossing mogelijk, die ook nog eens zeer gebruikelijk is in Utrecht: rood asfalt. Jammer dat de grootste voorvechter van het rode asfalt, Bram Fokke, uit de gemeenteraad is, en het gelijk fout gaat…

 7. Willem

  @marcel: zoom anders even in op bovenstaande foto en ga op zoek naar het bord. Tip: hij is blauw. Succes!

 8. Wim

  @Frank: Mooi toch?
  Twee goede levenslessen in 1 klap:
  a) Beschonken deelnemen aan het verkeer mag niet.
  b) Licht is verplicht

 9. Teunis

  Botsingen met paaltjes gebeuren ook bij grote drukte en daarom is het zeker op deze route geen overbodige luxe dat dat obstakel weg is. Als de gemeente geen rood asfalt wil, kan er misschien bij de ingang iets op het asfalt worden geschilderd.

 10. WP

  @Marcel,

  er staat toch echt een bord met “Fietspad” op de lantaarnpaal. Even inzoomen op de foto.

  Een rode kleur zou wellicht ook wel helpen of ingestrooid asfalt wat je wel vaker in parken ziet. Een paaltje is uiteraard wat goedkoper.

 11. Rob

  Links en rechts een bord “verboden voor auto’s” zou kunnen helpen

 12. Lekkage

  Alles lezend dan nu het beste voorstel.

  Asfalt eruit, opheffen dat fiets/voetpad. Gras erin en bomen erop.
  Beestjes ook weer blij.

 13. BramD

  Gaan de fietsers toch op het voetpad rijden. Voetgangers zijn daar al lang aan gewend.
  En het fietspad kan dan gebruikt worden voor de auto’s.

 14. Esther

  Grote fiets op het fietspad schilderen. En graag een bordje “dus niet brommen” (of bestaat dit niet meer?) onder het blauwe bordje FIETSPAD….

 15. Utrechter

  Ik heb deze herinrichting nooit begrepen. Het is één van de drukste fietspaden van de stad en dan wordt de verbinding heringericht ten faveure van de paar auto’s die er rijden, met een rare verhoging midden op de weg. Maak er een apart fietspad van aan de parkzijde rondom de rotonde en klaar is kees.

 16. Jacobson

  Verbazingwekkend dat zelfs een artikel over auto’s op het fietspad uitmondt in gemekker over fietsers!

 17. Geenstijl@Utrecht

  Dan toch maar hopen dat het elitaire auto’s zijn, en niet van die aftandse Tokkie bakken.

 18. Mobileon

  Bord fietspad wat er nu hangt lijkt me geboeg zeggen. vreemd dat juist vanuit de Burg.Reiger m automobilisten de neiging krijgen het park de doorkuisen na haakse bocht. Maar als dat zo is dan aan de achterkant van het bord op de vluchtheuvel een verboden linksaf te slaan bord hangen met uitgezonderd fietsers eronder?

 19. Bart

  @ Utrecht

  Dat was helaas wel nodig, omdat veel fietsers, komend uit de richting van de Burg. Reigerstraat, in één rechte lijn naar het Loolaantje reden. Deels tegen het autoverkeer in dus. Nu is iedereen gedwongen om netjes om de eigen rijbaan te blijven.

  Van mij mag het Loolaantje overigens 2x zo breed. Dat zal uiteindelijk nodig blijken om de toenemende stroom fietsers tussen het USP en de binnenstad de ruimte te geven.

 20. THijs Notenboom

  3 januari 2017

  Vanmiddag tegen 16:30 moest ik om een ongeluk ve vermijden bijna de heg in op het Loolaantje. Ik reed langs het restaurant richting stad toen er een auto langs het laantje uit de richting stad om de hoek kwam. Het is voor mij niet de eerste keer dat ik daar geconfronteerd werd met een auto. Ik ben zelfs een keer uitgescholden toen ik een chauffeur er op wees dat hij op een fietspad reed en dat hij dat wel kon zien aan de breedte van het asfalt. Smoezen van klanten van het restaurant heb ik ook al diverse keren gehoord. “Invaliden afzetten voor de deur” is het argument dan. Ik neem aan dat het restaurant voor invaliden niet adviseert om het fietspad maar te nemen!
  Vanmiddag ben ik wel erg geschrokken. Het is echt van de gekke dat het nog steeds mogelijk is om met een auto door het park te rijden langs het Loolaantje.
  Ik zie overigens dat ik niet de enige ben die zich hierover uitspreekt op internet.
  Gebeurt er wel iets met deze reacties?
  Thijs Notenboom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).