Fietsrave door Utrecht vraagt aandacht voor jongeren die lijden vanwege coronacrisis Fietsrave door Utrecht vraagt aandacht voor jongeren die lijden vanwege coronacrisis

Fietsrave door Utrecht vraagt aandacht voor jongeren die lijden vanwege coronacrisis

Fietsrave door Utrecht vraagt aandacht voor jongeren die lijden vanwege coronacrisis
Foto's: Bas van Setten
Zo’n 150 jongeren fietsten zondag aan het eind van de middag mee met een zogenoemde fietsrave door Utrecht. Op de kop van de karavaan reed een bakfiets met daarin Tim Senders als dj. De initiatiefnemers wilden hiermee aandacht vragen voor jongeren die vanwege de coronacrisis in de problemen komen.

Zo’n 150 jongeren fietsten zondag aan het eind van de middag mee met een zogenoemde fietsrave door Utrecht. Op de kop van de karavaan reed een bakfiets met daarin Tim Senders als dj. De initiatiefnemers wilden hiermee aandacht vragen voor jongeren die vanwege de coronacrisis in de problemen komen.

“De coronamaatregelen zorgen ervoor dat er veel nieuwe problemen op de loer liggen: enorme stagetekorten, minder perspectief voor een baan en eenzaamheid en depressie”, is te lezen in een persbericht van de fietsrave. “Al bijna een jaar horen we ‘het is maar een jaar’, ‘het is maar een feestje’ en ‘er zijn ergere dingen’. Maar ondertussen biedt de situatie steeds minder uitzicht en perspectief. Voor veel jongeren is deze onzekerheid ondraaglijk.”

De deelnemers verzamelden om 17.00 uur op het Jaarbeursplein. Daar waren stippen op de grond aangebracht zodat iedereen makkelijk anderhalve meter afstand kon houden. Na een korte toespraak van initiatiefnemer Tessa Di Corrado begaf de stoet zich richting het Vredenburg.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Singel

Onder begeleiding van een aantal politiemotoren reden de jongeren door de stad richting de singel. Onderweg was muziek te horen via speakers en sommigen hadden hun fiets versierd met lichtjes. Vervolgens volgden de deelnemers de singel om tot slot weer te eindigen op het Jaarbeursplein.

De initiatiefnemers van de fietsrave hebben zich laten inspireren door vergelijkbare evenementen in Berlijn en Liverpool. “Wij hopen op een solidair beleid voor de volksgezondheid van iedereen. Van jong tot oud. En waar er meer oog is voor (kwetsbare) jongeren.”

Senders is onder andere bekend van Streetlab. Ook presenteerde hij dit jaar het Nationale Aftelmoment.

32 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Ja wat een hel is het voor die arme jongeren. Een lijdensweg voor de rubbertegelgeneratie. Opgevoed met het idee dat de wereld aan hun voeten ligt. Dat ze kunnen worden wat ze maar willen. De sky is de limit. Zelfontplooing voor materieel bezit. Woe hahahaha. Realitycheck 101. Welcome to the real world sneeuwvlokken.

  2. Allwin

    Sympathie hiervoor maar toen ik las “sommigen hadden hun fiets versierd met lichtjes” dacht ik: het zou ook ‘s tijd worden dat ze wat aan fietsverlichting deden. Houden zo!

  3. Chiel

    Die dakhaas heeft een amsterdamse vlag op ze fiets

  4. Gerard Brugmans

    Iedereen heeft het moeilijk, en ik heb begrip voor alle zorgen. Maar deze jongeren vragen om solidariteit terwijl het (feest)gedrag van veel jongeren juist erg weinig solidariteit uitstraalt. Zou het niet netter zijn als de initiatiefnemers eerst even hun asociale leeftijdsgenoten tot de orde roepen?

  5. Jankanerwatvan

    Ga lekker terug naar amsterdam met deze onzin en je vlaggetje tim senders. Zag meer ov-fietsen dan normale fietsen.

  6. HArry

    Als je niets te vrezen hebt wordt je na 9 maanden verbod op je jeugdbeleving het wel zat. Applaus voor deze uiting van verzet en oproep tot zelfstandig en autonoom nadenken.

    Lang leven de vrijheid en gezond verstand! Mijn steun hebben ze!

  7. Manou De R.

    Het is voor iedereen ongeveer hetzelfde. Elke keer dat vragen om een uitzonderingspositie is belachelijk.

  8. Yoshua

    Jongeren(alle mensen) die bang, onzeker zijn en exact willen weten wat er op 20 augustus 2021 gebeurd in hun leven die lijden inderdaad.
    Niemand weet wat een pandemie gaat doen.
    Bange onzekere mensen vragen zich van alles af en willen een antwoord en bevestiging op alle vragen die in het hoofd speelt.
    Deze mensen die lijden echt, daar ben ik van overtuigd.
    Gelukkig dat het een klein percentage is die niet in staat is om rustig af te wachten op wat komen gaat.
    Stil zitten als je geschoren wordt is het beste om rustig de storm te doorstaan.

  9. WvR

    Jongeren?
    Volgens mij zijn die Senders en Di Corrado wel zo’n beetje rond de 30.
    Als je het dan nog niet in je uppie kan bolwerken zonder dat iemand je aan het handje vasthoudt, dan wordt het nog een lang moeizaam leven ja.

  10. Bert V

    @jdv – je weet duidelijk totaal niet waar je over praat. Bij mij in het ziekenhuis zien we op het moment een ongelofelijke piek in zelfmoordpogingen onder jongeren en onze collega’s in de eerste lijns hulp (psychologen etc) zitten totaal vol en hebben enorme wachtlijsten. Er zijn vele jongeren die er inderdaad aan onderdoor gaan en de rest van hun leven hiervan de negatieve geestelijke gevolgen gaan ondervinden. Ik vind Corona doden verschrikkelijk maar laten we ook oog hebben voor de jonge mensen die we in andere omstandigheden wellicht nog hadden kunnen helpen maar voor wie nu alle hulp te laat is gekomen.

  11. Max

    @JdV
    In een hoop gevallen zou ik het met je eens zijn maar hier absoluut niet.
    Jongeren hebben het meeste te leiden onder deze maatregelen; ze lopen achterstand op bij school/studie, ze zijn hun (bij)baan kwijt en ze heben vaak nog niet zo’n sterk sociaal netwerk.
    Als ik nu nog 20 was en ik zat alleen op mijn 10m2 kamer en had verder niets te doen zou ik ook niet heel gelukkig worden.

  12. Manou De R.

    @ JdV: precies zoals jij het zegt. Héél preciés zelfs.

  13. JdV

    @Max: Met alle respect maar volgens mij ben je niet helemaal lekker. De IC’s en ziekenhuizen liggen vol met mensen die zichzelf geen jongeren meer noemen. Meer dan 10.000 mensen overleden. Bijna geen jongeren. En jij vergelijkt het vervelen op een kamertje en niet naar kroeg of festival kunnen daar mee? En dan vind je dat nog erger ook?

  14. Manou De R.

    Het creëren van die rubberen stoeptegel generatie begint al vroeg. Het beste voorbeeld hiervan komt van het schoolplein. Kwart voor drie in de middag: “ophaaltijd”. Allemaal ouders van ook diezelfde kwekersgeneratie welke hier door iemand anders heel treffend met “bakfiets-fietsende-vegan-Macbook” types werd omschreven. In het midden van het schoolplein een krijsend kind met een optisch wanhopige vader erbij. Andere ouders kijken naar hun schoenneuzen met een mimiek van herkenning: “… dit hebben wij óók…”. Bij het krijsende kind een vader die uitroept: “.. maar .. maar.. wat wil je dan wél eten vanavond?..” gevolgd door: “als je nu ophoudt met huilen gaan we een ijsje halen”. Deze ouders vinden het dan raar als deze kinderen in de pubertijd een grote waffel tegen ze opzetten en weten dan zogenaamd niet waar dit vandaan komt.

  15. Ptje

    Eens met @JdV.
    Eens met @WvR
    De leeftijdsgrens van het begrip “jongere” is de laatste jaren behoorlijk opgeschoven. Af en toe hoor je zelfs 35! En vanaf je 45e ben je al te oud voor de arbeidsmarkt…dat zijn dan 10 werkzame jaren. Daar zou ik ook gestresst van worden. Oh wacht, dat ben ik al want 56 en al 5 jaar zonder werk ☺️.

  16. Karel

    Het woord “lijden” komt me in dit kader erg overdreven voor.

  17. Ptje

    Eens met @JdV
    Eens met @WvR
    De leeftijdsgrens van het begrip “jongere” is de laatste jaren wel heel erg opgeschoven. Soms hoor je zelfs 35. En vanaf je 45e ben je te oud voor de arbeidsmarkt. Dat zijn 10 werkbare jaren. Van dat vooruitzicht zou ik ook gestresst raken 😱. Oh wacht, dat ben ik al want 56 en al 5 jaar zonder werk.

  18. Joris

    Het zijn ook vooral de OV fietsen met verlichting…..van de niet-OV fietsen lijkt fietsverlichting op de foto’s uitzonderlijk. Als dat al te moeilijk is…..

  19. Stadsie

    Sympathieke aktie. Mijn steun hebben ze.

  20. Hendrik

    Leuke actie, wat die zure boomers hierboven ook zeggen…

  21. Cico

    Ja joh, al die jongeren moeten niet zeuren! Ze kunnen toch ook 24/7 gaan reageren op elk artikel dat geplaatst wordt op DUIC, daar krijg je een topcarriere mee, superleuke sociale contacten en positieve gevoelens!

  22. Sjors

    Iederéén lijdt onder de coronacrisis.

    Mijn overgrootmoeder van 94 schudt meewarig haar hoofd en herinnerd zich die hongerwinter die ze als jongere mee moest maken. Maar da’s natuurlijk peanuts vergeleken bij wat deze Netflix generatie moet doorstaan

  23. Knuppel

    Hebben de vaste reageerders eigenlijk nog goede voornemens gemaakt? Minder zeuren, misschien? Of gewoon ‘n keer niks zeggen als je niks bij te dragen hebt? Of proberen om je in iemand anders te verplaatsen? Gratis tip.

    Verder inderdaad zuur dat stages etc. massaal niet doorgaan. Ook co-schappen zijn grotendeels uitgesteld. Dat betekent dat talentvolle mensen niet kunnen beginnen aan het opbouwen van hun carrière.

  24. Wouter

    @Ptje
    Misschien is het interessant om zelf een bedrijf te beginnen. Toen werkgevers tijdens de kredietcrisis massaal de deur dicht deden voor pas afgestudeerden heb ik mijn eigen bedrijf opgestart om zo dan toch maar wat werkervaring op te doen. Dat zou een tijdelijke oplossing zijn, maar het bevalt nog steeds prima.

    Leeftijd is nooit een factor geweest. Opdrachtgevers kijken met name naar relevante ervaring, een schappelijk uurtarief en goede resultaten. Dat klinkt makkelijk als iemand die blijkbaar tot voor kort nog jong was, maar ze hoeven zich nu eenmaal geen zorgen te maken over diverse leeftijdsgebonden risico’s die relevant zijn als ze iemand in dienst willen nemen.

    Natuurlijk zijn er nadelen om met een adviseur te bespreken, zoals de onvoordelige pensioenopbouw. Door de structurele ontwerpfouten in het pensioensysteem is dat systeem toch al niet bepaald betrouwbaar voor mijn generatie, maar dat ligt voor u anders.

    De KVK kan vermoedelijk op diverse punten helpen. Volgens mij zijn er regelingen om met ondersteuning vanuit werkloosheid een bedrijf te starten.

    @JdV:
    Iedere generatie heeft uitdagingen en snowflakes. Door de handigheid met social media merk je de jongste generatie nu alleen sneller op.

  25. cas

    @ Manou, nog erger zijn al die huilerige mensen die in goede tijden geen inmengingen van de overheid willen hebben, maar als het even tegen zit altijd met het vingertje wijzen.
    Die in een ideale denkbubbel leven en iedereen hun wil probeert aan te smeren maar geen enkel tegengeluid dulden. En ipv zelf op te staan, aan te passen en te strijden wederom boos op de overheid worden omdat die niet genoeg zou doen voor hun wereldje. (Woke is onder andere een bijnaam hier voor)

  26. Hans

    We zitten allemaal in hetzelfde bakfietsie, dan wel schuitje. Geleden wordt er zeker, door jong & oud. Wel is het een feit dat dit leed niet in gelijke mate verdeeld wordt. De lijdt meer dan de ander. Maar deze jongeren ontzeg ik hun recht op uiten van het door hun werkelijk gevoelde leed niet. Zeker, zij die in het ziekenhuis liggen lijden objectief gezien het meest. Maar ook het zorgpersoneel lijdt, de horecaondernemer lijdt, Jan met de Pet met zijn Mopperende Mien op de bank lijdt. Kortom we hebben allemaal last van de gevolgen die deze pandemie met zich meebrengt. Wel heb ik ondervonden dat je eigen leed – zeker als je gezondheid nog goed is – vermindert als je je het lot van anderen een beetje praktisch aantrekt. Iemand bellen, wat van je laten horen. Een boodschapje doen en humor betrachten, het helpt.

  27. Ptje

    @Wouter: dank voor het meedenken. Ben in die 5 jaar al een tijd ZZP-er geweest, helaas moeten stoppen (niet corona-gerelateerd). Ik ben me weer aan het oriënteren op mijn werkzame toekomst! En even voor de kritische meelezers: zonder UWV-ondersteuning in welke vorm dan ook – dus ook geen uitkering. Hoezo Boomer…

  28. WvR

    @Hans:
    Volgens mij wil niemand hier hun het recht op het uiten van hun “werkelijk gevoelde leed” ontzeggen.

    Ik, en sommigen met mij, vinden alleen dat ze niet zo moeten janken. Ga iets leren, ga iets lezen, ga iets ondernemen, ga iets doen. Kan prima, ook met de huidige maatregelen.

    Dit gaat echt niet de grootste tegenslag in hun leven zijn, en als ze dit al niet trekken, dan is het vrij zorgelijk gesteld met de jongere van vandaag.

  29. Hans

    @WvR
    Dat ben ik volstrekt met je eens. ‘Ga iets leren, ga iets lezen, ga iets ondernemen, ga iets doen. Kan prima, ook met de huidige maatregelen’.
    Dat kan!
    Maar neemt niet weg dat de frustratie, het gevoelde leed echt zijn. Maar het gevoel ergens last van te hebben, ergens gebukt onder te gaan, vooruit: ergens onder te lijden, – dat kan toch zeker wel een stimulans zijn om wat van je leven te willen gaan maken. Ook al in het besef dat dit een tijdelijk ongemak (zie de vaccins die er, met horten en stoten, maar toch, ze komen! aan komen) een tijdelijk leed is. Maar wat eerst nodig is, is het besef dat dit leed relatief is, ook al wordt het wel degelijk gevoeld. Natuurlijk is het er. Maar gebruik het als je platform, als je uitgangspunt en zet het om in wat er wel kan, wat wel mogelijk is en hoe je wel goed uit deze relatieve shit kan komen.

  30. Koel Hoofd

    Huilbabies, hun ouders en onderwijzers hebben schromelijk verzaakt om deze kinderen met tegenslag in het leven om te gaan.
    Daarom heb ik wel medelijden met die rubbertegel kids van de generatie zero.

  31. W.

    Geinige actie toch en ik snap wel dat jongeren het thuiszitten gemiddeld genomen minder goed trekken dan oudere mensen, hoewel in alle groepen natuurlijk legitieme grieven aan te duiden zijn. De grootste huilbabies en jankerds zitten hier overigens in de comments, mijn hemel.

  32. Ton

    @ Max
    “Als ik nu nog 20 was en ik zat alleen op mijn 10m2 kamer en had verder niets te doen zou ik ook niet heel gelukkig worden.”
    Raak geformuleerd. Dat is het precies. GA IETS DOEN.
    Fietsen bijvoorbeeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).