Fietsroute Cicerolaan lijkt van de baan; Extra fietspad Weg tot de Wetenschap Fietsroute Cicerolaan lijkt van de baan; Extra fietspad Weg tot de Wetenschap

Fietsroute Cicerolaan lijkt van de baan; Extra fietspad Weg tot de Wetenschap

Fietsroute Cicerolaan lijkt van de baan; Extra fietspad Weg tot de Wetenschap
Er ligt een plan voor een tweerichtingsfietspad vanaf de Platolaan langs de noordzijde van de Weg tot de Wetenschap naar het Utrecht Science Park. Deze aanpassing moet komen in plaats van een nieuwe fietsroute door de Cicerolaan. Daar was veel weerstand tegen van omwonenden.

Er ligt een plan voor een tweerichtingsfietspad vanaf de Platolaan langs de noordzijde van de Weg tot de Wetenschap naar het Utrecht Science Park. Deze aanpassing moet komen in plaats van een nieuwe fietsroute door de Cicerolaan. Daar was veel weerstand tegen van omwonenden.

Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar er moet in ieder geval iets gedaan worden aan de drukte op de fietspaden richting het Utrecht Science Park en de kruising Platolaan – Weg tot de Wetenschap. Op een gemiddelde dag – voor corona – kwamen er zo’n 12.500 fietsers langs en ook de Uithoflijn rijdt hier.

De gemeente heeft eerder voorgesteld om een fietsroute te maken door de Cicerolaan. Deze straat met 17 huizen loopt nu nog dood, maar moest volgens het plan duizenden fietsers een route bieden. De omwonenden zagen dit niet zitten.

Alternatieven

Al eerder werd besloten dat de gemeente samen met omwonenden ging kijken naar alternatieven. Die zijn gevonden en er is een voorkeur uitgesproken. Dit is een tweerichtingsfietspad vanaf de Platolaan langs de noordzijde van de Weg tot de Wetenschap.

Eerder was er de angst dat hiervoor meerdere bomen gekapt moesten worden, maar dat lijkt toch voorkomen te kunnen worden en anders kunnen bomen wellicht verplaatst worden. Ook is er een nieuw ontwerp gemaakt voor het kruispunt Platolaan – Weg tot de Wetenschap.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het nieuwe plan. Bron: Gemeente Utrecht

Er zijn nog wel een paar uitdagingen. Het fietspad moet helemaal doorlopen tot in het Utrecht Science Park, dus de verdere route moet ook geen problemen opleveren. Het plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
  1. De count

    Revolutionair idee. Hadden ze nooit aan kunnen denken toen ze de trambaan aanlegden, want is pas iets van de laatste maanden natuurlijk. Hopelijk gooien die arme boompjes geen roet in het eten. Wat is dat toch met ambtenaren en plannen middels gezond verstand?

  2. Piet T

    Ook bij de Maliebaan heeft van Hooijdonk uiteindelijk haar zin doorgedrukt ondanks betere alternatieven. Laten we hopen dat er na de volgend verkiezingen mensen met verstand komen te zitten die het hele plaatje kunnen overzien.

  3. JdV

    Leuk dat 17 goudkust-bewoners slagen waar honderden en soms nog meer bewoners van andere wijken nul op het rekest krijgen. Zoals George Orwell heeft gezegd: alle dieren zijn gelijk maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere.

  4. Erwin

    Fietsen door Cicerolaan lijkt me prima optie. Bindt de gemeente nou in omdat “de bewoners het niet zien zitten”?! Wat een kul! Algemeen belang prevaleert!
    Doorzetten die fietstraat!

  5. Joke

    @piet: in dit geval zet Van Hooijdonk juist niet haar plannen door. Dus ik snap het gebruik van het woordje “ook” niet zo goed in je reactie.
    Overigens, gelukkig maar, zal er bij verkiezingen niet zo veel veranderen: GL blijft de grootste… 😃

  6. kobalt

    En mensen denken serieus inspraak te hebben over plannen,die toch al klaar liggen en ook zo uitgevoerd gaan worden.

  7. Massegast

    Goed gedaan, Rijnsweerders!

  8. Tja2...

    @Kobalt: dat snap ik niet. De plannen veranderen toch?
    Gaarne wat meer informatie over hoe ik uw opmerking moet zien

  9. Marie

    Wat bijzonder dat het de bewoners van de Cicerolaan wel is gelukt een plan van Van Hooijdonk te laten veranderen in een beter alternatief! Helaas is dat de bewoners van de Maliebaan (nog) niet gelukt. 3000 handtekeningen tegen de zinloze herinrichting gingen in Lots prullenbak en de bewoners zitten met de ellende van al het (vracht)verkeer pal voor hun deur op de ventwegen. De middenbaan blijft gewoon liggen maar wordt afgesloten. Participatie in Utrecht is een wassen neus meestal, gelukkig nu niet voor de bewoners van de Cicerolaan.

  10. Ger

    ziet er ingewikkeld uit

  11. Kees Prinsen

    Mooi om horen. Plan was ook te belachelijk voor woorden als je de situatie ter plekke een beetje kent. Blij om te constateren dat de gemeente burgerparticipatie nu echt serieus neemt. Graag in de toekomst meteen burgers inschakelen, die er dagelijks rondlopen en weten wat er speelt. Vinden ze nog leuk ook. Zodoende kunnen gemeentelijke uitdagingen veel sneller aangepakt worden. Denk dat de gemeente, en Lot, ook geleerd hebben van de casus Maliebaan. Positieve ontwikkeling!

  12. Dirk de Vries

    @JdV: heeft niets met George Orwell te maken. Er zijn simpelweg betere alternatieven dan het plan van de gemeente. Dat heeft het participatietraject duidelijk gemaakt. Hier zaten zowel vertegenwoordigers van de gemeente, bewoners, verkeerskundigen en Fietsersbond in.

  13. JdV

    @Dirk de Vries: Datzelfde kon je ook zeggen voor de Maliebaan en andere projecten waar er echter geen succes was voor de betrokken burgers.

  14. Erwin

    Ah, Kees en Dirk wonen in de cicerolaan!

  15. Anthony B.

    Als ik het goed begrijp zullen straks de voetgangers op de weg tot de Wetenschap noodgedwongen op -straks weer drukke- fietspaden gaan lopen. Er is dan immers op de weg tot de Wetenschap vanaf de Socrateslaan gewoon geen voetpad meer.
    Hoe zit het trouwens met het potentiële fietstraject aan de andere kant van de Kromme Rijn. Leeft dat nog?

  16. Koel Hoofd

    @JdV, mee eens.
    Kleine kanttekening bij Orwell: Sommige kleine dieren hebben nu eenmaal een netwerk wat carriereplannen van de machtsdieren kan dwarsbomen.

  17. Jopie

    Dat is er nu ook niet Anthony. En de “uitdaging” op het USP heeft hier niks mee te maken, dat geldt voor de route via Cicerolaan en voor de route via de Weg tot de Wetenschap.
    Voetpaden zijn sowieso een zeldzaamheid op dit stuk want op USP moet je als voetganger ook het fietspad op, en richting Kampong ook (tenzij je omloopt via de rivier).

  18. BdV

    @Lot: Niet heel verrassend dat de bewoners dit plan niet zien zitten. Ik vind het ook niet echt een geweldig idee, aangezien je dan richting Uithof nog steeds aan de noordkant van de Weg tot de Wetenschap uitkomt. Via Xenophonlaan – Louis Davidslaan en dan een fietspad aanleggen aan de zuidzijde Archimedeslaan – Leuvenlaan lijkt me een logischer alternatief.

  19. Frits Gunter

    https://us10.campaign-archive.com/?u=cf65d7f3612501b0200c13050&id=e1dfbf7266

    Zie bericht in nieuwsbrief oktober 2020 van Fietsersbond hierover.

  20. Katja

    “Anders kunnen bomen wellicht verplaatst worden”. Waarom wordt dat geen beleid ? Dat domme kappen steeds…

  21. Michiel Vresen

    @Katja: hear hear!

    Nomen verplaatsen is heel vaak goed te doen en daarnaast ook nog eens goed betaalbaar.

  22. kobalt

    @Tja2.
    Over het algemeen worden inspraakavonden en informatieavonden voor bewoners gezien als iets waar ze inspraak over het gegeven zouden hebben.
    Maar uiteindelijk hebben ze niets te vertellen ,zie maliebaan.
    In dit geval is er een voorkeur nadat men naar alternatieven heeft gekeken dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een alternatief word .
    Kijk maar niet raar op als er toch besloten word om het op de eerste manier te gaan doen.
    Niets staat vast op het moment.

  23. Marie

    @KeesPrinsen: De gemeente heeft niets geleerd van deze mislukte participatie bij het plan Maliebaan, want anders zouden ze het plan per direct stop kunnen zetten. Er is nog geen spa de grond ingegaan. Alleen kosten voor uitwerken van de plannen zijn een verliespost . Op deze herinrichting zit niemand te wachten, getuige de 3000 handtekeningen tegen; een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Als de gemeente dan toch zo nodig iets wil doen ligt er een alternatief plan, gemaakt door de bewoners, dat door het verkeerstechnische bureau van de gemeente veiliger werd geacht dan hun eigen ontwerp nota bene. Lots wegen zijn ondoorgrondelijk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).