Fietsverbod centrum Utrecht uitgebreid: eerste weekend 43 waarschuwingen | De Utrechtse Internet Courant Fietsverbod centrum Utrecht uitgebreid: eerste weekend 43 waarschuwingen | De Utrechtse Internet Courant

Fietsverbod centrum Utrecht uitgebreid: eerste weekend 43 waarschuwingen

Fietsverbod centrum Utrecht uitgebreid: eerste weekend 43 waarschuwingen
Foto is gemaakt tijdens het laatste weekend toen er nog wel gefietst mocht worden op de Vismarkt.
Handhavers van de gemeente Utrecht hebben in het eerste weekend 43 waarschuwingen gegeven aan fietsers die in het nieuwe voetgangersgebied aan het rijden waren. Sinds 1 mei mag er op weekenddagen niet meer gefietst worden in een groter gebied in de historische binnenstad dan voorheen.

Handhavers van de gemeente Utrecht hebben in het eerste weekend 43 waarschuwingen gegeven aan fietsers die in het nieuwe voetgangersgebied aan het rijden waren. Sinds 1 mei mag er op weekenddagen niet meer gefietst worden in een groter gebied in de historische binnenstad dan voorheen.

De regels voor voetgangers en fietsers in een gedeelte van de binnenstad zijn sinds 1 mei veranderd. De nieuwe regels zijn ingevoerd omdat er volgens de gemeente te veel irritaties en frustraties zijn bij bewoners, ondernemers en gebruikers van het centrum.

Er mag tegenwoordig op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 18.00 uur niet meer gefietst worden langs de Oudegracht tussen de Hamburgerstraat en de Potterstraat. Het afgelopen weekend waren de eerste dagen dat het fietsverbod van kracht was. Handhavers van de gemeente hebben in totaal 43 waarschuwingen gegeven.

De komende weken blijven handhavers coulant omgaan met overtreders, er worden voornamelijk waarschuwingen gegeven. De gemeente wil nu eerst het publiek zo goed mogelijk informeren over de nieuwe regels.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Pssst

  Dat gaat niet lukken dat fietsverbod
  Er wordt ook nog volop gefietst op de steenweg etc
  Handhaving?
  Zelden

 2. BdV

  Ik heb al geprobeerd tijdens het fietsen de borden te lezen, ik dacht dat er inderdaad iets van 10:00 tot 18:00 op stond, maar de rest kon ik niet meer lezen, want ik was er al voorbij.

 3. Herman

  Hopeloze maatregel, soms wel, soms niet.
  Deze variant is alleen maar ingevoerd om over tijdje te zeggen dat het verbod altijd van toepassing is.

 4. Joris

  43 waarschuwingen slechts? Dan hebben ze er zeker maar een half uurtje gestaan?

 5. Lili

  Als inwoner van centrum Utrecht verbaas ik mij telkens weer hoe de fietsers ook rakelings langs ouderen en kinderen scheuren.
  Ik kan het soms ook niet laten om er iets van te zeggen; ‘ik zou hier maar even afstappen!’ (Een paar stappen lopen ga je ook niet dood van hoor)
  Wat zou het toch fijn zijn als er meer mensen er echt iets van zeggen, of zoals het zou moeten om meer veiligheid te creëren, meer handhavers, gewoon op de bon slingeren, niet zo soft gemeente!

 6. Beschouwing

  @ Lili
  Ik zeg altijd tegen de ouderen en kinderen: ‘Ik zou hier niet op het fietspad lopen, de fietsers kunnen u slechts rakelings ontwijken.’ Dat moeten er meer doen.

  Wat een moderne gedachte overigens dat veiligheid ‘gecreëerd’ wordt met handhaving, wetten en boetes.

 7. Piet

  @beschouwing, het is geen fietspad meer op zaterdag en zondag dus eigen verantwoordelijkheid nemen zoals u bedoelt te schrijven en lekker een stukkie omfietsen!

 8. K.

  Voetgangers hebben jaren lang geen besef gehad van hoe te lopen op een rijweg.
  Zij bleven vaak oost-indisch doof voor belgeluiden, of haalden krachtige woorden van stal.
  Aangezien voetgangers commercieel aantrekkelijker zijn dan fietsers, is er deze toch wat onhandige situatie ontstaan .

 9. Hans

  leveranciers mogen tot 12 uur in twee richtingen rijden en parkeren. Fietsers tot 10 uur.

 10. Jan

  @ Piet.

  Het is een rijweg, behoudens zaterdag en zondag dus eigen verantwoordelijkheid nemen zoals u bedoelt te schrijven en lekker uitkijken waar je loopt!

 11. Vdberg59

  Wat mij verbaasd dat er bord hangt aan het begin van de Twijnstraat dat er een nieuwe regeling geldt vanaf 1 mei. Helaas staat er niet bij welke. Mag er daar ook niet meer worden gefietst van 1 mei? Ik heb geen idee.
  Wie wel?

 12. Harold

  @ jan, het is geen rijweg meer! Sinds 1 mei is het 7 dagen per week elke seconde voetgangersgebied, waarbij leveranciers op venstertijden zijn toegestaan en fietsers op het weekend na dan ook toegestaan worden. Dat toegestaan betekent zoiets als dat je te gast bent! En dus niet de hoofdgebruiker met de bijbehorende rechten. Helaas voor alle fietsers zijn dat nu de voetgangers, ook doordeweeks…..

 13. Hester.

  Hoop dat ze die borden niet óók nog voor m’n uitzicht zetten. Kan door al die borden de Vismarkt niet meer zien!?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).