Filmpje: Lowlands begon ooit in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Filmpje: Lowlands begon ooit in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Filmpje: Lowlands begon ooit in Utrecht

Filmpje: Lowlands begon ooit in Utrecht
Lowlands is weer in volle gang. Het driedaagse popfestival met tientallen artiesten vindt ook dit jaar weer plaats in Biddinghuizen. Wat echter niet iedereen weet is dat het festival ooit begonnen is in Utrecht.

Lowlands is weer in volle gang. Het driedaagse popfestival met tientallen artiesten vindt ook dit jaar weer plaats in Biddinghuizen. Wat echter niet iedereen weet is dat het festival ooit begonnen is in Utrecht.

A Flight to Lowlands Paradise werd in november 1967 georganiseerd door de Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels, Robert van Gemert, Koos van Duinen en Dolf Hartsuiker. Het feest vond plaats in de Magriethal in de Jaarbeurs. Het daaropvolgende jaar vond de tweede editie plaats. Jimi Hendrix zou toen optreden maar hij kwam niet opdagen omdat hij zijn been zou hebben gebroken. Er kwamen 18.000 bezoekers op het festival af.

Lowlands is tegenwoordig een multidisciplinair festival met vele optredens en tienduizenden bezoekers, en dat begon allemaal in Utrecht.

6 Reacties

Reageren
 1. Gideon

  Ik was erbij, op de Thomos , koud, sneeuw , de bomen langs de
  Catharijne singel waren gekapt voor de aanleg van de Catharijne baan.
  de ingang aan de Fentener van Flissingenkade.
  Een paar jaar later naar Kralingen, wat een tijd.

 2. Niels Bokhove

  Dit is echt Utrechtse geschiedenis! Ik werkte toen in Drinkwinkel (en hasjrookhol) De Tregter aan de Oudegracht, waar de organisatoren stamgast waren. We waren de hele nacht open om dorstige festivalgangers te ontvangen, vooral met verse jus d’orange, want dat was goed tegen de hasjroes – of zoiets.
  Waarom geen interviews met de organisatoren? Het kan nog, Bunk, Rob en Koos wonen nog steeds in Utrecht. Bunk in de buurt van de Twijnstraat, Rob zie ik weleens fietsen (had een kantoor aan de Korte Nieuwstraat) en Koos sprak ik onlangs nog. Of Dolf nog leeft weet ik niet.

 3. Elise*

  Lowlands 1968, Kralingen en nu alweer Lowlands 2016. Bijna een gouden jubileum.

 4. Peter Blok

  Ook ik was een van de eerste Lowland-gangers. Als je dat vertelt aan twintigers zijn ze diep onder de indruk. Wat een feest was het, en inderdaad, het gerucht over de komst van Jimi Hendrix overheerste het hele festival.

 5. Frank van Laar

  Frank van Laar

  Het was het jaar van mijn coming out,geweldig feest..en het ging de hele nacht door.
  Detail;met zo.n 15 vrouwen en mannen hebben we in de toenmalige Kargadoor aan de Marnixlaan wel 10.000 ontbijtjes klaargemaakt voor de bezoekers!

 6. Gerard vd Vecht

  Jaap Klomp was ook betrokken bij Low Lands.
  Ik zag in 1966 de organisatie altijd zitten in de Tregter als ik naar mijn kelder the Cavern ging.
  In Kralingen heb ik geholpen met de opbouw,Brederode Standbouw uit Utrecht was de aannemer en moest telkens het werk platleggen om de Gemeente Rotterdam te overtuigen om weer geld vrij te maken.
  Gerard vd Vecht

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).