Financiering Utrechtse studievereniging Aardwetenschappen gestopt na seksistische liederen - De Utrechtse Internet Courant Financiering Utrechtse studievereniging Aardwetenschappen gestopt na seksistische liederen - De Utrechtse Internet Courant

Financiering Utrechtse studievereniging Aardwetenschappen gestopt na seksistische liederen

Financiering Utrechtse studievereniging Aardwetenschappen gestopt na seksistische liederen
De financiering voor de studievereniging Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) vanuit de Universiteit Utrecht (UU) is opgeschort. Dat bevestigt een woordvoerder van de UU na een artikel van NRC. Daarin worden seksistische liederen tijdens het introductieweekend aan de kaak gesteld.

De financiering voor de studievereniging Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) vanuit de Universiteit Utrecht (UU) is opgeschort. Dat bevestigt een woordvoerder van de UU na een artikel van NRC. Daarin worden seksistische liederen tijdens het introductieweekend aan de kaak gesteld.

Ouders van een student aan de opleiding voor Aardwetenschappen hadden verenigingsliedjes gezien van het introductiekamp. Daarin zijn seksistische teksten te lezen. Een woordvoerder van de UU zegt geschrokken te zijn van de verenigingsteksten en bevestigt dat er onderzoek zal worden gedaan door een onafhankelijke partij.

Een studievereniging, niet te verwarren met een studentenvereniging, is verbonden aan een opleiding en krijgt financiering van de universiteit. De UAV organiseert activiteiten op het gebied van ‘onderwijs, beroepsoriëntatie en gezelligheid’. In een bundel met liedteksten die worden gezongen door eerstejaars tijdens het jaarlijkse introductiekamp worden vrouwen onder meer ‘veldwerksletten’ en ‘kuthoeren’ genoemd.

De NRC schrijft dat de ouders van een van de studenten aan de bel trokken in oktober. “Bij een studie als aardwetenschappen dachten wij eerder aan Bever-schoenen dan aan dit volstrekte disrespect”, aldus de ouders bij het dagblad. Na de klachten van de ouders heeft de UAV aan verschillende studenten gevraagd of ze zich seksueel geïntimideerd hebben gevoeld. Dat bleek volgens verenigingsvoorzitter Marleen Ketelaars niet het geval. Wel zijn de woorden ‘hoer’ en ‘slet’ uit de bundel geschrapt.

Liederen

De tekst van een van de liederen in de bundel:
Veldwerkslet, veldwerkslet
In de bosjes is het prima
Maar ’t is lekkerder in bed

Lekkerwijf, lekkerwijf
Menno is de derde
Met een goddelijk lijf

Bokmazwijn, Bokmazwijn
Penetreren lijkt me lekker
maar het gaatje is te klein

Geoloog, geoloog
Een vluggertje is goed
Maar je kutje is te droog

In een ander lied wordt gezongen: ‘Mijn moker is mijn derde been, ik ram er stenen mee kapot, Maar ’k douw ’m liever in je grot‘.

Vereniging

De afgelopen periode is in Utrecht ook de studentenvereniging UVSV in het nieuws. Het televisieprogramma Rambam ging undercover bij ontgroeningen van de vereniging. De Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht besloten na het zien van de beelden gezamenlijk om de subsidie en bestuursbeurzen van de Utrechtse studentenvereniging UVSV met onmiddellijke ingang op te schorten.

8 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  Ehm. Schieten we nu niet een beetje door in correctheid?
  Die Rambam-docu is wel wat anders dan schuine ongepaste grappen maken…

 2. Jacob

  Politieke correctheid slaat door. We zijn op weg naar een nieuw Victoriaans tijdperk.

 3. Gerard

  Nee hoor, we maken gewoon het begin van het einde mee van allerlei rare studentenclubjes die tradioneel vorige eeuws gedrag vertonen, en enorm de boot hebben gemist in de vaart der volkeren. Nu de tot voor kort onvoorwaardelijke steun vanuit de top van de Universiteit langzaam maar zeker wegvalt blijft een zielig hoopje aanstellers over die zich geen raad meer weten in de echte wereld.

 4. Berend

  Triest, de politieke correctheid die door een kleine kliek (zelfbenoemd) moreel verhevenen aan ons opgedrongen wordt.

 5. BW

  In het artikel staat het al vermeld, maar goed om nog eens te benadrukken: het gaat hier niet om een studentenvereniging, maar om een studie- of faculteitsvereniging. Zo’n vereniging hoef je niet op te heffen of financieel te korten, zo’n vereniging heeft een nuttige functie. Stages, studie info, seminars, collectieve boekeninkoop en ja, er mag ook heus een “gewoon gezellige avond” georganiseerd worden, alleen ik begrijp niet goed waar een introductiekamp voor nodig is. Nogmaals, het is geen studentenvereniging. Wat politiek correct of incorrect is moet iedereen maar voor zichzelf bepalen, maar ik begrijp niet helemaal welk doel het dient om tijdens de introductie van de faculteitsvereniging van Aardwetenschappen te zingen (uit het NRC artikel): “Het gras was lang, haar rok was kort. Die heb ik van haar reet gesjord. Ik lei haar op een grote steen en ging er ritmisch overheen”.

  Maar als ik iets over het hoofd (een nuttig doel) zie dan hoor ik het natuurlijk graag. Overigens complimenten, het lied rijmt uitstekend en het dicht ook goed (ok, flauw…)

 6. Bayerwald

  Rapper Boef wordt met zijn ‘hoeren’ uitspraak (terecht) bekritiseerd want hij toont geen respect voor het andere geslacht. En dit zou okay zijn omdat het studenten zijn? Ik ben voor seksuele vrijheid en de uiting daarvan zolang het gebeurt met respect voor de ander. Ik kan in de genoemde teksten weinig respect ontdekken voor het vrouwelijk geslacht/lichaam. Dat een vrouwelijke voorzitter van deze studievereniging er geen moeite mee lijkt te hebben dat de vrouwelijke studenten worden gezien als een seksueel gebruiksartikel, vind ik nog het meest bedenkelijk.
  (Voor alle duidelijkheid: ik ben man.)

 7. G. van Praagh

  Hoe erg is dit vergeleken met de spreekkoren bij voetbalwedstrijden.

 8. Anna

  Blij dat dit niet als oke wordt ervaren. Het is grof, onbeschoft en niets grappigs aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).