Flamingo’s Intratuin Utrecht verplaatst naar Dierenpark Amersfoort Flamingo’s Intratuin Utrecht verplaatst naar Dierenpark Amersfoort

Flamingo’s Intratuin Utrecht verplaatst naar Dierenpark Amersfoort

Flamingo’s Intratuin Utrecht verplaatst naar Dierenpark Amersfoort
Bron: Partij voor de Dieren
Het was al jaren een veelbesproken onderwerp in Utrecht: de drie flamingo’s in de Intratuin. Al meer dan 35 jaar leven de dieren in de Intratuin aan de Koningsweg. Nu, na het overlijden van een van de vogels, hebben de overige twee een plekje in Dierenpark Amersfoort gekregen. Tot genoegen van de Partij voor de Dieren en andere medestanders.

Het was al jaren een veelbesproken onderwerp in Utrecht: de drie flamingo’s in de Intratuin. Al meer dan 35 jaar leven de dieren in de Intratuin aan de Koningsweg. Nu, na het overlijden van een van de vogels, hebben de overige twee een plekje in Dierenpark Amersfoort gekregen. Tot genoegen van de Partij voor de Dieren en andere medestanders.

De flamingo’s Kwik, Kwek en Kwak zorgden jaren geleden voor veel commotie. Ze leefden al bijna hun hele leven in de Intratuin waar bezoekers hen en hun verblijfsgenootjes – de ara’s Gerard, Sam en Fleur – konden bewonderen. Vele actiegroepen maakten zich boos om de leefsituatie van de dieren die volgens hen veel te weinig ruimte hadden en zich niet in een natuurlijke leefomgeving bevonden. In 2008 werd onder andere de actiegroep ‘Flamin-go’ opgericht en in 2020 werd op Twitter een oproep tot het boycotten van het filiaal gedaan.

Eigenaar en verzorger van de dieren Ben Jongerius liet altijd weten dat de dieren goed verzorgd werden en dat ze gelukkig waren in zijn winkel. “Ze zitten goed in de veren, hun kleur is mooi. Als een vogel zich niet goed voelt, plukt-ie zich kaal”, liet hij destijds aan het AD weten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dierenberscherming

Toch werd er in samenwerking met de Dierenbescherming een onderzoek naar de dieren uitgevoerd en kwamen de partijen tot de conclusie dat verhuizen stressvoller zou zijn dan de flamingo’s te houden. Op dat moment werd er ook een bordje naast het verblijf geplaatst met het oordeel dat de dieren goed werden verzorgd en wat er met de Dierenbescherming over was afgesproken. Die overeenkomst hield in dat zodra een van de dieren kwam te overlijden, de situatie opnieuw geanalyseerd zou worden.

En dat is dus nu gebeurd. Een woordvoerder van de Intratuin laat weten dat er samen met experts is gekeken hoe de twee overgebleven flamingo’s Kwek en Kwak het beste verzorgd kunnen worden en zijn tot de conclusie gekomen dat dat in dierenpark Amersfoort is. Eigenaar Jongerius laat weten erg bedroefd te zijn met het overlijden van Kwik. “Ik hoop van harte dat de andere twee flamingo’s zich snel thuis voelen op hun nieuwe plek en daar een gelukkig nieuw hoofdstuk tegemoet gaan”, voegt hij daaraan toe.

Het bedrijf heeft met opzet zelf niks over de verhuizing naar buiten gebracht om de dieren in alle rust te kunnen verplaatsen. Wel plaatste de Intratuin een briefje bij het verblijf om bezoekers op de hoogte te stellen van de situatie. Dat bericht werd met veel vreugde door de Partij voor de Dieren Utrecht gedeeld.

In hun nieuwe verblijf in Amersfoort zullen de twee flamingo’s eerst apart gezet worden zodat goed gemonitord kan worden hoe het met hun gezondheid gaat en of ze goed kunnen wennen. Als dat allemaal goed gaat, zullen ze langzaamaan ook bij de grotere groep flamingo’s geplaatst worden om hopelijk een gelukkig – en zo natuurlijk mogelijk – leven te leiden. Jongerius geeft aan ze daar zeker nog eens te komen bezoeken. “Ik heb een speciale band opgebouwd met de flamingo’s door de jaren heen. Dus nu ze naar Dierenpark Amersfoort zijn verhuisd, wil ik ze zeker niet missen.”

Ook de ara’s zullen vandaag verhuizen naar een hobbykweker. De PvdD hoopt dat ze hier ook de ruimte krijgen en er niet met ze gefokt zal worden.

27 Reacties

Reageren
 1. jan

  Heel goed !

 2. v.Wijk

  Die partij van de dieren moet zich druk maken over alle misstanden in de varkens industrie e.d. Maar niet over ‘n paar goed verzorgde vogels. Laat ze maar eens gaan kijken bij die kippen schuren.

 3. Karel

  Uitstekend dat ze verhuisd zijn, maar de echte misdaad hier (de spelling op het briefje) blijft toch wat onderbelicht.

 4. engel van dienst

  Twee taalfouten op het bord in Intratuin. Jammer.

 5. Rob

  @v.Wijk
  Dat doen ze ook hoor.
  Ze hebben jou niet nodig om te verzinnen wat ze ‘moeten’ doen.
  En wat doe jij zelf?

 6. Wies

  @Van Wijk: Dat doet de Partij voor de Dieren zeker wel. Ik zou zeggen lees het partijprogramma eens. Google dan meteen het woord Whataboutism eens.

 7. jankanerwatvan

  de pvdd die blij wordt van het in gevangenschap houden van dieren? het moet niet gekker worden. was het niet beter geweest deze dieren in zuid-amerika los te laten? of desnoods in de buurt van bijvoorbeeld de loosdrechtse plassen?

 8. Adriaan

  De bezorgden hadden weer eens niks nuttigers te doen….

 9. Herman

  Nou nou, wat zijn we gelukkig. De wereld is weer een stukje beter geworden…..
  Wat een flauwekul allemaal, schijnvertoning.

 10. Valentine

  Mooiste nieuws van de dag tot nu toe !!!

 11. Wim

  PvdD heeft zich weer druk gemaakt over een non issue en nu is het dus afwachten hoe snel die twee verhuisde flamingo s overlijden omdat ze niet kunnen wennen in de dierentuin, dan hoor je die gasten natuurlijk nietooie taak van DUC om dat in de gaten te houden.

 12. Alain

  Goed dat het gebeurd is. Het klopt dat wilde dieren niet thuis horen in een tuincentrum, dus goed dat Intratuin de gemaakte afspraken nakomt en ik denk ook uiteindelijk wel beter voor de beesten.

  Maar: aan de andere kant denk ik wel dat er honderden, misschien wel duizenden Utrechters zijn geweest die plezier hebben gehad van de aanwezigheid van de beestjes. Als ik naar dit tuincentrum ging (paar keertjes per jaar), dan ging ik toch altijd wel even kijken.

  Vooral ook kleine kinderen zag je volkomen gefascineerd naar deze prachtige vogels kijken en, hopelijk, zich toch ook een beetje meer verbonden voelen met de dierenwereld. De beesten werden duidelijk goed verzorgd en de bezoekers waren altijd respectvol, misschien wel juist omdat je zo dichtbij kon komen.

  Wat dat betreft hebben ze echt wel wat betekent en is het een klein stukje toch wel mooie geschiedenis die nu, op een nette manier, wordt afgesloten.

 13. Pee

  Ze werden goed verzorgd anders waren ze al eerder dood gegaan .
  Nu moet je maar afwachten hoe ze gaan reageren op hun nieuwe plek .
  Als dat niet goed gaat horen we dat natuurlijk niet.

 14. buurtbewoner

  hopelijk overleven ze de verhuizing

 15. miep

  De partij TEGEN de dieren is een grote schijnvertoning, dat er nog mensen intrappen dat deze partij voor de dieren zou zijn…….

 16. Joost

  En wat vinden we dit toch goed he reageerders, en vanavond allemaal weer een lekker stukje vlees op je bordje. Of zijn we allemaal vega en zo goed voor het dierenwelzijn?

 17. Krakend Gebit

  “Oude planten moet je verpotten” luidt een oud spreekwoord.

 18. cas

  @ Karel, gelukkig is verzorging belangrijker dan wat spelfouten…..

 19. Koel Hoofd

  Die flamingo’s zaten er meer dan 35 jaar, in het wild worden die vogels 30-40 jaar oud. Dus dat er eentje is overleden is niet zo gek.
  Moraal verhaal, de dieren werden er decennia lang heel goed verzorgd maar gaan nu dankzij de activisten een onzekere toekomst tegemoet.
  Dat kon vooral met de ara’s nog een probleem worden, die zijn rete intelligent, heel sociaal en krijgen een band met hun verzorgers.

 20. JdV

  @joost: zeker. Vandaag een flamingoburger. Morgen ara met cranberrysaus en vergeten groenten. Heerlijk!

 21. Don

  En zijn de dieren nu gelukkig nu ze hun vaste omgeving en verzorger kwijt zijn. En zijn de actiegroepen en de partij van de dieren gelukkig ? En zo ja omdat de dieren nu gelukkiger zijn of omdat ze hun gelijk gehaald hebben. En nu weer druk aan de slag om de hertjes uit hun vertrouwde omgeving met prima verzorging te verlossen. En wat volgt moet mijn hond die gelukzalig op de bank ligt na een uitgebreide middagwandeling zich al zorgen gaan maken.

 22. Geenstijl@Utrecht

  Vroeger wisten we niet beter,maar nu denken we toch heel erg anders,dieren horen in de natuur thuis bij hun soortgenoten.
  We kunnen niet de hele wereld veranderen gelijk,maar geleidelijk zijn we op de goede weg.

 23. Astrid

  Ik zeg maar niks, wel een vraag…… hoeveel Ara,s zitten er bij particulieren in een hok zich kaal te plukken…?? Dat is nog steeds toegestaan

 24. W

  @astrid: is dit nou wat ze noemen een whatsaboutism ?
  Dus dat je dan eigenlijk helemaal niks meer hoeft te doen?

 25. Fvw

  Wat een gezeur, die dieren hebben het jaren prima gehad bij koningsdal, altijd goed verzorgd, er zijn wel andere problemen waar we ons druk om kunnen maken.

 26. Froukje

  Bejaarde vogels loslaten in het wild … als je zo’n opmerking maakt, dan denk ik, heb je daar nou over nagedacht?

 27. Nina

  In ieder geval hadden de flamingo’s goed te eten. Dat kun je van veel Nederlanders niet zeggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).