Flat in Overvecht krijgt grote batterij die piekbelasting opvangt tijdens elektrisch koken Flat in Overvecht krijgt grote batterij die piekbelasting opvangt tijdens elektrisch koken

Flat in Overvecht krijgt grote batterij die piekbelasting opvangt tijdens elektrisch koken

Flat in Overvecht krijgt grote batterij die piekbelasting opvangt tijdens elektrisch koken
Beeld: Stedin
Stedin doet in een flat in Overvecht-Noord een test met een batterij die de piekbelasting bij koken op inductie op moet vangen. De bewoners van de flat koken nu nog op gas, maar komende jaren gaan 4.000 woningen over op inductie.

Stedin doet in een flat in Overvecht-Noord een test met een batterij die de piekbelasting bij koken op inductie op moet vangen. De bewoners van de flat koken nu nog op gas, maar komende jaren gaan 4.000 woningen over op inductie.

De batterij is geplaatst in een flat van woningcorporatie Mitros. Stedin onderzoekt hoe de batterij pieken kan opvangen die ontstaan als de bewoners van de flat elektrisch gaan koken. Ook kan de batterij mogelijk worden gebruikt voor het verlagen van piekstroom van bijvoorbeeld de lift.

Warmold ten Zijthoff is innovatiemanager Energietransitie bij Stedin. Volgens hem realiseren veel mensen zich niet wat de impact van de overgang naar koken op inductie is voor het elektriciteitsnetwerk. “Het vermogen van een inbouw inductiekookplaat kan oplopen tot 11.000 watt. Dat is vergelijkbaar met circa vier wasmachines die tegelijkertijd centrifugeren. Wanneer een paar huishoudens overstappen is dat vaak nog geen probleem. Het wordt anders wanneer een hele flat of straat over gaat, zoals in Overvecht.”

Andere flats

Als de proef slaagt, wordt gekeken of de batterij ook in andere flats kan worden geplaatst. Ook zou de batterij ervoor zorgen dat er niet direct geïnvesteerd hoeft te worden in het elektriciteitsnetwerk. Dat kan dan bijvoorbeeld worden uitgesteld naar een moment waarop er toch al werkzaamheden onder de grond moeten plaatsvinden.

21 Reacties

Reageren
  1. De count

    Weet niet of ik als bewoner blij zou zijn met een dergelijke batterij in mn flat. Hopelijk zijn deze uitvoerig getest op brandveiligheid en is brandweer betrokken bij installatie-advies. Wordt deze batterij geladen door reststroom van zonnecellen overdag?

  2. HArry

    Eens kijken hoe snel deze batterij spontaan of een beetje geholpen de fik in gaat.
    Gas is veiliger, efficiënter en beter voor het milieu.

  3. Lombokker

    Hier zien we in het klein alvast wat voor problemen de transitie van gas naar elektrisch op gaat leveren. De capaciteit van het bestaande elektriciteitsnetwerk is daarvoor namelijk volstrekt onvoldoende. En dan is koken slechts een klein deel van het totale gasverbruik.

    Als ook iedereen voor verwarming overgaat op elektriciteit, dan zal de capaciteit van het net met een factor 2 á 3 moeten worden vergroot. Het zal 20 tot 30 jaar duren om dat te realiseren, en kost ook nog eens honderden miljarden, te betalen door de gebruikers.

    Dan is het misschien wel handig als je piekverbruik kunt opvangen door het lokaal plaatsen van accu’s. Die kosten echter ook weer geld, en hebben ook nadelen. Accu’s hebben namelijk een flinke ‘ecologische voetafdruk’, al verwacht men dat met nieuwe technologieën terug te kunnen brengen.

    Er is nog een nadeel bij het gebruik van accu’s: ze bevatten kobalt. Dat kobalt, althans de omstandigheden waaronder het wordt gewonnen, is nogal omstreden: https://www.parool.nl/nieuws/congo-betaalt-de-prijs-voor-onze-accu~be1184fa/

    Maar dat laatste vertellen degenen die ons de energietransitie willen opdringen er liever niet bij. Ook noemen ze het een batterij in plaats van een accu, maar daar zijn de mensen in Congo niet mee geholpen.

  4. Erwin

    @de count: nee ze zijn niet getest. De bewoners maken deel uit van een experiment. Sjongejonge

  5. Massegast

    Koken op inductie is inderdaad maar een deel van het verhaal. Overvecht heeft stadsverwarming, dus de verwarming zal niet via electriciteit gaan lopen, neem ik aan. Blijft over het warme tapwater, om bijv. te douchen. Komt nu van gasgeisers, veronderstel ik. Als dat via boilers moet, dan betekent dat extra druk op het electriciteitsnetwerk. Het warme tapwater kan ook via een warmtewisselaar op de stadsverwarming, maar dat zal een stevige bouwkundige aanpassing vergen. En dat allemaal, omdat men ‘van het gas af wil’. Ja, waarom eigenlijk? Gasboer Poetin verkoopt het u graag.

  6. De count

    @Erwin, helder. Hoop dat het experiment geen grote brand gaat veroorzaken dan en dat daar toch wel buiten dit experiment om op getest is. Iets minder bijdehand reageren mag wel.

  7. Nina

    Het is nu toch wel duidelijk dat het niet nu nog gaat werken volledig van het gas af.

  8. Arjan

    Alle elektrische fietsen die achteloos in de overvolle berging worden gezet zijn ook niet getest. Alle elektrische meuk die men op AliExpress koopt zijn ook niet getest.
    Veel privé geisers en boilers worden niet of slechts onderhouden.
    Mensen hebben ook vaak zelf geen brandpreventie of -signalering geïmplementeerd.
    De suggestie dat er maar wat geëxperimenteerd wordt met de mensen in die flat vind ik nogal kort door de bocht.
    Een professioneel geïnstalleerde “batterij” met monitoring en onderhoud is veiliger dan wat je in die flats veelal aantreft.

  9. Arjan

    Alle elektrische fietsen die achteloos in de overvolle berging worden gezet zijn ook niet getest. Alle elektrische meuk die men op AliExpress koopt zijn ook niet getest.
    Veel privé geisers en boilers worden niet of slechts onderhouden.
    Mensen hebben ook vaak zelf geen brandpreventie of -signalering geïmplementeerd.
    De suggestie dat er maar wat geëxperimenteerd wordt met de mensen in die flat vind ik nogal kort door de bocht.
    Een professioneel geïnstalleerde “batterij” met monitoring en onderhoud is veiliger dan wat je in die flats veelal aantreft.

    En al het goede wat gasboer Poetin met de mensen voorheeft, dat vertellen diegene die graag op gas blijven er liever niet bij.

    Niets is zwart-wit. Ik vind het een mooie oplossing.

  10. Koel Hoofd

    Arme bewoners, van mens gereduceerd tot onmondig experimenteel proefkonijntje. Ze huren van Mitros, niet mee willen doen is geen optie want ze kunnen niet verhuizen wegens gebrek aan betaalbare woningen.

    Maar deze ingenieur legt precies de vinger op de zere plek, de electriciteitsvraag
    zal door de energietransitie zo buitensporig toe gaan nemen dat er ongewenste risico’s ontstaan. Lombokker heeft het al in de smiezen, te weinig capaciteit omdat het complete Nederlands electriciteitsnet zal moeten worden aangepast. Alleen al voor Utrecht kost dat 4 miljard en de wethouder wil er haast mee maken.

    Maar om even die lijn van toename electriciteitsvraag door te trekken naar de toekomst: meer inwoners met meer electrische apparaten die steeds meer energie verbruiken stuwen de totale energievraag tot ongekende grote hoogte die nu nog niet eens in kaart is gebracht.

    Ben bang dat we de hele noordzee moeten volplanten met windmolens en elk stukje groen en natuur moeten gaan opofferen voor energieparken om aan die totale vraag te kunnen voldoen en energiezekerheid te hebben.

    Anders krijg je mensen vastzittend in de lift, koud eten, ontdooide koelkasten, gaat het licht zowel binnen als buiten uit, de computer op zwart, smartphones leeg, electrische dekentjes die niet werken maar de verwarming ook niet, en ga zo maar door…. Om van de brandveiligheid, nodeloze milieubelasting en uitbuiting van de kansarmen op deze nog maar te zwijgen…

    Gasboer Putin lacht zich straks helemaal kapot want die kan ons dan helemaal afknijpen en uitkleden met slechs een swipe van zijn vingertje op de gaskraan.

  11. Wim

    Het is toch de taak van de innovatie manager om te zorgen dat er genoeg energie beschbasr is en niet aan de mensen die het opgedrongen krijgen.
    Begrijpt hij nu pas dat elektrisch koken om een gehele aanpassing van het elektrischetydnet vraagt ook in de woningen, had ie eerst aan moeten denken voordat het schone gas in de ban te doen.

  12. Joepie

    Volgens mij zijn er ieder jaar vele gasexplosies in flats en huizen en komen er veel mensen om door koolmonoxide-vergiftiging.

    Natuurlijk moet er oog zijn voor de (brand-) veiligheid m.b.t. dit soort batterijen. Terecht. Maar dat kan bij deze superbatterij gewoon het geval zijn.

    Het punt m.b.t. de macht en controle van R*sl*nd m..b.t gas is een terecht punt. Bovenop dat het gas niet per sé een de dominante energiebron hoeft te zijn.

  13. tjark reininga

    grappig hoe mensen opzien tegen de gouden bergen die anderen hen beloven.

  14. Kees Truijens

    @Lombokker @Massegast
    Stadsverwarming als vorm van energietransitie? Ik vraag het me af. Houtpellets die nu voor CO² neutrale energievoorziening moeten zorgen verdringen het verbouwen van voedsel en leiden tot kaalslag van bossen. Echt neutrale energie is voornamelijk beschikbaar in de vorm van electriciteit. Daarmee ga je toch geen water voor verwarming mee verhitten?

    In plaats van in het vernieuwen van het warmtenet zou geïnvesteerd moeten in het drastisch verhogen van de capaciteit van het electriciteitsnet. In plaatsen zonder warmtenet is dat toch al de enige optie.

  15. Scherpschutter

    @Wim 12:02

    Natuurlijk wist de manager in kwestie dit wel. Verklaar niet met domheid wat ook met sluwe strategie verklaart kan worden.

    Zou deze peperdure batterij meegenomen zijn in de eerste rekensom dan zou dit hele project er nooit doorheen zijn gekomen. Nu wel…Want commited.

  16. Joepie

    Het reaguurvolk (de trol) is er WEER eens als de kippen bij.

    In hun ogen moet duurzaamheid ALTIJD aangevallen worden; ook al gaan ze er zelf in de toekomst van profiteren.

  17. Pee

    Wij moeten massaal van het gas af maar in duitsland krijgt men een subsidie als je je laat aansluiten op het gasnetwerk.
    Dus is de vraag heel simpel,wat is er milieuvriendelijk ?
    Vooral het opladen van de electrocar zorgt op een gegeven moment voor te hoge belasting van het energienetwerk.

  18. Wouter

    @Harry & @De count
    Dit soort batterijen moeten aan allerlei veiligheidseisen voldoen voordat ze de fabriek verlaten. Dit sluit ongetwijfeld niet alle risico’s uit, maar dat is ook zo met CV installaties.

    @Erwin
    De test betreft of zo’n batterij de pieken goed kan opvangen. De batterij zelf is gewoon een product dat ingekocht / geleased is. Je kan deze zelf ook gewoon kopen of leasen: https://iwell.nl

    @Wim @Scherpschutter
    1. De beslissing om van het gas af te gaan wordt niet door dergelijke innovatie managers genomen.
    2. Deze batterij is dus precies een oplossing om er voor te zorgen dat de mensen genoeg energie beschikbaar krijgen.

    @Scherpschutter
    Het leasen van zo’n batterij kan van 92 tot 220 euro / maand, afhankelijk van de gewenste capaciteit en inclusief onderhoud en beheer. Bij 1 unit per flatgebouw (+/- 60 appartementen) is dat inderdaad echt peperduur zeg! De besparing van het vastrecht van de gasaansluiting weegt er helemaal niet tegen op!

    @Massagast
    Als het goed is gaat het hier om flats waar de gasaansluiting er sowieso enkel nog maar was om mee te koken. Verder moeten we zometeen al ons gas importeren. Daarmee worden we niet alleen geopolitiek maar ook economisch afhankelijk van het buitenland (lees: Rusland). Zij kunnen immers als monopolist de prijs gaan bepalen. Dat kun je afwachten, of je kunt nu alternatieven gaan ontwikkelen, waardoor je niet van gas (Rusland) afhankelijk bent.

    @Kees Truijens
    Niet dat ik groot voorstander ben van warmtenetten, maar een warmtenet kan ook met restwarmte overweg. Houtpellets zijn in ieder geval niet wenselijk inderdaad, maar helaas soms nog wel de beste optie ten opzichte van de beschikbare alternatieven.

  19. Massegast

    @Wouter — Ik veronderstel dat het warme tapwater in Overvecht van gasgeisers komt. Maar misschien dat een echte Overvechter daar helderheid over kan geven. Verder: Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas (o.a. Nordstream 1 en 2), maar zeker geen monopolist. Trump wil ook graag gas leveren hoor, alsmede diverse anderen. En Noorwegen is er ook nog.

  20. Harry

    Wat een inspiratie biedt Scherpschutter toch. Deze laat zijn licht schijnen op, om het even, welk onderwerp hier op DUIC. Corona, accu’s, whatever… Dus DUIC, behoudt de commentaarmogelijkheid. Want zonder de wijsheid van Scherpschutter tasten wij gewone Utrechters in het duister.

  21. Wim Waakvlam

    Allemaal mooi het elektrisch koken, wat zijn de gevolgen wat de energiekosten als iedereen van het gas af is ? er is dan geen alternatief meer voor de gewone burger waar hij zijn energie vandaan krijgt. Privatiseren, de banen, beleggen en veel lobbyen. en meer milionairs erbij toppie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).