Flexibel cameratoezicht in Utrecht verplaatst naar Zamenhofdreef en Kanaalstraat Flexibel cameratoezicht in Utrecht verplaatst naar Zamenhofdreef en Kanaalstraat

Flexibel cameratoezicht in Utrecht verplaatst naar Zamenhofdreef en Kanaalstraat

Flexibel cameratoezicht in Utrecht verplaatst naar Zamenhofdreef en Kanaalstraat
Cameratoezicht. Foto: DUIC
De gemeente Utrecht gaat de zes flexibele camera’s in de stad verplaatsen naar de Zamenhofdreef in Overvecht en de Kanaalstraat/J.P. Coenstraat in Lombok. De nieuwe plekken zijn gekozen op basis van gesprekken met bewoners, gebiedsmanagers en de politie.

De gemeente Utrecht gaat de zes flexibele camera’s in de stad verplaatsen naar de Zamenhofdreef in Overvecht en de Kanaalstraat/J.P. Coenstraat in Lombok. De nieuwe plekken zijn gekozen op basis van gesprekken met bewoners, gebiedsmanagers en de politie.

Flexibel cameratoezicht wordt in Utrecht ingezet als onderdeel van het aanpakken van overlast en criminaliteit. De flexibele camera’s worden elke drie tot zes maanden verplaatst naar nieuwe locaties. Op de Zamenhofdreef komen de drie camera’s die nu in de omgeving van de Tigrisdreef staan. De camera die op de Kanaalstraat komt, staat nu nog op de Wolgadreef.

De twee camera’s die in december op de Van der Marckstraat in Noordwest zijn geplaatst, blijven daar voorlopig staan. Bewoners hebben enthousiast gereageerd op de plaatsing en het effect van de camera’s en hebben de gemeente vraagt om de camera’s voor langere tijd neer te zetten. De gemeente geeft daar dus gehoor aan.

Zamenhofdreef

In de omgeving van de Zamenhofdreef stonden al eerder camera’s. Op die plaats komen ze nu terug, vanwege onder meer het grote aantal autokraken, twee gewapende overvallen en een plofkraak. Rond de jaarwisseling waren er ook autobranden in het gebied. De angst zit er daardoor bij de bewoners goed in, aldus de burgemeester. “De parkeerplaats bij het shoppingcenter is een aantrekkelijke plek voor grote groepen jongeren en jongvolwassenen om elkaar te ontmoeten, te hangen of juist met veel te hoge snelheden rond te rijden.”

De gemeente hoopt door het plaatsen van de camera’s beter zicht te krijgen op de momenten dat er groepen rondhangen, zodat handhavers gerichter te werk kunnen gaan. “Zo wil ik voorkomen dat er opnieuw incidenten plaatsvinden en de overlast verder toeneemt”, schrijft de burgemeester over de maatregel. Het flexibele cameratoezicht dat eerder in de omgeving was, was volgens de burgemeester succesvol.

Kanaalstraat

De burgemeester noemt de problematiek in de omgeving van de Kanaalstraat ‘hardnekkig’. De overlast bestaat uit dealen, lachgas- en drugsgebruik op straat, intimidatie, geluidsoverlast en asociaal verkeersgedrag. Vorig jaar kreeg de gemeente alleen over dealen al meer dan 100 meldingen uit dit gebied. Ook worden er met enige regelmaat dealers aangehouden.

Volgens de burgemeester vragen bewoners en ondernemers al langer om vast cameratoezicht. “Vanwege het preventieve effect, maar ook om het zicht op de overlastgevers te verbeteren waardoor de aanpak nog gerichter kan worden ingezet.”

Bezwaar

Omwonenden en ondernemers krijgen binnenkort een wijkbericht van de gemeente over de komst van het flexibele cameratoezicht. Daarin worden ze onder meer gewezen op mogelijkheden om bezwaar te maken tegen het plaatsen van de camera’s.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Inspecteur Morsig

  Eén cameraatje komt tijdelijk op de Kanaalstraat, het is onbekend wanneer dat gaat gebeuren én daar kan nog bezwaar tegen worden gemaakt. De gemeente houdt van lekker doorpakken, dat merk je aan alles. Als nu de criminaliteit niet drastisch omlaag gaat, weet ik het ook niet meer.

  Is misschien al duidelijk of deze ene webcam vóór of na de herinrichting van de Kanaalstraat, in 2024, wordt opgehangen?

 2. Lombokker

  Natuurlijk zijn wij er hier erg blij mee hoor, maar . . . Als onze rechters nou eens een keer doorpakken, in plaats van iedere keer met van die flutstrafjes te komen, dan zou dit soort maatregelen denk veel minder vaak nodig zijn.

  Maar goed, er is in ieder geval niemand die kan zeggen dat de gemeente niks tegen de overlast doet.

 3. Manou De R.

  Dit worden gouden beelden! Kunnen we ergens toegang krijgen tot deze livestream?

 4. Koel Hoofd

  Drugsgebruik op straat?
  Noem me maar onnozel, maar ik heb al heel erg lang geen heroine of andere harddrugs gebruiker meer op straat zien liggen.
  Dat was vroeger echt wel anders! Wie kent er junkie alley nog onder HC?
  Iedereen geboren na 1990 kan hier nu niet de hand opsteken.

  Er zijn wel jongeren die een joint open en bloot op straat oproken, en sinds het sluiten van een paar koffieshops in de buurt zijn dat er wel meer geworden.
  Maar ach, die zijn dan toch te stoned om nog criminele acties uit te voeren.
  Maarre, D66 wil die softdrugs toch legaliseren?

 5. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Gewoon stevig doorpakken en drugsdealers/overlastgevers goed aanpakken met de juiste aanpak,maar daar wringt juist de schoen zoals altijd in Utrecht.

 6. Hermanosir

  @koel hoofd

  Heb jij enig idee hoe groot de drugsindustrie in Nederland is? Miljarden gaan er hier rond. Dat betekent dat op veel Plekken in Utrecht geld wordt witgewassen, dat er onnoemelijk veel geldstromen moeten zijn. Daarnaast zijn er dit jaar al 6 dealers opgepakt in Lombok, kleine kruimels maar toch. Het is huge man. Ondermijning is echt een giga probleem en alles wat kan helpen om dat op te lossen is welkom. Follow the money en dat is er veel hier in Lombok.

 7. HArry

  Zit nog in de testfase maar straks ook bij en in uw buurt. Met zelfs landelijke dekking.

  En wanner je hebt gestemd op Kaag is het over met je geklaag.

 8. Kadoendra

  @Hermanosir

  In Nederland is ook heel veel witteboordencriminaliteit en daar gaat ook jaarlijks voor miljarden in rond.

  Het werkterrein van de gemiddelde witteboordencrimineel is een kantoor met een bureau en hierdoor is het voor de meeste burgers niet zichtbaar.
  Maar het kan best wel eens zijn dat witteboordencriminaliteit uiteindelijk nog veel schadelijker is voor Nederland dan de drugscriminaliteit.

  Een grappig voorbeeld van witteboordencriminaliteit heeft zich kortgeleden afgespeeld bij de landsadvocaat Pels Rijcken.

  Het gaat weliswaar nu niet om miljarden maar wel om een miljoenenbedrag die de CEO van Pels Rijcken vanachter zijn bureau gejat heeft.

  En dan staat er in de kranten de vraag waarom die gast dat in hemelsnaam gedaan heeft, terwijl die vraag nooit gesteld wordt bij drugsdealers en dat heeft alles te maken dat witteboordencriminaliteit zich meestal afspeelt in de bovenwereld en drugscriminaliteit in de onderwereld.

  De personen die zich in de drugscriminaliteit bevinden behoren meestal niet tot de upperclass en dit maakt ze ook minder geliefd bij de ouwe rechtse crimefighters.

 9. Fred

  Er zijn gewoon veel meer van die camera’s nodig, waarom elke keer verplaatsen ?
  Uit het artikel begrijp ik dat ze eerder al op de Zamenhofdreef hingen, toen verplaats zijn waarna de criminaliteit toenam, en ze er vervolgens nu weer terug worden opgehangen, met andere woorden, ze zijn daar permanent nodig.
  Net als de omgeving op ‘t Goylaan bij de winkels rond AH.
  Dan wordt het ook nog breeduit in het nieuws vermeld zodat de criminelen weten waar ze weer hun gang kunnen gaan, leuk voor de bewoners ook.
  Meer camera’s dus, en ook die criminelen/overlastveroorzakers veel harder aanpakken.

 10. W

  Waar gaan we met mijn lief Utrecht naartoe?

 11. Pee

  @ fred
  Helemaal mee eens.
  Altijd maar die halve maatregelen schiet niet op.
  Ook de straffen moeten hoger ,gewoon vastzetten in plaats van werkstraf.

 12. M.B

  Ach ja mijn moeder al haar hele leven wonend in Lombok komt niet meer op straat na 2 x door scootertjesvolk overvallen te zijn .Politie kan niets doen zeggen ze.Buslijn opgeheven zgn door te weinig klandizie lees doordat bus zaterdags door dubbel parkeren er niet door kwam en handhaven durven ze niet in Utrecht, liever kop in zand steken en het door laten etteren.Kwam er graag winkelen nu wordt er zelfs door jongeren gevraagd wat ik er kom doen. nee het gaat lekker in de gezellige multiculti Lombok.

 13. Trebor

  Waarom niet eens een grote aktie politie/ belastingdienst/ fiod/ laat dat tuig met de peperdure bolides maar eens wat loonstroken ophoesten..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).