Flexibele camera’s Utrecht houden komende maanden Drakenplein, Aidadreef en Timorkade in de gaten Flexibele camera’s Utrecht houden komende maanden Drakenplein, Aidadreef en Timorkade in de gaten

Flexibele camera’s Utrecht houden komende maanden Drakenplein, Aidadreef en Timorkade in de gaten

Flexibele camera’s Utrecht houden komende maanden Drakenplein, Aidadreef en Timorkade in de gaten
Archieffoto cameratoezicht
De flexibele camera’s die door de gemeente Utrecht worden geplaatst op plekken waar veel overlast en criminaliteit is, staan de komende drie maanden in de omgeving van het Drakenplein in Rivierenwijk, de Aidadreef in Overvecht en de Timorkade in Lombok. Op al deze plekken is sprake van overlast, intimidatie of criminaliteit.

De flexibele camera’s die door de gemeente Utrecht worden geplaatst op plekken waar veel overlast en criminaliteit is, staan de komende drie maanden in de omgeving van het Drakenplein in Rivierenwijk, de Aidadreef in Overvecht en de Timorkade in Lombok. Op al deze plekken is sprake van overlast, intimidatie of criminaliteit.

De gemeente Utrecht heeft meerdere sets flexibele camera’s en bekijkt elke drie maanden waar deze moeten staan. Cameratoezicht moet altijd samengaan met een pakket aan andere maatregelen om de rust te laten terugkeren op de gekozen locaties. De afgelopen maanden stonden er al camera’s bij het Drakenplein en de Aidadreef, deze blijven dus ook de komende drie maanden nog daar.

Drakenplein

Het Drakenplein is een speelplaats voor kinderen waar ook het buurtcentrum ’t Strandpaviljoen te vinden is. Rond het buurtcentrum is al lange tijd sprake van jeugdoverlast en die is het afgelopen jaar toegenomen. Volgens de gemeente wordt er illegaal vuurwerk afgestoken en rondom het plein zijn op meerdere adressen vernielingen gepleegd. Bewoners zouden zich geïntimeerd voelen door de jongeren. De afgelopen maanden hingen hier al camera’s en deze blijven – zoals ook de wens van omwonenden is – langer hangen.

Omgeving Aidadreef

Bij station Utrecht Overvecht zouden veel fietsen worden gestolen en wordt ingebroken bij auto’s. Er is overlast en er wordt gedeald. Ook is volgens de gemeente sprake van intimidatie van bezoekers en ondernemers van de nabijgelegen winkelstrip. Bewoners van bovengelegen woningen geven aan zich onveilig te voelen en vragen net als de ondernemers om cameratoezicht. Om de situatie in de gaten te blijven houden, blijven de camera’s hier dan ook hangen.

Timorkade, Lombok

De Timorkade is een nieuwe locatie op de lijst van cameratoezicht. Daar zorgt een groep mannen sinds enkele maanden voor overlast, geeft de gemeente aan. De overlast bestaat uit drugshandel, middelengebruik, intimidatie en vermoedelijk heling van gestolen goederen. Ook worden er in de omgeving meer berovingen, winkeldiefstallen en babbeltrucs gepleegd, waarvan wordt vermoed dat deze groep daar verband mee houdt. De politie en handhaving zijn dagelijks druk met deze plek, nu komt er dus ook cameratoezicht.

7 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Ik vind het enorm seksistisch en non-inclusief dat er wordt gesproken over een groep mannen die overlast veroorzaakt aan de Timorkade. Waarom is gender relevant en wie zegt dat deze personen zich identificeren als man? Ik had beter verwacht in onze woke stad.

 2. Pol

  De gemeente is verplicht om inzake cameratoezicht om een zgn DPIA (gegevensbeschermingseffectbeoordeling) uit te voeren. Een DPIA Cameratoezicht is hier te vinden: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/7.extern/wob/2021/2021-0744_smart_city/bijlagen_deelbesluit_1.pdf

  Door de gemeente wordt in haar eigen register ook verwezen naar de actuele plekken waar de 75 vaste en zes flexibele camera’s hangen: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/veiligheid/wat-doet-de-gemeente/cameratoezicht/

  Hierin staan ook de camera’s van de gemeente zelf. Dit overzicht wordt steeds actueel bijgewerkt.
  Daar zijn deze flexibele camera’s (die er al enige maanden hangen) echter niet te vinden.

  Te flexibel om actueel te kunnen zijn?

 3. Haloefi El Zemel

  He wat lullig zeg,mag je ook al geen drugs meer dealen in de stad Utrecht …

 4. Koel Hoofd

  Timorkade
  Op loopafstand van het bollendak waarhandhaving actief is.
  Waterbed effect?

 5. Alain

  @koel hoofd

  Nou, dan wel ‘s werelds pro-actiefste waterbed. Daar hangt namelijk al maanden een groep rond.

  Eerder lijkt de bollendak-overlast zich nu naar Jaarbeursplein en achter het WTC te verplaatsen. Hoewel de overlast daar eigenlijk ook al sinds de zomer is, maar het is in de koude maanden wel erger geworden.

 6. Lombokker

  Op de Timorkade heeft die cameratoestand eerder ook al eens gestaan, volgens mij zelfs meerdere keren. Ook elders in de wijk o.a. JP Coen en de Kanaalstraat. Dit hele circus is slechts een doekje voor het bloeden, zodat niemand kan zeggen dat de gemeente ‘niets doet’ tegen de overlast die bepaalde groepen veroorzaken.

  Het is helaas alleen symptoombestrijding, de oorzaak aanpakken doet de gemeente niet.

 7. Koel Hoofd

  @Alain
  Of een heel groot progressief waterbed, Timorkade, Jaarbeursplein, achter WTC…
  Want kennelijk is het overal al maanden hommeles en wordt dat in het donker erger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).