Flinke operatie aan Domtoren in Utrecht; grote balken waar deel steiger op rust worden verwijderd Flinke operatie aan Domtoren in Utrecht; grote balken waar deel steiger op rust worden verwijderd

Flinke operatie aan Domtoren in Utrecht; grote balken waar deel steiger op rust worden verwijderd

Flinke operatie aan Domtoren in Utrecht; grote balken waar deel steiger op rust worden verwijderd
Foto: Robert Oosterbroek
Acht lange stalen balken waar het bovenste deel van de steiger rondom de Domtoren op rust worden later deze maand verwijderd. Het gaat om een flinke operatie waarbij delen van het Domplein tijdelijk worden afgezet.

Acht lange stalen balken waar het bovenste deel van de steiger rondom de Domtoren op rust worden later deze maand verwijderd. Het gaat om een flinke operatie waarbij delen van het Domplein tijdelijk worden afgezet.

Toen in 2019 de steiger rond de Dom werd gebouwd bleek al dat het geheel te zwaar was om alleen op de grond te rusten. Daarom werden destijds op ongeveer veertig meter hoogte acht lange stalen balken aan de toren vastgemaakt, waar het bovenste deel van de steiger aan vast zat. “Nu de steiger steeds verder zakt, zijn deze balken niet meer nodig”, schrijft de gemeente Utrecht.

Kraan

Op donderdag 20 juni begint de aannemer om 05.00 uur met het weghalen van de balken, waarvan de langste ongeveer dertig meter zijn. De kraan wordt eerst op de plek gezet waar nu nog het terras van Walden en Lebowski zijn te vinden, zodat de eerste vier balken aan deze zijde van de Dom weggehaald kunnen worden. Hiervoor met het terras van Walden tijdelijk worden leeggehaald.

Het Domplein wordt aan de kant van het VVV afgesloten om ruimte te maken voor de kraan. Er wordt voor bewoners en bezoekers van de horecazaken een strook van twee meter vrijgehouden. De voetgangers die richting de Oudegracht willen lopen, moeten dat doen via Flora’s Hof. Fietsers worden omgeleid via het Wed.

Academiegebouw

Zodra de eerste vier balken beneden zijn, wordt de kraan naar de ingang van het Academiegebouw gereden. Vanaf deze plek worden de overige balken weggehaald. Het Domplein wordt alleen afgesloten op de momenten dat er gehesen wordt. Dit duurt volgens de gemeente ‘enkele minuten’ per keer. “We hopen dit werk in de middag van 20 juni uit te voeren. Mogelijk is er uitloop naar vrijdag 21 juni.”

In augustus wordt de volgende stap in het verwijderen van de steiger gezet. In die maand worden namelijk de stalen constructie op de grond, het veiligheidsplatform en de bouwplaats weggehaald. De oplevering van de Domtoren staat gepland voor 9 november.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. wollie

  Slim!

 2. Oooh wat ergggg

  Hoorde ik nou chef renovatie domtoren zeggen in een interview
  Dat de domtoren over 100 jaar niet meer bestaat
  Niet meer te renoveren etc

 3. Kees Truijens

  Iedere stap in de afbraak van de steigers doet me deugd.

 4. BdV

  @oh wat erg – Zou er tegen die tijd niet een innovatieve robot zijn die dit klusje in een paar maanden of weken klaart?

 5. wollie

  In Japan staat een reservedom, ietsje kleiner wel.
  En in 2124 woont toch iedereen in de Matrix.

 6. G.H.

  @Oooh wat ergggg
  Die uitspraak had betrekking op het aantal beschikbare vakmensen voor zo’n renovatie, niet op de (staat van de) toren zelf.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).