De vestiging van Flink aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht blijft de komende tijd nog dicht. Dat heeft de voorzieningenrechter donderdag besloten. De gemeente besloot in februari dat de darkstore moest sluiten, omdat die in strijd is met het bestemmingsplan.
Flitsbezorgers zoals Flink bezorgen vanuit darkstores – eigenlijk een soort distributiepunten – boodschappen bij mensen thuis. Dat kan zorgen voor overlast, vanwege de logistiek en het materiaal dat bij een darkstore komt kijken, en de gemeente kreeg dan ook 29 klachten binnen over de locatie. Omdat de darkstore aan de Amsterdamsestraatweg in strijd bleek met het bestemmingsplan, moest Flink de deuren van de vestiging sluiten.
Flink ging bij de gemeente in bezwaar tegen de sluiting, maar dat haalde niks uit. Ook de rechter ging in juli niet mee in de bezwaren van de flitsbezorger. Flink besloot daarop in hoger beroep te gaan. Dat hoger beroep wordt begin 2023 behandeld, maar Flink vroeg de voorzieningenrechter om een zogenoemde voorlopige voorziening te treffen. Zo’n voorlopige voorziening kan worden aangevraagd als het hoger beroep nog in behandeling is.
Financiële schade
De flitsbezorger vraagt de rechter om een voorlopige voorziening te treffen vanwege “de schade die zij lijdt door de sluiting van de vestiging in het pand”. Het bedrijf wijst er bijvoorbeeld op dat huur- en personeelskosten doorlopen en dat er geen omzet wordt gemaakt. Ook zouden leveranciers bederfelijke voorraden hebben ingekocht die ze niet aan Flink kunnen leveren.
Flink wil dat de rechter het besluit dat de gemeente in februari heeft genomen schorst, omdat dit besluit onrechtmatig zou zijn en “haar belangen bij schorsing van dit besluit zwaarder wegen dan de belangen van het college”. Volgens Flink handelen zij niet in strijd met het bestemmingsplan, omdat ze – in tegenstelling tot wat de gemeente concludeert – detailhandel bedrijven.
In strijd met bestemmingsplan
De voorzieningenrechter oordeelde donderdag in het nadeel van Flink. “De voorzieningenrechter ziet naar zijn voorlopig oordeel in wat door Flink B.V. is aangevoerd onvoldoende aanknopingspunten voor het oordeel dat de uitspraak van de rechtbank in de bodemprocedure geen stand zal houden.”
Ook de voorzieningenrechter concludeert dat Flink in strijd met het bestemmingsplan handelde. “De voorzieningenrechter volgt het oordeel van de rechtbank dat die begripsomschrijving zo moet worden uitgelegd dat er in ieder geval sprake moet zijn van een uitstalling van goederen ten verkoop in het pand. Daarvan is geen sprake.” Ook heeft de vestiging geen showroom, een andere voorwaarde voor detailhandel.
Flink heeft geprobeerd om aan de eisen voor detailhandel te voldoen. Klanten kunnen bij vestigingen van Flink binnenlopen om hun bestelling op te halen of via een tablet een bestelling te plaatsen, die ter plekke wordt ingepakt door werknemers. Ook zouden klanten zelf bij de rekken boodschappen mogen aanwijzen of pakken. De rechter ziet dit als ‘ondergeschikte activiteit’ en oordeelt dat de hoofdactiviteit nog steeds flitsbezorging is.
Belangen
De voorzieningenrechter vindt verder dat Flink niet goed kan onderbouwen welke financiële schade het bedrijf lijdt. Daarnaast is een deel van de werkzaamheden verplaatst naar een andere vestiging in Utrecht, waar ook een gedeelte van het personeel aan de slag is gegaan. De rechter vindt dan ook dat de belangen van de gemeente Utrecht zwaarder wegen dan die van Flink.
Het door Flink ingestelde hoger beroep wordt begin volgend jaar behandeld. Dan moet dus duidelijk worden of de vestiging definitief dichtblijft.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
11 Reacties
ReagerenHeel goed. Dit vestigingen horen op een bedrijventerrein niet tussen de woningen.
Flink mag van mij in de publieke boycot, net zoals die andere flitsbezorgers.
Het businessmodel is gebaseerd op moderne slavernij (er zijn ook al diverse geluiden over illegale arbeid bij die flitsbezorgers) en alleen al daarom is het immoreel, oftewel een smerig stinkende zaak.
Daarnaast, uit dit summiere artikel blijkt dat ze ook nog eens veel te dom zijn om te beseffen dat ze handelen in strijd met het gemeentelijke wet en regelgeving.
Weg er mee, dan is er weer plek voor echte retail waar mensen naar toe willen komen met echte banen waar mensen plezier aan beleven.
Jippie ! Weg met al die onzin.
Eindelijk weer wat rust op straat
@hoofd koel – Die plek voor “echte retail waar mensen naartoe willen komen” is er ruimschoots vrind; in overvloed zelfs!
Ik ben zelf ook niet erg te spreken over het businessmodel van Flink en soortgenoten – maar het is wel verekkus handig. Een heel goede supermarkt – (dus niet Plus of Appie) zou bij de Straatweg of de 2e Daalsebuurt/Wisselspoor zou een goed alternatief kunnen zijn!
Weg met die flauwekul idd. Voegt niks toe. Enkel boodschapje hier, enkel boodschapje daar. Flink bezorgt alleen in binnenstad en direct aangrenzende wijken. Wijken die zo ongeveer allergrootste supermarktdichtheid van heel Nederland hebben.
Ondertussen worden bezorgers uitgebuit en aangemoedigd om als kamikazepiloten door het verkeer te gaan om de claim ‘in minuten bezorgd’ waar te kunnen maken. Blik op oneindig, tegen het verkeer in, onverschillig etc. etc..
Klopt intussen openen er 5 andere vestigingen
@koelhoofd ziekenverzorgster = moderne slavernij, schoonmaker ook, kassamedewerkster, en alle laagbetaalde banen. Dit land is weer op het niveau van rond 1900, en daar hebben de niet-stemmers en fout-stemmers zelf voor gekozen.
@Barry H.
De niet stemmers hebben daar duidelijk niet voor gekozen.
Of denk jij dat als je niet stemt dat je stem dan automatisch naar de grootste partij gaat?
Ook zo’n fabel.
@Barry H.
Flitsbezorgers (al die bezorgdiensten overigens) zitten nog een paar treedjes lager dan de beroepsgroepen die jij noemt. Want zoals @binnenstadbewoner al aangeeft, bezorgers riskeren lijf en leden onder tijdsdruk in het verkeer waar die groepen die jij noemde veilig binnen zitten.
Dat het stemvee daar zelf voor gekozen heeft klopt, maar het is ook een feit dat poitici worden gekozen voor beloftes die ze helemaal niet waarmaken.
En dan is er nog zoiets als de EU, een orgaan wat over tientallenjaren sluipenderwijze werd opgetuigd en ingevuld door de hogere kaste zonder dat de kiezers daar iets over te zeggen hadden. En, ze worden door het journaille er ook al jaren heel slecht over geinformeerd.
We zitten nu met een ondemocratische moloch wat bepaald hoe wij tegen welke kosten onder welke omstandigheden moeten leven, of we dat nou willen/kunnen of niet. Dus flitsbezorger ondernemingen mogen niet worden geweerd dankzij EU regels en daarom heeft de gemeente slechts een speld als wapen om de burger te beschermen tegen die darkstores, het bestemmingplan.
Gelukkig wordt dat nog wel gerespecteerd door de rechter,
Want de overheid is deze week nog bij de rechter keihrad om de oren geslagen door activisten met de Europese spelletjesregels.
Oh ja, er zit er één op de Nobelstraat èn de Nobeldwarsstraat, waarbij in de Nobelstraat staat dat je kunt afhalen. Dat mag dus niet.