Flitshuwelijk blijkt geen oplossing voor wachtlijst maar wordt wel definitief ingevoerd in Utrecht Flitshuwelijk blijkt geen oplossing voor wachtlijst maar wordt wel definitief ingevoerd in Utrecht

Flitshuwelijk blijkt geen oplossing voor wachtlijst maar wordt wel definitief ingevoerd in Utrecht

Flitshuwelijk blijkt geen oplossing voor wachtlijst maar wordt wel definitief ingevoerd in Utrecht
Archieffoto Stadskantoor
Sinds 2020 kunnen Utrechters ervoor kiezen om binnen vijf minuten aan een balie in het Stadskantoor met elkaar te trouwen. De hoop was dat dit flitshuwelijk zou helpen de wachtlijst van het eenvoudige huwelijk korter te maken, maar dat bleek niet het geval. Desalniettemin is besloten deze supersnelle vorm van de huwelijksvoltrekking definitief in te voeren in Utrecht.

Sinds 2020 kunnen Utrechters ervoor kiezen om binnen vijf minuten aan een balie in het Stadskantoor met elkaar te trouwen. De hoop was dat dit flitshuwelijk zou helpen de wachtlijst van het eenvoudige huwelijk korter te maken, maar dat bleek niet het geval. Desalniettemin is besloten deze supersnelle vorm van de huwelijksvoltrekking definitief in te voeren in Utrecht.

Het idee voor het flitshuwelijk kwam vier jaar geleden van de lokale fractie van de VVD. Utrechters die met elkaar wilden trouwen, maar zonder al te veel poespas, konden er al voor kiezen om dit kosteloos op de zesde vierdieping van het Stadskantoor te doen. Bij deze vorm van ‘eenvoudig trouwen’ geeft het echtpaar elkaar het ja-woord en ondertekenen zij de papieren in een kamertje waar ruimte is voor een paar gasten. Deze ceremonie duurt zo’n tien minuten.

Sneller

Bij het flitshuwelijk, dat 258,60 euro kost, gaat het allemaal nog sneller. Deze manier van huwelijksvoltrekking verschilt niet veel van het ‘eenvoudig trouwen’, maar gebeurt wel gewoon aan de balie in plaats van een afgesloten ruimte. “Verondersteld werd dat een deel van de stellen die kiest voor kosteloos trouwen voor dit type huwelijk kiest, waardoor de wachttijd voor het kosteloze huwelijk korter wordt”, schrijft het college.

Uit de proef is echter gebleken dat de wachtlijst voor het gratis huwelijk niet korter is geworden. Bij de start van de pilot bedroeg die namelijk negen maanden en dat is nu nog steeds zo. De wachtlijst voor het flitshuwelijk is ongeveer drie maanden.

Bestaansrecht

Desalniettemin heeft het flitshuwelijk, zoals het college het beschrijft, ‘bestaansrecht’. “Er is een specifieke doelgroep die het zakelijke, administratieve flitshuwelijk verkiest boven het meer ceremoniële, eenvoudige huwelijk omdat het beter aansluit bij hun wens om zaken goed en snel te regelen.”

De mensen die tijdens de proefperiode toch kozen voor het eenvoudige huwelijk op de zesde verdieping van het Stadskantoor deden dat voornamelijk vanwege financiële redenen. Die huwelijksvoltrekking is namelijk gratis terwijl het flitshuwelijk bijna 260 euro kost.

Populariteit

Tijdens de evaluatie is namelijk gebleken dat 34 procent van de stellen koos voor het flitshuwelijk. Het college schrijft tot slot dat de meer traditionele en ceremoniële huwelijken aan populariteit inboeten en dat stellen er steeds vaker voor kiezen om het burgerlijke gedeelte van het huwelijk te scheiden van het feestelijke gedeelte.

“Vanwege bovenstaande conclusies voeren wij het flitshuwelijk structureel in waarbij de afspraakmogelijkheden voor het flitshuwelijk worden afgestemd op de vraag.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Jan

    Hopelijk stopt het irritanten getoeter ook bij een flitz huwelijk

  2. W.

    Inderdaad, altijd maar die mensen die zonder poespas willen trouwen, daarom kiezen voor een flitshuwelijk en dan toeterend door de straten trekken.

  3. Oaagtelijke gladiool

    Dat getoeter was van ruim 2 jaar geleden, er is hard tegenop getreden. Maar ja, DUIC lezers leven nu eenmaal in een andere realiteit

  4. Rose

    Het bedrag van 260 euro lijkt fors aan de prijs voor een administratieve afhandeling van tien minuten. Maar… een huwelijk is in feite niet meer dan een contract waarin handig heel veel in 1 keer is geregeld en ik juich dan ook deze simpele afhandeling van harte toe. Het geld dat je in een dag verpatst aan een huwelijk met alles erop en eraan kun je veel beter besteden. Wie de poespas echter wél wil, kan dat doen, helemaal naar eigen wens.

  5. RABE

    Hoelang moet men getrouwd zijn om de Nederlandse nationaliteit te bemachtigen?? Eens was dat de reden om te trouwen.

  6. Brokken-pilot

    Wat was dit nou voor rare pilot?
    Om de wachtlijst voor een gratis 10-minuten huwelijksvoltrekking te verkorten, introduceren ze een pilot met een 5-minuten huwelijksvoltrekking voor meer dan 250 euro. Lijkt me aannemelijk dat veel mensen een 10-minuten voltrekking kiezen omdat het grátis is, niet vanwege die vijf extra minuten. Enige reden waarom mensen voor duurdere optie kiezen is wrs vanwege de wachtlijst die korter is, niet omwille van de 5 minuten kortere voltrekking…
    Als je een pilot doet: doe het dan goed, met gelijke parameters…

  7. Len

    Ja als je bent voor een flitshuwelijk, dan ben je voor getoeter. Het heeft het net niet gered als synoniem in de Van Dale.

  8. de Kreek

    Je ben ook in een flitz van 258,60 euro af. Ik vraag me wel af hoe ze aan die 0,60 cent komen, mij idee is het hele bedrag op niks gebaseerd.

  9. Koel Hoofd

    @Brokken-pilot
    Er is een verschil tussen wetenschappelijk beta onderzoek en commercieel gamma onderzoek. Mensen zijn bereid om meer te betalen voor een kortere wachtlijst bij dezelfde dienst (dat is de gelijkblijvende factor, verder wordt het aangekleed met franje).
    Ergo, als ze voor 500 euries thuis online en terplekke een superflitshuwelijk zouden kunnen aangaan met een duimscan, loopt het storm?

    @RABE
    Die weg is er nog steeds, de controle nog steeds niet.

  10. Bromsnor

    Bromsnor is jaren geleden getuige geweest bij een huwelijk “aan de balie”, het was wel 15 minuten inclusief een hoop geschuif met papieren. Daarna een ijsje gegeten. Lekker efficient. Het stel is nog altijd gelukkig getrouwd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).