FNV wil gratis mondkapjes voor Utrechters met lage inkomens FNV wil gratis mondkapjes voor Utrechters met lage inkomens

FNV wil gratis mondkapjes voor Utrechters met lage inkomens

FNV wil gratis mondkapjes voor Utrechters met lage inkomens
Vakbond FNV heeft de gemeente Utrecht opgeroepen om Utrechters met lage inkomens een vergoeding of gratis mondkapjes te geven.

Vakbond FNV heeft de gemeente Utrecht opgeroepen om Utrechters met lage inkomens een vergoeding of gratis mondkapjes te geven.

De FNV vraagt de gemeente Utrecht in een brief aan de gemeenteraad of het mogelijk is om minima, bijvoorbeeld vanuit de bijzondere bijstand, een financiële vergoeding te geven voor mondkapjes, “maar liever nog een algemene tijdelijke regeling.”

Een andere optie is volgens FNV om degenen met de lage inkomens vijf stoffen en wasbare mondkapjes te geven. “Dat zou heel veel mensen wat lucht geven”, schrijft de vakbond.

Onder meer de gemeente Rotterdam heeft er inmiddels voor gezorgd dat minima mondkapjes krijgen. In de Utrechtse gemeenteraad werd donderdagavond een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht om U-pashouders te voorzien van mondkapjes.

8 Reacties

Reageren
 1. Titia Beukema

  Het zou goed zijn als de gemeente de mensen toch al te lage inkomens helpt om mee te doen aan de Coronabestrijdeng!

 2. GeeWee

  Op zich huldig ik het principe om minima te helpen. Maar we hebben het hier wel over heel beperkte bedragen. Voor 2,50 heb je al een herbruikbaar en wasbaar mondkapje. De maandelijkse huurverhoging hakt er voor de minima veel meer in. Doe daar dan liever iets aan.

  Overigens een interessante manier van omschrijven door de vakbond: “Dat zou heel veel mensen wat lucht geven”. Want met zo’n kapje op heb je juist minder lucht 🙂

 3. Kadoendra

  De FNV is een grote organisatie die een oplossing voor de grote structurele armoede niet in een mondkapje moet willen gaan zoeken maar in grote structurele maatregelen.

  Maatschappelijk gezien is de tegenstelling tussen rijk en arm in tientallen jaren alleen maar toegenomen.

  Wat mij betreft zou jaarlijks de eerste 12.000,- euro veel minder of helemaal niet belast moeten worden.

  Hierdoor hoeft de onderkant van Nederland minder snel aan te kloppen voor o.a extra bijstand.

 4. Wouter

  Wat mij betreft komen er gratis mondkapjes voor minima én wordt er iets tegen huurverhogingen gedaan. Het een sluit het ander (gelukkig) niet uit. 🙂

  Bovendien hebben minima vaak al moeite om uit te komen met hun budget. Dan is zoiets, hoewel een kleine bijdrage, mooi meegenomen en volgens mij makkelijk te regelen.

 5. [email protected] 🙄🙄🙄

  Ze kunnen ze ook zelf knippen uit een stukje stof,tijd genoeg tóch als bijstandstrekker. 🥱

 6. Herman

  Minima krijgen al zoveel extra’s, dat de drijfveer om zelf inkomen te vergaren verdwijnt.

 7. Bas Heemsters

  Gratis betekent vrijwel altijd: betaald door anderen. En die anderen zijn niet allen miljonair, maar het grootste gedeelte daarvan is mensen die net boven dat minimum wat gesteld wordt om iets gratis te krijgen. De FNV loopt hier dus stoer te doen met geld van anderen

 8. Koel Hoofd

  Vind mondkapjesarmoede stuk zinniger dan het politieke menstruatiearmoede.
  Actie bij de AH: 10 mondkapjes voor €7.5, dat is duurder dan een weekje maandverband of tampons.

  @GeeWEe Die mondkapjes moeten op 60C gewassen worden, 1 mondkapje in wasmachine is enorme geldverspilling en milieuvervuiling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).