Food-y-Market: René en Juliette van De Veldkeuken | De Utrechtse Internet Courant Food-y-Market: René en Juliette van De Veldkeuken | De Utrechtse Internet Courant

Food-y-Market: René en Juliette van De Veldkeuken

Food-y-Market: René en Juliette van De Veldkeuken

Elke week brengen wij een deelnemer van de boerenmarkt ‘Food-y-Market‘ in Hoog Catharijne onder de aandacht. Vandaag het verhaal achter René van der Veer en Juliette Borggreve van bakkerij en lunchrestaurant De Veldkeuken in Bunnik.

In het koetshuis van landgoed Nieuw Amelisweerd bakken René van der Veer en Juliette Borggreve in hun Veldkeuken stoere broden en onvergetelijke taarten. Carrot cake met sinaasappel en koriander, kwarkroomtaart met vlierbessenlikeur, maar ook focaccia, houthakkersbrood, een Franser-dan-Frans pain au levain, soepen en salades, prachtige quiches. Altijd gemaakt met verse biologische ingrediënten die afkomstig zijn uit de eeuwenoude moestuinen van het landgoed of uit de directe omgeving. Puur, van dichtbij, en ook nog eens met alle aandacht gemaakt; bij De Veldkeuken krijg je het allemaal op je bordje.

De naam ‘Veldkeuken’ stamt uit de tijd dat Juliette en René vanuit een oude legertent kookten, waarmee zij heel Nederland doorkruisten. “We kookten biologisch voor en met groepen die bijvoorbeeld een bedrijfsuitje hadden. In de omgeving zochten we naar ingrediënten om in het menu te verwerken: brandnetels, wilde kruiden, vlierbessen… wat velen verrasten en enthousiast maakten.”

Juliette en René kwamen in contact met landgoed Amelisweerd toen ze daar zelfgemaakte taart, koffie en soep aan wanderlaars verkochten vanuit een fietskarretje. “Dat ging heel goed. Toen het winter werd, werden we gevraagd om in het koetshuis op Oud Amelisweerd onze activiteiten voort te zetten. Op deze manier konden we ook voor het bezoekerscentrum zorgen. Dat is inmiddels ruim 12 jaar geleden.”

In het koetshuis in Nieuw Amelisweerd konden zij vervolgens een professionele keuken met een bakkerijtje starten. René bakte altijd al brood en volgde een bakkerscursus in het Rouen, Frankrijk. Groente, kruiden en fruit komen van de naastgelegen biologische moestuinen op het landgoed. De Veldkeuken werkt met 100% biologische grondstoffen, zoveel mogelijk uit eigen streek. Juliette: “We willen weten waar onze ingrediënten vandaan komen. Zo raken we steeds meer verbonden met producten uit de streek. We werken graag samen met lokale ondernemers, het is erg leuk om elkaar aan te vullen.”

2_veldkeuken_winterIn 2011 openden Juliette en René een tweede vestiging van de Veldkeuken in het Forthuis ‘Werk aan het spoel’ in Culemborg. Prachtig gelegen, in de uiterwaarden langs de Lek. “Daar werken we samen met de biologische stadsboerderij Caetshage. We dromen nog van meer ruimte voor onze bakkerij. Dan kunnen we af en toe eens bakcursussen geven, want ook daar is veel belangstelling voor.”

“‘Het is hard werken, maar het geeft veel voldoening. Er zijn mensen die een omweg maken om ons brood te kopen. En na meer dan 12 jaar zijn er nog steeds mensen die ons ‘ontdekken’. We werken nu efficiënter en professioneler dan voorheen, maar onze gedrevenheid is onveranderd!”

1 Reactie

Reageren
  1. mark frederiks

    Ik heb nu een paar dagen op rij het Brood van de veldkeuken gekocht. Ben blij met het feit dat deze markt elke dag is. Ik hoop dat de markt blijft!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).