Forse stijging van aantal boetes voor rijden onder invloed; vorig jaar 646 bekeuringen in Utrecht Forse stijging van aantal boetes voor rijden onder invloed; vorig jaar 646 bekeuringen in Utrecht

Forse stijging van aantal boetes voor rijden onder invloed; vorig jaar 646 bekeuringen in Utrecht

Forse stijging van aantal boetes voor rijden onder invloed; vorig jaar 646 bekeuringen in Utrecht
Het aantal boetes voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie is fors gestegen. Werden er in Utrecht in 2021 nog 421 boetes uitgedeeld. In 2022 was dit opgelopen naar 646, zo meldt vergelijkingswebsite Independer op basis van politiecijfers

Het aantal boetes voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie is fors gestegen. Werden er in Utrecht in 2021 nog 421 boetes uitgedeeld. In 2022 was dit opgelopen naar 646, zo meldt vergelijkingswebsite Independer op basis van politiecijfers

De politie laat weten dat er niet specifiek vaker is gecontroleerd, en dat de enorme stijging hierdoor niet kan worden verklaard. Ook de coronapandemie blijkt geen verklaring voor de stijging als je de cijfers bekijkt over een langere periode. Wel meet I&O Research in samenwerking met de politie al enige jaren een stijging van het alcoholgebruik onder automobilisten in Nederland. In 2022 reed volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid 2,6 procent van de automobilisten tijdens weekendnachten onder invloed van alcohol. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 1,4 procent die in 2017 gemeten werd.

Gevolgen

De gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer zijn groot. Volgens Fonds Slachtofferhulp komen er jaarlijks 75 tot 140 mensen in Nederland om in het verkeer door ongelukken waarbij alcohol of drugs in het spel zijn. Naast letsel en de grote emotionele gevolgen heeft alcoholgebruik in het verkeer ook enorme financiële gevolgen voor de samenleving en de direct betrokkenen. Een beschonken bestuurder die schade veroorzaakt draait niet alleen op voor de eigen schade, maar verzekeraars verhalen meestal ook de schade van de tegenpartij.

Toename boetes in Utrecht forser dan elders

De stijging van het aantal boetes voor rijden onder invloed is met 53 procent in Utrecht een stuk groter dan het landelijke cijfer van 34 procent. Toch is het aantal boetes in Utrecht relatief laag vergeleken met andere steden. Per duizend inwoners zijn er in 2022 in Utrecht 2,2 overtredingen geconstateerd. In Amsterdam (2,7), Rotterdam (5,2), Den Haag (5,0) en Eindhoven (3,8) zijn relatief gezien een stuk meer boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Landelijk zijn 2,9 proces-verbalen per duizend inwoners opgemaakt voor het vergrijp.

32 Reacties

Reageren
 1. rmn

  Geen zorgen. Op Europees niveau is reeds consensus over de verplichting plaatsing van een black box en een aansuiting voor een alcoholslot in alle auto’s. Vanaf daar is het nog maar een kleine stap om ook het alcoholslot voor iedereen te verplichten.

 2. JdV

  Grappig. Zouden er ook wel eens alcoholcontroles bij fietsers plaatsvinden? Ik denk dat je er dan in 1 weekend 646 kan betrappen.

 3. Scherpschutter

  Man man man. Waar hebben we het nou toch in hemelsnaam over? Slechts 75 tot 140 doden op een bevolking van 18.000.000 en dan doen alsof het om loslopende nucleaire tijdbommen gaat die coute qe coute gevonden en onschadelijk gemaakt moeten worden. LOL.

  Er komen jaarlijks 5400 mensen om het leven door een ongelukkige val…. Het is echt tijd om weer eens een beetje normaal te gaan doen in Nederland.

 4. rmn

  @Scherpschutter

  Het gaat niet om veiligheid. Het gaat over controle. Ik raad je aan een stukje te lezen over project VERONICA van de Europese Commissie.

  Ziet er wat shady uit maar het is een officieel EC project. Het eindrapport is te vinden onder ‘downloads’.

  http://www.veronica-project.net/

  Zie hier onder ‘Main aims of event data recorders based’ de verwijzing naar VERONICA.

  https://road-safety.transport.ec.europa.eu/statistics-and-analysis/statistics-and-analysis-archive/esafety/black-boxes-vehicle-data-recorders_en

 5. Vrolijk rechts

  @SS….Misschien zelf beginnen met normaal doen?

 6. Ouwe Knar

  @Scherpschutter 28/3/2023 – 16:57

  Als je het essentiële verschil niet begrijpt tussen omkomen door toedoen van iemand die teveel heeft gedronken en omkomen door een ongelukkige val ben je nóg dommer dan ik tot nu toe dacht.
  Maar waarschijnlijker is dat je weer ordinair aan het trollen bent. Wat een treurigheid.

 7. Leon

  Iedereen een alcoholslot.

 8. Scherpschutter

  @rmn

  Ik hoef me er niet in te verdiepen om te weten dat het geen enkele politicus gaat om veiligheid. Dat interesseert ze werkelijk geen ene moer. Geld, macht, aanzien of een combi tussen; het zijn heel soms net mensen hè? LOL

 9. Hans

  @ SS

  ‘ Slechts 75 tot 140 doden (…)’

  Nogmaals:

  ongevallen waarbij alcohol in het spel was zijn volledig vermijdbaar.
  Bij elke dode die veroorzaakt wordt door alcoholmisbruik (‘dronken automobilist rijdt kind dood’ om maar eens een aansprekend voorbeeld te geven) wordt onnoemelijk veel levenslang leed aangericht.
  Misschien iets om over na te denken.
  ‘Vermijdbaar’, ‘misbruik’, ‘misdrijf’. Een paar sleutelwoorden die u wellicht kunnen helpen bij uw reflectie. In de hoop dat u te allen tijde nuchter achter het stuur zult zitten. Niet om de overheid een plezier te doen. Maar omwille van potentiële slachtoffers, inclusief uzelf.

 10. Janah

  Volgens mij is @scherpschutter een typetje van Koot&Bie

 11. Aimée

  Aanpakken die drankorgels. Ik heb er net zelf een mijn huis uitgetrapt, die stapte ook continu met teveel drank op achter het stuur. Het is wachten tot die iemand doodrijdt. Ik mag lijen dat die gesnapt wordt en een verschrikkelijke dikke bekeuring krijgt.

 12. JdV

  @Hans: telt u daar ook de slachtoffers onder die vallen doordat ze dronken lopend of op de fiets om het leven komen? Door met hun dronken hoofd op de rijbaan te gaan lopen of tegen een vrachtauto aan te fietsen?

 13. Scherpschutter

  @Hans

  Nee Hans. Die ongelukken zijn niet te voorkomen….Zucht. Daarom heten het in de eerste plaats ook ‘ongelukken’ en bovendien is er nu eenmaal niets dat je kunt doen om te voorkomen dat mensen bezopen achter het stuur stappen.

  Accepteer die paar doden per jaar. Het is wat het is. Waar hebben we het nu helemaal over?

 14. Rob H.

  Geen boetes of rijontzeggingen meer, als je gepakt wordt met drank achter het stuurt van een auto, maar meteen veroordelen als poging tot moord. Het is namelijk met voorbedachte rade, dat je met drank op achter het stuur van een auto stapt.

  Wie niet horen wil, moet maar voelen.

 15. Peter de V.

  Grappig. Vroegah (tot ergens begin jaren 90 of zo) was het in mijn kringen heel normaal om met een slok op in de auto te stappen.
  Daarna was het not done. Kan ook met leeftijd en reactievermogen te maken hebben.
  Maar nu lijkt het weer done.
  Wat is er die twee keer veranderd?

 16. Hans

  Sorry Scherpschutter.
  Je hebt een vreemde kijk op wat we causaliteit noemen. Tevens ga je me veel te gemakkelijk om met dit onderwerp. Het onvermijdelijke kunnen we inderdaad maar beter filosofisch accepteren. Maar, maar, maar! Veel van wat plaatsvindt heeft zo z’n oorzaken. Gepaste maatregelen treffen om ongewenste gebeurtenissen (zoveel mogelijk) te voorkomen is rationeel handelen = oorzaken bestrijden. Over het begrip ‘ongelukken’ kun je een hele boom opzetten. Wat is een ongeluk precies? Geef me een definitie. Als je er veel aan doet om het ongeluk uit te lokken dan wel te veroorzaken is er geen sprake meer van een ‘ongeluk’ maar is het verwijtbare schade, het had niet hoeven plaatsgrijpen bij verstandig handelen. Je bewering ‘dat er nu eenmaal niets is dat je kunt doen om te voorkomen dat mensen bezopen achter het stuur stappen’ getuigt van weinig inzicht. Makkelijk en een fout soort berusting, fatalisme van de onverschillige soort. Er zijn namelijk tal van maatregelen te nemen om ongewenst gedrag te ontmoedigen. Het hernieuwd invoeren van het alcoholslot (mogelijkheden daartoe worden thans onderzocht) is daar slechts één van. Pakkans vergroten, afschrikwekkend afstraffen, mentaliteitsverandering bevorderen etc. etc. ‘Die paar doden per jaar’; god verhoede dat het jou overkomen zal dat meneer X of mevrouw Y jouw (klein)kind doodrijdt omdat hij / zij zo nodig met de bezopen harses achter het stuur wilde kruipen. Geen zaken waar je je bij neer moet leggen lijkt me.

 17. Hans

  @JdV
  Jazeker, ook de stomkoppen die dronken op hun fiets stappen en vervolgens verongelukken reken ik ook tot de slachtoffers van Koning Alcohol. Waarom niet?

 18. S

  @ss: vertelt u de ouders even dat hun 13 jarige dochter door een dronken automobilist is omgekomen, maar dat dat niet te voorkomen is en ach waar hebben we het nu eigenlijk over..?
  Je bent echt nog lomper dan je je voordoet.
  Heb je overigens geen leven in Stadskanaal..?

 19. Greet

  Nooit meer je rijbewijs terug krijgen als je met drank of drugs op achter het stuur zit, wat mij betreft. Ik ben iemand die met blijvende schade leeft, veroorzaakt door iemand die onder invloed was. Misschien kan Scherpschutter me uitleggen hoe en waarom ik dat normaal moet vinden.

 20. Pee

  Wat moet je met een alcoholslot ?
  Dat je moet blazen voor je de auto kan starten?
  Dan laat je toch iemand anders blazen.

 21. Moniek

  Slechts 75 tot 140 doden, zegt Scherpschutter. Het woord slechts vind ik nogal kwalijk waar het specifiek om alcohol en drugs gaat. Het zal je vader, dochter etc. maar zijn.

 22. Scherpschutter

  @S. 17:10

  Waarom zou ik dat moeten doen? Dat is uiteraard de verantwoordelijkheid van het stuk verdriet dat dronken achter het stuur stapt.

 23. Vrolijk rechts

  @JdV en SS.
  Benieuwd hoe jullie hierover gaan denken mocht een familielid 1 vd slachtoffers zijn.Waarschijnlijk maakt het jullie niet uit.Het jullie alleen om eigenbelang.

 24. Moniek

  Het ontbreekt u aan empathie, Scherpschutter.

 25. w

  @ss
  het stuk verdriet wat achter het toetsenbord stapt; het stadskanaal trolletje

 26. JdV

  @vrolijk rechts: de kans daarop is kleiner dan dat een familielid de hoofdprijs in de staatsloterij wint.

 27. Jerry

  @jdv Statistiek voor Dummies EAN nummer 9789045358048.

 28. Scherpschutter

  @Moniek

  Komende van een ‘lady’ die het bestormen van het restaurant van een weerloze arme vrouw en haar kind door een agressieve horde ecofascisten vol-ko-men acceptabel en zelfs lovenswaardig vond, is dat welhaast een poëtisch compliment…Om over uw ’empatische’ houding tijdens de coronabestuurscrisis nog maar te zwijgen.

  Nee, u bent een echt warm mensenmens, is het niet? LOL

 29. Machinist Ed

  @scherpschutter domineer steeds meer en meer en meer discussies hier met zijn nmenselijke en wsociale opmerkingen. Alles wordt in geld omgezet om misselijk van te worden. Kan deze meneer niet eens op reageerrantsoen gezet worden? Hij heeft zeker geen kinderen? Het zal zijn kind maar wezen die door een dronken automobilist(e) wordt aangereden.

  Genoeg erover

  Dut behoeft geen discussie elke dode is er een teveel,

 30. Vrolijk rechts

  Correctie.Mocht mijn bericht van gisteren alsnog geplaatst worden dan heb ik helaas (zeker voor de nabestaanden ) een fout gemaakt Ik had ipv jongen ,meisje moeten schrijven

 31. Moniek

  @Scherpschutter
  U verdraait feiten, maakt er iets anders van dan er staat. Het lijkt wel op een zekere politieke partij. U ziet zelf niet in hoe kwalijk uw reactie was dat er “slechts” 75 tot 140 doden vallen door gebruik van drugs en alcohol van anderen en dat we dit maar moeten accepteren.

 32. Tu quoque

  @Scherpschutter 30/3/2023 – 17:37
  Ah, een drogreden. Maar op inhoudelijke reacties zoals die van Hans (29/3/2023 – 16:41) wordt niet meer gereageerd. Typisch.

  @ DUIC, niks mis met stevige discussies en verschillende zienswijzen, maar wil DUIC echt een platform bieden aan dergelijk ordinair getrol van types zoals SS, dat enkel dient om reacties uit te lokken en te polariseren? Het moderatiebeleid is nogal ondoorzichtig wat dat betreft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).