Fosfineschip Coby vaart onder begeleiding van Rijkswaterstaat naar Ketelmeer, maar is niet welkom Fosfineschip Coby vaart onder begeleiding van Rijkswaterstaat naar Ketelmeer, maar is niet welkom

Fosfineschip Coby vaart onder begeleiding van Rijkswaterstaat naar Ketelmeer, maar is niet welkom

Fosfineschip Coby vaart onder begeleiding van Rijkswaterstaat naar Ketelmeer, maar is niet welkom
Bron: Google Streetview.
De Coby, een van de schepen waar eind vorige maand het zeer gevaarlijke fosfine aan boord is ontdekt, vaart onder begeleiding van Rijkswaterstaat van Utrecht naar het Ketelmeer. De provincie Flevoland heeft volgens Omroep Flevoland echter geen toestemming gegeven om de lading in de regio te ontgassen.

De Coby, een van de schepen waar eind vorige maand het zeer gevaarlijke fosfine aan boord is ontdekt, vaart onder begeleiding van Rijkswaterstaat van Utrecht naar het Ketelmeer. De provincie Flevoland heeft volgens Omroep Flevoland echter geen toestemming gegeven om de lading in de regio te ontgassen.

Op 30 juli berichtte DUIC dat drie binnenvaartschepen aan de ketting waren gelegd omdat er fosfine aan boord was ontdekt. Een van die schepen, de Coby, lag ruim een week aan de kade langs de Uraniumweg in Utrecht.

Vandaag werd bekend dat Rijkswaterstaat dit schip begeleidde naar het Ketelmeer in de provincie Flevoland. Mogelijk kon de lading daar ontgast worden. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat kon dit echter niet bevestigen omdat dit buiten de bevoegdheid van de organisatie valt.

Onrust

In de provincie Flevoland is onrust ontstaan sinds bekend werd dat de schepen daar mogelijk zouden worden ontgast. Zo heeft bijvoorbeeld de lokale fractie van GroenLinks afgelopen vrijdag schriftelijke vragen ingediend aan de voorzitter van het college van Gedeputeerde Staten.

“Heeft u zicht op de risico’s die het ontgassen van deze giftige stof heeft op de directe omgeving, bewoners van Ketelhaven, Schokkerhaven en recreanten?”, is te lezen in de vragen die nog niet beantwoord zijn.

Dwangsom

Inmiddels meldt Omroep Flevoland dat de provincie geen toestemming heeft gegeven de schepen te ontgassen. “Doet Rijkswaterstaat dit toch, dan moet er een dwangsom worden betaald van 50.000 euro”, aldus de omroep.

Wat er nu met de schepen gaat gebeuren is nog niet bekend. Het is dus niet duidelijk of de Coby weer terugkeert naar Utrecht.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Adriaan

  Wat een paniekvoetbal. Dat spul wordt al tig jaar gebruikt. Nu is er te veel gebruikt. Met over’pompen’ komt het vrij, lees ook bij lossen. Als dit nog lang duurt is het vanzelf ontsnapt uit het ruim……..

 2. Adriaan

  Deze vergeten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fosfine
  Laat duidelijk zijn dat het gif is, er vast iets mis ging, maar dat we ook geen brood van verontreinigd graan willen bakken. Nul risico bestaat niet.

 3. Ton

  @ Adriaan.
  Bedankt voor je Wikipedia link;
  Te lezen is:
  ‘ontvlambaar en zeer giftig gas’
  ‘Fosfine is al in vrij lage concentraties dodelijk’.
  ‘ Lagere concentraties kunnen ernstige schade aan interne organen veroorzaken.’
  Geen rede tot paniek ?

 4. Adriaan

  Een snelle gedachte zou kunnen leren dat als je de lucht die bij overpompen vrijkomt (slim afzuigen) zou verbranden, de rookgassen in een simpele kolom met water wast, je fosforzuur in water over houdt. Dat is redelijk onschadelijk cq makkelijk eventueel te neutraliseren etc.

  Wel weer een gedoe…..

 5. Adriaan

  @Ton:
  dank voor je opmerking.
  Paniekvoetbal is wellicht niet het beste woord, wat ongeveer dekt wat ik bedoel. Ik lijk besluiteloosheid, kennisgebrek etc te zien.
  Zeker erg giftig, maar dat zijn zo veel stoffen, mits je daar juist/doortastend mee om gaat is dat oplosbaar. Dat zie ik in de mediaberichten helaas nog niet, meer van kastje naar de muur. Het lijkt alsof men niet op dergelijke zaken is voorbereid.
  Schip leegzuigen en bijvoorbeeld de vrijkomende lucht verbranden met gehuurde apparatuur moet niet heel ingewikkeld op te tuigen zijn. Er zijn vast meerdere wegen, maar vooralsnog zag ik vooral doodlopende.

 6. Koel Hoofd

  Ach, de GroenLinks nimby’s machen sich wichtig…

 7. Adriaan

  Enne, paar mannen met gasmaskers/pakken aan en een tweede schip er naast op goed open water, of benedenwinds niks kwetsbaars en met mobiele installatie met veel lucht gewoon overpompen, dan zal het ook weg zijn……
  Of met luchtlansen richting bodem er veel lucht doorheen blazen……
  Die ruimen zijn nooit 100% dicht, dus als je lang wacht is het aan de bovenkant vd lading in ieder geval weg.

  Bijzondere ontstane situatie, voor een vrij makkelijk oplosbaar foutje……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).