Fotograaf met duizenden euro’s aan apparatuur tijdens Utrecht Drijft in water geduwd | De Utrechtse Internet Courant Fotograaf met duizenden euro’s aan apparatuur tijdens Utrecht Drijft in water geduwd | De Utrechtse Internet Courant

Fotograaf met duizenden euro’s aan apparatuur tijdens Utrecht Drijft in water geduwd

Fotograaf met duizenden euro’s aan apparatuur tijdens Utrecht Drijft in water geduwd
Sfeerfoto evenement Utrecht Drijft in 2018.
Fotograaf Niels Wenstedt is afgelopen zaterdag tijdens het evenement Utrecht Drijft met al zijn apparatuur in het water geduwd. Hij heeft voor duizenden euro’s schade.

Fotograaf Niels Wenstedt is afgelopen zaterdag tijdens het evenement Utrecht Drijft met al zijn apparatuur in het water geduwd. Hij heeft voor duizenden euro’s schade.

Afgelopen zaterdag waren tal van fotografen aan het werk bij het evenement Utrecht Drijft. Ook Niels Wenstedt, die werkt voor verschillende landelijke media, was aanwezig. Tijdens het fotograferen kreeg hij plotseling een harde duw vanachter waardoor hij in het water belandde. Hij had al zijn apparatuur bij zich in een rugtas, alles was zeiknat. Hij moet nog kijken wat er te repareren valt: “Als al mijn apparatuur kapot blijft heb ik zo voor 15.000 euro schade.”

Niels belde direct de politie. “Ik zei tegen de gearriveerde agenten dat ik aangifte wilde doen. Zij gaven echter aan dat het allemaal veel werk zou zijn en adviseerde mij het met de verzekering te regelen.” Na enige discussie ter plaatse droop Niels af: “Tja ik wilde echt graag aangifte doen, maar niemand wilde echt meewerken en ik stond daar zeiknat.”

De man, bezoeker van het festival, die Niels het water induwde zei dat hij dit deed omdat de fotograaf geen toestemming had om foto’s te maken, dit terwijl de organisatie tal van fotografen had uitgenodigd. Niels laat het er niet bij zitten, hij gaat alsnog naar het politiebureau om aangifte te doen.

22 Reacties

Reageren
  1. sjaak

    lekker volk die bezoekers van Utrecht Drijft…

  2. Pieter

    In de NRC trouwens vol trots de opmerking van de dienstdoende agenten dat ze het wel even afgehandeld hadden (niet dus blijkt uit uitspraken van de fotograaf zelf) en de reden waarom “ze het wel even opgelost hebben”, omdat ze het te veel tijd zou kosten.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/12/de-hele-nacht-sjezen-de-agenten-door-de-wijk-a1612899

    Er is niks opgelost, er is gejokt door de dienstdoende agenten en het erge is dat dit vele malen per dag in Nederland gebeurd.

    Zo veel mensen, ook ik, die maar het advies krijgen geen aangifte te doen. Ik, nadat ik geschopt en geslagen ben door iemand van de Willem Arntz instelling bij het Centraal Museum.

    Overigens leg ik niet de schuld bij de agenten neer, maar volgens mij ligt de schuld meer in het systeem waarin zij moeten werken.

  3. GeenStijl@Utrecht

    Je ziet stééds meer van die omzettende lullo figuren die denken dat ze wel even het recht in eigen hand mogen nemen door dit soort acties.
    Tja de politie blijft een treurige organisatie worden ……….was de wijkagent niet in de buurt, had die kunnen twitteren.

  4. JdV

    Gelukkig daalt als gevolg van het ontmoedigingsbeleid van de politie jaar op jaar het aantal aangiftes, waarop burgemeesters en politieke partijen trots roepen dat het steeds veiliger wordt op straat. Wensdenken in optima forma.

  5. Henk

    Zet die gast maar mooi vast. Iemand zo het water induwen is gewoon gevaarlijk. Misschien kan die persoon niet zwemmen of raakt in paniek (wat niet ondenkbaar is als je met je kleren aan en vele kilos aan apparatuur rond je nek zonder dat je het ziet aankomen ineens in het water ligt). Misschien was het niet diep, maar dan heb je het gevaar dat je op een fietswrak of een ander obstakel valt. En dan nog. Je kan zelfs in een plas water verdrinken.

  6. Henk

    Overigens is de politie VERPLICHT aangifte op te nemen. Dat ze het niet willen snap ik. Want het is veel werk voor ze en dan kunnen ze niet meer zeggen dat er weer een geslaagd festival was zonder incidenten….

  7. Bert

    “Zei gaven echter aan dat het allemaal veel werk zou zijn en adviseerde mij het met de verzekering te regelen”

    En maar zeuren over respect en dat ze 7% loonsverhoging niet genoeg vinden.

    Man, man, man

  8. BW

    In dit artikel staat dat de agenten adviseerden om de schade via de verzekering te verhalen en in het NRC artikel staat dat de dader heeft toegezegd om de schade via zijn WA verzekering te vergoeden. Da’s leuk & aardig, alleen volgens mij dekt geen enkele verzekering de schade als er sprake is van opzet.

  9. Kadoendra

    De verzekering zal ook een aangifte eisen daar een verzekering nooit gaat opdraaien voor een proleet die slechts communiceert met zijn klauwen.

  10. cas

    Misschien volgende keer een agentje in het water duwen, kijken hoe groot dat in het nieuws wordt uitgelicht onder het kopje van terreur, aanslag en poging tot moord met een heksenjacht van het OM…. maar een aangifte opnemen van een burger ho maar.

  11. isabelle

    Het maakt gewoon niet meer uit wanneer je bij de politie komt, of waarvoor. Het standaard antwoord is altijd: “Daar kunnen we helaas niets mee doen”. Hetzelfde wanneer je naar de politie belt voor bijvoorbeeld overlast: “Het is nu helaas heel er druk, ik denk niet dat we het gaan redden om langs te komen”.

    Is dit nu structurele onderbezetting bij de politie, of een structureel foute instelling?

  12. Luuk Upuuk

    Het evenement heet Utrecht Drijft, dan doe je toch “gezellig”mee?

  13. bee

    de verzekering gaat onherroepelijk vragen of er aangifte is gedaan.
    geen aangifte is ook geen vergoeding .

    “De man, bezoeker van het festival, die Niels het water induwde zei dat hij dit deed omdat de fotograaf geen toestemming had om foto’s te maken”
    hij heeft ook geen toestemming daar voor nodig.
    als er door de politie geadviseerd word om geen aangiften te doen ,maar je wilt het wel, dan moet je op je strepen gaan staan en eisen dat er een aangifte opgenomen moet worden want de politie is dat gewoon verplicht,al zal het daarna toch in de prullenbak terecht komen doet niet ter zake het gaat om het principe.

  14. Angelique

    Het is om moedeloos van te worden, dat capaciteitsgebrek bij de politie…

  15. Michel

    Gewoon naar het politiebureau gaan en alsnog aangifte doen!

  16. G.H.

    Mocht u worden geconfronteerd worden met een agent die geen aangifte wil opnemen: vraag om zijn/haar dienstnummer, dat zijn ze verplicht te geven als wij als nukubu’s daarom vragen.
    Met dat dienstnummer bij de hand een klacht indienen. Het kan helpen.

  17. Ludice

    Als mede-fotograaf weet ik dat fotograferen op grote evenementen in Nederland helemaal niet meer zo leuk is. Er is veel agressie jegens fotografen. Als je op normale manier aan me aangeeft niet op de foto te willen dan hou ik daar natuurlijk rekening mee. Maar veel mensen beginnen gelijk te dreigen met aangifte, het wetboek van strafrecht en een advocaat. Alsof ze de geldende regels rondom fotografie beter kennen dan ik.
    Vaak krijg je van een organisatie gewoon schriftelijk toestemming om te fotograferen, die toestemming uitgeprint meenemen helpt niet. Men wil er niet eens naar kijken. Men wil gelijk hebben.
    En vaak werkt het ook nog andersom: als mensen niét op de foto komen is het ook niet goed. Dan voelen ze zich ook weer miskend. Niet zelden wordt er letterlijk hard aan me getrokken om toch maar even die foto van ze te maken. Dat komt bedreigend over, zeker als er flink is gedronken.

    Een dergelijk bedrag wordt niet gedekt door een standaard WA-verzekering. Veel fotografen hebben een aparte apparatuurverzekering van gespecialiseerde maatschappijen. Ik hoop maar dat Niels die ook had. Maar ook daar heb je een aangifte nodig. Wat de politie hier flikt kan echt niet. In het ergste geval is Niels nu failliet.

  18. Utrechter2

    @JDV: en dan kunnen ze ook zeggen dat het onveiligheidsGEVOEL ‘tussen de oren’ zit.

  19. Kees

    @ Ludic

    is het niet zo, dat als Niels gewoon aangifte doet, de WA- of zijn eigen -verzekering die kosten niet dekt, de ‘duwer’ gewoond persoonlijk aansprakelijk is en dat deze dan gewoon in de schuldensanering moet als hij de kosten niet zelf kan dragen?

    Dat zou pas gerechtigheid zijn en zo zou het rechtssysteem moeten werken.

    In de openbare ruimte mag sowieso gefotografeerd worden en op dit festivalterrein had de fotograaf toestemming om te fotograferen van de organisatie, die gaan dus over de voorwaarden en het staat vast in de huisregels e.d. opgesteld dat je gefotografeerd kan worden als je een kaartje koopt. Desalniettemin zou het netjes zijn als bezoekers op een normale manier aangeven niet gefotografeerd te willen worden dat fotograven daar dan ook rekening mee houden. Zo zou privacy moeten werken.

  20. Ludice

    @Kees: als de WA-verzekering van de duwer de spullen niet vergoed (en dat is waarschijnlijk), dan moet via een procedure het geld worden binnengehaald bij deze man. Ook als de procedurekosten worden verhaald dan zal het toch een tijd duren voordat Niels weer volledig aan de gang kan.
    Ik ken overigens geen fotograaf die toch foto’s maakt als men aangeeft dat niet te willen, mijzelf incluis, maar er zullen altijd uitzonderingen zijn.

  21. BW

    @Ludice
    Volgens mij mag een professionele fotograaf sinds de invoering van de nieuwe privacy wet niet zomaar foto’s online plaatsen zonder toestemming van de personen die op die foto staan. Hoe werkt dat eigenlijk op een festival waarvoor je door de organisatie bent uitgenodigd? De privacy wet is dan onverminderd van toepassing. Heeft de organisatie die toestemming dan al middels de algemene voorwaarden geregeld of zo?

    En begrijp me niet verkeerd: zelfs als die toestemming niet goed geregeld was, geeft dat die gozer natuurlijk niet het recht om de fotograaf dan maar in het water te duwen hè.

  22. Slaatje

    Check zijn laatste tweets: https://twitter.com/NielsWenstedt (politie weigert aangifte terwijl verzekeraar daarom vraagt)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).