Fotografisch jaaroverzicht 2018: van demonstraties en storm tot kunst en ijspret | De Utrechtse Internet Courant Fotografisch jaaroverzicht 2018: van demonstraties en storm tot kunst en ijspret | De Utrechtse Internet Courant

Fotografisch jaaroverzicht 2018: van demonstraties en storm tot kunst en ijspret

Fotografisch jaaroverzicht 2018: van demonstraties en storm tot kunst en ijspret
Foto Robert Oosterbroek
DUIC maakt graag vele en uitgebreide fotoreportages over de stad. Dat kunnen grote nieuwsgebeurtenissen zijn, maar ook gewoon mooie beelden van Utrecht. Hier een greep uit het jaar 2018.

DUIC maakt graag vele en uitgebreide fotoreportages over de stad. Dat kunnen grote nieuwsgebeurtenissen zijn, maar ook gewoon mooie beelden van Utrecht. Hier een greep uit het jaar 2018.

4 januari

Begin dit jaar werd de nieuwe looproute tussen Utrecht Centraal en de Moreelsebrug geopend waaronder ook de nieuwe Knoopstalling voor fietsen is gevestigd. De wandelroute is onderdeel van het Forum, een langgerekt plein op zo’n 7,5 meter boven de grond. Dit plein wordt uiteindelijk doorgetrokken tot de Van Sijpesteijnkade.

18 januari

Een zeer zware westerstorm trok over Utrecht. Er waren veel meldingen van schade en verschillende straten, onder andere de Drift en de Oudegracht, werden tijdelijk afgesloten vanwege rondvliegend puin. Toch zijn er altijd Utrechters die het weer trotseren.

31 januari

Het was korte tijd onrustig op station Utrecht Centraal toen een groep mensen demonstreerden tegen het militair ingrijpen van Turkije in Syrië. Een groep tegendemonstranten van Turkse komaf kwam namelijk ook op het protest af.

14 februari

Er gebeurde dit jaar een hoop in het stationsgebied. De opening van het Stationsplein was in ieder geval een grote gebeurtenis. Hoog Catharijne en Utrecht Centraal gingen jarenlang vrijwel ongemerkt in elkaar over, maar zijn nu ‘losgeknipt’. En Utrecht heeft daarmee weer een echt Stationsplein.

1 maart

Het ijs piepte en kraakte en niet iedereen durfde het aan, maar dit jaar kon er sinds lange tijd weer geschaatst worden op de Catharijnesingel.

7 maart

Premier Mark Rutte bracht een bezoek aan Utrecht. Tientallen mensen verzamelden zich op de Stadhuisbrug, waar de premier in gesprek ging met Utrechters. Het bezoek was onderdeel van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

10 maart

Er werden vijfduizend badeenden in de singel bij TivoliVredenburg gegooid voor een heuse badeendenrace. Met de race werd geld opgehaald voor een goed doel.

21 maart

Op de IJsselsteinlaan in Hoograven werden meerdere handgranaten gevonden. Het is niet bekend wie de granaten daar had neergelegd. De Explosieven Opruimingsdienst moest in actie komen om de granaten veilig op te bergen.

16 mei

Duizenden mensen waren aanwezig bij de opening van Leidsche Rijn Centrum. Burgemeester Jan van Zanen verrichtte de officiële openingshandeling waarna verschillende artiesten optraden.

25 mei

Na een restauratie van bijna drie jaar is het monumentale Jongerius Kantoor in hergebruik genomen. Het kantoor vormt samen met de villa het Jongerius-complex.

13 juni

Een hoop gedoe over een fietsverbod nabij de stalling Jaarbeursplein. De gemeente had een fietsverbod ingesteld maar nadat hier commotie over was ontstaan werd het verbod ingetrokken en werd het gebied omgedoopt tot shared space.

21 juli

De Neude was het toneel van het EK Beachvolleybal. In een week tijd werden er tientallen wedstrijden gespeeld. Voor het evenement werd een stadion met tweeduizend zitplaatsen gebouwd.

4 augustus

Een plofkraak op een pinautomaat zorgde voor een enorme ravage bij winkelcentrum Smaragdplein. Door de explosie waren tal van omliggende woonhuizen en winkels beschadigd.

10 augustus

De bekende Utrechtse graffiti-artiest JanIsDeMan heeft een gigantische schildering gemaakt in de skatepool in het Griftpark. Hij heeft de volledige skatebaan omgetoverd tot verschillende treinen met rails.

21 augustus

In 2019 rijden Utrechtse bussen niet meer óver het Anne Frankplein en 5 Meiplein, maar eronderdoor. De bekende rotondes worden getransformeerd; de busbaan komt voor een groot gedeelte onder de grond te liggen.

27 augustus

De Victoria Longwood in de Oude Hortus bij het Universiteitsmuseum in Utrecht toonde dit jaar haar gigantische bladeren. De bladeren van de waterlelie kunnen tot wel 20 kilo dragen.

6 september

Een ponton met kraan die gebruikt wordt voor de restauratie van de werven zonk toen deze verplaatst werd. Technici zijn uren bezig geweest om het vaartuig boven water te krijgen.

7 september

Al jaren wordt er gesproken over de nieuwe invulling van het Smakkelaarsveld. De plek heeft de laatste jaren geen echte bestemming gehad. In september werd bekend dat er drie woongebouwen en een park komen.

2 november

De politie was begin november een hele dag bezig om het gekraakte terrein The Swamp te ontruimen. De krakers woonden vijf jaar op het terrein, maar moesten vertrekken. De krakers wilden dit niet en ketenden zich vast, zoals deze persoon hoog op een paal.

9 november

Met de opening van een gloednieuw gedeelte van Hoog Catharijne, de Zuidpassage, is de volledige vernieuwing van het winkelcentrum weer een stap dichterbij.

4 december

Sinds enkele weken wordt er gegraven aan het laatste gedeelte van de singel. In 2020 moet de binnenstad van Utrecht weer omsingeld zijn. In dat jaar is ook het laatste stuk singel uitgegraven en stroomt het water weer geheel rond het centrum.

11 december

Utrecht is een gigantische muurschildering van kunstenaarscollectief De Strakke Hand rijker. Het nieuwe werk, van meer dan 14 meter hoog, toont de Luitspeler van de Utrechtse schilder en caravaggist Dirck van Baburen. De muurschildering in Kanaleneiland is geplaatst ter promotie van de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa.

Fotoverslag

Fotografisch jaaroverzicht DUIC (Robert Oosterbroek)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).