Fotoreportage: Gewonden staatsgreep Elistan opgevangen in calamiteitenhospitaal Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Fotoreportage: Gewonden staatsgreep Elistan opgevangen in calamiteitenhospitaal Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Fotoreportage: Gewonden staatsgreep Elistan opgevangen in calamiteitenhospitaal Utrecht

Fotoreportage: Gewonden staatsgreep Elistan opgevangen in calamiteitenhospitaal Utrecht

Tientallen gewonde Nederlanders werden vandaag opgevangen bij het calamiteitenhospitaal in Utrecht. Vele mensen zijn licht- of zwaargewond geraakt bij de staatsgreep gisteren in Elistan en zijn vanochtend na de landing op Schiphol direct overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Gelukkig was het allemaal maar een oefening.

Elk jaar in november wordt er een grootschalige gebeurtenis nagespeeld om zo goed mogelijk voorbereid te zijn wanneer het calamiteitenhospitaal in de kelder van het UMC echt nodig is. Het hospitaal is een militaire en civiele samenwerkingsverband en kan binnen 30 minuten operationeel zijn. Vandaag deden meer dan 300 mensen mee aan de oefening. Er waren 33 LOTUS-vrijwilligers, dit zijn acteurs die speciaal getraind zijn om de rol van slachtoffer goed uit te oefenen.

Het calamiteitenhospitaal in Utrecht is het grootste slapende ziekenhuis van Nederland en wordt alleen ingezet bij grote incidenten waarbij meerdere slachtoffers betrokken zijn.  Grote branden, ongevallen, oorlogen en natuurrampen zijn mogelijke aanleidingen om het calamiteitenhospitaal operationeel te maken. Het hospitaal hielp slachtoffers van de brand in De Geinsche Hof in Nieuwegein en de gewonden die in 2007 vielen toen een bouwkraan op een Universiteitsgebouw stortte in Utrecht, maar ook slachtoffer uit Libië werden er opgevangen. Vandaag kwamen de ‘slachtoffers’ uit Elistan.

Het scenario van vandaag

“Op vrijdag 1 november vindt er een staatsgreep plaats in Elistan, een fictief land gelegen op een ander continent. De Nederlandse overheid besluit de aldaar aanwezige Nederlanders door Nederlandse militairen te laten evacueren. Op het vliegveld in Elistan wordt de groep Nederlanders beschoten. In Nederland worden de tientallen gewonden en hun familie naar het centraal gelegen Calamiteitenhospitaal gebracht, dat op verzoek van de Nederlandse regering is open gegaan. Onderweg naar Utrecht verongelukt één van de busjes met familieleden. De oefening start met de aankomst van de ambulances met gewonden bij het Calamiteitenhospitaal.”

Oefening afgebroken vanwege ernstig ongeluk

Na publicatie van dit bericht bleek de oefening voortijdig te zijn afgebroken vanwege een ongeluk op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam, waar drie touringcars op elkaar zijn gebotst. Hierbij zijn 20 tot 25 personen gewond geraakt, waarvan twee ernstig. Slachtoffers worden opgevangen in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. 

Calamiteitenhospitaal 15 Calamiteitenhospitaal 12 Calamiteitenhospitaal 11 Calamiteitenhospitaal 10 Calamiteitenhospitaal 09 Calamiteitenhospitaal 08 Calamiteitenhospitaal 07 Calamiteitenhospitaal 05 Calamiteitenhospitaal 04 Calamiteitenhospitaal 03 Calamiteitenhospitaal 02 Calamiteitenhospitaal 01 Calamiteitenhospitaal 06

(Foto’s Robert Oosterbroek)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).