Foto’s: De Utrechtse terrassen zijn weer open | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: De Utrechtse terrassen zijn weer open | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: De Utrechtse terrassen zijn weer open

Foto’s: De Utrechtse terrassen zijn weer open
Foto's: Bas van Setten & Robert Oosterbroek
Op verschillende plekken in Utrecht stonden maandagochtend mensen te wachten om weer op één van de terrassen in de stad plaats te nemen. Na een maandenlange sluiting mocht er vanaf 12.00 uur weer iets besteld worden op een plekje in de zon.

Op verschillende plekken in Utrecht stonden maandagochtend mensen te wachten om weer op één van de terrassen in de stad plaats te nemen. Na een maandenlange sluiting mocht er vanaf 12.00 uur weer iets besteld worden op een plekje in de zon.

Onder andere op de Neude, Stadhuisplein, Ledig Erf en Lucasbolwerk zijn de terrassen weer geopend. Gasten moesten van tevoren reserveren.

Vlak voor 12.00 uur stond er bij de Neude een rij. De terrassen van de verschillende horecaondernemers aan het plein zijn afgezet met een hek en gasten kunnen vanaf twee kanten naar binnen. Vooraf moeten mensen hun reservering laten zien. Ook is er op sommige plekken extra ruimte gemaakt voor een terras zoals op het Stadhuisplein.

Fotoverslag

20 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Ze doen toch wat ze willen
  al moet de hele boel vergaan.
  Lief, trek iets moois aan
  want we gaan dansen, dansen, dansen op de vulkaan!

 2. Binnenstadbewoner

  Ziet er keurig uit zeg. Geen chaos zoals voorspeld door velen hier. Complimenten aan de ondernemers die proberen te redden wat er te redden valt.

 3. D.

  Weet iemand of het enkel spoelen en niet in de vaatwasser van bierglazen wel Corona proof is?

 4. Scherpschutter

  He heerlijke beelden zeg! Altijd wel eens gedacht dat er in het gevaarlijk linkse Nederland nog wel eens een dag zou komen dat je blij bent om in vrijheid op een terrasje te kunnen zitten, maar dat dit door een veredeld griepvirusje zou komen…

  Tijd om het leven weer op te starten. Tijd om de anderhalvemetersamenleving gedag te zeggen en weder te keren naar het oude normaal….tot het najaar in ieder geval.

 5. Johnny-be -good

  Wat een oerlelijk hek staat er op de Neude.
  Lijkt wel een kooi. Kon dat niet wat aantrekkelijker ?

 6. Pee

  @Gerard Brugmans

  Je moet je het schompes werken
  En je doet het maar waarvoor?
  Het kan elk moment gebeurd zijn
  Maar ze gaan nog even door
  Nog dichter bij de afgrond
  Nog dichter op het vuur
  En het wordt alleen maar
  Erger met het uur…
  Bommen voor de vrede
  Leugens om het geld
  En wij moeten betalen
  Ook al had je niks besteld
  Waar halen ze de lef
  En de gore moed vandaan
  Lief, trek iets moois aan
  Want we gaan
  Dansen dansen dansen
  Dansen op een vulkaan
  Dit is de grote vrijheid
  Je mag zeggen wat je denkt
  Niet dat het iets uitmaakt
  Met hoeveel je ook bent
  Ze doen toch wat ze willen
  Al moet de hele boel vergaan
  Lief, trek iets moois aan…

 7. Joas

  @ Scherpschutter

  Wat heeft links Nederland hier mee te maken?

  Behalve dat je het weer gebruikt om links weg te zetten, zoals trollen gebruikelijk gewend zijn om te doen, vaak met een reden. Het is simpelweg een haat tegen een flink deel van de Nederlanders die, geheel democratisch, links mogen stemmen (sociaal-democratisch). Hetgeen zelfs meer zou mogen gebeuren, want het daadwerkelijke probleem is dat burgerrechten, mensenrechten, arbeidsrechten en woonrechten steeds verder uitgekleed worden en er steeds meer positie wordt weggeven aan de al enorm-bezittende klasse.

  Laatst zag ik een mooie vergelijking. Van die zolderkamertjes HEAO’ers die mee willen stemmen met de neo-conservatieven inzake belastingverlagingen voor de 1% rijken, waar zij zelf niet toebehoren en ook nooit toe zullen behoren. Je moet wel erg dom zijn als je dat belang wil dienen, terwijl het ten koste gaat van je eigen belang.

  Rechts stemmen is gewoon stemmen op partijen die deze zaken steeds verder afbreken en daar sinds het neo-liberale tijdperk (=rechts) van Thatcher en Reagan flink mee bezig zijn. Daarom is ook de woonmarkt slecht, is de verzorgingsstaat in aan het storten, is de PvdA flink rechts geworden en vertegenwoordigd de arbeider niet meer. Je zou wel dom zijn als je middenklasse bent of arbeidersklasse als je rechts-conservatief of klein rechts stemt.

  Net als in de hele wereld zijn er richtlijnen verschenen om de verspreiding van een voor de overbelasting van de zorg met piekmomenten gevaarlijk virus (niet per sé voor individu dus) zo veel mogelijk in te dammen.

  Het makkelijkst gaat dat met extra hygiëne maatregelen en door contactmomenten van mensen enigszins te beperken. Sommige maatregelen sloegen meer ergens op dan andere. Dat inzicht is en komt er ook na 3-6 maanden onderzoek. Mocht er nog weer eens een golf komen dan weten we nu al beter wat we moeten doen.

  Verder heb je het aan het zogenaamde ‘linkse’ stadsbestuur, zoals jij het altijd noemt (is het trouwens niet, D’66 is liberaal, niet links en CU al helemaal niet) van Utrecht te danken dat je gisteren op deze wijze van het terras hebt kunnen genieten. Zij hebben in overleg met de horeca naar de getroffen maatregelen gekeken en deze ook goedgekeurd en extra terrasruimte voorzien voor horecaondernemers met een terras.

 8. erwin

  @Scherpschuttert: linkse Nederland? Het wordt steeds gekker.

 9. Hans

  @ Scherpschutter “ Tijd om de anderhalvemetersamenleving gedag te zeggen en weder te keren naar het oude normaal….”

  Dank voor deze ontboezeming meneer of mevrouw Scherpschutter. Ik beschouw deze als een waarschuwing. In die zin ben ik u dankbaar. Mocht de anderhalve meter- maatregel niet door iedereen meer gerespecteerd worden, door mij in elk geval wel. Mensen die van plan zijn er voortaan dwars doorheen te lopen doen mij extra op m’n hoede zijn. Ik zal dus anticiperen op het gedrag van mijn mede voetgangers. Omwille van mijn eigen gezondheid en die van u. Anticiperen’ zei mijn rij-instructeur altijd (en hij was goed en zeer ervaren!); ‘anticiperen in het verkeer kan levens redden’.

 10. Hetty

  Beste D, ik vermoed, dat enkel spoelen of dompelen in puur water niet genoeg is. Er word immers aanbevolen, ook handen met niet alleen water te spoelen, maar ook zeep of desinfectans te gebruiken. Zeep en desinfectans trekken beide de membraan om het virus kapot, zodat het onwerkzaam word. Alleen water doet dat niet.Het lijkt me daarom beter, dat glazen in twee aparte bakken gereinigd worden. Eerst een met afwasmiddelen water, en daarna een met puur water. Helemaal veilig is je eigen glas meenemen, en daar het drankje in overgieten.
  Ik zou zeggen, geniet ze op het terras en keep it safe.

 11. Katja

  Weten we nou echt niets beters te doen ? En tijdens de “winter” zat men ook al buiten onder die idiote terrasverwarmers, ergo, niet doen of het iets bijzonders is.
  En kijk eens op de site van “Sigmund”, ter relativering.

 12. Scherpschutter

  @Hans 2/6/2020 – 12:09

  Gewaarschuwde mensen tellen voor twee Hans, dus graag gedaan. In Duitsland wordt de 1.5 metersamenleving per 01-07-2020 afgeschaft en worden de nieuwe richtlijnen even simpel als duidelijk: 1) Ventileren, 2) Ventileren en 3) Ventileren. Verder niets. Omdat het virus outdoor zo goed als niet overdraagbaar is en zich indoor juist weer niets aantrekt van 1.5 meter omdat het via aerosols veel grotere afstanden kan overbruggen. Nederland zal snel volgen!

  Uw rijinstructeur is een wijs man en zal u in die hoedanigheid vast niet hebben verteld dat het in het verkeer nodig is om continu rekening te houden met de mogelijkheid dat op de snelweg wel eens een jumbojet zou kunnen neerstorten. Anticiperen doe je op werkelijk gevaar en dat kan nu op basis van de laatste wetenschappelijke kennis zeer doelgericht.

  Vanzelfsprekend staat het u als individu vrij om verdere voorzorgsmaatregelen te nemen (ook als het niet nodig is), maar u zult er ook wel begrip voor moeten opbrengen dat andere automobilisten het niet kunnen waarderen als u metaforisch gesproken maar 60 km per uur op een snelweg rijdt (is toegestaan) waar u 120 km per uur mag, als u dan als reden aandraagt dat u dit doet omdat u dan genoeg tijd heeft om te reageren als er een jumbojet uit de lucht valt…Als u dan ook nog boos op de rest wordt omdat ze niet als u maar 60 rijden en in uw ogen roekeloze waaghalzen zijn, ja, dan zal ook dat niet helemaal gewaardeerd worden natuurlijk.

 13. Koel Hoofd

  @D
  Glazen worden eerst in bad met bierzeep gewassen en dan nagespoeld juist om verspeiding ziektes te voorkomen. Met corona zal die regel zeker worden toegepast.

  Maar gezien de puinhoop van links amsterdam gisteren, ging het hier in Utereg heel erg goed. Dat is best wel een applaus voor de Utrechters waard!
  Nou maar hopen dat die activisten uit onze stad wegblijven want anders is de horeca pret zo over.

 14. Karla

  Echt een reden tot feestvieren dat de horecaondernemers het hebben gewonnen van de volksgezondheid.

 15. Hans

  Beste Scherpschutter. Het virus zou ‘outdoor’ zo goed als niet overdraagbaar zijn. Althans dat weten bronnen te vermelden die u aanhaalt. Dat is dan een geruststellende gedachte voor al die 5000 demonstranten op de Dam in Amsterdam op 1 juni j.l. en voor hun vrienden, familie, collega’s en voor de zorg in het algemeen EN voor de burgemeester van onze hoofdstad die op palen is gebouwd, die hoofdstad dan.
  Artsen hebben “met afgrijzen” gekeken naar de demonstratie maandag op de Dam in Amsterdam. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt daar het volgende over: “Het ging om ongeveer 5000 mensen die langdurig dicht bij elkaar zijn, die uit het hele land komen, waarvan de meesten de omstanders niet direct kennen. De kans dat daar mensen tussen hebben gezeten die corona bij zich droegen, is zeer reëel. De kans dat ze dit overgedragen hebben aan één of tientallen, is ook zeer reëel”. Let wel, de bijeenkomst vond niet plaats in een cafe of in een supermarkt. Nee, men trof elkaar – hoe terecht en sympathiek overigens ook – in een ‘goed geventileerde ruimte’, namelijk in de open lucht. Een briesje blies alle coronaatjes dus netjes weg, als het ware. Was het maar waar.
  We zullen het maar even afwachten. De incubatietijd bedraagt ongeveer 1 week. De tijd zal het leren. Het ware, dunkt mij – toch verstandiger – met de kennis van nu dat er per demonstrant minstens 1,5 meter afstand werd gehouden. Daar gaat momenteel de hele discussie over. Mevrouw Halsema moet het nog even goed uitleggen. Het voordeel van de twijfel lijkt vooralsnog ver weg, mede op grond van wetenschappelijke conclusies i.z. overdraagbaarheid van het virus via druppeltjes in de buitenlucht.
  Kortom, de 1,5 meter vuistregel staat wat u betreft ter discussie waar het de buitenruimte betreft. Ze kan dus op de helling. Maar dat zal nog moeten blijken. Wat dit betreft is ‘Amsterdam’ een mooie testcase. We blijven het volgen. Vooralsnog is mijn stelling: beter iets te voorzichtig dan later spijt. Mij rij-instructeur vond dat ook.

 16. Reactionaire rechtse zak.

  Koel Hoofd 2/6/2020 – 13:42
  Op uw wenken..
  Laatste ronde!!

  Telegraaf 2-06-2020
  UTRECHT – In navolging van onder meer Amsterdam en Den Haag staat er voor vrijdagavond ook in Utrecht een antiracisme-bijeenkomst aangekondigd. De locatie was dinsdag nog niet bekend.

 17. Scherpschutter

  @Hans 2/6/2020 – 21:05

  Amsterdam is geen testcase, Hans. Er gaat werkelijk helemaal niets gebeuren de komende twee weken. Die 1.5 meter staat wat mij betreft niet ter discussie. Ze dient gewoon afgeschaft te worden en daar is wat mij betreft ook weinig wetenschappelijke discussie meer over mogelijk. The science is settled. Wedje om een virtueel kratje bier dat er niks gaat gebeuren in Amsterdam? Ik zal u vertellen waarom.

  “De kans dat daar mensen tussen hebben gezeten die corona bij zich droegen, is zeer reëel.”

  Nee. Die kans is juist zeer minimaal, Hans. Extreem klein. Daar begint het mee. Heeft u zich namelijk wel eens de vraag gesteld: hoeveel mensen hebben er eigenlijk nog corona in Nederland? Want je moet wel corona hebben natuurlijk om het te kunnen overdragen natuurlijk!

  Wat u niet moet vergeten is dat mensen die corona gehad hebben ook weer genezen, Hans en daarna niet langer besmettelijk zijn. Het aantal actieve besmettingen doet er toe. Niet hoeveel mensen besmet zijn geweest. Simpel en logisch, nietwaar? Wel, hoeveel actieve besmettingen zijn er dan nog?

  Er zijn nu gemiddeld nog maar 5-7 ziekenhuisopnames op een dag in Nederland en de trend is nog steeds dalende. Wat zegt dit over het aantal actieve besmettingen? Wel, het is een wereldwijd wetenschappelijk geaccepteerde methode om dit aantal met 200 te vermenigvuldigen om tot het werkelijke aantal actieve besmettingen te komen. Slechts 1 op de 200 personen die corona oploopt komt in het ziekenhuis terecht. Dat staat wetenschappelijk al lang vast.

  Dat maakt dus tussen de 1000 en 1400 actieve besmettingen in heel Nederland. Let wel: twee weken geleden dus! En de trend in ziekenhuisopnames is nog altijd dalende. De kans dat er dus op de Dam iemand liep met corona is dus op een bevolking van 17.000.000 Nederlanders ongeveer 1 op 12.000 tot 1 op 17.000. Astronomisch klein, en al helemaal aangezien iedereen die ziekteverschijnselen heeft ongetwijfeld zelf ook wel zo verstandig is om thuis te blijven…

  De kans dat er 1) en iemand rondliep die besmettelijk was en 2) diegenen een of meerdere anderen nota bene in de buitenlucht aanstak is al helemaal compleet verwaarloosbaar. Maar stel, Hans….Stel dat er wel degelijk 1 of 2 personen liepen die het hadden en stel dat het die personen op de een of andere godsonmogelijke manier en tegen alle statistische logica in toch gelukt is om outdoor per persoon drie anderen aan te steken. Wat dan? Dan lopen er dus nu 3-6 personen rond met corona. Wat is het probleem, Hans? Slechts 1 op de 200 mensen die met corona besmet raakt wordt in het ziekenhuis opgenomen…Waar maakt uw IC-hoofd zich dan zo’n zorgen over, Hans?

  Dan zult u misschien zeggen, ja, maar Scherpschutter, die mensen gaan ook naar huis en besmetten daar weer anderen enzovoorts. Wel, Hans, zelfs die kans is extreem klein! Je hoeft alleen de wetenschap erop na te slaan. De Duitse topviroloog Prof. Dr. Hendrik Streeck heeft een enorm onderzoek in de regio Heinsberg (brandhaard) uitgevoerd naar hoe corona wordt overgedragen. En wat bleek? Zelfs indoor(!) lukt het mensen die met corona besmet zijn geraakt maar om maximaal 35% van de andere aanwezigen in het huishouden te besmetten (via aerosols)….De conclusie van Prof. Dr. Streeck?

  “Het enige gevaar op besmetting bestaat vooral als mensen lang samenzijn in een enge ruimte.”

  Zoals in een koor. Wintersportkroegen. Vleesverwerkingsbedrijven. Met carnaval. In een kerk of moskee. In de metro. Vergelijkbare onderzoeken van over de hele wereld laten hetzelfde beeld zien. Corona verspreidt zich vrijwel zonder enkele uitzondering via zogeheten (indoor!) superspread events.

  Jumbojets storten niet spontaan neer op snelwegen, Hans. Emotie is geen goede bestuurder, zal uw instructeur u ook hebben medegedeeld. Koele rationele waarneming wel. Er gaat niets gebeuren in Amsterdam. Er is al lang geen coronacrisis meer. Corona heeft Covid opgelopen en is terminaal. Er is echter wel een wetenschapscrisis en politieke crisis. Zeker in Nederland….En die is vrij ernstig! Wat zou uw instructeur hebben gedaan met een leerling die maar tegen het verkeer in bleef rijden?

 18. wateengewauwel

  Tip van de dag:
  Ga dan ook lekker naar buiten en van alles doen (nu het weer mag), ipv achter je computer hele epistels te typen onder nieuwsberichten.

 19. Hans

  @ Scherpschutter
  Je hebt wel heel wat woorden nodig om mij ervan te overtuigen dat je: 1 in de toekomst kijken kunt en 2 : om (jezelf) en mij ervan te willen overtuigen dat dit verdomde virus het loodje heeft gelegd. Lijkt sterk op wensdenken.
  Ik hoop dat je gelijk hebt. En ik ongelijk, want ik geloof er geen bal van. Aan angst hebben we niks, mee eens. Rationaliteit is meer geboden dan ooit. Het kratje bier, merk Corona of niet – daar heb ik geen zin in. Vooralsnog kijk ik de kat uit de boom en neem zo m’n voorzorgsmaatregelen om niet getroffen te worden door deze beroerde, besmettelijke ziekte waar vooralsnog geen kruid tegen gewassen is en waar we nu alleen maar beter verstandig mee om kunnen gaan. Die 1,5 m. heeft, de dalende lijn van het aantal besmettingen in ogenschouw nemend, in combinatie met handen wassen en geen handjes meer schudden, zijn nut wel bewezen. We houden ‘m er in wat mij betreft. Wat de vliegerij en die Jumbojets ermee te maken hebben in uw betoog ontgaat me een beetje. Wel bedankt voor je uitvoerige reactie. Vond ik leuk.

 20. Linlin

  @Scherpschutter.
  Wat een opportunistische epistels schrijf je weer. En vol onwaarheden.
  Aan het begin van de crisis kwam je met allerlei doemscenario’s en vage tabelletjes. Binnen no time zou heel Nederland besmet zijn! De overheid moet ingrijpen maar doet dit niet! De gemeente zit te slapen!
  Goed, daar is dus niets van uitgekomen, juist OMDAT de overheid zorgvuldig en krachtig heeft gehandeld.
  En nu is het weer niet goed? Doet de overheid het weer verkeerd? Heeft een autoriteit als Ernst Kuipers het bij het verkeerde eind?
  Ik zou zeggen: meld je aan bij het OMT, daar zitten ze vast met smart te wachten op een visionair als jij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).