Foto’s: Duizenden demonstranten op Jaarbeursplein in Utrecht maken vuist tegen racisme | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Duizenden demonstranten op Jaarbeursplein in Utrecht maken vuist tegen racisme | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Duizenden demonstranten op Jaarbeursplein in Utrecht maken vuist tegen racisme

Foto’s: Duizenden demonstranten op Jaarbeursplein in Utrecht maken vuist tegen racisme
Foto's: Bas van Setten
Zo’n 3.500 mensen protesteerden vrijdagavond op het Jaarbeursplein tijdens de Black Lives Matter-demonstratie. Het plein was afgeladen en op een gegeven moment werd er dan ook niemand meer toegelaten. De sfeer tijdens de demonstratie was goed.

Zo’n 3.500 mensen protesteerden vrijdagavond op het Jaarbeursplein tijdens de Black Lives Matter-demonstratie. Het plein was afgeladen en op een gegeven moment werd er dan ook niemand meer toegelaten. De sfeer tijdens de demonstratie was goed.

Verschillende mensen waaronder de Utrechtse rapper Lauran Helberg, Leroy Lucas en Sylvana Simons spraken de menigte toe. Er werden leuzen geroepen, luid geapplaudisseerd en gejuicht, maar er waren ook momenten van stiltes.

De organisatie had op de grond van het Jaarbeursplein kruizen getekend zodat de demonstranten genoeg afstand konden houden. Rond 19.00 uur was het plein vol en werd opgeroepen om niet meer naar voren te komen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Ordelijk

Burgemeester Jan van Zanen keek terug op een ordelijk en rustig verlopen demonstratie. “De deelnemers hielden zich aan de afstandsregels en de aanwijzingen van de organisatie.”

De afgelopen week is er op verschillende plekken in Nederland gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Aanleiding zijn de protesten in de Verenigde Staten die volgen op de dood van George Floyd.

Fotoverslag

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. George

  Ik ben ook tegen discriminatie en en zeker ook tegen het walgelijke racisme,maar ik wist niet dat die demonstratie alleen voor buitenlanders was ik zie alleen maar Engelse teksten!

 2. Tesper

  Leuk en aardig en altijd goed om te ageren, maar als we weer een lockdown krijgen hierdoor, ga ik me nergens meer aan houden.

 3. Edwin

  @george: zegt de man met de Engelse naam… 😉

 4. Bert

  @george als je naar Groningen was gegaan, had je als “witte” achteraan moeten zitten.

 5. Hans

  @ Tesper
  Mocht er een nieuwe lock down komen, best mogelijk, dan is het niet gezegd dat deze er in directe zin zal komen door deze demonstratie. De gedragsregels die daarbij horen zijn tevens bedoeld om uw eigen gezondheid te beschermen. Het is niet onverstandig om daar rekening mee te houden.

 6. George

  @Edwin
  Je hebt gelijk maar roepnaam is
  Sjors

 7. Sjors

  Als niemand het nu nog opvalt dat er steeds, herhaaldelijk, een andere stok wordt gezocht om deze demonstraties mee te slaan? Puur bedoeld om af te leiden van de zaak? Weet je ook meteen wie er achter deze afleidingsmanoeuvres zit.

  Iedere dag is er een andere reden waarom de demo’s niet zouden deugen. Daarbij wordt er ook nog een hoop verzonnen en gelogen.

  Bedenk precies uit welke hoek die aantijgingen komen.

 8. Anne Marie ten Berge

  Er zijn kennelijk geen rijen van kruizen op de grond getekend. Ieder staat om 19:00 uur te dicht op elkaar. De sfeer was goed ! De veiligheid was niet goed. !

 9. T

  Fantastisch. Duidelijke boodschap, mét mondkapjes en op afstand. Chapeau

 10. Don

  @Sjors volgens mij is het steeds dezelfde stok mensen zijn bang voor het corona virus. Niet zo gek na maanden lange beperkingen zorgpersoneel wat zich maanden lang een slag in de rondte heeft moeten werken en duizenden doden. Iets van meegekregen de laatste tijd. Ronduit stuitend om mensen die zich hier ongerust over maken gelijk in een “suggestieve” hoek te plaatsen. Een beetje respect voor andersdenkenden zou u niet misstaan. Met dit soort meningen werkt u discriminatie in de hand.

 11. Paul

  Jaarbeurs blijkt een perfecte nationaal Manifestatie plein te zijn.! Door de corona en een goede verantwoordelijke organisatie werd tijdig het plein afgesloten ander hadden er even veel bezoekers als op de dam geweest, ondanks het beroerde weer geeft aan dat Utrechters echt even begaan zijn met discriminatie dan de overige randsteden. En ben blij dat Utrecht ook zo nadrukkelijk staat voor tolerantie en tegen geweld in de US. Een heel positieve ervaring om daar te zijn
  , complimenten voor onze stad !!

 12. Bernhard

  Black Lives Matter is een belangrijke beweging, die nu hopelijk echt iets teweeg zal brengen, maar ik heb mijn twijfels bij mensen die denken dat de Amerikaanse situatie vergelijkbaar is met Nederland.

 13. Sjors

  @ Don

  Is anders al meer dan 2,5 maand weinig te merken van angst van mensen voor Corona.

  Op alle warme dagen de afgelopen 2 a 3 maanden waren de parken, bossen, meren, stranden overvol met meer dan 5000 mensen.

  De treinen naar Zandvoort zaten alle vrije dagen en alle warme weekenddagen over-overvol. Zonder 1.5 meter afstand, zonder mondkapjes, in een dicht en gesloten voertuig. Dit tegen het verzoek (geen wet) om de trein vrij te laten voor mensen die met de trein MOETEN reizen, zoals borgmedewerkers zonder auto. DAT is pas een dikke middelvinger die tot nu toe bijna 2 dagen in de week is opgestoken naar het zorgpersoneel.

  Sinds vorige week maandag de horeca geopend is, worden met name in veel kleine zaken alle maatregelen en richtlijnen aan de laars gelapt. Met 8 mensen aan 1 tafel. Sowieso heeft KHN de 1,5 meter geschrapt bij tafels voor 2 (waarom?), personeel zonder handschoenen en mondkapjes, etc.. Sterker nog. Koninklijke Horeca Nederland heeft alle goede mogelijke protocollen gedwarsboomd en tegengewerkt, want men is tegen de ‘1,5 meter samenleving’. Over twee weken zitten er weer 80-150 mensen in vliegtuigen zonder 1.5 meter afstand, zonder spatschermen, in een gesloten ventilatiesysteem, “Lekker op vakantie”, want wat hebben mensen toch moeten afzien.

  Dat is pas een middelvinger opsteken tegen het zorgpersoneel en tegen de mensen die slachtoffers in hun omgeving hebben gekend.

  Bij deze demo is er keurig afstand bewaakt en droegen vrijwel alle deelnemers mondkapjes.

  Je gebruikt een stok. Zoals voorspeld.

  Is dit niet het argument, is er wel weer een ander argument. Online zie je ze vanuit rechtse en ver rechtse hoek allemaal langskomen. Want o jee, het blijkt dat er nogal veel sympathie in de wereld is tegen racisme en het blijkt ineens dat de onlinetrollenlegers hun functie aan het verliezen zijn.

  Extreem rechts begint een beetje in paniek te raken. Je ziet ook de extreem rechtse reacties in het online domein, vanuit bijna alleen maar fake trollenprofielen. Veel minder in de ‘echte wereld’.

 14. Justin

  @Don, er is geen legitieme reden te bedenken om te discrimineren, maar dat je gaat discrimineren omdat “andersdenkenden” geen respect zouden krijgen is wel een hele domme reden.

 15. Erwin

  @sjors: de grootste middelvinger tegen het zorgpersoneel zijn wel de vluchtmaatschappijen en uiteraard de passagiers die in volle vliegtuigen, zonder anderhalve meter afstand lekker weer naar Turkije En andere vakantiebestemmingen vliegen.

 16. Utregfan

  Trots op mijn stad 030 against racisme!!!
  UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

 17. Toine Goossens

  @Sjors,
  Logisch die engelse teksten. Het gaat nu namelijk over de verschrikkelijke tweedeling in de US. Een tweedeling die door de president bewust en opzettelijk wordt aangejaagd. Dat is precies wat er in de jaren 30 van de vorige eeuw in Duitsland is gebeurd, maar toen hield de rest van de wereld zich stil. De gevolgen kennen we.
  Internationale solidariteit is heel belangrijk. Trump en de US dienen te weten dat geweld tegen één bevolkingsgroep ontoelaatbaar is.

  Het gaat ook niet over Nederland. De situatie hier is niet te vergelijken. Zie alleen al het ontbreken van solidariteit met de discriminatie van, veronderstelde, jonge moslims.

  Discriminatie in Nederland is vaak wederkerig. Het bestrijden en verminderen van ongelijkwaardigheid is, uitdrukkelijk, een wederzijds proces. Het is niet alleen Zij, maar ook Wij. Wellicht is dat juist ook wat u bedoelt.

 18. Sjors

  @ Toine Goossens?

  Waarom in hemelsnaam richt je jezelf op mij?

  Ik ben ergens wel voorstander van deze demo’s, mits aan de richtlijnen voldaan wordt. Verder boeit het me niet zoveel dat er in het engels gecommuniceerd wordt.

 19. Toine Goossens

  @Sjors,

  Gelijk heb je. Ik had dat ook anders kunnen opschrijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).