Foto’s: Grote schoonmaak na Koningsdag | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Grote schoonmaak na Koningsdag | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Grote schoonmaak na Koningsdag

Foto’s: Grote schoonmaak na Koningsdag
Foto's: Bas van Setten
Terwijl gisteren klokslag 18.00 uur het einde van Koningsdag in Utrecht betekende begon tegelijkertijd de werkdag van honderden mannen en vrouwen van de afvalinzameling van de gemeente. Zij moesten de bergen troep opruimen die in korte tijd door duizenden feestvierders was gecreëerd.

Terwijl gisteren klokslag 18.00 uur het einde van Koningsdag in Utrecht betekende begon tegelijkertijd de werkdag van honderden mannen en vrouwen van de afvalinzameling van de gemeente. Zij moesten de bergen troep opruimen die in korte tijd door duizenden feestvierders was gecreëerd.

De gemeente Utrecht heeft voor deze klus 23 vuilniswagens ingezet, 16 veegmachines en 9 voertuigen voor het legen van prullenbakken en het kleine vuil. 450 van deze prullenbakken bevinden zich alleen al in de binnenstad. Tot slot heeft de gemeente 30 blazers ingezet die al het afval vanaf de stoep voor de veegmachines de straat opblazen.

Naast de binnenstad werd er gisteravond ook extra schoongemaakt op plekken waar tijdens Koningsdag veel mensen bijeenkwamen, zoals Park Lepelenburg, het Julianapark en twee locaties in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. Ook op de Twijnstraat en de Kanaalstraat vonden grote schoonmaakwerkzaamheden plaats.

Fotoverslag

13 Reacties

Reageren
 1. Trudie

  Hulde aan de Stads Schoonmakers van Utrecht.
  Die verdienen een Lintje op Koningsdag 2019!!

 2. een bezorgde bewoner

  Kunnen we nog van een succes spreken van koningsdag , als er zoveel troep door de bezoekers wordt achter gelaten.
  Wat leren we de samenleving als schoonmakers die troep moeten opruimen?
  Als onderwijskundige kan ik laten weten, dat kinderen in de kinderopvang leren dat ze hun eigen vuil in afvalbakken deponeren. En dat doen we met reden, om zo de gezondheid/hygiene in orde te houden.
  Hulde aan schoonmakers, Ja, maar ik zie graag de deskundigheid van deze mensen uitgebreid naar de gehele samenleving.

 3. Yvonne Abels

  een tweede bezorgde bewoner,

  Het kan mij helemaal vinden in het bovenstaande bericht. We hebben vrijheid waar ik trots op ben maar toch ook verantwoordelijkheid om je eigen rotzooi op te ruimen. Zijn er dan te weinig afvalbakken? Is het normaal dat er zoveel mensen en geld wordt ingezet om dit op te ruimen? Gaan we dit met elkaar gewoon vinden? Ik had een gast bij mij en die gaf mij terug wat was het vies in de stad. Hoe kan ik dit uit leggen? Hoort dit bij Koningsdag?

 4. Henk

  @ Yvonne

  Ik weet uw leeftijd niet maar ik loop tegen de 50. Voor zolang ik mij ken herinneren is het na ieder groot evenement een pleurisbende.

  Misschien dat u een stuk ouder bent en dat vroeger alles beter was, maar in mijn beleving speelt dit al een halve eeuw en is het de norm.

  Waar kwam uw gast vandaan?

 5. Ria van den brink

  Wij maken van de aarde een rotzooitje, is het niet met oud en nieuw dat we de zooi niet opruimen, en gewoon op straat laten liggen, dan met Koningsdag , ik weet het, is al jaren zo, maar mensen, wat is het toch een kleine moeite om je eigen rommel op te ruimen, dan heeft de gemeente meer tijd om andere dingen schoon te maken.

 6. Karla

  Er waren beslist te weinig afvalbakken. Ik liep vrijdagochtend een rondje door Breedstraat en omgeving, en zag veel uitpuilende prullenbakken, met een hoop rommel er om heen. Men wilde het wel kwijt in de afvalbak maar kon niet.
  Ik heb zelf altijd een afvalbak naast mijn vrijmarktkraampje staan, daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Men is best van goede wil, als de drempel niet te hoog is.
  Tijdens de Tourstart stonden er overal vuilniscontainers, is dat niet iets om volgend jaar in te zetten?

 7. Arie

  Ach, nog niks vergeleken met de braderie aan de ASW (binnenkort weer). Dan loop je door een meter plastic…

 8. Arjan Verhoeven

  Ik sluit me aan bij Karla, er waren gewoon te weinig afvalbakken. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze hun blikje frietbakje dan maar de rest van de dag in de hand houden.

  Aan de andere kant, hoeveel bakken moet je dan wel niet plaatsen?

 9. Berend

  De gemeente kan en moet veel meer vragen van de feestvierders. Kan niet zo zijn dat iedereen z’n teringzooi maar op straat gooit, omdat een ander het wel opruimt.

 10. Berend

  Juist een links college verwacht je dat ze de Utrechters met de neus op de feiten drukken als het gaat om milieu! We zijn met z’n allen geen kleuters.

 11. Cico

  Waar komt al die bende vandaan? Van de ondernemers die eten/drank aanbieden. Stel dan als gemeente iig een voorwaarde stelt als je geld wilt verdienen op de vrijmarkt: minimaal 2 vuilnisbakken en af en toe een nieuwe zak erin. Liefst zo’n zelfdovende bak, als er een dronken Sjenkie er zijn peuk inschiet.
  Weinig moeite, helpt misschien een beetje in de enorme bende na ieder evenement. Tenzij vuilnisbakken weer niet mogen ivm terrorisme, dat weet ik verder ook niet.

 12. Gregor

  1x per jaar troep op straat. Man man man, waar maakt men zich druk over. Hulde aan de schoonmakers. die hebben de tijd van hun leven op deze dag!

 13. Dirk

  Of het op straat gedonderd wordt of in een afvalbak is wat mij betreft een non-discussie.

  Zo’n feestdag waar iedereen op straat zijn zooi weggooit ipv thuis maakt heel inzichtelijk hoeveel biologisch niet-afbreekbare single use-verpakkingen we met zijn allen weggooien. Dat is het probleem en ik zie nog weinig retailers en voedselproducenten die daarmee bezig zijn, terwijl iedereen het er eigenlijk wel over eens is dat dit niet de goede weg is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).