Foto’s: Honderden klimaatactivisten blokkeren Daalsesingel in Utrecht Foto’s: Honderden klimaatactivisten blokkeren Daalsesingel in Utrecht

Foto’s: Honderden klimaatactivisten blokkeren Daalsesingel in Utrecht

Foto’s: Honderden klimaatactivisten blokkeren Daalsesingel in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Honderden klimaatactivisten blokkeerden zaterdag de T-splitsing nabij de Daalsesingel en de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De toegangswegen tot dit verkeerspunt waren ook afgesloten, waardoor automobilisten niet vast kwamen te staan.

Honderden klimaatactivisten blokkeerden zaterdag de T-splitsing nabij de Daalsesingel en de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De toegangswegen tot dit verkeerspunt waren ook afgesloten, waardoor automobilisten niet vast kwamen te staan.

Extinction Rebellion en Scientis Rebellion (SR) maakten eerder deze week al bekend dat ze met honderden mensen bij het kantoor van Energie Beheer Nederland (EBN) aan de Daalsesingel zouden gaan demonstreren. “We verwachten dat er een paar honderd actievoerders komen. Met een demonstratie van deze omvang is de kans groot dat we de weg gaan blokkeren”, liet een woordvoerder van SR eerder weten aan DUIC.

Tekst loopt door onder afbeelding

Blokkade

Rond het middaguur liepen de demonstranten de T-splitsing op, waardoor het verkeer niet meer door kon rijden. Deze automobilisten keerden vervolgens op advies van de politie om, om via een andere weg op de plek van bestemming te komen. Vrijwel direct werden ook de toegangswegen tot de T-splitsing afgesloten.

Het energiebedrijf EBN is een zelfstandige onderneming, met de Nederlandse staat als enige aandeelhouder, gespecialiseerd in het opsporen, winnen en opslaan van aardgas en aardolie.  Scientist Rebellion stelt drie eisen aan EBN: het stoppen van nieuwe gasboringen, het ondertekenen van het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty en de ‘waarheid vertellen’ over de klimaat- en ecologische crisis. De actiegroep is van plan te blijven tot deze eisen zijn ingewilligd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Omleidingen

De gemeente liet eerder weten rekening te houden met verkeershinder vanwege het protest. Mensen die zaterdag in de binnenstad moeten zijn worden geadviseerd om lopend, met de fiets of met de trein te komen. Automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd en omleidingen. Deze omleidingen worden aangegeven met borden.

“Het busvervoer wordt in een deel van de stad omgeleid. Kijk op de website van de ov-maatschappij voor de actuele dienstregeling. De stad is goed bereikbaar met de trein”, is te lezen op de website van de gemeente.

Gekoppelde berichten

47 Reacties

Reageren
 1. Nico

  Op het journaal van 14 uur zij men 200 activisten. Er leven mwah iets van 16/17 miljoen mensen in dit land en op deze paar activisten na blijven er dus iets meer mensen over die niet aan het protesteren zijn in Utrecht en een weg blokkeren waardoor verkeer moet worden omgeleid wat de weg ergens heen langer maakt en dus slechter voor het millieu alwaar deze 200 activisten dus voor demonstreren.
  Ga protesteren activisten dat is je recht maar blijf van een ander ze spullen af en hinder overigen als verkeer niet met jullie aktie. ik gok dat jllie het ook niet op prijs stellen als het fietspad geblokkeerd word en je om moet fietsen een heel eind. En burgemeester maak toch is een einde aan deze onzin van hinderen van anderen iedere keer. Desnoods met harde hand en pas u niet telkens aan een kleine meerderheid aan ook al bedoelen ze het goed met en voor de mensheid………

 2. Koel Hoofd

  Terwijl zij gezellig samen aandacht staan te trekken in het luchtledige voor een gesloten kantoor, bezorgen ze Utrecht extra emissies van nodeloos stilstaande auto’s.
  Hypocriete milieuvervuilers

  Wie draait er voor de overige kosten op zoals inzet overwerkte politie op hun vrije zaterdag, omleidingen regelen, OV regelen, verlies omzet retail etc etc.
  Dat kan best op XR worden verhaald want demonstreren is een recht, maar dat is aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade ook.

 3. Statler

  Ik vraag me af of het opwekken van ergernis het draagvlak voor de doelstellingen vergroot.

 4. pascal

  goede actie! En voor de duidelijkheid: dit zijn vreedzame en aangekondigde protesten. Dat is anders dan hoe het volk zich gedraagt bij menig voetbalwedstrijd. Het enige is dat de vervuilende auto’s er even niet langs konden rijden… schei toch uit met ‘blijf van andermans spullen af’ en doe zelf ook eens iets voor een beter milieu

 5. Blij

  Goed dat het klimaat ‘in de picture’ blijft door dit soort acties! Zeker met een rechts kabinet op komst.

  @Nico: “Aanpassen aan een kleine meerderheid”? Freudiaans lijkt me van u.
  Veel mensen (meerderheid) denken idd degelijk over het klimaat na, maar als men er iets voor moet DOEN of nog erger LATEN, dan geeft men niet thuis. Dan kom je zogezegd aan hun zelf toegeëigende vrijheid (ikke, ikke, ikke, ikke).

  Blij dat deze groep actie voert!

 6. Scherpschutter

  Zit je dan, met olie en gas gemaakte schoenen aan de voeten, in een met olie en gas geproduceerde jas, broek, sokken en trui, zodat je vanavond -nadat je naar huis bent gefietst op je met olie en gas geproduceerde fiets- met je met olie en gas geproduceerde telefoon en met olie en gas geproduceerde bril op je bleke neus wat deugplaatjes op je Instagram kunt plempen van jou en je met olie en gas geproduceerde vlag, dankzij elektriciteit die is opgewekt met gas en cloudservers die 24/7 loeien op met gas geproduceerde elektriciteit… om je sociale bubbeltje mede te delen hoezeer jíj wel niet tegen olie en gas bent.

 7. Marc

  Demonstreren mag, en ik juich dat ook toe, maar als demonstrant zijn deze mensen super hypocriet. Plastic tasjes hem ik gezien, polyester in de jassen. Ook waarschijnlijk CV keteltje thuis? En 1x per jaar op vakantie met vliegtuig of bus.

 8. Hilco

  Kantoortijden zijn maandag t/m vrijdag, wellicht is het dan niet zo heel snugger om op zaterdag te demonstreren… als je iedereen daar mee treft BEHALVE EBN? Die luit zitten gewoon lekker thuis voor de kachel! Zijn dit echt “wetenschappers”?

 9. Michiel

  Zo’n kleine groep van beroepsdemonstranten die zoveel overlast veroorzaken. Schande dat ze daar gedoogd werden. Als ik burgermeester was, waren ze allemaal afgevoerd. Indien nodig met geweld, water en pepperspray.

 10. W

  Lekkere logica @nico!
  We hebben met het hele gezin enorm gelachen om je bijdrage. Bedankt 🤣

 11. Le coq sportif

  Dat is fijn W, ik moet eerder huilen van reacties als die van grote denker Koel Hoofd.

 12. W

  @le coq: die lees ik niet eens meer. Zou je ook moeten doen 😉

 13. w

  waar was het waterkanon, en de bussen om ze af te voeren?

 14. Wim

  @Pascal,
  Vreedzaam?,op het moment dat je andere hindert in het doen wat ze plande op hun vrije zaterdag is het niet meer vreedzaam, deze gasten hadden dan ook met harde hand verwijderd moeten worden.

 15. Sanne

  Prima actie- een aantal reaguurders hier snapt het verschil niet tussen een plastic tasje, schoenen en de echte problemen waar het om gaat en waarom we hiervoor strijden: namelijk grote doelen en een algehele energietransitie, meer bomen, meer groen, minder veestapel, krimp van vliegen, etc. De actie is nodig, zeker met het nieuwe kabinet en anderen die het maar niet snappen

 16. Klaasjan

  Goh, wat een schande toch! Wát een schade! Wát een hinder!

 17. Geenstijl@Utrecht

  Nou de politie heeft in iedergeval kunnen filmen en fotograferen wie er deelnam aan deze zgn demonstratie.
  Deze personen kunnen in iedergeval rekenen op aandacht vd inlichtingendiensten hahaha.
  En het waren er enkele honderden zo te zien.

 18. Don

  Je noemt jezelf exstinktion rebellion en je mag opeens alles doen wat in je opkomt om andere mensen te hinderen omdat je geen gelijk krijgt. Waarom is er niet ingegrepen terwijl er veel politie aanwezig was.

 19. Bassiehof

  Terreurmoslims roeren zich sinds oktober in verhevigde mate dus het is niet vreemd dat ze hun stempel drukken op het dreigingsbeeld: het land ging deze week van 3 naar 4 wat betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag gepleegd wordt. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is in zijn periodieke rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) echter zwijgzaam over de recente aanslagen op Thierry Baudet. Sterker: de aanslag in België door een Oekraïner wordt niet eens genoemd. Verder dan onderstaande mededeling komt de terreurbestrijder deze week niet.

  Vreemd daar de aanslagen op de FvD-voorman vanuit verschillende zorgwekkende richtingen komen. De aanvaller in Gent was een Oekraïner, in Groningen wijst alles op betrokkenheid van extreemlinks. Het Belgische Openbaar Ministerie houdt zich op de vlakte over de eerste kwestie. Van het parket Oost-Vlaanderen begrijp ik dat het onderzoek nog loopt: “De magistraat zal hiervan kennis nemen en dan bekijken welk gevolg zal gegeven worden aan de zaak.” Op de vraag of de Oekraïner nog in België is, komt geen antwoord. Nederland heeft ook geen idee waar de verdachte man nu is. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz (VVD) liet vorige week in weinig vertrouwenwekkende woorden weten: “Als Nederlandse overheid beschikken we niet over informatie over de verblijfplaats van betrokkene. Vanwege het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie is het niet uit te sluiten dat deze persoon zich in Nederland bevindt.” Die is dus verdwenen, lijkt het. Heeft de aanvaller andere Nederlandse politici die kritisch zijn op het Oekraïne-beleid (PVV, SP) op de korrel, maakt hij onderdeel uit van een grote beweging? Geen woord hierover in de rapportage van de chef terreur.

  In het DTN ook geen aandacht voor linksextremisme. Volgens de NCTV omdat ‘er op het moment van schrijven geen aantoonbare ernstige geweldsdreiging van uitgaat’. Baudet werd in Groningen anders behoorlijk hard op zijn kop geslagen, als de bierfles in kwestie gebroken was had het heel anders voor de FvD-leider kunnen aflopen. Bovendien wijst alles op de betrokkenheid van extreemlinks: de Anti Fascistische Aktie (AFA) afdeling Noord eiste de aanslag direct op (om die verklaring later weer schielijk in te trekken), bij het politiebureau stonden die avond zéér onfrisse linkse types. Ook zwijgt de NCTV over het extreemlinkse Extinction Rebellion (XR) dat zich twee dagen na de aanslagen in Israël solidair verklaarde met de Palestijnse zaak. Begin dit jaar nog organiseerde XR-voorvrouw Hannah Prins een (afgelast) debatavondje over het toepassen van geweld. Zorgwekkende ontwikkelingen ter linkerzijde zou je zeggen.

  De NCTV heeft het momenteel nogal druk met andere zaken, dat ontslaat de organisatie niet van de verplichting serieus werk van z’n rapporten te maken. Het zwijgen over de door een Oekraïner gepleegde aanslag in Gent en de ogenschijnlijk blinde vlek voor linksextremisme in Nederland wekken in ieder geval weinig vertrouwen

 20. Rob H.

  Er was helemaal geen sprake van een blokkade. Je kon er met de fiets gewoon langs!

 21. Pee

  @Sanne
  Dan moeten ze ergens anders de boel blokkeren en niet zoals nu weer de weg blokkeren want dan pak je de verkeerde mensen , die waarschijnlijk veel meer sympathie hadden gehad als ze dit soort blokkades bij de grote bedrijven deden waar jij op doelt.
  Nu creëren ze alleen maar tegenstanders en de bedrijven waar ze tegen demonstreren hebben nergens last van.

 22. Boogschutter

  Deze actievoerders hebben het wetenschappelijk gelijk aan hun kant.

 23. Don

  @sanne heb je de recente verkiezingsuitslagen nog meegekregen wie snapt wat niet.

 24. Peter van Zoest

  Aandoenlijk, die eenzame grijsaard met z’n bordje ‘Deze weg loopt dood’. Veelzeggende foto.

 25. Jan&Iris

  Zullen we het eens hebben over hoe de mensen die MIJN planeet en MIJN leefomgeving en MIJN toekomst en die van MIJN kinderen doelbewust om zeep helpen, alleen maar om zelf rijk te kunnen worden, MIJ iedere dag hinderen?

  En hoezo hinderen? Je kan gewoon een stukje omrijden bij dit protest? Wat ernstig. En uiteraard worden alle trollen weer afgestuurd op dit topic om in de reactievelden weer allemaal een verhaal van dezelfde strekking neer tr pennen.

  Ik snap oprecht niet hoe mensen zich voor karretje van ordinaiare geldwolven laten spannen en dan ook nog de door hen aangejaagde flauwekulretoriek overnemen.

  Lekker opperlakkig mensen die zich oprecht zorgen maken en aandacht willen vragen (als ordinaire pestkoppen op het schoolplein) gaan lopen dissen, lekker op de man/ vrouw gaan lopen spelen. Ze staan er ook voor jou, ook al heb je dat zelf nog niet door.

  Kennelijk zijn er mensen die oprecht zich hebben laten wijsmaken dat het in het leven draait om de status van hoe dik je auto is en hoe vaak je per jaar op vliegvakantie kan.

  Buy this car to go to work and go te work to pay for your car. Een nogal vicieus cirkeltje.

  Kennelijk hebben zo veel mensen zo’n kutbaan (en gaat het alleen om het salaris), dat ze zichzelf maar 3 a 4 x per jaar moeten trakteren op vliegvakanties en kennelijk hebben ze zo’n hekel aan naar hun werk gaan dat ze zichzelf maar trakteren op een comfortabele automobiel om hun leven draaglijk te maken. En dan zich ieder weekend moeten tratkeren op kleding kopen, uit eten/ zuipen en nog wat andere dingen. Je zogenaamde geluk kopen.

  Dat het leven daarmee een pyramidespel is geworden hebben ze ook niet door. In een pyramidespel wint een enkeling en verliest zo goed als iedereen. Iedereen hoopt maar niet diegene te zijn en veinst zich een succesvol leven, vooral om aan de buren en omgeving te laten zien dat het goed met je gaat. Maar gaat het wel zo goed met je als je een leven bij elkaar moet shoppen? Ooit nog wel eens omgekeken naar de ander? Odf denk je echt dat het gaat om jezelf naar boven ellebogen ten koste van anderen?

  Dat dit gedrag allemaal leidt tot supervervuilers die maar door blijven gaan op oude voet en dit gedrag uiteindelijk letterlijk je eigen leefmilieu om zeep helpt, heeft nu niemand dat echt door?

  Niemand zich afgevraagd waarom de superrijken allemaal investeren in superruimtevliegtuigen en mars-missies? Misschien omdat zij allang weten dat als we doorgaan op huidige voet we wel de ruimte in moeten op zoek naar andere leefbare planeten? Klinkt als onzin he, deze alinea, maar ik weet wel zeker dat er een dikke kern van waarheid in zit. O ja; en die ultrarijken nemen jullie niet mee hoor als ze wegvluchten voor de problemen op aarde. Eerst offeren ze nog andere mensen op voor hun ruimteexprimenten en als het veilig blijft te zijn gaan ze zelf en hun nakomelingen. Voor het plebs is dan geen ticket bescihikbaar in hun starship.

  Het zijn allemaal pleisters die de echte problemen niet aanpakken.

 26. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Mooi verwoordt.
  Je bent alleen nog de rubberen fietsbanden van de gesmeden stalen bakrossen vergeten. Of de pil die in het warme en goed uitgeruste lab wordt gemaakt waardoor vrouwen vrijheid kregen en geen wandelende baarmoeders meer zijn. Nog erger, de huidige stand van de medische wetenschap had zonder olie en gas uberhaupt niet eens bestaan.
  Klimaatactivisten zijn romantisch, ze willen terug naar het stenentijdperk toen alles zoveel beter was….
  Ik wens ze veel succes met het overdenken hoe goed we het nu hebben en hoe slecht het vroeger allemaal was, zonder olie en gas….

 27. Markie

  Scherpschutter, je vergeet voor het gemak ook nog de andere kant van de groene medaille. Moderne slavernij tot aan Chinese “strafkampen” voor zo goed als alles wat zogenaamd groen is (zoals batterijen en zonnepanelen die de fossiele industrie moeten vervangen), de vervuilende maak industrie etc…maar dat is niet bij “ons” in de achtertuin…dat zal deze demonstranten dus niet boeien. Ik wordt een beetje moe van het halve verhaal van de demonstranten, maar nog meer van de groene politiek. Vertel gewoon het hele verhaal, houd deze simpele volgers geen verzonnen (vega)worst voor

 28. Champ

  Als dit zou helpen zou ik een enorme voorstander zijn. Echter zijn er vele betere manieren om aandacht te vragen waarbij je niet zorgt voor juist extra uitstoot.
  Jammer dat zowel voor- als tegenstanders zo enorm kortzichtig zijn. Dit zet beide kampen alleen maar nog harder tegenover elkaar.

  Even iets anders. Ik zat gister in de bus die net voor de spoorbrug naar rechts afslaat richting station. Daar lag een vrouw in het gras met af en toe een stuiptrekking en de nodige politie er omheen. Zag er niet al te best uit, maar heb hier verder nog geen informatie over gelezen. Misschien dat de redactie hier meer over kan vertellen?

 29. Boogschutter

  Hallo Don,
  schermen met de verkiezingsuitslagen is een beetje – sorry – onnozel. Daar trekt het klimaat zich niets van aan.

 30. bureaulesswatts.nl

  Gelukkig dat de extinction rebellen nog steeds niet doorhebben dat ze een orgaan van de overheid zijn, noch de reageerders.

  Sinds de rechtszaak van Milieu defensie steeg de koers van Shell sneller dan ooit .

  Al jaber , de voorzitter van COP 28 was toch heel duidelijk .

 31. Jan&Iris

  @ Don
  In Nederland wint niet ÉÉN partij de verkiezingen, maar gaat het om de coalities die gevormd worden.

  Daarnaast mag een zogenaamd “winnende” partij nooit tegen de mensenrechten in gaan. Ook al zouden ze meerderheden vinden. Gelukkig is onze rechtspraak nog onafhankelijk, maar daar willen jij en de jouwen ook al een stokje voor gaan steken, want kennelijk willen jullie alleen nog maar in een wereld wonen waar jullie voor een ander bepalen hoe zij moeten leven, volgens jullie rechtse agenda. Dat je daarmee de mensen met geld nog rijkert maakt, ontgaat je volledig.

  Het aantasten van milieu, klimaat en leefomgeving druist rechtstreeks tegen mensenrechten in.

  Namelijk: het recht te leven op een leefbare planeet in een leefbare wereld.

 32. Statler

  Ik vraag me in gemoede af of de milieubewuste respondenten zich bewust zijn van hun fossiele voetafdruk terwijl ze aan het responderen zijn.

 33. Nina

  Ik denk dat deze mensen echt oprecht bang zijn dat de wereld vergaat. Dat is toch wel verdrietig.

  De aarde warmt op, zoals het al meerdere keren (dat wij weten) eerder heeft gedaan om vervolgens in een ijstijd terecht te komen.

  Of de mensheid, fauna en flora zich kunnen aanpassen aan die veranderingen is de vraag. Het zij zo.

  De aarde overleeft ons (gedrag) wel, want zij past zich aan en begint opnieuw. Niks nieuws onder de zon.

  Probeer vooral te genieten van het leven, want miljarden mensen naar je hand willen zetten, is als trekken aan een dood paard; heel, heel erg zwaar.

 34. woutvr

  Mooi dat er activisten zijn.

 35. Realist

  Dit lijkt meer op een advertorial van XR dan een item in een plaatselijke krant. Het is wel heel duidelijk dat Duic niet bepaald onafhankelijk is.

 36. Klaasjan

  @Nina,
  De gemakzuchtig en hedonistisch ingestelde mens is toch echt de oorzaak van de opwarming, het is het onverantwoord omgaan met te gemakkelijk verkrijgbare fossiele energie. Nog enkele tientallen jaren en de rampen zijn niet te overzien. We beginnen het nu al te merken.

 37. Kloek

  @ Nina

  En maar klagen over vluchtelingen. Je weet dat bijv.. de burgeroorlog in Syrië een klimaatprobleem als oorzaak heeft dat z’n oorsprong kent voor 2011?

  Enorme droogte, slecht waterbeheer, delfstoffen die gewonnen werden ten kostte van het directe leefmilieu?

  Laat nu net een zeer groot gedeelte van het aantal vluchtelingen en statushouders de Syrische nationaliteit hebben in Nederland.

  En maar rechts stemmen> de problemen worden groter en groter (opvangcentra zijn tussen 2015 en 2017 wegbezuinigd op een moment dat er crisissen waren internationaal). Nederland heeft ongeveer net zoveel vluchtelingen als op piekmomenten voor 2015, een deel gaat ook weer Nederland uit, maar het aantal opvangplekken is minder en minder geworden en de crisissen worden wereldwijd DOOR rechts neo-liberaal en überkapitalistisch beleid en gegraai alleen maar groter en groter en groter.

 38. ab otten

  Politie doet niets, laat de actie gebeuren, blokkkades duren de hele middag….wat een beleid van de gemeente Utrecht, schande.

  Als pro zwarte pieten in Friesland een weg blokkeren worden ze a la minute weggehaald en veroordeeld.

  meten met twee maten…. hier moet echt een einde aan komen.

 39. cas

  @ JanenIris, Ik wil je niet uit een droom helpen, maar de hele aarde is helemaal geen bezit van jouw, of wie dan ook. Ook hoe iemand zich in de wereld wil gedragen is vrij van iemand persoonlijke ideeën en gevoelens. Leef nu maar gewoon en doe leuke dingen want we blijven net zo lang bestaan zo lang de planeet het prima vindt.
  Want of het nu links/recht, groen/grijs of welke partij het is die het voor het zeggen heeft, de burger wordt uiteindelijk toch onderworpen voor hun persoonlijke drang naar macht en ego.

 40. W

  De reacties onder dit artikel zijn terug te brengen tot dit stripje:
  https://knowyourmeme.com/photos/1259257-we-should-improve-society-somewhat

 41. buurtbewoner

  idd cas, geen woord aan toe te voegen!
  woke snowflakes geloven in een utopie, en dat ze nog invloed hebben op het veranderende klimaat, wij als welvarend stipje op de aardbol, yeah right.
  Ik reis veel (geen last van vliegschaamte) en ik zie situaties in India en z-amerika, maar ook zo-azie, ik zie vooral kleinschalige greenwashing, maar geen structurele grootse veranderingen

 42. Nina

  @ Kloek

  Het klimaat op aarde veranderd inderdaad. Is al miljoenen jaren zo.

  We meten nu zo’n 130 jaar o.a. de temperatuur en de neerslag en we denken alles te weten en te kunnen voorspellen.

  Ik vind dat wel een grappig concept.

  Ik maak mij er niet te druk om. Wat helpt dat? Ik heb mij al eens druk gemaakt over de zure regen die alles zou laten smelten. Hoor je niks meer over.

  Verder vind ik dat ieder mens de morele plicht heeft om alleen dat te verbruiken wat ie nodig heeft. In Nederland kunnen bijv. veel mensen de helft van hun spullen weggeven en dan komen ze nog niks tekort.

  We hebben geen huizen genoeg in Nederland, we hebben diverse crisissen op te lossen, ons onderwijs is benedenmaats, de zorg kraakt en piept, dus vluchtelingen (statushouders) kunnen we nu helaas niks bieden. Dat is gewoon realisme. Iets willen en iets kunnen, dat zijn twee verschillende dingen.

  Het duurt inmiddels een jaar (…) om een asielaanvraag te behandelen, dus ook van mensen die geen vluchteling zijn. Als alles weer op orde is, komt er ruimte voor echte vluchtelingen. Nu is een pas op de plaats helaas heel hard nodig.

 43. Le coq sportif

  @ Nina ik word zo ontzettend moe van dit soort reacties: ja het klimaat verandert al miljoenen maar het de snelheid waarmee het nu verandert is ongeevenaard en door de mens veroorzaakt. Dat is gewoon wetenschappelijk bewezen en dat kan je in elke fatsoenlijke krant lezen. Die zure regen waar je het over hebt is een prachtig voorbeeld van de onzinnigheid van je reactie. Zure regen is namelijk effectief door de mens bestreden door het verbieden van cfk’s. En ja na vele protesten door mensen zoals die nu ook weer aan het protesteren zijn. Ik ben potverdorie blij dat er nog mensen zijn die zich wel druk maken om het klimaat in plaats van hun kop in het zand te steken zoals jij doet. Natuurlijk moeten die andere problemen ook opgelost worden maar het 1 sluit het ander niet uit

 44. Le coq sportif

  @W spijker op zn kop dit stripje inderdaad. Leg daar even de reacties van Koel Hoofd en Scherpschutter naast en je ziet mooi de onzinnigheid (of misschien wel de kwaadaardigheid) van hun reacties

 45. Utrechtvoorutrecht

  @Nina Aangezien u op internet zit, zou u wellicht kunnen opzoeken wat er met de zure regen gebeurd is. Een mooi voorbeeld dat klimaatzaken aan te pakken zijn met wat daadkracht.

 46. Utrechtvoorutrecht

  @W Of deze, even een re-post van Jip’s cartoon: https://twitter.com/momofsaul/status/1642090853287043073

 47. Marcel

  Gelukkig een hoop vreedzame reactie op dit podium.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).