Foto’s: Honderden mensen bijeen rondom Stadhuis in Utrecht als tegenreactie op winst PVV Foto’s: Honderden mensen bijeen rondom Stadhuis in Utrecht als tegenreactie op winst PVV

Foto’s: Honderden mensen bijeen rondom Stadhuis in Utrecht als tegenreactie op winst PVV

Foto’s: Honderden mensen bijeen rondom Stadhuis in Utrecht als tegenreactie op winst PVV
Honderden mensen kwamen donderdagavond bijeen rondom het Stadhuis in Utrecht. De actie was een tegenreactie op de verkiezingswinst van de PVV. De betogers gingen enkele rijen dik rondom het Stadhuis staan en riepen ‘You are not alone’. De aanwezigen spraken van een solidariteitsactie tegen uitsluiting en discriminatie. Verschillende politici waren bij de actie aanwezig.

Honderden mensen kwamen donderdagavond bijeen rondom het Stadhuis in Utrecht. De actie was een tegenreactie op de verkiezingswinst van de PVV. De betogers gingen enkele rijen dik rondom het Stadhuis staan en riepen ‘You are not alone’. De aanwezigen spraken van een solidariteitsactie tegen uitsluiting en discriminatie. Verschillende politici waren bij de actie aanwezig.

“Deze verkiezingsuitslag is een klap. Nooit zullen wij accepteren dat mensen als minder worden gezien, worden uitgesloten en gediscrimineerd”, liet Charifa Soulami, een van de initiatiefnemers op voorhand weten.“Nu is het tijd om schouder aan schouder te staan. Samen houden we elkaars hand vast rondom ons huis van de democratie. In Utrecht laten we niemand los!”

De actie bij het Stadhuis duurde ongeveer een half uurtje, waarna er een andere demonstratie begon. Bij dat protest was het meerdere keren onrustig omdat tegendemonstranten de demonstratie probeerden te verstoren

72 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “Deze verkiezingsuitslag is een klap. Nooit zullen wij accepteren dat mensen als minder worden gezien, worden uitgesloten en gediscrimineerd”.

  Behalve als het om PVV stemmers gaat natuurlijk….

 2. Pragmatist

  PVV stemmers kunnen een compromis sluiten met deze linkse stemmers lijkt me.

  Alle criminelen (niet alle immigranten) die met explosieven gooien, drugs smokkelen, naar vrouwen sissen, geen respect hebben voor de medemens, lege redbull blikjes op de grond gooien, hard racen op de openbare weg in de bebouwde kom en noem zo maar op, mogen van de probleemwijken zoals kanaleneiland en overvecht overgeplaatst worden naar de grachtengordel en wijken van deze mensen. Hoeven PVV stemmers minder geconfronteerd te worden met de probleem veroorzakers, en hebben deze andere mensen juist een veel diversere directe samenleving. Win-win. Misschien gaan ze later dan ook PVV stemmen!

 3. Ihsan

  Ontroerend. Ik ben blij dat ik in Utrecht woon.

 4. JdV

  Democratie is leuk. Stemmen is belangrijk. Totdat mensen de verkeerde partij de grootste maken. Dan wil links ineens niks te maken hebben met democratie. Zoals in Noord Korea. Venezuela. Cuba.

 5. Kloek

  Kijk waar het geweld begint. PVV aanhangers bedriegen de vreedzame demonstranten.

  Het geweld gaat zich (uiteindelijk) ook tegen een deel van de nu PVV aanhangers keren. Door een ander deel van de PVV aanhang. Dat heeft dat deel alleen nog niet door. Zo gaat dat met populistische bewegingen.

 6. Alex

  Daar sta je dan.. te ‘demonstreren’ tegen een democratisch verlopen verkiezing.

 7. Realist

  Lekker objectief stukkie weer…. Pak jullie verlies waardig en hou het objectief want Duic is er toch niet alleen voor linkse lezers lijkt mij.

 8. Ellen

  Toch jammer hoeveel moeite linkse mensen hebben met een verkiezingsuitslag die ze niet bevalt. En dat ze te onnozel zijn om te bedenken dat niet alleen roomblanke Nederlanders, maar mensen met alle kleuren en afkomst op Wilders gestemd hebben. En niet omdat het racisten zijn, maar omdat ze weer normaal willen leven, de energierekening betalen, hun kinderen een huis en betaalbare zorg.
  Timmermans die er zogenaamd voor iedereen is, heeft de traditionele achterban van de PvdA jaren geleden al hopeloos in de steek gelaten. En dat vertaalt zich in deze uitslag. Kijk in de spiegel in plaats van dit melodramatische gejammer.

 9. Koel Hoofd

  Hier heeft Nederland nou zo’n tabak van, pruilen, huilen en vingerwijzen als ze de zin niet krijgen…

  Overigens, interessante foto’s, zeer kleine maar vrij homogene club van voornamelijk witte vrouwen…. die beweren niemand te willen uitsluiten of discrimineren.
  Als dat werkelijk waar zou zijn, dan was die groep wel een heel stuk diverser geweest dan wat er nu op de plaat is vastgelegd.

 10. Carlos

  Democratie: JA
  Rechts extremisme: nee
  Dat is de grens voor mij
  Je kan rechts of conservatief zijn. Begrijp ik niet, maar het is er ook.
  Rechts extremisme is van een andere orde
  Daar ging het om vanavond.

 11. Wim

  In een democratie mag iedereen een eigen mening hebben en vanaf zijn 18e stemmen. Alleen als je een mening hebt die niet in het plaatje past of stemt op een partij waar veel andere (vaak linkse) mensen het niet mee eens zijn dan wordt er gedemonstreerd. Geef de PVV een kans en wacht rustig af hoe de formaties verlopen. Hoe eerder er kwalitatief met woningnood, zorg, inkomen, koopkracht, instroom etc bezig wordt gegaan hoe beter het is.

 12. Bert

  “De aanwezigen spraken van een solidariteitsactie tegen uitsluiting en discriminatie.”

  Behalve de uitsluiting van degenen die mijn kromme idealen niet delen. Dan noemen we je racist, xenofoob, fascist, misogynist etc.

  En dan mogen we alles, doet democratie er niet toe, of de wet.

  Dan gaan we stampen en dwarsliggen als een klein kind.

 13. Paul

  Blij dat ik in Utrecht woon, en hier in iedergeval de pvv minder dan 10% van de stemmen heeft!
  Hopelijk blijft Utrecht staan voor humanitaire waarden en verbondenheid.
  Deze demonstratie lijkt me niet tegen pvv stemmers, of democratie , maar voor behoud van een stads samenleving waar we kijken naar mensen als personen en niet als groepen.
  Zo creëren we een blijvend een echte stad.!

 14. Scherpschutter

  @JdV

  Correct. Geert Wilders mag zijn beveiliging wel gaan vervijfvoudigen. We weten hoe ‘tolerant links’ reageerde op de laatste ‘rechtse’ politicus (Wilders is linkser dan de SP, maar goed) die de verkiezingen won…Die eindigde met een blauwe boon tussen de oren op de koude natte straat van het mediapark.

  En wéér zien weer alle signalen dat links geen enkel respect voor democratie als zodanig heeft. Van Baudet die tot twee keer toe publiek wordt aangevallen door twee agressieve linkse haatgekken, tot dit soort demo’s waar de irrationrele angst weer opgehitst wordt tot krankzinnige hoogtes. Om over alle recente snelwegblokkades, kraakacties en aanslagen op kunstwerken nog maar te zwijgen…

  Ik vrees voor het leven van Geert Wilders. Dit gaat niet goed….Links is opnieuw compleet aan het ontsporen.

 15. Yoshua

  Ik heb vaak gesproken met Charifa Soulami tijdens GroenLinks-bijeenkomsten.
  Dat juist zij een antidemocraat blijkt te zijn, shockeert mij.
  Dat PVV democratische verkiezingen heeft gewonnen zegt niets over de komende regering.
  Groenlinks/pvda-VVD-NSC lijkt me logischer dat die gaat regeren dan PVV-VVD-NSC-BBB.
  PVDA heeft GroenLinks verziekt tot een hysterische antidemocratische groep mensen.
  Gelukkig hebben de meeste linkse mensen de democratie lief en respecteren ze democratisch verkopen verkiezingen.
  Hoe kan Charifa Soulami met droge ogen beweren dat het normaal is om 2.5 miljoen mensen uit te sluiten en te cancelen?
  Ieder mens telt, wat die denkt of doet, mag niet een bron van uitsluiten en cancelen zijn.
  Kijk elkaar in de ogen, praat met elkaar, toon empathie voor elk mens.

 16. Rob

  @Kloek, kijk waar het geweld begint.. bij de aanslag op de vrouw van Janmaat? Bij de bomaanslag op het huis van Costo(oid)? Bij de moord op Fortuijn? Bij de paraplu en bierfles op Baudet z’n hoofd? Man, haal je hoofd uit je..

 17. fam ho

  Wie houdt hierbij nou wie vast? U kunt gratis/vrijwillig een stadsgenoot beter leren lezen en schrijven of een nieuweling Nederlands leren spreken. U kunt daarbij gratis in een bib of buurthuis zitten. Nuttig, laagdrempelig en zonder te willen dat anderen betalen (dan al voor die bib) of betaald bemiddelen. Isee?

 18. FH

  Het is o.a. constructiever als ‘links’ zich de zorgen over het milieu/onze leefomgeving niet zo toe-eigent. Iedereen wil gezond blijven en iedereen kent het dilemma comfort >< milieu (bv (vakantie)vluchten, electrische bakfiets ipv gewone fiets (liefst met stoeltjes) etc.). (Daarbij leven de heer T en K. nb zelf niet bepaald inspirerend.)

 19. Eric

  Ik heb de beelden gezien bij Power News, een Marrokaanse verslaggever die de juiste vragen stelde aan die demonstranten. Wat ze kwamen down na een democratische uitslag, juist waar links zegt voor te staan. Ze raakten allemaal in de war, wisten niet hoe te reageren,op notabehe een Marrokaan. Opgejut en bang gemaakt door een Timmermans, Klaver en Jetten, man,man…en dan heb ik het nog niet eens over wat voor types er mee liepen, is dat dan onze volgende generatie?

  Inderdaad, dan schaam ik me om Nederlander te zijn.

 20. Peter Pastoors

  Kakelen over democratie,,tot dat het volluk anders stemt
  Accepteer je verlies
  Er is democratisch gekozen

 21. Nina

  Verkiezingen zijn een viering van de democratie. Ook als de uitslag je niet bevalt. De grondwet blijft.

  Rust, rust, rust. Laten we eerst maar eens het coalitieakkoord afwachten.

 22. Zwaontjue

  Mooie foto’s !!

  De uitslag zelf boeit me niet egt, al jaren het land uit. Maar door de welvaart stemt men wel steeds rechtser …, terwijl rechts er is voor de rijken en na de verkiezingen ze “Jan Modaal, arbeiders en uitkeringgerechtigden” weer naar de goot verwijzen.

  Dank jullie wel, voor jullie stem …….. en nu opgerot !!

  Wilders komt van de VVD, dus zoveel veranderd er niet. “Ikke, Ikke, Ikke en de rest kan Stikkue” is hun slogan van oudsher.

 23. jan

  De linkse clubs denken de waarheid in pacht te hebben en zijn juist diegene die de polarisatie aanwakkeren. Want we moeten allemaal bang zijn voor de pvv … Zeggen ze. Maar zo is het niet

 24. Blaag

  Peter Pastors

  Het volk heeft ook de PvdA Groen Links 2e gemaakt, 2,2 miljoen kiezers dus. Die worden de godganse dag en al een decennium lang gebashed door overwegend de rechtse trol, op basis van desinfo ook nog eens. De meeste mensen hebben nu op een neo conservatieve neo-liberaal en ex-VVD’er; en met de VVD-meestemmer Geert Wilders gestemd. Een überkapitalist (ook al roept hij af en toe linksachtige dingen> een wolf in schaapskleren). Oftewel tegen hun eigen belang in. Daar mogen mensen best op gewezen worden. En ook je stem laten horen als je het ergens niet mee eens bent middels demonstraties is onderdeel van een democratie. Zeker als je het vreedzaam doet.

  Daarnaast is er nog geen coaltie gevormd. Laten we eerst eens kijken hoe het gaat.

 25. Blaag

  @ Rob

  Baudet, we weten nog niks over de dader of zijn motief.

  Tegen 3 aanslagen die je noemt van extreem links, staan zeer vele (en vele malen meer) extreem rechtse aanslagen. Beiden groepen zijn in dat geval walgelijk bezig. Ga lekker door met polariseren. De sociaal democratie in dit land: PvdA, Groen Links en SP hebben niks, maar dan ook niks met extreem links te maken. Costo was een PvdA-slachtoffer nota bene.

  Aanslagen zijn terrorisme en altijd fout.

 26. Janssen

  De PvdA-GL heeft net zo goed de verkiezingen gewonnen. In Nederland wint niet 1 partij de verkiezingen. Ga allemaal terug naar school en eens opletten bij Staatsinrichting.

  We hebben een bestel van coalities. Die vormen samen meestal een meerderheid. De meerderheid van de stemmen dus.

 27. Binnenstadbewoner

  Wilders zal gewoon en coalitie moeten smeden en dat betekent water bij de wijn doen. Van extreme standpunten blijft dan weinig meer over.

 28. Janssen

  @ Jan

  Ja, het zijn ook helemaal niet de extreem rechtse trollen die de hele dag de reactievelden bevuilen met desinformatie, o, wacht….

  Sinds neo-liberaal rechts conservatief de wereldwijde agenda bepaalt> sinds Thatcher, Reagan en Lubbers, gaat het alleen maar jaar in en jaar uit slechter met de lagere middenklasse en arbeidersklasse. De sociale vangnetten, zorg, onderwijs en woningmarkt zijn kapot bezuinigd en onbetaalbaar geworden.

  De Brexit onder de (neo) conservatieven in Engeland is op een drama uitgelopen. Het land is nog onbestuurbaarder geworden en alles nog onbetaalbaarder. Migratie is alleszins teruggedrongen in Engeland, wat de belofte was. Men betaalt nog steeds mee aan EU-handelsverdragen, kan niet anders, anders kan men niet exporteren en importeren, plukt daar alleen economisch gezien niet meer de vruchten van. Alle voordelen van het buitenland zijn weg, met het binnenland gaat het slechter in decennia in Engeland.

 29. Joes

  Demonstreren is net zo goed een recht, net als kiezen/ stemmen en je verkiesbaar stellen.

  Iedereen die dat doet moet zich wel aan de wet en de grondwet houden. Ook Geertje Wilders trouwens (of zijn aanhangers). Er zijn genoeg aanwijzingen om je over dat laatste zorgen te maken, maar dat heeft de eigen aanhang niet door. Komen ze nog wel achter.

 30. Lisa

  Ben benieuwd hoe Wilders denkt de stijgende zorgkosten omlaag te brengen, de stijgende energiekosten (vanaf januari is het energieplafond voorgoed afgelopen en exploderen de kosten) omlaag te brengen en de arbeidsmigratie terug te brengen> de werkgevers die de baas zijn in Nederland (de rechtse economische agenda) willen namelijk goedkope arbeidskrachten blijven halen uit het buitenland. Succes Geert!

 31. Utrechtvoorutrecht

  Wat is er nou ondemocratisch aan met ‘n groep verkondigen dat je belangrijke waarden als gelijkwaardigheid altijd zult blijven verdedigen? Er was ook niemand die het ondemocratisch vond toen boeren zich lieten horen. De manier waarop was wat lomp, maar niemand was tegen het laten horen van een tegengeluid.

  Er is ook niemand die het ondemocratisch vindt dat mensen onder stukjes hier hun ongezouten mening geven. Soms is dat wat onsmakelijk ophitsend of haatzaaiend maar dat heeft met ondemocratisch niks te maken. Beetje kalm blijven achter die toetsenborden.

 32. Peter

  Eric

  Heb dat filmpje ook gezien met die Marokkaanse verslaggever van PowNed.
  Inderdaad, herkenbaar. Mijn (stief)zoon is Surinaams en heeft VVD gestemd. Dus niet links. Het probleem met een flink deel van Links is dat men vastzit in een ideologische echokamer. Daarom was het bij het Stadhuis zo’n overwegend blank feestje.

  Mijn vorige reactie werd om voor mij onduidelijke redenen niet geplaatst, wat wel vaker gebeurd, deze hopelijk wel.

 33. Wies

  Beste mensen ter rechter zijde: een actie als deze is niet antidemocratisch. Je mag gewoon vredig demonstreren na een verkiezing. Antidemocratisch is een coup. Een voorbeeld is de Trump achterban die het Witte Huis bestormde na de verkiezing. Probeer alsjeblieft je kritisch denkvermogen wat meer te ontwikkelen.

 34. Marcel

  Wat een flauwekul dat zo’n demonstratie zou aantonen dat linkse mensen alleen maar een democratie willen als ze kunnen winnen. We krijgen een oerconservatief en volledig rechts kabinet en zo hoort het ook na deze uitslag. Maar waarom mogen wij niet teleurgesteld zijn en dat tonen? Moeten we allemaal verplicht applaudisseren voor premier Wilders omdat hij steun van een kwart van de Nederlanders heeft?

  Waarom voelt u als rechtse lezer van deze site zelfs nu nog de behoefte om boos te reageren op de linkse stadsgenoten van die demonstratie? Jullie hebben toch ruimschoots gewonnen? Succes ermee. Rechts is overigens al ruim twintig jaar dominant in de Nederlandse politiek, maar blijf vooral klagen over links. Daar los je alle maatschappelijke problemen mee op.

 35. Janah

  Links heeft op dit moment in totaal slechts 44 zetels in het parlement. Hun enig relevante vraag zou moeten zijn: Hoe komt dat? Tijd voor reflectie?

 36. Wim Vreeswijk

  Deze verkiezingsuitslag is zeer terecht en een opeenstapeling van jarenlange teleurstelling en ergernissen over de heersende politiek zowel op landelijk, lokaal als Europees niveau. Des te meer omdat Nederland al decennia vele verreweg het meest overbevolkte landje van Europa is, dit een terechte uitslag. De afgelopen 42 jaar heb ik me dan ook wild geërgerd aan het wegkijken en ontkennen..

 37. Chantal van de Daalsedijk

  Politiek schmolitiek…

 38. Koel Hoofd

  Timmermans riep op om op hem te stemmen als de meute de PVV niet aan het roer wilde hebben.
  Daar heeft men goed naar geluisterd.
  Kennelijk is de angst voor Timmermans (rijk progressief elitair links in de groene bubbel) vele malen groter dan voor wilders (arm conservatief links in betonstad).

  Links wit is gewoon bang dat de NPO wordt opgeheven en de subsidiekraan voor nutteloze NGOs dichtgaat. Ze zijn dus bang voor hun overbetaalde baantjes om die zielige mensen te helpen die ze graag onmondig houden en geen politieke vertegenwoordiging gunnen… Vele Nederlandse Marokkanen en Turken hebben op de PVV gestemd en niet op PvdA/GL of Denk. Eus heeft gisteren heel goed bij de NPO uitgelegd waarom dat is.

  De VVD liet het kabinet vallen over asielmigratie, uitgerekend het oude stukgereden stokpaardje van Wilders, en riep systematisch er nu echt iets aan te willen doen…wat het volk ook geloofde…
  Maar nu wil de VVD als 3e grote partij van NL niet de coalitie in om echt iets aan de migratie te kunnen doen. Kortom, de VVD heeft nooit de intentie gehad om iets aan migratie te willen doen omdat de achterban goedkope arbeid wil.

  Intussen heeft de NSC veel hardere en ingrijpendere plannen met de hele migratie dan die PVV, en heeft daar ook nog de hooggeleerde kennisnerds voor in huis. NSC wil ook de randstedelijke partijkartel doorbreken met bestuurlijke vernieuwing, dat maakt hem een directe bedreiging voor het randstedelijk machtsblok. Maar daar hoor je zowel die mokkende bange plofhaan als dat pruilend showkipje niet over, Wilders is een makkelijker doelwit.

  Maar wat iedereen is vergeten…
  Nederland is een democratie wat alleen kan regeren in een coalitie welke binnen de kaders van de Grondwet moet handelen. Dus al die idiote radicale standpunten van de PVV kunnen nooit, maar dan ook nooit ten uitvoer worden gebracht. Het is sinds de val van Rutte 1 een spel van gebakken lucht met als doel om VVD, D66, PvdA/GL de tent uit te irriteren. Dat is Wilders uitstekend gelukt, ze zijn er allemaal met open ogen ingetrapt…

  En als wij niet uitkijken, dan trappen wij in de spelletjes vol giftige gebakken lucht die de oude politiek verkoopt om maar aan de macht te blijven. Want in het landsbelang regeren naar wens van de kiezer willen ze niet, daarmee wordt de kiezer weer eens geschoffeerd en het democratisch proces ondermijnd.

  Ben heel benieuwd OF er uberhaupt een coalitie kan worden gesmeed en wie daar dan in zitten. De oude politiek zal er namelijk alles aan doen om ons binnen een jaar weer naar de stembus te krijgen want vernieuwing of zich aanpassen aan verandering… dat willen ze niet.

  Intussen kan de beveiliging voor Wilders wel worden vervijfvoudigd want er wordt weer overvloedig haat gezaaid door racuneuze verliezers wiens morele kompas al paar decennia kapot is.

 39. PietrO

  Tsja. Wie* zei eens dat een land de leiders krijgt die het verdiend heeft? Blijkbaar is dit het gevolg van 4 kabinetten uitverkoop en leeghoofdigheid.
  Oh, en wie heeft de VVD keer op keer de grootste gemaakt….

  *Ik heb het opgezocht: De conservatieve Joseph Le Maistre. Hij verzette zich tegen de Franse Revolutie)

 40. Uuu

  Grappig dat reacties van mensen die zeggen dat hun (rechtse) mening gecensureerd wordt, altijd gewoon overal en in overvloede te lezen zijn en dat feitelijk niemand hen de mond snoert. Ook al zaaien ze haat en polariseren ze en slaat hun mening nergens op. Het mag wel en die meningen zijn overal te vinden en domineren zelfs het debat.

 41. Peter Utreg

  Een kwart van de Nederlanders heeft gekozen voor de PVV.
  Driekwart niet.
  Hoezo een meerderheid achter Wilders?
  Hoezo een kleine minderheid die niet mag demonstreren?

  En bovenal: demonstreren is een grondrecht. Deze demonstratie was niet tegen Wilders, maar voor verdraagzaamheid. Dat je daar tegen bent, zegt m.i. genoeg,

 42. Katja

  Omdraaien van oorzaak en gevolg ?
  Gevolg (PVV) komt door falend beleid, bijvoorbeeld op de grote instroom (oorzaak).

 43. Utrechtvoorutrecht

  @Wim Vreeswijk Ik snap werkelijk waar niet waarom u het altijd over overbevolkt heeft. Net als de VVD heeft u arbeidsmigratie altijd gestimuleerd, tenminste als u eraan kon verdienen.

 44. Marcel

  @koel hoofd,
  Je zal maar zo koel zijn dat je al deze onzin schrijft. Extrema schrijven is zo makkelijk in je luxe stoel achterover zittend met een warm toetsenbord. Ja het is jammer dat Wilders is gekozen in mijn beleving. 2.2 miljoen kiezers van de 13 miljoen kiesgerechtigden. Dat is 1/6de deel. Dat is niks. Maar genoeg voor 37 zetels. Al dit gedoe gaat doorduren. Ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat. Dat ik een trotse Nederlander in het buitenland ben als ik op vakantie ga?

 45. Pee

  Als je het van de zijlijn bekijkt dan demonstreren deze demonstranten tegen zichzelf.
  Wat ze anderen verwijten maken ze zich zelf schuldig aan.
  Het rare er van is dat ze dat niet in de gaten hebben.

 46. JdV

  @blaag: namen graag. Een nederlandse politicus die is vermoord of met geweld aangevallen door een rechtse dader. Kom maar op.
  Het volk heeft de PVV de 1e partij gemaakt. 3,3 miljoen stemmen. 1,5 x zo groot als de fusie van 2 extreem linkse partijen.

 47. Nina

  Links. Rechts. Ik vind de verkiezingsuitslag wel leuk. Ik vind de verkiezingsuitslag niet leuk. Ik wil wel met jou samen. Ik wil niet met jou samen. Het lijkt wel een kleuterschool.

  En ondertussen zitten er Nedelanders met honger in de kou in hopelijk een huis.

  Het volk heeft gekozen. Ego’s moeten nu aan de kant.
  De grote problemen in ons land moeten worden opgelost.

 48. Jaap

  De reactie van Alex is de enige die correct is. De overigen horen bij Vrijheid v mening.

 49. Luuk Upuuk

  Iedereen is vol van democratie, behalve als andersdenkenden winnen, dan is het wij-zij en goed-slecht.

 50. JdV

  @marcel: als 2,2 miljoen van 13 miljoen stemgerechtigden helemaal niks is zult u vast ook wel vinden dat een partij die nog eens 50% minder stemmen heeft gekregen al helemaal minder dan niks is toch? Zoals pvdagl bijvoorbeeld.

 51. Utrechter2

  @Koel Hoofd:

  gewoon een informatieve vraag: naar welke persoon of welk programma verwees je met ‘EUS’?

 52. Blaag

  @ JdV

  Het volk, het merendeel van het volk heeft niet op de PVV gestemd. Bedenk dat ook altijd. Iets meer dan 1/5 / 1/4 van de mensen heeft op de PVV gestemd . 4 op de 5 / 3 op de 4 mensen dus niet.

  De meerderheid van de mensen heeft centrum-rechts gestemd
  De VVD+ NSC samen: 44 zetels. Tel daar de andere centrum rechtse partijen bij op en je hebt de koers waar de meerderheid van de mensen op gestemd heeft. Dat haalt dan ook een meerderheid van de zetels, zelfs ook zonder de PVV.

  Rekenen is ook al niet je sterkste punt: 25 zetels tov 37, dat is niet 1,5 x zo groot, verre van zelfs.

  Zelfs als je centrum-links bij elkaar op telt kom je op 72 zetels uit. Dat is dus ook bijna een meerderheid.

  Conclusie is dat de meeste Nederlanders nog steeds in het midden zitten. Nu iets rechts daarvan. Dat Nederland ineens vele malen rechtser geworden is klopt voor geen meter.

  Je wil voorbeelden; hier heb je er één: 12 mei 1983: bomaanslag op het kantoor van de PSP in Tilburg, gelinkt aan CP ’86. Had wel meer dan 1 dode bij kunnen vallen, maar het was maar de PSP, toch?

  Maar feiten doen er niet toch? Het gaat toch alleen om de onderbuik aanspreken? Kleine stukjes desinformatie in het rond spreiden en al stapelend zaadjes planten in de hoofden van mensen toch?

  Hier wat feiten over rechts-extremistisch terrorisme: https://www.dsp-groep.nl/wp-content/uploads/18MP-Rechtsextremisme-DSP-2021.pdf

  Maar goed, zoals ik al zei: alle vormen van terrorisme zijn walgelijk. Extreem links en rechts. Zoals ik dus al zei. jij probeert er weer een wedstrijdje van te maken waarbij je rechts iets sympathieker probeert af te schilderen door alleen naar extreem linkse terroristen te wijzen. Het is geen spelletje. Het laat wel heel duidelijk je eigen extreme politieke voorkeuren zien.

 53. bram de Goede

  De PvdA was 30 jaar geleden een partij in Velsen bij de Hoogovens met 2 wethouders 1. een doctorandus wethouder voor cultuur en onderwijs en 2. een wethouder, een ex vakbondsman van hoogovens voor wonen, deze twee wethouders hielden elkaar in evenwicht. Werk en Wonen was even belangrijk, tot beide wethouders doctorandussen werden, toen kwamen de populisten als tegen macht, met de PVV als grootste partij nu. Hoe krijgen we een nieuw evenwicht door GroenLinks/PvdA om te vormen tot een partij voor iedereen.

 54. Blaag

  @ Katja

  de grote instroom van buitenlandse ARBEIDSkrachten (en studenten), ongeveer 3/4 van het totaal van de instroom, komt door het door de VVD gesteunde (en door Geert Wilders gesteunde, check de moties maar) bedrijfsleven. Gaan er nog steeds geen lampjes branden waar mensen ingetuind zijn? De arbeidsmigratie gaat echt niet stoppen en kleiner worden. Zeker niet onder Wilders en de VVD. Mensen hebben juist LAST van de arbeidsmigratie, zeker de overlastgevenden en gastarbeiders die hun baan zijn kwijt geraakt, niet van de vluchtelingen die maar een zeer klein deel van instroomgroep zijn. Dat er geen huizen zijn komt door een verwerpelijk spel van speculatie op de woningmarkt, buitenlandse investeerder en rijk worden van gebakken lege lucht tussen de bakstenen en op grond die t*ering veel waard is.

 55. Herman

  Duic heeft af en toe “NU.NL” trekjes.
  Sommige reacties verschijnen nooit hier.

  Had gereageerd dat het volk heeft gesproken. De mensen laten zich geen electrische auto’s, warmtepompen, krekelburgers, asielzoekers en andere dingen opdringen.
  Men is het zat en daarom hebben velen voor de PVV gekozen, die is in haar eentje net zo groot als de PVDA/ GroenLinks en D66 samen.

  Hopelijk wordt dit nu wel geplaatst.

 56. Peter

  Uuu

  Geloof het of niet, er wordt hier toch echt veel gecensureerd.
  Dat geeft een vertekend beeld van de opvattingen.
  En wie zegt dat ik Rechts ben? Of Links?
  Beetje vreemd trouwens dat jij haatzaaien beperkt tot Rechts,
  Links kan er net zo goed van. Een beetje volwassen reactie graag.

 57. FB59

  @Carlos: Rechts-extremische over één kam scheren met de PVV is de polarisatie die jij niet wil. In jouw woorden komt het populisme opeens uit de linkse hoek. Slechte verliezer na een rechtse directe 😉

 58. Moniek

  Er zijn legio politici afgeserveerd vanwege minder schokkende beweringen dan die van Wilders. Één “foutje” soms en je ligt er uit.
  Maar nu moeten we Wilders op zijn blauwe ogen geloven omdat hij zeer controversiële uitspraken even heeft geparkeerd? Die uitspraken moeten we nu maar even vergeten? Als ik mijn auto parkeer, rijdt hij niet maar is hij er nog wel degelijk.

 59. Raphaël Klijn

  Deze analyse van Gabriël van den Brink, hoogleraar bestuurskunde, is de moeite waard: https://youtu.be/npsPPkgALlQ?si=_QXZdTlxnUD-4NrX

 60. Mark

  Iedereen die serieus denkt dat migratie het grootste probleem van Nederland is, heeft zich flink laten beinvloeden door de populistische praatjes van een aantal partijen. Iedereen die denkt het OK is om voor een partij te stemmen die zich niet aan onze Grondwet wil houden (volgens partijprogramma en eerdere discriminerende uitingen) realiseert zich niet hoe gevaarlijk dit is. Mocht de PVV in de regering komen, dan krijgt deze minderheid de regering zie zij verdient. Ben heel benieuwd hoeveel positieve effecten dit zal hebben op hun welvaart. De rest van Nederland is bezorgd, en mag dat best uiten, het is immers een vrij land (partij voor vrijheid toch???)

 61. Wim Vreeswijk

  Utrechtvoor Utrecht: Uiteraard heb ik net als de bakker en de melkboer iedereen geholpen. Ik maakte geen onderscheid in kleur, ras enzovoorts ik hielp iedereen die een afspraak bij me had !

 62. BdV

  @ enkele reagerenden: Sinds wanneer is demonstreren niet meer democratisch? Vrijheid van meningsuiting is nu alleen nog toegestaan als de mening strookt met het verkiezingsprogramma van de landelijk grootste partij? Of helemaal niet meer?

 63. Joop

  HET VOLK HEEFT GESPROKEN

 64. Nina

  @ Utrechter 2

  Özcan Akyol (Eus) bij Khalid en Sophie heeft het heel goed uitgelegd de dag na de verkiezingen.

 65. Len

  Tis allemaal wat. Het meerendeel van het volk heeft overigens helemaal niet gestemd. Dus de werkelijke stem vindt buiten de bubbel plaats.

 66. waltet

  Ik schaam me voor dit zooitje,dat ik Utrechter ben!

 67. Lisa

  @ Len?

  Het merendeel van het volk heeft niet gestemd? Huh?

 68. Stadsie

  Tijdens de Europese verkiezingen in 2005 waren bijna 5 miljoen Nederlanders tegen de invoering van de Europese grondwet. Volgend jaar gaat het spannend worden of de Europese vlag nog op ons stadhuis zal wapperen.

 69. Nina

  @ Len
  De mensen die niet gestemd hebben – met uitzondering van wie niet kon, maar wel had gewild -, kozen er zelf voor hun mening niet te laten meetellen.

 70. Utrechtvoorutrecht

  @Wim Vreeswijk. En dat vind ik erg mooi van u. Daarom ook des te vreemder dat u ageert dat de overheid dan uiteindelijk een deel van die mensen juist niét moet helpen.

 71. JdV

  @ len: rekenen is niet uw sterkste kant? 18 miljoen inwoners. 13 miljoen stemgerechtigden. 10 miljoen stemmers. Zucht. Moet ik het nog verder toelichten of begrijpt u het nu zelf?

 72. Utrechter2

  @Nina: dank je wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).