Foto’s: Jan van Zanen zes jaar als burgemeester van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Jan van Zanen zes jaar als burgemeester van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Jan van Zanen zes jaar als burgemeester van Utrecht

Foto’s: Jan van Zanen zes jaar als burgemeester van Utrecht
Foto's: Robert Oosterbroek & Bas van Setten
Sinds zijn benoeming als burgemeester van Utrecht in 2014 heeft DUIC Jan van Zanen op de voet gevolgd. We waren bij veel heugelijke momenten, maar ook bij sombere bijeenkomsten zoals de stille tocht na de tramaanslag.

Sinds zijn benoeming als burgemeester van Utrecht in 2014 heeft DUIC Jan van Zanen op de voet gevolgd. We waren bij veel heugelijke momenten, maar ook bij sombere bijeenkomsten zoals de stille tocht na de tramaanslag.

Eerder deze week maakte Van Zanen bekend om Utrecht te verruilen voor Den Haag. Een besluit dat voor velen als een verrassing kwam.

Vanwege het besluit om te stoppen heeft DUIC een overzicht gemaakt van verschillende momenten waarop Van Zanen als burgemeester van Utrecht aan het werk was.

02-01-2014: Van Zanen wordt geïnstalleerd als burgemeester van Utrecht

19-03-2014: Van Zanen opent stemlokaal 181 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

04-07-2014: Van Zanen is samen met koning Willem-Alexander bij de opening van TivoliVredenburg.

24-08-2014: Van Zanen doet mee aan de Ice Bucket Challenge en krijgt enkele emmers met water en ijs over zich heen gegooid op de Stadhuisbrug.

05-01-2015: Van Zanen zegt tijdens de nieuwjaarsspeech dat de stad een fysieke en mentale sprong lijkt te maken.

15-01-2015: Van Zanen onthult het schilderij Vrede van Utrecht 1713-2013 in Stadskasteel Oudaen.

14-06-2015: Van Zanen zwemt mee met de SingelSwim.

16-03-2016: Van Zanen opent de nieuwe publieksruimte in kasteel de Haar.

08-04-2016: Van Zanen bespreekt met Wilco van Schaik (voormalig algemeen directeur FC Utrecht) hoe de busrit door de stad zou verlopen bij winst tijdens de bekerfinale. Uiteindelijk verloor Utrecht met 2-1 van Feyenoord.

14-02-2017: Van Zanen in gesprek met aanhangers van Pegida.

13-05-2017: Van Zanen bezoekt familie de Vries op de Breedstraat. Zij staan al 100 jaar met de kraam op de Utrechtse Lapjesmarkt.

17-06-2017: Van Zanen bekijkt vanaf de Stadhuisbrug de passerende boten tijdens de eerste Canal Pride door de Utrechtse grachten.

13-10-2017: Van Zanen tekent als eerste het condoleanceregister voor Anne Faber.

02-01-2018: Van Zanen noemt Utrecht tijdens de nieuwjaarsspeech van 2018 een levend wezen.

31-03-2018: Van Zanen feliciteert marktkoopman Hans Marbus met het 60-jarige jubileum.

20-04-2018: Van Zanen opent de Koningsspelen bij een basisschool in Ondiep.

20-06-2018: Van Zanen drinkt een glas Eau de Gracht.

28-09-2018: Van Zanen op de rode loper bij het Nederlands Film Festival.

30-09-2018: Van Zanen klimt in een zijspan tijdens de Distinguished Gentleman’s Ride.

20-12-2018: Van Zanen deelt samen met verschillende wethouders warme chocolademelk uit bij de ingang van het Stadskantoor.

20-03-2019:Van Zanen brengt vlak na de tramaanslag met gemengde gevoelens zijn stem uit voor de Provinciale Staten en de Waterschappen.

22-03-2019: Van Zanen spreekt het publiek toe voor de stille tocht ter nagedachtenis aan de tramaanslag.

09-05-2019: Van Zanen opent het gerenoveerde stadhuis.

30-05-2019: Van Zanen opent het Sportpark Wesley Sneijder.

19-10-2019: Van Zanen onthult een muurschildering aan de Burgemeester Reigerstraat.

17-11-2019: Van Zanen verwelkomt sinterklaas in Utrecht.

07-01-2020: Van Zanen wordt herbenoemd als burgemeester van Utrecht.

16-02-2020: Van Zanen helpt kinderen bij het verhuizen van de boeken van de Centrale Bibliotheek.

24-04-2020: Van Zanen deelt vanwege het coronavirus de lintjes via de telefoon uit.

6 Reacties

Reageren
 1. Otto Nelemans

  Jan van Zanen heeft zich neergezet als een toffe peer voor iedereen en dat is zeer breed opgepakt. Hij is een ervaren bestuurder en heeft redelijk goed op de stad gepast. Als iedereen zich zo’n burgemeester wenst dan waren we goed bedeeld. Neem nou Henk Westbroek, ook een toffe peer, maar dat vond waarschijnlijk een meerderheid niet. Maar wat voor belangrijke zaken laat hij hier achter. In mijn ogen weinig. De kerk in het midden houden getuigt niet van allure. Wel charisma, maar een stad als Utrecht hoort meer te verdienen. Een vorbeeld: de anti abortus lub had zijn aandacht, maar heeft niets opgeleverd. En zo zijn er veel meer zaken waar hij zich gewiekst langs heeft gemanoeuvreerd. Ik vind het juist dat hij voor hij door de an valt zijn biezen pakt. In toffe peren stad Den Haag is hij uitstekend op z’n plaats. Ik kan mij voorstellen dat velen hem zullen gaan missen. Een getapte figuur aan het roer leidt van vele zaken af. Het is natuurlijk wel afwachten wat we er voor terug krijgen. Hopelijk wat meer cultureel elan.

 2. Daniel

  Wat heeft hij gedaan aan de problematiek in wijken als kanaleneiland en overvecht? Nada. Ondertussen meermaals Pegida een podium geven. Om zijn imago van tolerante beschaafde democratische bestuurder bevestigd te zien. Voor de rest veel en lachend op de foto. Ik bedoel wat heeft deze man nu echt betekent voor Utrecht? Utrecht verdient een burgermeester van het kaliber Aboutaleb. Westbroek mag ook.

 3. Massegast

  @ Otto Nelemans. Toch een wat te zure toon, naar mijn smaak. Welke belangrijke zaken had van Zanen achter moeten laten? Utrecht: groei op vele fronten, cultureel elan, topregio in Europa, belangrijke sportsuccessen etc. Een burgemeester heeft als taak om het vrije spel der maatschappelijke krachten (hier horen ook de min of meer gekozen wethouders bij) te begeleiden, te kanaliseren, aan te moedigen of te ontmoedigen. De burgemeester is wel de spil voor veiligheid en openbare orde. Daar kun je hem echt op aanspreken. Dat doe ik dan bij deze: de tramaanslag heeft hij uitstekend behandeld, maar de autobranden zijn er nog steeds. Achter de schermen, buiten de spotlights van de media, was van Zanen ook aanwezig. En tot slot: de man had verstand van geld. Kortom: waar vindt Utrecht zo’n nieuwe duizendpoot?

 4. Otto Nelemans

  Beste Massegast. Dank voor de reactie. Je geeft zelf de plekken aan waar hij te kort komt. Daar wil ik graag aan toevoegen dat ook hij niet heeft bijgedragen aan het stopzetten van verloedering van de stad. Door de hoge huren in de binnenstad verdwenen talloze unieke winkels waardoor steeds meer eenheidsworst de touristen moeten lokken. Op naar een tweede Amsterdam moet hij gedacht hebben. Scoren met de Tour en de Vuelta, dat wel, maar de stad op de kaart zetten hoeft van mij niet zo. Zijn sterke kanten zullen we zeker missen, maar lijken in Den Haag meer nodig. Zijn vermogen om belangrijke details als druppel van een eendenhuid te laten afrollen betekent dat velen die op voor hen belangrijke zaken (ik noemde al het nalaten van de aanpak van de antiabortus malloten) teleurgesteld achterblijven.

 5. Massegast

  @Otto Nelemans. Zaken die je noemt zijn grotendeels wethouderszaken. Orde en veiligheid is het echte terrein van een burgemeester. Maar misschien zijn de wethouders in onze stad wat verbleekt in de van Zanenjaren. En zijn ze teveel met een enkel stokpaardje bezig en blijven de grote lijnen mbt toerisme, retail, wonen, etc. teveel buiten beeld. Misschien gedragen de wethouders zich wel teveel als ambtenaar? Maar het zal ook moeilijk zijn om vanuit de politiek grote economische, demografische en andere ontwikkelingen te sturen. Je kunt hoogstens wat reageren en Den Haag voor meer geld attaqueren. In een autocratische samenleving mag je van de politiek veel verwachten. Maar hier heersen nu eenmaal de ‘vrije maatschappelijke krachten’ (een VVD term uit de sixties, die ze nu wijselijk niet meer gebruiken). Tot slot: geen tweede Amsterdam!!! Brrr, ik moet er niet aan denken. Helemaal met je eens.

 6. GeenStijl@Utrecht😉

  Eigenlijk heeft jan van zanen gewoon een toneelstuk gespeeld, met als decor Utrecht.
  Nu hij denkt béter te kunnen spelen in den Haag, nou ik zou zeggen doe je best.
  Op veiligheidsgebied heeft hij weinig gedaan, ja roeptoeteren en blèren met zijn ambtenaren.
  Laten we nu gewoon een burgemeester kiezen,Bernard Tomlow, of Henk Westbroek, en zijn er genoeg met hart voor de stad Utrecht en zijn inwoners.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).