Foto’s: Kunstwerken geven The Wall meer kleur | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Kunstwerken geven The Wall meer kleur | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Kunstwerken geven The Wall meer kleur

Foto’s: Kunstwerken geven The Wall meer kleur
Foto's: Bas van Setten
Tien graffitikunstenaars waren dit hele weekend bij The Wall in Leidsche Rijn om op verschillende houten panelen kunstwerken te maken. De werken moeten het grijze gebied van het winkelcentrum tijdelijk meer kleur geven.

Tien graffitikunstenaars waren dit hele weekend bij The Wall in Leidsche Rijn om op verschillende houten panelen kunstwerken te maken. De werken moeten het grijze gebied van het winkelcentrum tijdelijk meer kleur geven.

“De wereld kan nog meer kleur gebruiken. Dat geldt ook voor The Wall. Meer kleur moet mensen inspireren om met een vrolijke blik naar de wereld om zich heen te kijken”, aldus de organisatie.

De kunstenaars hebben volledig de vrije hand gekregen. JanIsDeMan, bekend van verschillende Utrechtse muurschilderingen, is één van de graffiti-artiesten. Hij zegt dat zijn werk bij The Wall geen verdere betekenis heeft. “Ik maak een landschap. Lekker ontspannen, lekker verven. Dat is ook wel eens belangrijk.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Ook het werk van Feleon heeft geen diepere laag. “In het dagelijks leven ben ik illustrator voor de krant. Ik vind het lekker om nu eens iets te maken zonder betekenis.”

De werken blijven een maand bij The Wall staan. Na afloop van de tentoonstelling worden ze op 23 juni geveild. De opbrengst gaat naar de ontwikkeling van een kinderspeelplek in het Máximapark in Leidsche Rijn.

Fotoverslag

5 Reacties

Reageren
 1. Utrechtse Hipster

  Geen Fame?

 2. Cico

  Dit is de meest burgerlijke en truttige versie van grafitti. Op houten panelen voor een noodlijdend winkelcentrum. Het geeft toch een beetje dat ‘urban gevoel’, terwijl het niet te wild mag worden.
  Waarschijnlijk is het bedacht door de lokale ondernemingsraad, om wat reuring te creeeren in het weekend. Uiteraard in ‘pop-up’ vorm, dat is tegenwoordig de standaard voor je leegstaande pandje. Handig, want je zit er dan niet aan vast in mindere tijden. Ze doen enorm hun best, de ondernemers. En het is ze ook gegund, want ze doen een positieve bijdrage aan hun omgeving en dat is prijzenswaardig, Maar ze slaan zo vaak de plank mis, vooral met dat ‘urban’ gedoe.

  Wat is dat toch met Leidsche Rijn, steeds weer jezelf ontkennen en doen alsof je een stad bent. Het is alsof je in Almere gaat roepen ‘het is hier net Amsterdam’, omdat er een viskraam staat. Dat is kansloos, kijk maar naar Calimero. Die schitterert niet omdat hij zo groot is, maar omdat hij slim is.
  Het is ook helemaal niet de reden waarom mensen naar een stad als Almere verhuizen of een wijk als Leidsche Rijn. Die wonen daar om andere reden dan iemand die in een oude stad gaat wonen.

  Dus Leidsche Rijn: zet vol in op wat je te bieden hebt, niet op wat je NIET te bieden hebt. In de stad heb je bijvoorbeeld geen ruime huizen met modern comfort. Je kan meestal je auto niet op de eigen oprijlaan zetten en er is geen vloerverwarming. In de stad heb je geen groen waar je even alleen kan zijn. In de stad is het druk, herrie en overal verkeer. Voor sporten moet je eerst een kwartier fietsen of tevreden zijn met een omgebouwd kantoor vol fitnesstoestellen. De stad is op veel plekken helemaal niet zo veilig om een kind op te voeden. Of voor oudere mensen die slecht ter been zijn. En dan is er nog de (on)bereikbaarheid, de drommen mensen voor je huis bij het zoveelste evenement en iemand heeft FAME op je garagedeur gespoten.

  Weet je, het is niet zo slecht toeven in een suburbane nieuwbouwwijk. Daarom worden ze al ruim 100 jaar gebouwd sinds de eerste experimenten met ‘tuinsteden’. Misschien moeten de ondernemingsraad, city marketing bobo’s en andere notabelen wat minder naar Utrecht en Amsterdam kijken, maar naar Leidsche Rijn zelf.

 3. Teunis

  Het is Wall of Fame, niet allebei.

 4. MJPD

  @Utrechtse Hipster
  Nee, deze mensen hebben wél skills.

 5. mark

  Cico: Hulde voor je betoog. Verder krijgen de graffiti artiesten vast een beetje geld of heel veel spuitbussen, zodat ze nog een gevulde kofferbak mee naar huis kunnen nemen. Dus hen snap ik nog wel, anders gaan ze ook niet op deze oninspirerende plek hun werk doen.

  Hopenlijk krijgen alle langslopende kinderen wat inspiratie om later zelf iets kunstzinnigs en kleurrijks te doen, want creatief zijn, dat leer je in Leidsche Rijn anders nooit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).