Foto’s: mesthoop bij het Stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: mesthoop bij het Stadskantoor | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: mesthoop bij het Stadskantoor

Foto’s: mesthoop bij het Stadskantoor
Foto's: Robert Oosterbroek
“Is dit kunst?”, vroeg een voorbijganger zich af over de mest die neergelegd werd voor de deuren van het Stadskantoor. De mesthoop werd inderdaad geplaatst in het kader van een reeks kunstprojecten van Marcus Coates in het Utrechtse stationsgebied. De hele dag zal het stinkende goedje op het Stadsplateau liggen.

“Is dit kunst?”, vroeg een voorbijganger zich af over de mest die neergelegd werd voor de deuren van het Stadskantoor. De mesthoop werd inderdaad geplaatst in het kader van een reeks kunstprojecten van Marcus Coates in het Utrechtse stationsgebied. De hele dag zal het stinkende goedje op het Stadsplateau liggen.

Hoewel de berg mest eigenlijk vanochtend om 08.00 uur al gereed moest zijn waren medewerkers om 09.30 uur nog bezig om kliko’s vol met mest naar boven te tillen. Eenmaal boven werden de containers geleegd op een bouwzeil om de straat niet vies te maken.

De mesthoop verwijst volgens de kunstenaar naar het gegeven dat ringslangen in deze periode hun eieren weer gaan leggen. Dat doen ze op warme broeierige plekken zoals mest- en composthopen. Mensen worden uitgenodigd om een wens op een papiertje te schrijven en dit achter te laten in de mesthoop.

Dit kunstwerk is onderdeel van het project Arrivals / Departures van de Brit Coates. Tot 2017 zullen er 30 kunstuitingen uitgevoerd worden door de kunstenaar en is een initiatief van de stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de gemeente Utrecht

De meeste voorbijgangers keken vanochtend vreemd op toen de kliko’s met mest geleegd werden en snapten niet direct wat er aan de hand was. Een jongeman aan wie verteld was wat de bedoeling was vroeg zich hardop af: “Is dit kunst?” Weer anderen moesten lachen.

Aan het eind van de dag wordt de mest weggehaald en uitgereden over het land.

Mest Utrecht 001 Mest Utrecht 002

 

 

 

19 Reacties

Reageren
 1. Tonnie

  Wat een verspilling van belastinggeld

 2. IBH

  Zolang mensen er bij stil staan dat er iets raars is, is het wat mij betreft al geslaagd.

 3. marcel

  dit is KUNSTmest

 4. jean seaman

  Dit is natuurlijk SHIT…..hahaha

 5. herman

  Een of andere malloot met een wilde baart staat op kosten van de gemeenschap stront te storten…
  En dan vindt de politiek het raar dat de belastingbetaler dit niet snapt en zich afkeert van de politiek?

 6. Mardi oortwijn

  Dit is te idioot voor woorden. Hoe in hemelsnaam kan er nog iets serieus gevonden worden in dit land? Waar is de echte kunst met een hoofdletter K.
  Het enige wat mij goed lijkt in deze, is, als de zogenaamde kunstenaar van dit project daadwerkelijk onder of in zijn kunstproject zou gaan zitten.

 7. Ruud Paree Meijer

  O dus wanneer ik nu wat extra vuil Náást mijn vuilcontainer aanbied, dan kan ik roepen maar meneer de ambtenaar, dit is géén vuil dit is kunst. En zo ontloop ik dan keurig netjes mijn bekeuring toch ?

 8. Jan Scherjon

  Heeft de commissie stront in hun ogen en beweegredenen om dit
  te tonen? jullie zijn strontzakken !

 9. Herman Kok

  Ik mis heel erg de media, die deze kunstuiting durven verdedigen. AD, Volkskrant, Telegraaf, om er maar een paar te noemen.
  Ik weet te weinig van kunst en kom hier niet verder dan een vorm van belediging van gewone mensen.
  Herman.

 10. Jan Scherjon

  Je kan mensen alles wijs maken zie dit project onvoorstelbaar,
  ook deze mest wordt gepruimd !

 11. herman

  Wat missen we nu een DWDD, daarin hadden dan allerlei deskundigen op komen draven die het klootjesvolk uit komen leggen wat hier nu bedoeld is.

  De Kunst staat natuurlijk ver boven al die gewone mensen en daarom moet er af en toe wat uitgelegd worden.

  De kunstenaar van dienst staat ondertussen schaterlachend zijn geld te tellen en de verantwoordelijk ambtenaar constateert tevreden dat het project geslaagd is, want er wordt over gesproken….

 12. Marcel Gieling

  In de jaren zestig goot Wim T. SCHIPPERS een flesje gazeuze in de zee, hij maakte later, naast veel andere conseptuele kunst, ook zijn inmiddels beroemde pindakaasvloer die in diverse musea heeft gelegen en hoewel nergens in depot is ook nog verkocht. Ook zijn drol, te zien in Hilversum, is aangekocht. Een beetje verder kijken dan een schilderij en je verdiepen in de motivatie van de kunstenaar kan helpen voor er een banvloek over uit te spreken. Mondriaan werd ook niet begrepen en zijn werk vervloekt, hoewel slechts opgedroogde verf is zijn werk nu miljoenen waard. Er gebeuren veel erger dingen met uw belastinggeld!

 13. Jan Scherjon

  Heer Gieling,
  Hoe komt U er bij dat zijn werk vervloekt werd?
  In 1890 had hij zijn eerste tentoonstelling in Den Haag
  en zijn werk werd goed ontvangen !

 14. Herman

  Chapaue voor Gieling, de eerste cultuur paus meldt zich om deze berg stront uit te leggen. Want wij domme mensje snappen natuurlijk hier helemaal niets. Gieling zet het allemaal even in het grote perpectief uit en zergt eigenlijk , “wat zijn jullie toch dom, ik niet hoor, leg het wel even uit”.
  Zijn netwerkje zal inmiddels wel aanstaan en in de loop van de avond melden zich nog wel een aantal collega cultuur pausen om het ook uit te leggen.

 15. Diana

  Erg jammer dat ik het helaas gemist heb.
  Prachtig gewoon!
  En wat een heftige negatieve uitlatingen… kunst is een idee van iemand die daar iets of juist niets mee wil zeggen, een inzicht en een mening. Wij zijn daar toch juist zo trots op, de vrijheidheid van mening en onze hoge tolerantie …?

 16. Objectivist

  De meeste reacties onder dit topic zijn een verademing. Tenslotte, enkel in een totaal achterlijke, failliete en ronduit barbaarse cultuur kan een hoop stront op een blauw zeil ooit kunst zijn en als zodanig waardering oogsten.

 17. Hans Oudwijk

  Het is vooral die kunstenmaker die mij intrigeert. Al direct bij het aanschouwen van de fotoreportage over zijn ‘wereldperformance’ kwam het woord ‘it’s’ in mij op. Het hele voorkomen van die man doet mij aan de intro van de fantastisch absurdistische Monthy python afleveringen uit de jaren ’70 denken. Toen was TV nog het aanzien waard en kunstenaars als Wim T. Schippers golden nog als vernieuwend.

  Die hoop mest op ‘n blauwe luier zegt mij verder geen ene moer.

  (Die blauwe luier verraad overigens wel weer die typisch benepen ambtelijke bemoeienis want: ‘Oh oh jongens, laten we er geen smeerboel van maken’).

 18. Raphaël

  Ik vind het een mooie en zinnige uitingsvorm/kunstvorm. Maar ben met bovenstaande reacties eens dat deze actie niet met gemeenschapsgeld gefinancierd moet worden.

 19. jos stelling

  Als jongetje propte ik ook wel eens een drolletje door de brievenbus van de buurman en liep dan hard weg.. Ik had moeten blijven staan en moeten roepen dat ik een kunstenaar was, maar ja, kom daar maar eens op. W.T Schippers was zelf een ironisch en ontregelend kunstwerk, dat immer tenminste een brede glimlach bij ‘het volk’ teweegbracht en met die pindakaasvloer in het Centraal Museum had hij Charles Ex mooi te pakken. Ik denk dat de negatieve reacties op dit kunstwerk een integraal onderdeel daarvan uitmaken (hahaha),

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).