Foto’s: Muntbrug weer op oude plek gehesen | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Muntbrug weer op oude plek gehesen | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Muntbrug weer op oude plek gehesen

Foto’s: Muntbrug weer op oude plek gehesen
In juli werd de Muntbrug al op haar oude plek gehesen
De Muntbrug uit 1887 wordt op dit moment weer op zijn plek gehesen. Deze monumentale draaibrug bij Oog in Al werd vorig jaar in september weggetakeld voor een grondige renovatie.

De Muntbrug uit 1887 wordt op dit moment weer op zijn plek gehesen. Deze monumentale draaibrug bij Oog in Al werd vorig jaar in september weggetakeld voor een grondige renovatie.

Een tijdelijke brug zorgde er afgelopen maanden voor dat de belangrijkste fietsverbinding tussen Leidsche Rijn en het centrum van Utrecht intact bleef. Het terugplaatsen van de brug trekt veel bekijks.

Muntbrug 04 Muntbrug 03 Muntbrug 02 Muntbrug 01

12 Reacties

Reageren
  1. Bram de Goede

    Jammer dat nu niet gelijk de doorvaart hoogte is aangepast dat gaat later veel gemeenschapsgeld kosten. Er wordt wel geïnvesteerd in bevaarbaar maken van de vaarroute naar de binnenstad maar de brug maakt doorvaart onmogelijk.

  2. Jan Willem

    Bij deze brug is dat niet nodig omdat het een draaibrug is.

  3. TS2

    Het is een draaibrug, die kan gewoon open als een boot/schip te hoog is. Dat de brug niet verhoogd is lijkt me dus geen probleem, gewoon even wachten tot hij open kan…

  4. PenC

    Daar is het toch een draaibrug voor?

  5. Patrick

    @BRam de Goede.
    Gewoon bukken.
    Maar even zonder dollen, Werkt het draaisysteem nog wel? Zo ja, dan is het toch niet onmogelijk? Ik weet ook niet of het dagelijks zou moeten zijn of niet.

    Ik weet dat in Leeuwarden ook zo’n brug is. En die moest soms ook open. Stond er een mannetje van de gemeente rondjes te draaien om de brug open te krijgen. Misschien niet optimaal maar de doorvaart naar de binnenstad was nog wel mogelijk.

  6. herman

    @Bram, gelukkig is de doorvaarthoogte niet aangepast! dat zou een hogere helling betekenen en dat is lastig.voor de gebruikers. Daarnaast is het ontsierend, dit hoekje is een van de mooiere plekken van Utrecht met de Muntbrug, de ophaalbruggen en de Munt.

    Echt druk met schepen wordt het hier nooit meer, de leidsche Rijn wordt misschien nog wel eens bevaarbaar richting Vredenburg, maar dat zal alleen voor kleine bootjes het geval zijn, die moeten bijvoorbeeld ook door de Sypensteintunnel en daar is maar weinig diepgang.

  7. H.Schuring

    Het unieke van deze brug is, dat hij in het midden draait. Dat betekent dat als hij open gaat voor de scheepvaart er in twee richtingen gevaren kan worden. De brug is van een geheel met klinknagels verbonden constructie. Deze constructie wordt nog maar zelden beheerst. Het is fantastisch dat de brug er dus nu precies zo uit ziet, zoals hij werd gebouwd. Een monument uit de technische revolutie. Ook de entourage, zoals de landhoofden met hardstenen bordessen en de gietijzeren, gedecoreerde lantaarnpalen komen weer terug. Het geheel van het Merwedekanaal, De Munt, De bruggen, de sluizen, de molen De Ster etc, maken v
    onze wijk uniek.

  8. Maurits Schmidt

    Ik word niet gauw sentimenteel, maar het schitterend herstel van deze Muntbrug betekent veel voor mij. Aan de ene kant (Leidseweg) vonden mijn ouders elkaar (65c en 86) en maakten ze mij (65c) en mijn drie broertjes, met wie we minstens wekelijks de brug passeerden voor een wandelingetje door park Oog in Al, naar de hertjes. Aan de andere kant (Haydnlaan) leefde ik van mijn vijfde tot mijn twintigste, de brug veelvuldig gebruikend: naar opa’s en oma’s, de toen alleen nog daar te bezichtigen eerste televisie-uitzendingen met Dappere Dodo, naar school, naar de stad. Nog steeds passeer ik de brug: met vriend A. van Oog in Al naar de stad. Of gewoon, op een sentimental journey, langs de plaatsen van weleer, inclusief het winkeltje van de zo betreurde juffrouw Kok, melkboer De Kogel, de houtwerf van William de Wit met de majestueus herrezen molen, de bakkerij van Koren, onze ‘eigen’ Lubro in de Abel Tasmanstraat, Viking, het café naast de sluisjes (naam?) waar ik met de blinde Jan de Graaf (?) uit de Bachstraat kwam, het Theehuis waar ik muziekles kreeg, het huisje van oma Schoonman in het park naast Triton, de Munt waar je niet in kwam, maar ik lekker puh wel als journalist later. En nog zoveel meer.

  9. hes de rijk

    Nu na 60 jaar kwam ik deze foto’s tegen. Mijn herinnering is dat we dagelijks de brug overliepen van de Kanaalstraat naar de kleuterschool.
    De hulp van mijn moeder bracht ons vaak en vertelde het voor kleuters indrukwekkende verhaal, waar je toch ook wel wat aan twijfelde maar ook weglachte.
    Als je n.l. aan de brug zou likken kwamen de wolven uit Duitsland.
    Het wekte toch ontzag op en je durfde niet te likken. Wie kwam overigens zonder zo’n verhaaltje trouwens op het idee om te gaan likken. Voor kleuters als ik werd dit een blijvende herinnering aan de Muntbrug.

  10. Bram de Goede

    Het openen van de brug zal beperkt zijn tot de zomerdagen en alleen overdag . In Haarlem zijn twee van deze historische draaibruggen die een doorvaart hoogte hebben van 2.10 meter. Gewoon het draaipunt iets verhogen was nu goedkoop geweest,waardoor de brug veel minder open hoeft voor de scheepvaart en het fietsverkeer minder gestoord wordt. Met het toenemen van de scheepvaart en het fietsverkeer zal de brug aangepast moeten worden. Zonde van het geld.

  11. hes de rijk

    Sorry de Kanaalweg en niet de Kanaalstraat

  12. Erik Stekelenburg

    Wat een cadeautje die wolken!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).