Foto’s: Reuzendak van Stationsplein in Utrecht van onder én boven - De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Reuzendak van Stationsplein in Utrecht van onder én boven - De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Reuzendak van Stationsplein in Utrecht van onder én boven

Foto’s: Reuzendak van Stationsplein in Utrecht van onder én boven
Foto's: Robert Oosterbroek
De bouw van het reuzendak boven het Stationsplein is begin volgend jaar afgerond. Dan er is een volledig nieuwe entree van station Utrecht Centraal naar de binnenstad.

De bouw van het reuzendak boven het Stationsplein is begin volgend jaar afgerond. Dan er is een volledig nieuwe entree van station Utrecht Centraal naar de binnenstad.

Het steigerwoud op het Stationsplein neemt nu nog het zicht weg van het plein en het reuzendak dat er gebouwd wordt. Over enkele maanden lopen er dagelijks duizenden mensen over dit semi-overdekte plein dat het station verbindt met winkelcentrum Hoog Catharijne, de binnenstad en de grootste fietsenstalling ter wereld. Op het plein is er straks ook ruimte voor terrassen van horecazaken.

Het reuzendak, van staal en kunststof bollen, is zo’n 24 meter hoog en steunt op zeven pilaren. Het dak steekt voor een klein gedeelte uit over het dak van het station. Omdat het dak zo hoog is, is het eronder niet helemaal vrij van wind en regen.

Afhankelijk van het weer zullen de eerste stappen op het plein, en onder het reuzendak, in een van de eerste maanden van 2018 gezet kunnen worden.

Foto’s: Robert Oosterbroek

Fotoverslag

(Robert Oosterbroek)

17 Reacties

Reageren
 1. Ramon

  Van alle projecten in het stationsgebied is dit echt de allermooiste. Wat een entree naar de stad vanaf het station. In één woord schitterend

 2. JdV

  Prachtig stukje architectuur . Echt een toevoeging aan het anders toch wat vierkante en strakke uiterlijk van deze ruimte.

 3. Scherpschutter

  Te gek voor woorden. Een dak dat geen dak is omdat ze weinig tot geen bescherming tegen de elementen biedt (nul functie) en dan ook nog in het bizarre ontwerp van ‘buitenaards voorwerp’ dat je op een fantasie-midgetgolfbaan zou kunnen treffen. Smakeloos dekt de lading niet eens.

  What. A. Waste. Of. Money.

 4. Utrechter2

  In elk geval fijn dat Utrecht weer een stationsplein gaat krijgen dat ook nog eens autovrij is. Dat zal de gemeente in relatie de nodige moeite hebben gekost. (=gemeend!)

 5. Ramon

  Scherpschutters je ergens in verdiepen voor je gaat lopen roepen zou fijn zijn.

  Het ontwerp is geïnspireerd op de luifel van het oude station ontworpen in 1939 door Sybold van Ravensteyn. Ook die luifel had deze organische vorm met ronde gaten.

  Noem jij het wanstaltig. Ik noem het een fantastisch eerbetoon aan het oude station.

 6. Jasper

  @scherpschutter

  Zeker een nazaat van de Parijzenaars die zich afvroegen wanneer die Eiffeltoren weer werd afgebroken…

 7. Steve

  Dit gaat gewoon een winderige doorgang worden waar je niet graag wilt zijn.
  Waarom moet dat gedrocht zo hoog op zijn poten staan?
  Dan heeft de wind/regen en sneeuw helemaal vrij spel.
  Beter was het geweest om er weer een taxiplateau te maken, zodat de passagiers direct weer een taxi in kunnen stappen.
  Vanaf het CS moeten ze nu belachelijk ver lopen (inclusief hun eventuele bagage) om een taxi te bereiken.

 8. Luuk Upuuk

  Scherpschutter, smaken verschillen, ik vind het best mooi. Maar om dit nou een dak te noemen? Zoveel geld voor iets dat geen beschutting biedt?

 9. BdV

  @Scherpschutter: Op de cu2030 site staat: “Over het stationsplein is een transparant dak geprojecteerd, waardoor de oversteek tussen de belangrijkste gebouwen aan de stadscorridor zoveel mogelijk droog kan geschieden.” Ik denk dat transparant betekent dat er glas in komt.

 10. Jasper

  In één woord prachtig!

 11. Dirk

  Ik ben blij met het plein en het dak. Je kunt er als voetganger rustig rondlopen zonder omver gereden te worden door fietsers en auto’s. Het maakt het een plek waar je als mens wilt verblijven en een mooie entree naar de binnenstad van Utrecht vanuit het station.

 12. pauline

  wordt blijkbaar erg mooi. Schoonheid kan de stad Utrecht wel gebruiken na die afschuwelijke koffiepot.

 13. Sjonnie

  Ben benieuwd of ze die transparante bollen nog een beetje schoon gaan houden. Of verdwijnt alle licht eronder door algengroei en vuilaanslag….

 14. Utrechter2

  @Sjonnie: zie de onvolprezen site: Bouwpututrecht.nl en deze link waar je vragen worden beantwoord! http://www.bouwpututrecht.nl/2017/01/19/stationsplein-deel-1-bollendak/

  @Ramon: een mooie gewoonte van architecten en stedebouwkundigen om aansluiting te vinden en/of te verwijzen naar de historie van een locatie!

 15. M.J. Schwencke

  geheel met scherpschutter eens.
  overigens ontwerp golvend dak Station is ook plagiaat… zie vlieg veld Bali
  zie http://bit.ly/2DDjPtJ

 16. Leon

  Ziet er nu prachtig uit, maar ik vrees dat het er over 30 jaar net zo vervallen uit ziet als het vorige stationsgebied. Maak eens een bouwwerk dat minstens 100 jaar of langer meegaat en schei eens uit met dat zgn. vernieuwende en sfeerloze gedoe. Kost ons alleen maar geld (VEEL GELD). De enigen die hier veel plezier van hebben zijn de sloop- en bouwbedrijven.

 17. Henny Diemer

  Net geweest, ik vind het prachtig, uniek en verrassend.
  Het is genieten met alle nieuwe projecten die stuk voor stuk Utrecht nog mooier maken. Ook blij dat de binnenstad niet is veronachtzaamd maar tegelijkertijd met de dag mooier wordt. Bravo voor de gemeente en
  fijn om inwoner van Utrecht te zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).