Foto’s: Singel nu echt weer rond, laatste damwand weggehaald Foto’s: Singel nu echt weer rond, laatste damwand weggehaald

Foto’s: Singel nu echt weer rond, laatste damwand weggehaald

Foto’s: Singel nu echt weer rond, laatste damwand weggehaald
Foto's: Robert Oosterbroek
Het laatste beetje zand en de damwand tussen de nieuwe en de ‘oude’ singel zijn weggehaald en daarmee stroomt het water weer helemaal rond de Utrechtse binnenstad. Een historisch moment, maar dat wordt door de gemeente pas gevierd op 12 september.

Het laatste beetje zand en de damwand tussen de nieuwe en de ‘oude’ singel zijn weggehaald en daarmee stroomt het water weer helemaal rond de Utrechtse binnenstad. Een historisch moment, maar dat wordt door de gemeente pas gevierd op 12 september.

Het weghalen van de damwand is het slotstuk van een project waar in 1997 over besloten werd. Het water zou terugkeren in de gedempte singel en daarmee zou de watergang weer helemaal rond de stad lopen. Dat is nu gebeurd.

Het eerste gedeelte van de herstelde singel, tussen de Weerdsluis en de Monicabrug, werd in 2001 al opgeleverd. Een jaar later stroomde het water tot aan Paardenveld. Daarna was het lang wachten totdat de singel weer wat extra meters kreeg. Er kwam namelijk nog een raadgevend referendum over de verdere uitwerking van het stationsgebied en de singels.

2015

In 2015 kon er begonnen worden met het graven van een nieuw stuk singel. In december van dat jaar stroomde het water tot aan Vredenburg. Een jaar later kon het water weer wat verder stromen, tot aan Hoog Catharijne. Op 28 augustus van dit jaar werd het laatste zand weggeschept tussen het winkelcentrum en de Marga Klompébrug. Toen restte alleen nog een metertje zand en een damwand tussen de nieuwe en de oude singel. Die zijn nu ook weg.

De officiële opening van de herstelde singel staat gepland op 12 september. Dit zou eigenlijk met een groot feest moeten gebeuren, maar de coronamaatregelen maken dit onmogelijk.

Bekijk hieronder foto’s die tussen 2015 en 2020 gemaakt zijn van het uitgraven van de singel.

Foto’s: Robert Oosterbroek

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Robert Dorsman

  Dank, DUIC, voor deze prachtige historische fotoserie van Robert Oosterbroek. Je vergeet zo snel hoe het wás. Ben benieuwd hoe dat op 12 september zal gaan wanneer de pontons worden verwijderd. Nu nog een roeibootje…

 2. Rinke Doornekamp

  Ik ga wel kijken!

 3. G.H.

  Een historisch moment, na een halve eeuw is de miskleun ongedaan gemaakt.
  Ik ben er erg blij mee!

 4. herman

  Wow , wat leuk!
  Onze stad is weer stuk mooier geworden door de herstelde Singel

 5. Marius

  Geweldig om te zien! Binnenkort een rondje varen!

  Mooi foto’s trouwens.

 6. Wim

  En als dan over twee jaar die rare versmalling is weggehaald omdat dit de zoveelste Utrechtse miskleun blijkt te zijn, is het project definitief afgerond.

 7. Marcel de Korte

  Mooi gedocumenteerd door de foto’s. En voor de verandering slechts een zure reactie. Want regelmatig lijkt het of DUIC een opvangplek voor psychiatrische patiënten is, die zo nodig hun tekort aan levensvreugde moeten etaleren. Meestal onder pseudoniem trouwens. Zal wel iets met MPS te maken hebben 🙂

 8. Ramon

  @Wim

  Die rare versmalling staat in het orginele ontwerp van Zocher uit 1830. Die is vroeger niet aangelegd omdat de singel toen een hoofd vaar route was. Maar nu dat niet meer zo is, hebben ze het orginele ontwerp uitgevoerd.

 9. H,van Hoorn

  Geweldig!Utrecht is weer compleet!

 10. J Jansen

  Die versmalling is te wijten aan het volgen van het oorspronkelijke ontwerp van de singel als park door Zocher; 1 van de eerste stadsparken in Europa overigens.

  Daarnaast liggen er een hoop kabels en leidingen precies onder het uitgebreide park voor de kerk/ bij de versmalling singel. Dat heeft iedere Utrechter de afgelopen 2 jaar kunnen waarnemen tijdens de aanleg.

  Wel handig, want dan hoeven er geen straten opengebroken te worden bij reparaties/ nieuwe leidingen en hoeft er niet een gracht gedempt te worden bij reparaties/ nieuwe leidingen.

 11. Floor

  En dan te bedenken dat de eerste aanzet van Utrecht weer Omsingeld eind jaren negentig was. Toch mooi dat het na al die jaren gelukt is water rond de binnenstad weer terug te brengen.

 12. wUm

  De vloek van Jan de Vries (Bredero) is eindelijk ongedaan gemaakt.

 13. bawang putih

  hehe finally, kan ik eindelijk zeggen dat ik binnen de singel woon!

 14. Nelke van der Lans

  URV Viking gaat met alle C roeiboten voor het eerst sinds lange tijd een compleet rondje singels doen. Uiteraarf niet allemaal tegelijk maar achter elkaar op keurige afstand. Vermoedelijk gaat mijn ploeg om 9 uur als eerste erdoorheen. Ik kijk er erg naar uit. Hoe laat is de feitelijke opening?

 15. Massegast

  @wUm — Goed dat je Jantje de Vries nog even noemt. De dader heeft het tenslotte gedaan. Was alleen in beton geïnteresseerd. Die singel of Utrecht was worst voor hem, want hij zat toch op z’n landgoed in Schotland. De Gemeente Utrecht was tegen zo’n man volstrekt niet opgewassen. Gelukkig is de situatie van mijn Utrechtse jeugd weer terug. Hulde aan iedereen, die hier een bijdrage aan geleverd heeft.

 16. Marcel de Korte

  Op de plek van de laatste barrière ligt nu een ponton 🙂

 17. albert

  Fotograaf heeft de mistroostigheid van het lelijke beton goed laten zien. Iedereen met enig esthetisch gevoel is het hier toch over eens. Zo ziet een desolaat gebied eruit, zo hoort het niet. Nu hebben we een singelgracht, met daaromheen zielloosheid van de hoogste orde.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).