Foto’s: Steeds meer geïmproviseerde terrassen in de Utrechtse binnenstad Foto’s: Steeds meer geïmproviseerde terrassen in de Utrechtse binnenstad

Foto’s: Steeds meer geïmproviseerde terrassen in de Utrechtse binnenstad

Foto’s: Steeds meer geïmproviseerde terrassen in de Utrechtse binnenstad
Het 'coronaterras' van Het Muzieklokaal in de zomer van 2020.
Om Utrechtse horecazaken tegemoet te komen in coronatijd, hebben ze van de gemeente ruimte gekregen om hun terrassen uit te breiden, of er een neer te zetten als ze voorheen nog geen terras hadden. Door deze versoepeling van de regels barst het in de stad van geïmproviseerde coronaterrassen.

Om Utrechtse horecazaken tegemoet te komen in coronatijd, hebben ze van de gemeente ruimte gekregen om hun terrassen uit te breiden, of er een neer te zetten als ze voorheen nog geen terras hadden. Door deze versoepeling van de regels barst het in de stad van geïmproviseerde coronaterrassen.

In mei besloot de gemeente dat horecagelegenheden die al een terras hebben een aanvraag konden doen bij de gemeente om hun terras uit te breiden. En in juni konden ook zaken zonder terras een aanvraag doen om bijvoorbeeld op een stuk braakliggend terrein, dat niet direct aan het horecabedrijf grenst, stoelen en tafels neer te zetten. Soms staat daar ook een mobiele bar bij, zodat het personeel niet met dienblad de weg hoeft over te steken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Terras langs Catharijnesingel bij Bunk

De horeca heeft al veel inkomsten misgelopen door de coronacrisis. Door het uitbreiden of aanleggen van een terras kunnen horecazaken weer een beetje bijspijkeren. De terrassen zijn zo aangelegd dat er nog steeds voldoende afstand gewaarborgd wordt tussen voetgangers en terrasgangers. Sommige stukken, zoals bij de Ganzenmarkt en het Stadhuisplein, zijn nu afgesloten voor fietsers zodat de terrassen meer ruimte hebben.

De versoepeling van de terrasregels in Utrecht gelden nog tot 1 november dit jaar. Bekijk hieronder een paar van de ‘coronaterrassen’ in Utrecht op dit moment.

Stadhuisplein
Neude
Het ‘coronaterras’ van Het Muzieklokaal
Ganzemarkt
Ganzemarkt
De Utrechter

29 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Deze foto’s laten zien waar het om draait in de horeca in pretpark UTrecht:
    Locatie, locatie, locatie….

  2. Rose

    Superleuk!! Mag van mij zo blijven.

  3. Binnenstadbewoner

    Wat mij betreft zo laten na het “coronatijdperk” de meeste extra terrasruimte staat op plekken waar normaal alleen maar fietsen en afval ed staat. De stad is er flink op vooruit gegaan door het extra voetgangersgebied en de extra terrassen

  4. Gerard Brugmans

    Waarom blijven we toch nog steeds overbodig pret en vermaak zo nadrukkelijk faciliteren terwijl de volksgezondheid in gevaar is? Sluit alle horeca en geef de werknemers een uitkering. Dat is veel goedkoper dan het bijbouwen van IC bedden, en het wordt er een stuk overzichtelijker van in de stad!

  5. Binnenstadfan!

    Helemaal geniaal!
    Ik zeg houden! Is briljant voor de stad. Klein Parijs. En zo krijgt de al kwakkelende middenstand ook nog eens extra aanloop waardoor het rendabel blijft om je winkel te houden ipv de zoveelste webshop te openen.

  6. Buitenstadbewoner

    Super leuk! Een heerlijk levend centrum 🙂

  7. Frisblik

    Heel leuk kunnen we in de buitenruimte volop genieten. En best fijn dat voetgangersgebied. Mogen ze wel zo houden. Zullen veel binnenstadbewoners ook blij mee zijn lijkt mij. Minder auto bewegingen betere luchtkwaliteit. Één en al gezelligheid zo. Voor iedereen volop ruimte. Jammer dat het tijdelijk is.

  8. Richard den Hartog

    Helemaal mee eens dat horeca geholpen moet worden in deze barre tijden. Maar geef dan ook ondernemers een kans met weinig uitbreidingsmogelijkheden !
    Zoals @rotondeterras op Mariastraat/Steenweg!

  9. Erwin

    Uitmuntende ontwikkeling! Top!

  10. Karla

    Dat er in de fietsstad Utrecht zelfs fietsparkeerplekken worden opgeofferd voor Horeca (BUNK), geeft wel aan wat dit college het belangrijkst vindt…

  11. Peter van Staffelen

    Karla… volgens mij is op 50 meter lopen de grootste parkeerfietsgarage van de wereld? Top om de stad zo in te richten. Goed voor stadseconomie.

  12. Hugo Aylva

    De foto’s geven goed aan dat de stad hiervan alleen maar beter is geworden, de terrassen zijn doorgaans gezelliger geworden en nemen nu hooguit de plaats in van wildgeparkeerde fietsen en auto’s. Het voor auto’s afgesloten deel van de Oudegracht (ter hoogte van het oude Tivoli) geeft goed aan hoe mooi de Oudegracht is zonder (om met minder) auto’s.

    Niets pretpark Utrecht, maar juist een prettig en leefbaar Utrecht. Houden zo!

  13. Wouter

    Hopelijk kan dit op een aantal plekken zo blijven. Het terras onder de bomen op de Mariaplaats is echt ontzettend leuk geworden, waardoor het nu ineens een heel fijn en bruisend plein is geworden. Voorheen was het maar een dooie plek met wat bierdrinkende zwervers op de bankjes.

  14. UtrechtseSjoerd

    Zal ik dan maar weer het zuur spugen?

    Dik twee jaar geleden werd motie 38 aangenomen om te onderzoeken wat nou precies horeca-overlast is in het centrum. Dit was volgens de raad nodig voordat er besloten kon worden over uitbreiding horeca in de binnenstad.

    Motie 38 is nog niet uitgevoerd, maar ondertussen is wel overal in de stad nieuwe horeca gekomen en omdat het een gedoogbesluit is, hebben de bewoners het maar te slikken.

    En natuurlijk steunen ook de binnenstatters de horeca is deze corona-tijd. Maar punt is nu wel dat zonder enige inspraak en bezwaarprocedures of überhaupt enige participatie er heel veel zaken worden doorgedrukt. De binnenstad is 1 groot zuip- en feest-plek aan het worden. En dat terwijl de binnenstad qua bewoning 1 van de drukkere wijken is.

    Los daarvan is het erg kortzichtig om zo in te zetten op horeca. Bij een volgende crisis zijn dat de eerste bedrijven die onderuit gaan. Het zou logischer zijn om veel meer in te zetten op spreiding van de horeca. Hoeveel leuk kroegjes kennen jullie in Oost? Of Zuilen? Het is van de zotte dat elke Utrechter die zin heeft in een avondje uit bijna alleen maar naar de binnenstad kan?

    En dat avondje uit in de binnenstad kan natuurlijk alleen maar eten en zuipen zijn, want cultuur wordt steeds meer in een verdomhoekje gedrukt. De culturele zondagen zijn van een volksfeest een marketingtool geworden.

    Zelfs het college heeft al meerdere keren gezegd geen Amsterdam te willen worden. Maar is ondertussen wel, net als in Amsterdam, de binnenstad aan het overcommercialiseren en heeft het stationsgebied ook al hun eigen zuid-as geregeld en zoekt met het omturnen van de Uithof naar een nietszeggende Engese. Het college zou zich met de echte problemen moeten bezig houden zoals de geluidsoverlast in Lombok of de problemen met het verkeer in Overvecht, of wellicht eind eens stappen maken om iets aan de wachtlijsten voor sociale huur te doen.

    De azijnfles is bijna leeg. De gemeente doet alsof ze flink bezig is om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven. Dat is wellicht zo in de wijken om de binnenstad heen, want in de binnenstad komen fietsers en voetgangers steeds meer in de knel. De Viebrug is fietsvrij gemaakt “corona!!!”, maar bij Domino’s in de Potterstraat staan elke dag een leger aan bezorgers de volledige stoep te blokkeren.

    Nog een laatste druppel. De uitbreiding van het voetgangersgebied is ook doorgedrukt. Geen enkele conclusie uit de evaluatie is meegenomen. Mensen die hun hele leven al op de Oudegracht wonen kunnen dankzij deze laatste uitbreiding niet eens meer de fiets thuis komen. En niet dat we dit niet hebben zien aankomen. De gemeente is al heel lang van plan om de loop tussen het nieuwe Vaartsche Rijn treinstation en de binnenstad te commercialiseren. De bewoners op de Oudegracht weten al heel lang dat ze hun autoparkeerplek kwijt raken en hebben daar al lang vrede mee. Maar laat die plek dan aan voetgangers en fietsers en pleur niet op elke vrije vierkante meter horeca neer.

    Alle corona-uitbreidingen zouden moeten gelden tot maximaal 1 november. De feestpartijen D66 en S&S zijn al flink bezig om ook alvast na die datum het feestgedruis door te kunnen laten gaan.

    Een laatste oproep aan het college: Laat ook de wijken bruisen en ga ook daar zorgen dat mensen aan hun vertier kunnen komen. En dan niet op manier als Rotsoord waar weer alles op 1 grote hoop terecht komt. Spreiden is wat mij betreft hier het keyword.

  15. bawang putih

    @Gerard Brugmans
    aan de andere kant van het kanaal is voor u een zeer overzichtelijke wijk met fantasierijke straatnamen gebouwd!

  16. trol

    Blijf me wel verbazen hoe leeg alles is (uitzonderingen daargelaten), dus of het meer omzet genereert is maar de vraag. Toch teveel horecaaanbod?? Te hard gelobbyd? irritante coronaregels?

    Een aantal plekken mogen wel weer zsm weg, zoals bijvoorbeeld het genoemde muzieklokaal. Er moeten toch ook gewoon mooie plekjes overblijven, waar je niet gelijk plaats moet nemen op terras. Jammere is wel dat je dus op het terras wel mag drinken, maar owee als je zelf een flesje meeneemt op de steiger uit mijn muzieklokaal voorbeeld.

    Verder zijn de verkeersregelaars geen gezicht en moeten de fietsroutes (o.a. schoutenstraat) weer terug komen. De stoep is daar toch groot genoeg?

    Heeft iemand overigens door dat een vol terras net zoveel geluid kan produceren als een evenement? dat blijft altijd vrij ironisch

  17. Katja

    Hebben we nou echt niets beters te doen ? Wat een armoe.

  18. trol

    Verder ook volledig eens met Sjoerd. Het is saai, eenzijdig, totaal niet creatief, maar kennelijk zijn we geworden tot eenheidsworsten welke terrassen al geniaal vindt. Overigens gebeurt er in omliggende wijken wel eens wat. Cartesiusweg (DB’s/filmcafe etc) is een goed voorbeeld, net als de Nijverheid en die oude spoorloods bij de ASW.. Maar dat is allemaal maar tijdelijk, en wordt achter de rug van de uitbaters om gebruikt om de waarde op te krikken van de buurt en grond (want: hip…dat verkoopt lekker), zodat daarna weer eenheidsworstig duur gebouwd kan worden, voor dezelfde doelgroep.

  19. Scherpschutter

    Ja, geweldig! Geen sector die zo ongelofelijk creatief is geweest en waar zo hard gewerkt is om de economische aanslag van het slechtste kabinet sinds WOII te overleven als in de horeca. Daar zijn ook deze terassen weer een fraai voorbeeld van.

    Leve het kapitalisme!

  20. Binnenstadbewoner

    @richard den Hartog, zonde dat ze dat terrasje op de “rotonde” niet toe staan. Was een super leuk idee waar niemand last van zou hebben

  21. Ton

    Wat zo verfrissend is aan deze terrassen is, volgens mij, de ruime opzet. Niet zo volgepropt.
    Misschien is dat een les voor de toekomst ?

  22. Paul

    Top ! vooral de terrassen bij Bunk Hotel en De Utrechter aan de Catharijne singel is een echte aanwinst!
    Straks gaan er weer boten door de gehele singel en is dat een toffe plek om te zitten.
    Ook vergroot het de beleving rondom Centraal Station noordzijde

  23. Inez

    @utrechtsesjoerd: in oost is heel veel; bij het Diaconessenhuis op het kruispunt, op de Burgemeester Reigerstraat, Nachtegaalstraat, Biltstraat, veeartsenijstraat en ga zo maar door zijn veel restaurants en cafés.

  24. Pee

    Je kan de stad niet inkomen zonder te struikelen over de terrassen.
    Plekken waar je voorheen gewoon even kon gaan zitten ,zoals bij de singel ,moet je nu betalen om even van het zicht te kunnen genieten.
    Op sommige plekken moet je al slalommend om de terrassen heen lopen om vooruit te komen.
    Dat tijdelijke gaat natuurlijk over in het blijvende daar kan je vergif op innemen.

  25. dr. Dree

    Volstrekt eens met UtrechtseSjoerd, goed uiteengezet wat het probleem is dank daarvoor. Uiteindelijk word er ruimte die van ons allemaal is opgeoffered voor de winst van een enkeling. Dit is een verarming voor de gemeenschap en geen verrijking. Ik hoop van harte dat de gemeente dit ook gaat inzien en dat er qua horeca aanbod al heel veel is zonder de ongelimiteerde uitbrijdingen.
    @richard den Hartog: het rontonde terras is natuulijk een grappig idee maar ik ga er vanuit dat je zelf ook wel beseft dat je daar hooguit 1 tafel kan neerzetten het lastig is om daar mensen van een drankje te voorzien en het niet bepaald corona proef is daar half utrecht langs je tafel loopt. Daarnaast mag je vrijwel elke avond je stoelen voor de winkelpui van je buurman zetten.

  26. G. Veldhuijzen

    Ook volstrekt eens met de uiteenzetting van UtrechtseSjoerd. In zijn opsomming mis ik nog zijn visie wanneer de tijdelijke opoffering van gemeenschappelijke grond aan de bedrijftak horeca weer zal moeten worden teruggedraaid ?. Wellicht heeft het aspect van allerlei drughandel, zoals in allerlei pillen die nu niet op de festivals kunnen worden verkocht hier ook mee te maken ?. De productie blijft nog steeds op peil maar die moet ook verkocht kunnen worden. Misschien hadden de producenten, met de verkiezingen in aantocht, nog een goede lobby georganiseerd, waarin spreiding van de verkooppunten heel belangrijk is ?. Wanneer eindigt een tijdelijke uitbreiding waar geen enkele kiezer om gevraagd heeft ? en wat is het werkelijke doel ?

  27. RvdZ

    We weten toch allemaal dat dit tijdelijk is! Maak je er niet zo druk om. Iedere bedrijfstak krijgt hulp en iedere bedrijf dat het goed doet hoeft daar geen aanspraak meer op te maken. En meneer Gerard Brugmans, u moet de ogen uit het hoofd schamen om een hele bedrijfstak op te heffen en naar een uitkering te sturen, schandelijk en te idioot voor woorden. Bovendien heeft elk horeca bedrijf gemiddeld 10 toeleveranciers ook maar een uitkering? Retail verkocht veel minder mede door gesloten horeca het was Immers niet aantrekkelijk om te gaan winkelen, ook maar uitkering? U moet het zich nog maar eens afvragen of het goedkoper is. De economische, sociaal maatschappelijk en psychische schade is en zal enorm zijn. Kost ook een beetje. En Volksgezondheid is een zaak van ons allen niet alleen van ondernemers.

    En voor de azijn spuwers probeer het eens in een dressing, wordt alles een stuk plezanter van. Is ook beter voor de slokdarm.

  28. Ton

    @Richard den Hartog
    Ik stel me zo voor hoe het zou zijn als we gewoon iedere rotonde in de hele stad zouden inrichten met bistrosetjes en parasolletjes.
    En zolang de bouwvak duurt: een terras op ieder niveau van de domtorensteiger! Dat uitzicht en aanzicht alleen al. (maar natuurlijk max 2 personen tegelijk in de lift)

  29. John

    Wat vinden de ECHTE Utrechters ervan de stad word overgenomen provinciale

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).