Foutje bij invoeren Het Nieuwe Inzamelen: honderden meters lopen met afval | De Utrechtse Internet Courant Foutje bij invoeren Het Nieuwe Inzamelen: honderden meters lopen met afval | De Utrechtse Internet Courant

Foutje bij invoeren Het Nieuwe Inzamelen: honderden meters lopen met afval

Foutje bij invoeren Het Nieuwe Inzamelen: honderden meters lopen met afval
Bij het invoeren van Het Nieuwe Inzamelen in de Zeeheldenbuurt in Utrecht is een foutje gemaakt met het koppelen van afvalcontainers en huishoudens. Hierdoor moeten sommige bewoners honderden meters lopen met hun afval. De gemeente laat weten dat de situatie snel wordt opgelost.

Bij het invoeren van Het Nieuwe Inzamelen in de Zeeheldenbuurt in Utrecht is een foutje gemaakt met het koppelen van afvalcontainers en huishoudens. Hierdoor moeten sommige bewoners honderden meters lopen met hun afval. De gemeente laat weten dat de situatie snel wordt opgelost.

De nieuwe manier van afval inzamelen in Utrecht wordt in steeds meer wijken ingevoerd, zo ook in de Zeeheldenbuurt. Mensen moeten daar nu zelf naar ondergrondse containers lopen om hun restafval weg te brengen. Elk huishouden heeft een pasje gekregen waarmee ze bij twee containers terechtkunnen. Nu blijkt echter dat sommige bewoners honderden meters moeten lopen, terwijl er ook containers veel dichterbij zijn.

‘Slepen met afval’

“Vanuit mijn keuken zie ik op twintig meter afstand drie containers staan, maar de gemeente heeft mijn pasje gekoppeld aan een container op 250 meter afstand”, laat een bewoner van de Bleyenburgstraat weten. “Tot zover dus de belofte van de gemeente dat er niet gesleept hoefde te worden met afval!”

De bewoner heeft navraag bij zijn buren gedaan en het blijkt dat hij niet de enige is met een verre container. “Zo mogen onze buren die al in de 70 zijn, ook 250 meter gaan wandelen met hun vuilnis. En de bewoners bij ons in de straat die tegenover de containers wonen en dus alle overlast hebben van ‘s nachts glas wegbrengen en vuilnis naast de containers zetten, mogen straks 300 meter gaan lopen met hun afval.”

De gemeente laat weten dat er inderdaad iets fout is gegaan met het koppelen van de juiste containers aan de juiste huishoudens. Het blijkt dat de locaties van de containers veranderd zijn nadat de toewijzing al had plaatsgevonden. Hierdoor is de situatie ontstaan waarbij sommige mensen inderdaad honderden meters moeten lopen met hun afval. De gemeente laat weten dat dit snel opgelost gaat worden en dat de huishoudens en de containers opnieuw gekoppeld gaan worden.

Ook in andere wijken in Utrecht kunnen mensen zich bij de gemeente melden als ze liever toegang krijgen tot een andere container. De gemeente laat verder weten dat ze streven naar een maximale afstand van 125 meter.

Meer lezen over Het Nieuwe Inzamelen kan hier.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Toine Goossens

  Nou daar is zeker een stagiaire mee aan de slag gezet.

  Maar iets anders.

  Voor ondergrondse containers en bushaltes gaat de gemeente uit van een maximale afstand tussen de woonplek en de bestemmingsplek. Op het eerste oog lijkt dat logisch. Maar niet alle inwoners zijn net zo snel als Dafne Schippers. In tegendeel zelfs.

  Rollator inwoners zijn niet geholpen met een maximale afstand. Het enige dat voor hen nog telt is de maximale tijd die zij hebben om die afstand te overbruggen. Dat vereist een omslag van denken bij gemeentelijke diensten.

 2. Hans

  Blijft tobben met ‘Het Nieuwe Inzamelen’. Gaat lijken op ‘Het Domme Inzamelen”.

 3. Martin

  Waarom moet een huis (via een pasje) gekoppeld worden aan een container? Als ik vanuit Lombok via Lunetten naar Overvecht wil steppen om mijn afval weg te brengen kost dat toch niks extra voor de gemeente of de afvalverwerker?

 4. JdV

  @Martin: Omdat de gemeent dan kan analyseren wat er precies door jou wordt weggegooid. En daar dan een eventuele belasting voor kan verzinnen.
  Persoonlijk ben ik heel blij met de inzameling in mijn appartementencomplex. Een aantal grote rolcontainers waar je alles in kan gooien, van tuinafval tot kranten tot flessen. Alles gewoon in 1 zak. Bereikbaar met de lift. Nooit in de regen of sneeuw honderden meters lopen naar een ondergrondse container en dan maar hopen dat hij het doet en niet vol is. Comfort is ook wat waard en mag wat mij betreft wel wat kosten. En afgevoerd door een particulier bedrijf. Geen idee waar het naar toe gaat of wat ze er mee doen, maar dat interesseert me dan ook geheel niet. In ieder geval betalen wij zelf de kosten van onze afvalverwijdering en brengen we deze niet ten laste van het gemeentebudget. Zouden meer mensen moeten doen.

 5. James

  @Martin, dit is omdat de gemeente graag in de gaten houdt wat u doet. De volgende stap is waarschijnlijk dat voor iedere keer dat de pas gebruikt wordt betaald moet gaan worden.

 6. blm

  Begrijp dat systeem met pasjes niet. In Terwijde, Leische Rijn werd zonder pasjes gewerkt… soms reed je wel eens de straat uit, en vergat de zak erin te gooien, geen probleem, verderop in de wijk kon het ook. Prima.
  Fijn systeem. Waarom niet overal hetzelfde binnen Utrecht en wordt deze beperking opgelegd?

 7. Willem

  Oeh, @JdV, spooky!!! De gemeente kan analyseren wat je precies hebt wegggegooid. Wat een enorme kul zeg! Teveel enge boeken gelezen?

 8. Mokumse Patries

  In de hoofdstad is het systeem wat Martin voorstelt wat mij betreft een groot succes. De voordelen van je afval weggooien wanneer het je uitkomt, niet de nadelen van een totaal onzinnig pasjessysteem. Gewoon een bak die open en dicht kan met de hand, weet u wel gemeente Utrecht?

 9. JdV

  @Willem: Droom maar lekker verder.

 10. cas

  @ Willem, de mogelijkheden zijn helaas oneindig…. Hoe vaak gooi jij iets weg? Hoe zwaar is jou afvalzak? (weegschaal inbouwen is makkelijk), Wanneer gooi jij afval weg? hoe laat gooi jij afval weg?
  Allemaal informatie die wordt opgeslagen. Totaal onbelangrijke informatie in perspectief, maar wel degelijk privé informatie! En wat doet een gemeente er mee? Doorverkopen, gerichte acties ondernemen bij mensen die van de “standaard” afwijken…. Gehackt worden en alle informatie op straat/in de grabbelton voor bedrijven (vergis je niet dat google de eerste zal zijn die de informatie zou willen kopen/stelen)??

 11. Scherpschutter

  @cas 23/11/2017 – 15:28

  Google en marktpartijen is waar u bang voor bent….?? Als de Gemeente zelf afval als onbelangrijke informatie zou beschouwen dan had ze geen miljoenen en miljoenen geïnvesteerd in het laten ontwerpen, bouwen, implementeren en onderhouden van een relatief complex volgsysteem.

  U kunt er (zeker ook kijkende naar de groene misvattingen binnen het bestuur) dan ook meer dan (on)gerust vanuit gaan dat de Gemeente dit gedaan heeft als eerste steppingstone richting een nieuwe totalitaire vorm van extra inkomstenverwerving: nog meer geld uit de zakken kloppen van burgers door ze persoonlijk te belasten op basis van afvalverbruik, waarna de burger ongetwijfeld ook nog met een fatsoensploertendoder bewerkt zal worden:

  “Geachte heer Scherpschutter. Wij hebben geconstateerd dat de inwonenden van adres “…………..” in 2018 per persoon bijna 1000 kilo meer afval hebben geproduceerd dan de gemiddelde inwoner van Utrecht. Ten opzichte van 2017 is uw afvalproductie bovendien met 40% gestegen. Derhalve ontvangt u deze noodzakelijke beschikking, welke door ons zal worden aangewend om uw overtollige Co2 productie te compenseren en uw klimaat- en milieubewustzijn te verhogen.”

  Marktpartijen zijn wel de laatste waar u hier op uw hoede voor zou moeten zijn. Ambtenaren met dollartekens en machtswellust in de ogen: de vossen zijn weer eens driftig op zoek naar nieuwe ingangen in het kippenhok…

 12. Varkenstang

  Gewoon een elektrisch schokje verkopen en de afvalbak blijft open…

 13. ACTK

  Idiote overregulering, alleen omdat het kan. Kost klauwen met geld en niemand gaat er een zakje afval minder door produceren. Ook niet als je straks per zak gaat afrekenen. Waarschijnlijk krijgen we dan wel de ouderwetse dumping op straat en in de natuur terug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).