Iedereen heeft wel een mening over deze vogel, de stadsduif. Het dier komt over de hele wereld voor. Ook in Utrecht is de duif een vaak geziene gast. De Utrechtse stadsduiven zijn hier overigens niet echt te gast, ze zien de stad als hun huis. Ze leven voornamelijk van het eten dat inwoners weggooien. Het imago van de duif is niet altijd even best, ze worden ook wel vliegende ratten genoemd. Niet echt terecht, zegt Vivian Goerlich. Zij is gedragsbioloog bij de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar de duif.
Duiven hebben overigens niet alleen een slecht imago. Veel mensen zien de duif ook als het symbool voor de vrede. Als je gaat kijken in de geschiedenisboeken komen duiven – met meer of minder belangrijke symboliek – ook voor vanaf zeker enkele duizenden jaren voor onze jaartelling.
En natuurlijk zijn er nog postduiven, die ook bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld. In dit verhaal hebben we het echter niet over postduiven of vleesduiven (ja, ze worden ook opgegeten), maar over de stadsduif.
Rotsduif
De stadsduif is een afstammeling van de rotsduif, die door mensen tam werd gemaakt. Deze huisduiven zijn later weer verwilderd en werden zo stadsduiven. De stadsduif komt bijna over de hele wereld voor. Een bijzondere vogel dus, zo denkt ook Vivian Goerlich.
Tekst loopt door onder afbeelding
Haar fascinatie voor het diertje ontstond tijdens haar promotieonderzoek. Ze liet toen zien dat de sekse van de nakomelingen bepaald wordt door de moederduif. Hormonen, gewicht en andere omstandigheden hebben hier allemaal invloed op. Zo krijgen duiven die in het voorjaar eieren leggen vaker zonen dan dochters. Na haar promotieonderzoek bleef ze zich interesseren in duiven.
Vivian vertelt: “Er bestaan verschillende meningen over duiven. Want ze kunnen ook overlast veroorzaken. Maar die overlast is vooral heel lokaal.” Dan is er nog de gedachte dat duiven ziektes verspreiden. “Natuurlijk kunnen duiven ook ziektes dragen, maar dat kunnen alle wilde dieren. Wees gewoon voorzichtig en vermijd aanraking met de ontlasting van de vogels. Dat is gewoon normaal natuurlijk, gebruik je gezonde verstand.”
Frietjes
De vogels zijn te zien in station Utrecht Centraal, soms glippen ze door de deuren bij Hoog Catharijne, verzamelen ze zich bij het Moskeeplein in Lombok of struinen ze door de binnenstad. Op veel plekken zijn ook maatregelen te nemen om ze te weren. Pinnen en netten om te zorgen dat de duiven wegblijven, bijvoorbeeld.
Toch zijn de duiven nog vaak te zien. De hele tijd op zoek naar eten, vaak eten dat Utrechters als afval hebben weggegooid. Vivian: “Eigenlijk best nuttige diertjes dus, dat ze ons afval opruimen. Overigens is dat helemaal niet hun lievelingseten, afval en frietjes hebben niet de voorkeur.
Afval
Het natuurlijke voedsel bestaat uit zaden, granen en peulvruchten. Maar in de stad pakken ze bijna alles wat ze kunnen krijgen.” Dat duiven afval eten, veel in de stad te zien zijn en op sommige plekken ook echt voor overlast zorgen, maakt wel dat ze door sommige mensen gezien worden als plaagdieren.
Tekst loopt door onder afbeelding
Vivian: “Plaagdieren is ook maar een naam die mensen aan een bepaald dier geven, net zoals huisdier of proefdier. Uiteindelijk hebben ook duiven gewoon een intrinsieke waarde. Ze zijn erg fascinerend. Duiven kunnen trouwens ook iets bijzonders, ze maken een soort melk aan in de bek en geven dit aan de jongen.”
Aantal
Maar hoeveel duiven zijn er eigenlijk in Utrecht? Dat is dus niet precies bekend. Er is afgelopen jaren weleens incidenteel onderzoek gedaan naar duivenpopulaties, maar er is geen data beschikbaar over langere termijn. Het is dus moeilijk te zeggen of het aantal afneemt of toeneemt.
Deze vraag, samen met het betwiste imago van de stadsduif, is nu onderwerp van onderzoek van Vivian. Ze gaat al het speurwerk niet alleen doen. Goerlich heeft samen met Wouter Schaake, docent Biologie bij de Utrechtse school Academie Tien, en met het Universiteitsmuseum Utrecht een citizen science project voor leerlingen opgezet.
Tellen
Tijdens dat programma van zo’n drie uur worden de leerlingen zelf onderzoekers. Ze gaan aan de slag met het opstellen van een onderzoeksvraag over duiven en gaan deze proberen te beantwoorden door duiven te tellen en te turven welke kleurvarianten er voorkomen.
De uitkomsten van de duiventellingen helpen Goerlich inzicht te krijgen in de verspreiding en aantallen van stadsduiven door heel het land. “Hoe meer tellingen, hoe beter. Voor ons is dit een lange termijn project en het helpt ons enorm als we tellingen vanuit het hele land en verspreid over verschillende maanden ontvangen.”
26 Reacties
ReagerenVliegende ratten zijn het. Gek op pizza zijn ze ook.
Aan alle nadelen, zitten voordelen denk ik !
Mooie foto’s.
Herkenbaar.
#TeamPatat
In Utrecht eten we patat, geen friet. Vandaar dat die duiven het niet lusten 🤗
Alle dieren hebben een functie in de natuur,dus ook de stadsduif.
We hebben niet alleen een teveel aan vliegende ratten in de stad. We hebben ook een kraaien- en kauwenplaag. Met vuilophaaldagen is het een grote rotzooi in de binnenstad, doordat die beesten elke zak kapot prikken die op straat staat.
Heel vroeger hadden de mensen duiventillen voor de duivenmest. Wat ik weet is dat duiven ieder jaar weer op dezelfde plek nestelen. Zo leid ik onder de dakgoot een blauweregen langs de muur. Pas als de takken bladeren en bloemen hebben komen dezelfde duiven van vorig jaar daar weer nestelen. De natuurlijke vijand van de stadsduiven is de stadskraai. Die roven graag de duiveneieren. De natuurlijke vijand van de stadskraai is de hond omdat de loslopende hond, het kraaienjong dat vanuit het hoge gras en onkruidplanten moet leren vliegen, opjaagt. Daarom kunnen kraaien mensen aanvallen die hun hond los laten lopen in het groengebied waar kraaienjongen hun vliegoefeningen doen. .
Het aantal duiven in Utrecht is sterk verminderd. Dat komt dan weer door de enorme toename aan kraaien in de stad. Daar zijn duiven bang voor.
Beter zo, want het ophalen van vuilniszakken wordt vervangen door ondergrondse containers…
Nee Isabelle, in de binnenstad blijven de zakken. En daar maken die beesten er een teringzooi van.
@Anne Marie ten Berge
Jouw reactie weet het artikel goed aan te vullen!
Oh ja, de duif is niet het probleem, maar de etensafvalweggooiers.
@ Katja …juist !!! dat bedoel ik !!!
Sinds de lockdown zit ik vaak op een bank in een park en heb ik de duiven wat beter kunnen bekijken. Ze zijn eigenlijk hartstikke mooi. Vooral de kleuren van de veren.(paarsgroen).
Duiven zijn cool. Haters gonna hate.
@Yasmin Ruigrok van der Werven
“Alle dieren hebben een functie in de natuur,dus ook de stadsduif.”
Ja. Ehh. De stad is alleen geen natuur…
Preventief ruimen die waardeloze terroristen.
Duiven zijn geen plaag.
Te veel duiven zijn hooguit het gevolg van een plaag.
De plaag zijn wij.
Ik nam ooit de boot van Rosslare -Le Havre.
Op een kilometer uit de kust land er een duif hard op het dek.
Die heeft daar de hele reis uit de wind in warm hoekje gezeten, gevoerd door allerlei passagiers want dat gaf wat te doen.
Op 1 kilometer van de Franse kust vliegt hij met gevulde maag lekker uitgerust fris en fruitig weg naar Frankrijk.
Het zag eruit alsof hij dat vaker deed.
Duiven zijn best heel slim…
Ik ben voor een kraaienquotum. En een afschietvergunning voor het overschot. Die krengen zijn een echt probleem.
roekoe
@duif: boeduif
Berenklauw pindasaus uitgeprobeerd gisteren: pákken ze óok.
De duiven ibij ons gaan op een speciaal dieet. Daardoor verdwijnen ze stelselmatig. Opgeruimd staat netjes.
@Koel Hoofd 25/5/2021 – 19:31
Leuk verhaal!
Wanneer de duiven graag friet zouden eten dan vlogen ze wel naar beneden de rivieren.
Daar eten de mensen friet en gooien friet op straat.
Utrecht kent gelukkig geen friet, wij eten patat, veel lekkerder dan die vieze friet van de zuiderlingen.
Utrechtse duiven eten geen friet, maar patat of een broodje Vocking.
Geef ze eens ongelijk.
@ Ijlou
Vertel. Hoe krijg ik die kraaien opgeruimd?