Frustratie bij ondernemers en omwonenden vanwege uitblijven nieuwe woonwijk Ravellaan Noord Frustratie bij ondernemers en omwonenden vanwege uitblijven nieuwe woonwijk Ravellaan Noord

Frustratie bij ondernemers en omwonenden vanwege uitblijven nieuwe woonwijk Ravellaan Noord

Frustratie bij ondernemers en omwonenden vanwege uitblijven nieuwe woonwijk Ravellaan Noord
Op Ravellaan 7, een van de betrokken adressen, zitten tijdelijk gebruikers
Ondernemers en omwonenden van de Ravellaan Noord gaan actievoeren tegen de verloedering van het gebied. Daarmee uiten ze hun zorgen en frustratie omdat er maar geen vooruitgang wordt geboekt met de herontwikkeling van de locatie. Op 21 maart organiseren ze daarom een Lente-Lawaai-Feest. De gemeente Utrecht liet eerder weten dat het wat haar betreft ook te langzaam gaat.

Ondernemers en omwonenden van de Ravellaan Noord gaan actievoeren tegen de verloedering van het gebied. Daarmee uiten ze hun zorgen en frustratie omdat er maar geen vooruitgang wordt geboekt met de herontwikkeling van de locatie. Op 21 maart organiseren ze daarom een Lente-Lawaai-Feest. De gemeente Utrecht liet eerder weten dat het wat haar betreft ook te langzaam gaat.

Het gaat allemaal om het gebied tussen de Ravellaan, de Kanaalweg en de Leidseweg. Hier staan meerdere oude schoolgebouwen en kantoren, deels leeg en verloederd. De gemeente is al jaren in gesprek met eigenaar De Waal over de ontwikkeling van het gebied dat bekend staat als Ravellaan Noord. Het gaat om meer dan tien adressen op vijf percelen van in totaal bijna 25.000 vierkante meter.

Verschillende omwonenden en ondernemers zijn het zat: “Na zo’n zeven jaar van stilstand blijft de herontwikkeling van het Ravellaan Noord-terrein een punt van zorg en frustratie voor zowel bewoners als lokale ondernemers van de wijk Welgelegen. Ondanks de toenemende verloedering in en om het gebied én de groeiende woningnood, is er nog geen vooruitgang geboekt door de betrokken partijen.” Daarom is het volgens de betrokkenen tijd voor actie.

Overigens liet het college van burgemeester en wethouders (B&W) vorige week ook al weten dat gesprekken met de eigenaar te weinig hebben opgeleverd afgelopen jaren. Vooral het aantal betaalbare woningen lijkt een twistpunt te zijn. Daarom heeft de gemeente het recht van eerste koop geëist om meer ‘regie en sturing’ te hebben op het project, hoe dat zit legden we in dit artikel uit.

Lente-Lawaai-Feest

Belangenoverleg Buurt Welgelegen en Ondernemerscollectief Welgelegen hebben nu een actie georganiseerd. Op donderdag 21 maart, de eerste dag van de lente, laten zij zich letterlijk horen en maken ze hun zorgen kenbaar met het ‘Lente-Lawaai-Feest’.

Zo zorgt Utrechtse sambaband Sambacaxi voor een opzwepende samba-clinic, waarna een optocht door de wijk plaatsvindt mét trommels om aandacht te vragen voor de ‘revitalisatie’ van Ravellaan Noord.

Omwonende Daniela: “We vinden dat het terrein een onprettige uitstraling heeft. Onbegrijpelijk dat zo’n centrale locatie al dertien jaar wacht op herontwikkeling.” Het is volgens de betrokkenen ‘hoog tijd dat de betrokken partijen de urgentie van de situatie erkennen én concrete stappen ondernemen om de herinrichting van dit gebied te realiseren’. Het verzamelen voor het Lente-Lawaai-Feest begint om 17.00 uur, en om 17.45 uur start de optocht door de wijk.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Helaas werkt die verloedering ook door naar omliggend gebied, hier in Lombok (west) is er de laatste twee jaar opvallend veel graffiti bijgekomen. Ik hoop dat nu eindelijk eens beweging in de zaak komt.

 2. Koel Hoofd

  Heel eenvoudig conflict:
  1) De gemeente wil er een hoog percentage betaalbare woningen hebben en dat bereiken door de communistische bijl in het eigendomsrecht zetten.
  2) De eigenaar wil rendement uit de ontwikkeling van het gebied halen, dus volgens de moderne eisen duurzaam bouwen voor die mensen die dat kunnen betalen.

  Dat geeft de grote zakelijke kernvraag voor de omwonenden:
  Wie willen die omwonenden eigenlijk als buren hebben?
  Want linksom of rechtsom, er komen hoe dan ook nieuwe woningen.
  Kortom, de keuze is tussen een kapitalistisch Oog in Al 2.0 of een communistisch Kanaleneiland 2.0.
  Laat ze daar maar eens over gaan herkauwen tijdens het lawaaimaken.
  Want die keuze nu maken bepaalt later de marktwaarde van hun eigenwoning welke toch ook hun pensioenopbouw zal zijn.
  Dat is de economische werkelijkheid welke de politieke waanzin overstijgt.

 3. Andy Clijnk

  Ik zou graag zien dat er (knarren)hofjes gebouwd gaan worden voor de ouderen uit Oog in Al (waaronder ikzelf), die nu met 1 of 2 personen de zeer ruime gezinswoningen bezet houden, omdat zij niet uit de buurt/wijk willen verhuizen en er in de buurt geen geschikte woningen beschikbaar zijn. Waar kan ik mij melden met dit idee?

 4. de Roeptoeter

  Het is nu eenmaal niet altijd mogelijk om ook sociale huur in de mix te gooien. Dat is de economische realiteit waar we in leven. Indien de grondeigenaar wel wil verkopen / ontwikkelen voor het hogere segment maar het gebied wordt hierdoor wel ontwikkeld, dan is dat toch altijd nog beter dan de boel laten verpauperen?

 5. Rob H.

  @Koelhoofd: Optie 1, opzeker. Wonen is een grondrecht!

 6. JdV

  @robh: jazeker. Echter, wonen aan de Ravellaan is gelukkig geen grondrecht. Dus succes er mee. Ik geef de eigenaar groot gelijk. Het is mijn grond. Ik wil bouwen. Als de gemeente eisen stelt die het onmogelijk maken dat rendabel te doen dan bouw ik niks. Probleem van de gemeente, niet van de eigenaar.

 7. Raveller

  Het is inderdaad een wijkje waar veel overlast heerst . Straatracen/ dealen/ en natuurlijk het rijkelijk gebruik van lachgas /maar ook de bewoners van de nieuwbouw maken er een zooitje van. Flikker je oude Ikea troep maar bij de ondergrondse container. De gemeente haald het wel weer op . En zo word onze gemeentelijke belasting elk jaar weer een stuk duurder. Denk daar ook eens aan ! Ik ben een alleenstaande ik werk van 06.00 tot 16.00 ik heb 1 vuilniszak in de week maar daarvoor betaal ik wel 100 euro in de maand .dank u allen die de zooi aan de straat zetten en denken . Het word vanzelf opgehaald. Mentaliteit en egoïsme .

 8. Toine Goossens

  Een machtsstrijd puur sang. Al jaren zijn De Waal en de gemeente bezig met het ontwikkelen van de plannen. In 2019 heeft De Waal Beheer een Startdocument op laten stellen voor de ontwikkeling. Prachtig toch een eigenaar die een plan ontwikkeld?

  Duidelijk is dat de gemeente niets in de plannen van De Waal ziet. Waarom niet blijft uit de artikelen van DUIC onduidelijk.
  Laten we e.e.a. eens vergelijken met de de Merwede plannen. Daar heeft de gemeente te maken met grote partijen die veel meer macht dan de gemeente hebben. Die drukken hun plannen door; de gemeente kan het zich niet permiteren om een dergelijk grootschalige ontwikkeling te blokkeren door haar eigen zin door te drijven. Er is al veel geschreven over de nalatige rol die de gemeente daar gespeeld heeft.
  De Waal is een veel kleinere speler. Dan durft de gemeente haar machtsmiddelen wel in te zetten om haar wil door te drukken.

  Het is een herkenbare situatie. Het Groen66 College gebruikt haar meerderheid in de Raad ook om allerlei lange termijn plannen zoals de tien minutenstad en RSU 2040 door te drijven. Met ideeën en belangen van minderheden houdt Groen66 geen enkele rekening. Ik wens de familie De Waal veel sterkte toe.

 9. Rottebert Peermans

  Ravellaan is een potentiële premium A locatie en die ga je niet verkwanselen aan de linkse hallucinaties zoals gesubsidieerde hokken voor onrendabelen met parkeernorm 0. Hier moet je gewoon luxe hoogwaardige appartementen met inpandige parkeergelegenheid bouwen.
  Sociale huurwoningen die bouw je maar op een minder populaire locatie. Beggars can’t be choosers.

 10. Blaag

  De wereld om ons heen is van alle mensen; het idee dat sommige mensen denken te menen grond te moeten kunnen claimen om er zelf rijk van te worden is sowieso al een betrekkelijke verwerpelijke gedachte.

  Op wonen horen geen woeker winsten gemaakt te worden. Net zo min als dat op er op OV geen winst gemaakt hoeft te worden. Het zijn beiden diensten, in dienst van de mens. Niet in dienst van 1 of enkele mensen.

 11. Toine Goossens

  @Blaag,

  U slaat de plank weer eens mis. Die grond is al zeer lang eigendom van de familie. De familie wil graag bouwen, maar de gemeente is het daar niet mee eens.
  Van marktwerking hebt u ook niet veel kaas gegeten. Als er te weinig huizen worden gebouwd dan gaan de huur- en koopprijzen omhoog. Het vorig jaar hebben gemeenten een historisch laag aantal bouwvergunningen afgegeven. Dat is de oorzaak van de schaarste.

 12. Masha

  Hulde aan de grondbezitter. Het was een zeer nuttige actie om die krakers uit dat verlaten schoolgebouw te jagen een paar jaar geleden. Nu is de omgeving enorm opgeknapt en er zijn weer een hoop mensen die er een fijn nieuw huis hebben gevonden. Prachtige ontwikkeling door die projectontwikkelaar.

 13. Blaag

  @toine goosens

  Grond hoort niet (generaties lang) in bezit te zijn van families.

  In wezen is alle grond op aarde van ons allemaal en dus gemeenschappelijk bezit.

  Het heelal en planeten in het heelal zijn ook van niemand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).