Gaat het Event Space onder Bollendak voor lange tijd naar Klépierre? Proefperiode met jaar verlengd Gaat het Event Space onder Bollendak voor lange tijd naar Klépierre? Proefperiode met jaar verlengd

Gaat het Event Space onder Bollendak voor lange tijd naar Klépierre? Proefperiode met jaar verlengd

Gaat het Event Space onder Bollendak voor lange tijd naar Klépierre? Proefperiode met jaar verlengd
Foto: Robert Oosterbroek
De proefperiode voor de overdracht van de Event Space op het Stationsplein in Utrecht wordt met een jaar verlengd. Vanwege de pandemie hebben er in 2020 maar weinig evenementen plaats kunnen vinden. Daarom hebben de gemeente en Klépierre besloten de overeenkomst te verlengen.

De proefperiode voor de overdracht van de Event Space op het Stationsplein in Utrecht wordt met een jaar verlengd. Vanwege de pandemie hebben er in 2020 maar weinig evenementen plaats kunnen vinden. Daarom hebben de gemeente en Klépierre besloten de overeenkomst te verlengen.

Het Stationsplein heeft een zogenaamd Event Space, waar evenementen kunnen worden georganiseerd. Het gaat om een stuk grond van 120 vierkante meter onder het Bollendak. De gemeente is eigenaar van het gebied en in 2008 is afgesproken dat het Event Space in erfpacht wordt uitgegeven aan Klépierre, eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne.

Na een procedure van wensen en bedenkingen is echter besloten eerst een proefperiode van drie jaar aan te gaan. In deze periode kan gekeken worden wat de consequenties zijn van het gebruik van de Event Space en ook wordt ervaring opgedaan over eventuele voorwaarden die gesteld moeten worden, voordat de plek voor lange termijn in erfpacht wordt uitgegeven.

Corona

Vanwege de pandemie en de maatregelen die werden genomen om de verspreiding van corona de kop in te drukken zijn vorig jaar nauwelijks evenementen georganiseerd. “Dit betekent dat we voor het afgelopen jaar geen goede evaluatie hebben kunnen uitvoeren. We vinden het belangrijk om de ervaringen op de Evenementenplek op basis van drie ‘normale’ jaren te kunnen evalueren”, aldus de gemeente.

Daarom is nu in samenspraak met Klépierre besloten de proefperiode met een jaar te verlengen. Hierdoor wordt ook een jaar langer huur betaald. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend. Wel zegt de gemeente dat er een bedrag is afgesproken en dat Klépierre daar het eerste jaar 25 procent van betaalde, het tweede jaar 50 procent en het laatste jaar 75 procent. Nu er een extra jaar bijkomt betaalt de eigenaar van Hoog Catharijne nog een keer 50 procent van het afgesproken bedrag.

Kritiek

Vanwege de verlening loopt de overeenkomst in september 2023 af. “Begin 2022 zullen we met HCMNL (Hoog Catharijne Mall of the Netherlands, red.) in gesprek gaan over de voortzetting van gebruik van de Evenementenplek en het wel of niet definitief uitgeven in erfpacht met de daarbij horende financiële consequenties.”

In 2019 lieten verschillende Utrechtse politieke partijen weten niets te zien in een overdracht van het terrein aan Klépierre. “Deze club verbande zelfs het jaarlijkse collecteren tijdens de kerstdagen door het Leger des Heils op Hoog Catharijne. Het is maar afwachten wat deze vastgoedboer straks allemaal gaat verbieden op het stationsplein dat nu nog van iedereen is. GL en D66 zouden zich moeten afvragen van wie onze stad is: de Utrechters of van de multinationals”, zei Tim Schipper van de SP toentertijd.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Het gaat wat mij betreft veel te ver om delen van de openbare ruimte in erfpacht te geven aan een bedrijf, zeker waar het om ruimte gaat die veel burgers niet kunnen ontwijken, zoals met een stationsplein het geval is. Wat mij betreft moet de gemeente hier worden teruggefloten.

 2. Massegast

  Het is nu al druk op dat toch relatief kleine Stationsplein. Als er ook nog events bij moeten….. Lijkt me beter van niet. De gemeenteambtenaren die hierover besloten hebben zullen zelf wel in een rustig forensendorp wonen, vermoed ik. En hoe zit het met de geluidsoverlast? Is dat wel besproken? En natuurlijk gelimiteerd.

 3. Wim

  Brengt geld op bij verpachten kan dan mooi gebruikt worden om eindelijk het Vreeburg plein behoorlijk te maken.
  Als de gemeente het niet verpacht kost het alleen maar geld en gebeurt er niets. Gaan ze alleen maar jammeren dat het schoonmaken zo duur is zie Vreeburg plein.

 4. Lauk

  #Lexus Volstrekt mee eens. Principe kwestie, ook voor toekomstige andere erfpachtzaken inzake openbare ruimte

 5. wollie

  prima, maar klepierre mag er wel iets tegenover stellen.
  trappen van de rabobrug naar de perrons bijvoorbeeld.

 6. Uuutje

  Hoe wil je evenementen organiseren onder dat bollendak?

  Doordat de ingang van het station superonhandig aan de zijkant zit (alleen daar) en niet OOK aan de kopse kant (wat logisch was geweest), is het daar bij drukte vaak een chaos aan krioelende mensen, bedelaars en ook nog van die jongeren die je van alles proberen aan te smeren, van die straat verkopers. Hoe daar dan ook nog evenementen bij zouden moeten komen?

  Openbare ruimte gunnen aan 1 kandidaat. een private onderneming die toch al veel te veel vingers in de pap heeft vind ik een hele vreemde. Hoezo wordt hier geen openbare aanbesteding voor uitgeschreven (hetgeen volgens mij verplicht is) en hoezo wordt openbare ruimte ingeruild voor privé bezit door ons openbaar bestuurd? Volgens mij valt dit onder de noemer onbehoorlijk bestuur.

  Waarom heet dit trouwens “Event Space” en niet gewoon Evenementenruimte? Ik zie zo’n ambtenaar of marketingmedewerker van Kleppierre bij rondleidinkjes dit in mijn hoofd ook nog heel stoer extra benadrukken; “zie hier onze: EVENT SPACE”, niet wetende dat de rest van de wereld zich kapot lacht of jeuk krijgt.

 7. Willem

  Kreeg een flyer van een of andere vage christelijke groepering in de bus voor 2x een dienst op 10 juli onder het bollendak. Zijn dat de events waarvoor deze publieke ruimte beschikbaar moet worden gesteld? Wat draagt dit bij aan het stationsgebied? Wat zijn de criteria die worden gehanteerd?

 8. Moniek

  Prima, maar dan wel als Klépierre ook eens meewerkt aan trappen van de Moreelsebrug naar de perrons.

 9. Pee

  Er mag simpelweg geen openbare ruimte verpacht worden .
  Er zal dus wel weer een constructie zijn gevonden om dat te omzeilen.

 10. Lomboque

  Ik snap met al deze reacties niet hoe het niemand opvalt dat dit je reinste voortrekkerij is! Alle middel- en kleinbedrijven hebben grote klappen gevangen tijdens Corona, deze private verhuurder heeft de gehele pandemie huur gevangen van de ondernemers uit HC. Om deze kloof nog verder te vergroten wordt de pacht ook nog omlaag gehouden. Dan geef je Kleppiere toch een oneerlijk voordeel?!?

  Ik vind dat als je grote winst pakt als het goed gaat, dan moet je ook bereid zijn de klappen te vangen in tijden van crisis!

 11. Wim

  Wat een gezeur allemaal lekker Klepiere bassen.
  Verhuur het met de eis dat er leuke dingen gebeuren.
  Dat gezeur over die trappen kan ook ophouden want de brug hoort niet bij het station en dan zal er weer een kaartjes checkpoint moeten komen ook als je naar het andere perron moet. Of willen jullie de brug versmallen . Met in en uitgang aan het eind.

 12. Joris

  Hoog Catharijne Mall of The Netherlands.
  Hoe verzin je het. En dan is mall nog Amerikaans Engels ook.
  “Hoog Catherijne” kende google translate niet. Waarom dan ook niet High Catherine… nu het Nederlands toch al verkwanseld wordt. En dan Event Space … “I rest my case”…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).