Galaxy Tower moet zomer 2023 klaar zijn; bekijk hier meer ontwikkelingen in het stationsgebied Utrecht Galaxy Tower moet zomer 2023 klaar zijn; bekijk hier meer ontwikkelingen in het stationsgebied Utrecht

Galaxy Tower moet zomer 2023 klaar zijn; bekijk hier meer ontwikkelingen in het stationsgebied Utrecht

Galaxy Tower moet zomer 2023 klaar zijn; bekijk hier meer ontwikkelingen in het stationsgebied Utrecht
De Galaxy Tower. Foto: Bram van Toor
De gigantische verbouwingen in het stationsgebied – met een nieuw Hoog Catharijne, TivoliVredenburg, Catharijnesingel en Utrecht Centraal – lijken achter ons te liggen, maar er gebeurt nog zeker het nodige. Het zwaartepunt ligt de komende jaren aan de andere kant van het station. Zo is begint de Van Sijpesteijnkade zijn definitieve vorm te krijgen en is onder meer duidelijk geworden dat de Galaxy Tower in de zomer van 2023 klaar moet zijn. De gemeente heeft recent een verslag gepubliceerd van de ontwikkelingen waar we uit putten. Nog niet alles is in kannen en kruiken, of al door de gemeenteraad heen.

De gigantische verbouwingen in het stationsgebied – met een nieuw Hoog Catharijne, TivoliVredenburg, Catharijnesingel en Utrecht Centraal – lijken achter ons te liggen, maar er gebeurt nog zeker het nodige. Het zwaartepunt ligt de komende jaren aan de andere kant van het station. Zo is begint de Van Sijpesteijnkade zijn definitieve vorm te krijgen en is onder meer duidelijk geworden dat de Galaxy Tower in de zomer van 2023 klaar moet zijn. De gemeente heeft recent een verslag gepubliceerd van de ontwikkelingen waar we uit putten. Nog niet alles is in kannen en kruiken, of al door de gemeenteraad heen.

Van Sijpesteijntunnel

Hoewel de nieuwbouw aan de Van Sijpesteijnkade zo goed als klaar is, wordt volgend jaar een begin gemaakt aan de openbare ruimte. Het water in de tunnel gaat verbreed worden en er wordt toegewerkt aan het doortrekken van de Leidse Rijn naar de Catharijnesingel.  De tunnel moet voor de werkzaamheden wel helemaal dicht, wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend. Bij de Van Sijpesteijnkade komt ook de nieuwe Hagelbrug te liggen.

Hojel

Het prominente kantoorgebouw Hojel City Centre II aan het Jaarbeursplein gaat veel groter worden. De wens is dat er 7000 vierkante meter wordt toegevoegd. De uitbreiding vindt plaats aan de achterzijde en aan de kant van de Galaxy Tower. De gemeente ziet graag dat het gebouw meer gaat aansluiten bij de omgeving. Zo moeten er in de straat tussen Hojel en de Galaxy Tower voorzieningen komen zoals een koffiebar, apotheek of een broodjeszaak. Eind 2024 moeten de bouwwerkzaamheden klaar zijn.

Galaxy Tower

De bouw van de Galaxy Tower begon in 2018 en zou vorig jaar klaar moeten zijn geweest, maar er is veel vertraging geweest. In de toren van 90 meter hoog komen een hotel en woningen. Het hotel met meer dan 250 kamers komt op de eerste zeven verdiepingen. Boven het hotel komen ruim 300 vrije sector huurwoningen. De oplevering staat nu gepland in de zomer van 2023.

Wonderwoods

Een van de bijzondere projecten in het Stationsgebied zijn de groene torens van Wonderwoods. Achter de bouwhekken gaan de panden langzaam de hoogte in en de eerste plantenbakken zijn al aan de gevel te vinden. Wonderwoods bestaat uit 167 koopappartementen en 252 huurappartementen, waarvan zestig in het middenhuursegment. Koopwoningen variëren van zo’n 342.000 tot 2,8 miljoen euro. Ook komen er daarnaast onder andere 14.000 m2 kantoorruimte, een dakpark met restaurant, sportschool, fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. Aan en op de torens komen 360 bomen, 9.640 struiken en heesters en 10.000 planten, wat gelijkstaat aan een hectare groen. De oplevering staat gepland voor 2024.

Beatrixgebouw

Het Beatrixgebouw begint langzaam af te steken tegen de moderne gebouwen eromheen. Toch zijn er op korte termijn geen verbouwingen te verwachten. Jaarbeurs zou er wel mee aan de slag willen maar de directie wil eerst investeren in het hallencomplex. Die ontwikkelingen lopen ook al vertraging op omdat er onvoldoende geld is.

Knoopcomplex

In het gebied tussen de Croeselaan, de Jaarbeurs en de Rabobank, bij rijkskantoor De Knoop moeten drie nieuwe gebouwen komen die maximaal 90 meter worden. Daarmee krijgt de skyline van Utrecht er weer een toevoeging bij. The Green House moet in de toekomst wijken voor de ontwikkelingen. Het gebied rond het Knoopcomplex moet uiteindelijk een stuk levendiger worden dan nu. Er komen woningen, winkels, horeca, werkruimtes, vergaderzalen en ‘leeftuinen’. Er zijn nog een hoop hordes te nemen, maar de bouw moet in 2026 starten en in 2028 klaar zijn.

Westflank Zuid

Er wordt onderzocht of het Forum, het verhoogde voetgangersgebied dat loopt van de Van Sijpesteijnkade, langs het station naar de Moreelsebrug kan worden doorgetrokken verder richting het zuiden achter de Rabobank langs. Het Forum zou dan eventueel helemaal kunnen doorlopen naar het nieuwbouwproject Kruisvaartkade.

Moreelsehoek

Hoewel de transformatie van Hoog Catharijne al flink gevorderd is blijven er plekken over waar nog gewerkt moet worden, zoals de plinten bij de Moreelsehoek. De werkzaamheden daar moeten over een paar maanden beginnen waarmee het werk in 2024 afgerond kan zijn.

Moreelsebrug

De Moreelsebrug is al jaren in gebruik maar toch komt er in de nabije toekomst mogelijk een grote verbeterslag, dat zijn de gewenste trappen naar de perrons. Tot op heden leek het steeds dat het er niet van zou komen. Met Klépierre is namelijk afgesproken dat er geen trappen komen, behalve als de veiligheid in het geding komt door toenemend reizigersverkeer. Dit jaar werd echter duidelijk dat de gemeente Utrecht mogelijk toch tot nieuwe afspraken zou komen met de eigenaar van het winkelcentrum waarmee de trappen er kunnen komen. De gemeenteraad gaat er in 2023 naar kijken.

18 Reacties

Reageren
 1. wil

  “De gemeente ziet graag dat het gebouw meer gaat aansluiten bij de omgeving. Zo moeten er in de straat tussen Hojel en de Galaxy Tower voorzieningen komen zoals een koffiebar, apotheek of een broodjeszaak.”
  Een apotheek…?

 2. Leon

  Die afschuwelijke betonbouw aan de Moreelsehoek zou ik liever gister dan vandaag nog gesloopt zien. Tegen de vlakte ermee, dan ademt die hoek direct een stuk minder grauw en beperkt.

 3. Rietje

  Wat een gruwel….

 4. Kees Truijens

  “Mogelijk tot nieuwe afspraken zou komen” waarnaar de gemeenteraad in 2023 zal gaan kijken. Voortvarend hoor!

 5. Wies

  Terechte wens dat je meer voorzieningen wil daar. Vrees alleen dat dit niet gaat gebeuren. Er moeten € verdiend worden bij nieuw vastgoed en anders is leegstand een beter alternatief voor een projectontwikkelaar. Diverse voorzieningen, winkels en horeca krijg je vooral op plekken waar allerlei gemengde panden in verschillende prijsklassen staan. Daarvan is hier geen sprake. En dus blijft het een kille vlakte. Verderop in de Croeselaan is wel ruimte voor allerlei ondernemingen waardoor dat een veel prettiger plek is.

 6. Pieter

  Vind overigens dat er niets mis is met het Beatrixgebouw, ze zouden gewoon de oranje zonwering weer terug moeten brengen i.p.v. die grijze rouwsluiers.

 7. jos stelling

  Geestige nieuwe politieke slogan: koffiebar, apotheek en een broodjeszaak.

 8. Pieter

  Mooi dat dit gebied zo wordt ontwikkeld. Het wordt grootstedelijk met een menselijke maat door het groen, door de diversiteit in bouwhoogten en de compactheid.

 9. Massegast

  De uitbreiding van de Knoop met torens van 90m zal naar mijn verwachting een lugubere uitwerking hebben op dat deel van het Stationsgebied. Zeker op straatniveau. Kraag omhoog en gauw naar huis. Het groene Wonderwoods zal er de bekende vlag op een modderschuit worden. De situatie op het Smakkelaarsveld blijft onbesproken. Ik vermoed dat beide ontwikkelingen (S’veld en de Knoop) door de komende recessie gesmoord gaan worden. Elk nadeel heeft z’n voordeel. En jaren later komen er weer nieuwe inzichten en ontwikkelingen opduiken.

 10. Stuurman

  Een plintje langs Moreelsehoek is niet genoeg. Ja het is een verbetering, maar aan de andere kant zie je ook dat de lelijke gebouwen erboven gewoon nog volop zichtbaar zijn.

  Beatrix gebouw kan je gewoon behouden, is mooi van binnen. Buiten de oranje accenten terug brengen, wellicht alle betonnen lijnen ook oranje maken. Links naast de posters groene gevel aanbrengen (en langs het forum aan stationszijde) en het past gewoon prima in het straatbeeld daar. Beetje opvrolijken verdiend het gebouw wel.

 11. Peter

  Ben het helemaal eens met Pieter. Laat het Beatrix gebouw in waarde aub.

 12. Wim

  Hopelijk wordt de plint van de Moreelsehoek niet afgewerkt met dezelfde grafzerken als aan de kant van het Smakkelaarsveld.

 13. Koel Hoofd

  Klinkt als betonnen jungle

 14. Herman

  Mooi overzicht, dank!

  Doet een beetje denken aan bouwpututrecht.nl, die geweldige website die ons jaren nauwgezet op de hoogte hield.

  Idee om eens per kwartaal update te maken?

 15. Bosch Frank

  Bomen en groen aan Wonderwoods, zie de problemen al aankomen😂😂

 16. Klaasjan

  Eindelijk trappen naar de perrons aan de Moreelsebrug! Klépierre moet hierbij worden gepasseerd want anders houden die de boel alleen maar tegen. Die zien alleen commercieel belang en niet wat de burger wil resp. wat practisch en handig is. Nu word je min of meer gestuurd om je door de drukte van het winkelcentrum te wurmen.
  Er moet ook dringend worden nagedacht over betere toegangen tot het treinstation en ook bus- en tramstation. Nu loop je vanaf de Moreelsehoek nodeloos heen en weer. Zeer gebruiksonvriendelijk. Maar ja… Klépierre wil het…

 17. Lexus

  @Klaasjan: van harte instemming. Overigens zou de brug zodanig moeten worden aangepast dat je er met een beetje inspanning gewoon op- en af kunt fietsen. Nu kan dat alleen door mountain-bikers. Buitengewoon onhandig. Verder is er met weinig moeite een echte hoofdingang voor het station te maken in het midden van de overkapping, zodat je je niet meer door een vaak hele drukke zij-ingang met bovendien nog rokend NS-personeel naar binnen hoeft te wurmen. Weg met Klépierre!

 18. Harry

  En het Smakkelaarspark (Spark) dan? Is daar iets over bekend? Daar werd zeker twee jaar geleden al reclame voor gemaakt, maar het is nog steeds slechts een zandvlakte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).