Galecopperbrug in Utrecht dit weekend afgesloten vanwege voorbereiding werkzaamheden Galecopperbrug in Utrecht dit weekend afgesloten vanwege voorbereiding werkzaamheden

Galecopperbrug in Utrecht dit weekend afgesloten vanwege voorbereiding werkzaamheden

Galecopperbrug in Utrecht dit weekend afgesloten vanwege voorbereiding werkzaamheden
Archiefbeeld
Een deel van de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht wordt dit weekend afgesloten. Rijkswaterstaat gaat van zaterdagavond tot zondagochtend onderzoek doen naar de brug.

Een deel van de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht wordt dit weekend afgesloten. Rijkswaterstaat gaat van zaterdagavond tot zondagochtend onderzoek doen naar de brug.

Het gaat om de zuidkant van de Galecopperbrug, het deel waarop het verkeer richting Arnhem rijdt. Zowel de parallel- als middenbaan worden afgesloten. Ook oprit 16, bij Nieuwegein, wordt gaat dicht. De noordkant van de brug, het deel waarop het verkeer richting Rotterdam rijdt, blijft wel geopend.

Rijkswaterstaat voert de metingen uit als voorbereiding op onderhoud dat dit jaar moet beginnen. De tuien, de staalkabels waar het wegdek aan hangt, worden dan vervangen. De kabels naderen het einde van hun levensduur en vertonen roestvorming. In 2020 werden al verstevigingen aangebracht.

Vervangen

Het vervangen van de tuien is een grote onderneming, die medio 2022 zal beginnen en ruim een jaar zal duren. Ten eerste moeten de pylonen waaraan de kabels hangen onder handen genomen worden, zodat er naast de huidige tuien, ruimte is voor de nieuwe. Als de nieuwe op spanning staan, kunnen de oude worden losgemaakt en verwijderd.

Tijdens de werkzaamheden later dit jaar blijven allebei de rijrichtingen in principe open, maar wel met versmalde rijbanen en een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Oprit 16 blijft gedurende de hele periode gesloten. Soms zal het nodig zijn om de zuidbrug geheel af te sluiten, bijvoorbeeld wanneer de nieuwe tuien gespannen worden. Dit zal dan ‘s nachts of in het weekend worden gedaan.

Over een paar jaar zal het ook nodig zijn om dezelfde werkzaamheden uit te voeren op het noordelijke deel van de Galecopperbrug.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

6 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Blij dat ik trein…
  Sterkte voor alle automobilistjes hier

 2. Fred

  Regeren is vooruitzien.
  Met de OV-plannen waarin gedacht wordt aan een nieuwe tramlijn (waterlinie-lijn) vanaf Meubelboulevard naar Station Lunetten, dat traject loopt dus langs deze snelweg en over deze brug.
  Dus laten ze hem dan ook direct tramlijn-ready maken.

 3. Herman

  Hoe lang geleden heeft dat vorige grote onderhoud plaatsgevonden. Toen wegdek werd vervangen?

 4. JdV

  @Henk: Ach, hier weet je het tenminste ruim van te voren en de omleiding is minuten werk. Ik hoop voor je dat het niet waait. Of vriest. Of warm wordt. Of dat er blaadjes op de rails liggen. Of dat er teveel NS personeel ziek thuis zit. Of dat er niet teveel Prorail personeel ziek thuis zit. Of dat er niet wordt gestaakt. Of….
  Dus inderdaad veel plezier met je trein. Wel flink afrekenen bij de poortjes !

 5. Henk

  @jdv: nee joh, niks afrekenen, lekker een xximo kaart, net als alle werknemers bij ons bedrijf. Lekker man!

 6. JdV

  @Henk: U gelooft in gratis geld? Grappig. Als u het niet van uw rekening afgaat is het gratis? Proest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).