Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de Galecopperbrug in Utrecht is de A12 richting Arnhem dit weekend afgesloten. Rijkswaterstaat zegt dat automobilisten rekening moeten houden met een uur extra reistijd.
Tijdens de werkzaamheden worden de zogenoemde ducts aan de torens vastgemaakt. Door deze buizen lopen straks de kabels waaraan het wegdek hangt. “Het vervangen van de stalen kabels, waarbij de brug grotendeels openblijft, is voor Nederlandse begrippen een unieke operatie”, aldus Rijkswaterstaat.
De komende tijd wordt meer onderhoudswerk aan de brug uitgevoerd. “In 2024 voeren we, naast het vervangen van de stalen kabels van de Galecopperbrug, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio.” Rijkswaterstaat verwacht dat de alle werkzaamheden aan de brug rond medio 2025 klaar zijn.
De Galecopperbrug is zaterdag en zondag tussen 08.00 en 20.00 uur afgesloten in de richting van Arnhem. Het verkeer richting Den Haag heeft geen last van de werkzaamheden. Ook de Papendorpseweg, de weg onder de brug door, is dit weekend afgesloten voor auto’s en fietsers.
12 Reacties
ReagerenMensen,doe jezelf een plezier en pak de trein! Geen gedoe met tanken, ramen krabben en hufterig rijgedrag. Gewoon in een comfortabele stoel met 140 km/u naar de eindbestemming, goed boek en koffie erbij. Wat wil een mens nog meer?
@Frits:
Is uw eindbestemming er op ingericht dat u, kopje koffie in de hand, met 140 km/h voor de deur uitstapt? Ik denk dat de realitieit iets weerbarstiger is. Die van mij wel, in elk geval.
@Statler
Wandelen en fietsen is gezond, niet voor niets zie je in de trein zelden dikke mensen.
U bedoelt staaanplaats in overvolle treinen vanuit oosten van het land ,en in weekend omrijden door werkzaamheden spoor
@Frits: betaalbaarheid. Die krijg je niet bij de super dure NS.
Mijn elektrische auto is een flink stuk goedkoper!
@Statler, jij komt wel met 140 km/u tot voor de deur?
@Herman:
mijn realiteit is dat ik 10 minuten naar het dichtsbij zijnde station moet lopen, op de trein moet wachten, naar CS gaan, op de trein wachten, reizen met max 140 km/h, op station aankomen, transportmethode naar eindbestemming kiezen en naar eindbestemming reizen. Dat is m.i. wat minder elegant dan het door @Frits geschetste ideaalbeeld.
@Frits:
Ik ben slank, maar niet door OV gebruik.
@arie: dat (wens)denk je maar.
Tel alles nog eens goed op (niet smokkelen hè?): afschrijving, wegenbelasting, verzekering, kleine/grote beurt, apk, opladen, parkeergeld etc. Kun je heel wat treinreizen van maken.
@frits, en hoeveel dikke mensen zie je dan op de parkeerplaats bij het werk…? De trein gebruiken maakt je niet gezond
@Frits 10:45
Euh, hygiëne, privacy, luxe, comfort, maximale betrouwbaarheid, betaalbaarheid, niet in de regen of kou te hoeven staan, efficiency, vrijheid, een zitplaats en gevrijwaard blijven van vreemde geurtjes in je kleding?
@S
Ik ben goedkoper uit met mijn auto dan met het OV.
Ik ben met mijn auto vele malen sneller op mijn eindbestemmingen dan met het OV.
Ik reis ook vele malen comfortabeler en veiliger met mijn auto dan met het OV.
Mijn wereld is dankzij mijn auto veel groter en daarmee ook rijker dan dat het ooit met het OV(fiets) kan zijn.
En… ben niet de enige die deze berekening heeft gemaakt…
@S, Een auto heb ik niet alleen voor woon/werkverkeer, ook de caravan moet mee kunnen op vakantie, dat gaat nou eenmaal niet met de trein. Ook tijdens klussen haal je met het OV niet even makkelijk een paar balken bij de bouwmarkt. Een auto is meer dan alleen maar woon werkverkeer, het is een stuk vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Daar heb ik graag wat vaste lasten voor over, en ja, omdat ik de auto toch al heb, kan ik gerust zeggen dat het OV duur is, en voornamelijk de benzine als variabele reiskosten worden gezien, een treinkaartje valt daar ook onder en als je ziet hoe veel ik met mijn auto kan tanken voor de zelfde kosten als een treinkaartje, dan blijft de auto goedkoper.