‘Ganzenteam’ moet populatie nijlganzen in het Utrechtse Wilhelminapark in bedwang houden ‘Ganzenteam’ moet populatie nijlganzen in het Utrechtse Wilhelminapark in bedwang houden

‘Ganzenteam’ moet populatie nijlganzen in het Utrechtse Wilhelminapark in bedwang houden

‘Ganzenteam’ moet populatie nijlganzen in het Utrechtse Wilhelminapark in bedwang houden
Om te voorkomen dat er steeds meer nijlganzen in het Utrechtse Wilhelminapark rondfladderen wordt de zogenoemde legselbehandeling toegepast. Hierbij worden de eieren in olie gedompeld of er wordt een gaatje in geprikt, waardoor de embryo’s zich niet kunnen ontwikkelen. De nijlgans is een invasieve exoot.

Om te voorkomen dat er steeds meer nijlganzen in het Utrechtse Wilhelminapark rondfladderen wordt de zogenoemde legselbehandeling toegepast. Hierbij worden de eieren in olie gedompeld of er wordt een gaatje in geprikt, waardoor de embryo’s zich niet kunnen ontwikkelen. De nijlgans is een invasieve exoot.

Dit betekent dat de vogels de leefomgeving van andere dieren en planten innemen. De nijlganzen eten het voedsel op en hun uitwerpselen verontreinigen het water. Als invasieve exoot wordt het dier niet beschermd. In de Wet natuurbescherming staat zelfs beschreven dat de provincie Utrecht een ‘inspanningsplicht’ heeft om aan populatiebeperking te doen en de gemeente moet hier ook wettelijk gezien aan meewerken.

De provincie wil het ‘ganzenteam’ inzetten om dit voor elkaar te krijgen. Zij stellen voor om de legselbehandeling toe te passen. “De Dierenbescherming bevestigt dat dit een diervriendelijke manier is om de populatie nijlganzen te reduceren”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Broedseizoen

Wanneer dit gaat gebeuren is echter nog niet bekend. Het broedseizoen is namelijk al begonnen. Dit betekent dat er óf op zeer korte termijn actie moet worden ondernomen, óf dat er een jaar wordt gewacht.

De gemeente zegt tot slot dat veel nesten van de nijlganzen in het Wilhelminapark in de bomen zitten en dat de actie van het ganzenteam ‘zeker’ de aandacht van bewoners trekt. “Wij hebben de provincie gevraagd om omwonenden en de Stichting Wilhelminapark te informeren over de voorgenomen legselbehandeling van de nijlgans.”

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Luuk

    Goed dat de gemeente Utrecht actie onderneemt. Ik hoop dat ze het Julianapark in de toekomst ook onder de loep gaan nemen, want voor mijn gevoel komen daar met het jaar ook meer ganzen bij met het hierboven beschreven overlast. De grasvelden zien er ook niet meer uit, maar dat kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben.

  2. Hans

    De nijlgans mag dan een ‘invasieve exoot’ zijn. Getuige de klerezooi op bijgaande foto is met name de studentikoze populatie hier ter stede van vrijwel hetzelfde sop overgoten wat het invasieve aspect betreft, met dien verstande dat het hier een populatie van invasieve idioten betreft die blijkbaar uit principe weigert om z’n eigen afval op te ruimen en het derhalve bij kilogrammen tegelijk blijft dumpen in ons mooie park. Wanneer gaat de gemeente daar eens in prikken?

  3. Realist

    Bijna alles op die foto hoort daar dus niet.

  4. Baliekluiver

    Is het Ganzenteam ook bevoegd om op te treden tegen andere invasieve exoten, zoals die herrie en troep veroorzakende feeststudenten?

  5. 19Bentje48

    altijd, altijd, altijd, altijd zijn we te laat met ingrijpen.

  6. Tinus

    Hopelijk kunnen we na het ruimen van de Nijlgans weer genieten van het gefluit van de vogeltjes.

  7. Kadoendra

    Die nijlgans en die kraai weten de fraaie foto wel enorm te verpesten!

  8. Didi

    “invasieve idioten”

    LEUK! Die houden we er in, @Hans! 😁

  9. de hovenier

    breng ze maar naar de poelier ik lust dat wel.

  10. Rob van steensel

    en de student moet ook maar eens leren een tasje mee te nemen voor het vuil ,,,
    NEEM VOORTAAN GEWOON JE VUIL MEE NAAR HUIS ,is dat nou zo moeilijk!!

  11. Zwaontje

    … Sorry hoor zeikers, maor der lopen maor 2 nijlganzen rond en die hebben net kuikentjes gehad, voor de rest heb je nergens last van, als je daar rondloopt…. behalve van omhoog gevallen mensjes, die gelukkig over 50 jaar max. niet meer leven …

    #kutvolk

  12. Realist

    @Kadoendra. Schuld van die zogenaamde milieubewuste studenten. Door hun troep staan de kraai en nijlgans erop.

  13. Pensionado

    Kraai en Nijlgans zijn gewoon succesvol aangepaste vogelsoorten in onze menselijke stadsjungle. Bestrijden heeft geen zin, hun ecosysteem is ons stadsjie met alle afval dat daarbij hoort :-). Bovendien te laat, meer dan twee weken terug zal ik al de eerste ganzenouders met talrijk kroost rondzwemmen …

  14. Luuk Upuuk

    We hadden al een Ganzenmarkt, en nu komt er ook nog een Ganzenweg? Wordt wel erg verwarrend voor al die witte busjes met alarmlichten van de pakketbezorgers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).