Gaskraan dicht bij a.s.r. aan de Archimedeslaan: ‘Het is nu tijd voor daden’ | De Utrechtse Internet Courant Gaskraan dicht bij a.s.r. aan de Archimedeslaan: ‘Het is nu tijd voor daden’ | De Utrechtse Internet Courant

Gaskraan dicht bij a.s.r. aan de Archimedeslaan: ‘Het is nu tijd voor daden’

Gaskraan dicht bij a.s.r. aan de Archimedeslaan: ‘Het is nu tijd voor daden’
Foto's: Bas van Setten
Bij het kantoor van verzekeringsmaatschappij a.s.r. aan de Archimedeslaan in Utrecht is donderdagochtend de gaskraan dichtgedraaid. Deze symbolische handeling werd uitgevoerd door commissaris van de koning Hans Oosters en CEO Jos Baeten.

Bij het kantoor van verzekeringsmaatschappij a.s.r. aan de Archimedeslaan in Utrecht is donderdagochtend de gaskraan dichtgedraaid. Deze symbolische handeling werd uitgevoerd door commissaris van de koning Hans Oosters en CEO Jos Baeten.

Het kantoorgebouw van a.s.r. is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd. Tijdens de renovatie zijn veel energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Zo heeft het pand – dat begin jaren ’70 werd gebouwd – onder andere een dubbele glazen gevel, liggen er 1.200 zonnepanelen op het dak en beschikt het over een warmtekoudeopslagsysteem.

Na alle maatregelen is het energielabel van het kantoor destijds van een G-label naar een A-label verschoven. Met het dichtdraaien van de gaskraan is het pand van de verzekeringsmaatschappij nu helemaal CO2-neutraal geworden. “We proberen hiermee een inspiratie te zijn voor collega’s in de omgeving”, zegt Baeten.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Jos Baeten & Hans Oosters bij de gaskraan.

Voorbeeld

De missie van de CEO van de verzekeringsmaatschappij lijkt gelukt. Vlak naast het pand van a.s.r. staat het gebouw van de provincie Utrecht, het kantoor van Oosters. In zijn toespraak sprak de commissaris van de koning over ‘een buurman met zonnepanelen en een warmtepomp die een voorbeeld is voor de buurt’.

Midden in het kantoor, naast één van de vele werkvloeren, is een grote ruimte waar gigantische warmtepompen staan. Deze pompen zorgen ervoor dat het 84.000 m2 tellende kantoorpand CO-2 neutraal is. In dezelfde ruimte stonden voorheen de gasinstallaties waar ooit 14 miljoen kubieke meter gas doorheen ging.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

De warmtepompinstallaties.

Vervoer

Het kantoorgebouw van a.s.r. is weliswaar CO2-neutraal maar het bedrijf is dat nog niet. Van de 300 leaseauto’s rijdt zo’n 10 procent op elektriciteit en ongeveer 25 procent is hybride. “Hier valt dus nog veel winst te behalen. We zijn momenteel in gesprek met de leasemaatschappij om de huidige contracten open te breken waardoor meer medewerkers versneld een zuinige auto kunnen gaan rijden”, aldus de CEO.

Daarnaast stimuleert het bedrijf haar medewerkers om op de fiets of met het openbaar vervoer naar a.s.r. te komen. Baeten: “Hiervoor hebben we bijvoorbeeld in plaats van reiskostenvergoeding een kaart waarmee mensen de hele week gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Hiermee willen we het alternatief echt aantrekkelijk maken.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

De komende vijf jaar wil de verzekeringsmaatschappij de vervoersuitstoot met 50 procent reduceren. De commissaris van de koning zei al dat a.s.r. een voorbeeld is voor de buurt. “Wat onze buurman heeft gedaan had al lang en breed bij veel meer organisaties moeten gebeuren. Het is nu tijd voor daden en a.s.r. laat dat zien.”

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Poe. Dat wordt bibberen de komende jaren voor de medewerkers van A.S.R. Zoals NASA recent heeft aangegeven gaat we een Grand Solar Minimum in (SC-25) en in wordt de zon ongekend inactief tussen 2020 en 2055. Het wordt de koudste periode in 200 jaar! Dus niet alleen zullen de zonnepanelen weinig energie genereren, maar ook zal er weinig warmte in de grond zitten om de arme rillende kantoormedewerkers te verwarmen in de winter…

  En zou dat nou nog iets opleveren dan is het misschien nog wel de moeite waard, maar nu dankzij een intensieve Ierse studie van Ronan & Michael Connolly bewezen is dat Co2 (of welk broeikasgas dan ook) helemaal niet KAN bijdragen aan de (toch al tegenvallende) opwarming van de aarde, lijkt het allemaal inspanning voor niets te zijn geweest.

  Misschien had A.S.R. dit geld beter kunnen steken in het verbeteren van haar dienstverlening of het doorberekenen van lagere premies aan haar klanten. Die zitten daar grosso modo meer op te wachten dan peperdure installaties die helemaal niets bijdragen of opleveren, behalve een tijdelijk hoogtepuntje van moraalexhibitionisme voor enkele topmensen…

 2. Harry

  Zolang de wereldverbeteraars blijven roepen dat houtsnippers verbranden beter is voor het klimaat dan gas, en we inmiddels meer gas invoeren dan gebruiken (Groningen kan aldus allang dicht), zijn dit op emotie gebaseerde, trendy marketing acties die jouw moeten bewegen een verzekering af te sluiten.

  Gas is en blijft tot in de verre toekomst nodig.

 3. Koel Hoofd

  Groene hysterie
  Electrische vervoersmiddelen rijden op electriciteit wat milieubelastend wordt opgewekt op een andere gegrafische locatie.
  Fietsen prima, maar ook die tram rijdt op milieubelastende opgewekte electriciteit.
  Of een warmtepomp nou werkelijk duurzaam is, moet nog blijken. Afhankelijk van het soort pomp zitten er milieugevaarlijke gassen in, of heeft het toch weer milieubelastend opgewekte electriciteit nodig.
  Maar ach, ze kunnen zich er leuk mee profileren en daardoor klanten, investeerders en werknemers aantrekken die daar een warm gevoel van binnen door krijgen, want voor echte warmte zullen ze toch een echt dikke trui aan moeten trekken. En om af te koelen, de electrische airco een standje hoger.

 4. wollie

  rendement warmtepomp: 4 delen warmte op 1 deel elektriciteit. Best prima, zelfs als je die elektriciteit met gas opwekt…

  biomassa uit canada halen snap ik ook niet echt, lijkt mij dat het vervoer naar nl niet zo duurzaam is..?

  scherpschutter is weer schattig met zijn sc25-stokpaardje maar heeft de papers van nasa zelf niet gelezen.

 5. Scherpschutter

  @wollie

  Excuses dat keiharde wetenschap uw droom doorprikt! Dat is nooit aangenaam en ik doe het echt niet om uw tere gevoelens te kwetsen, maar met de NASA data en het onderzoek van de Connoly’s (lezen!) is het hele Co2 sprookje definitief ontmaskerd en zijn alle ‘investeringen’ in dit soort nutteloze technologie niets anders dan de laatste uitvloeiingen van een massale zinsbechoogeling….

  Gelukkig was A.S.R zo verstandig om alleen de gastoevoer tijdelijk af te sluiten. De publicitaire schade zal straks meevallen voor ze, in tegenstelling tot de schade die overheden oplopen door dit sprookje jarenlang zo verkocht te hebben en miljarden door de plee gespoeld te hebben.

 6. Arthur

  @Scherpschutter – Ha. Zo’n Grand Solar Minimum zou misschien 0,25% minder zonne-straling en misschien een koelend effect van 0.5 graden betekenen. Nou, bibberen hoor! Arme kantoormedewerkers, bijna geen zon meer over! Wel 0.25% minder! Oh nee, het is te weinig effect om die verwachte opwarming van 2-4 graden tegen te gaan…

  @Koel Hoofd – Eeeeeh, duurzame elektriciteit (wind, zon) is veel minder milieubelastend dan gas/kolen/olie… Zelfs rijden op grijze elektriciteit (gas, kolen) is nog minder milieubelastend dan rijden op benzine/diesel.

 7. Massegast

  Volgens mij was ASR helemaal niet aan het gas. Ze gebruikten alleen stadsverwarming en electriciteit. Geldt voor alle Rijnsweerd kantoren.

 8. Wouter

  Ach jongens toch, blijven jullie je lekker druk maken. Redden wij de wereld verder goed? x

 9. Don

  Hoop dat ze meer verstand hebben van verzekeringen

 10. Scherpschutter

  @Arthur

  U zou er verstandig aan doen de temperatuursontwikkeling in het laatste Grand Solar Minimum even te bekijken aan het begin van de 19e eeuw.

  Verder is de verwachte opwarming complete onzin en dat weet u. Geen enkel IPCC model is juist gebleken. Sterker, ze zaten er stuk voor stuk minstens 65%(!) naast qua accuraatheid! Dat is geen wetenschap bedtijven, maar wichelroede lopen en ook dit is al langer bekend. Er klopt werkelijk geen hol van alle modellen. Anti-wetenschap in de zuiverste vorm.

  Afsluitend heeft het baanbrekende onderzoek van de Connoly’s ONOMSTOTELIJK aangetoond dat Co2 helemaal geen oorzaak van opwarming KAN zijn, waarmee het hele man made global warming sprookje door Co2 uitstoot (EN andere broeikasgassen) nu definitief naar het rijk der fabelen kan worden verwezen.

  Het is voorbij. De eerste rechtszaken tegen overheden voor massale zwendel worden as we speak in de steigers gezet. Over twee tot drie jaar is het allemaal voorbij met deze belachelijke oplichting.

 11. Theo

  >> “maar nu dankzij een intensieve Ierse studie van Ronan & Michael Connolly bewezen is dat Co2 (of welk broeikasgas dan ook) helemaal niet KAN bijdragen aan de (toch al tegenvallende) opwarming van de aarde…”

  Ik was wel nieuwsgierig naar deze onderzoekers, aangezien ik nooit van ze gehoord had. Een snel rondje googelen leert een hoop over ze: ze zijn vader en zoon, ze zijn niet verbonden aan enige universiteit of onderzoeksinstituut, ze hebben hun eigen wetenschappelijke tijdschrift opgericht om hun artikelen in te publiceren, ze citeren in die artikelen hun eigen werk en ze hebben hun theorieën over processen in de atmosfeer nooit in een laboratorium kunnen reproduceren. Connolly senior voert z’n wetenschappelijke discussies bovendien niet op congressen maar op Twitter. Nee, ik ben inderdaad helemaal om: die duizenden wetenschappers die het tegenovergestelde van de Connollys beweren, zijn allemaal prutsers.

 12. Harry

  @ Theo: Zo’n zelfde onderzoek kan je doen naar de 97% van de wetenschappers mythe. Als je er wat dieper ingraaft blijkt het een deskstudie met een enquête geweest te zijn. Waarbij de 3000 respondenten inderdaad voor 97% artikeltjes schreven over de CO2 als oorzaak. Wat ze je niet vertellen is dat 12.000 wetenschappers de enquete was toegestuurd. Dan krijg je toch een wat minder hoog percentage.

  Overigens is het hoogst ONwetenschappelijk om je te verschuilen achter het 97% argument en niet meer naar critici of wetenschappers met een ander visie (en ja die zijn er voldoende) te luisteren. En voor bevooroordeeld luisteren en andere inzichten proberen te begrijpen benodigd een een niet emotionele zakelijke houding. En daar ontbreekt het de laatste tijd nogal aan.

  Zonder uitgedaagd te worden is er geen wetenschap en geen vooruitgang.

  Mocht je nog een eigen mening hebben over het klimaatplan dan mag je hier een beetje je mening geven. https://www.internetconsultatie.nl/klimaatplan
  Een beetje maar hoor want het klimaatplan was geen onderdeel van de 2e kamer verkiezingen en het instrument referendum ligt in de prullenmand. LANG LEVE DE DEMOCRATIE!!! HOERA HOERA HOERA!!!

  @ Massegast. Dat is een heel scherpe observatie. Kortom 1 groot marketing en verkoop beloog.

 13. Piet

  We weten inmiddels wel dat Scherpschutter z’n bronnen nooit op orde heeft. Prima om politiek en wetenschap kritisch te bekijken, dat is zelfs de basis van de wetenschap. Maar dit soort cherry picking van ‘feiten’ om je vooringenomen standpunten te onderbouwen heeft daar dan weer niks mee te maken. Je zaait er enkel onterechte twijfel en verwarring mee. Beter kom je eens met iets constructiefs.
  Zelfs al zou er geen klimaatcrisis bestaan, dan zijn er genoeg andere redenen om snel over te stappen op hernieuwbare en minder vervuilende energiebronnen. Bijvoorbeeld omdat olie en gas sowieso op gaan raken en ons afhankelijk maken van landen waar je niet afhankelijk van wilt zijn.

 14. Scherpschutter

  @Theo

  Uw benadering (een irrelevant hitpiece’je op de persoon) zeg alles. Het enige dat ter zake doet is: hebben ze gelijk? En dat hebben ze volkomen!

  De wetenschap is waterdicht. Het staat nu onomstotelijk vast: Co2 KAN helemaal geen oorzaak van opwarming zijn. En de zwendelaars gaan dit weten ook. Stuk voor stuk…

  Dat de Connoly’s niet aan een universiteit gebonden zijn is overiges een zege. Die zijn stuk voor stuk gepolitiseerd. Ze wilden weken geleden hun bevindingen presenteren op een hele grote universiteit. Een van de bekendste ter wereld. Weet u wat er gebeurde? Ze kregen eerst toestemming om te presenteren op een maandag. Een week voor de presentatie werden ze gebeld. Ze moesten extreem dure verzekeringen afsluiten, want een studentenvereniging had gedreigd de boel te verbouwen als ze zouden mogen komen….

  Daarmee hoopte de universiteit ze afgeschrokken te hebben. Helaas…Een vermogende financier regelde de verzekering! Alles in kannen en kruiken zou je zeggen. Natuurlijk niet. Op de vrijdag voorafgaand aan de maandag waarop de baanbrekende presentatie plaats zou vinden kregen ze een mailtje…Om 22.00 in de avond. Dat ze ook een persoonlijke verzekering nodig hebben. Hier was niet eerder op gewezen door de universiteit…

  Dit is de stand in de wetenschappelijke wereld vandaag de dag…Tenminste, dat was de stand. Er worden nu gigantische rechtszaken aangespannen tegen overheden wegens de hele Co2 zwendel. O.a. de voormalige wetenschapsadviseur van Thatcher houdt zich ermee bezig. Iedereen die deze hele Co2 zwendel ooit gepromoot heeft gaat eraan…

  Het sprookje is doorprikt! En de zwendelaars komen over een paar jaar nergens meer aan de bak. Allemaal dankzij het baanbrekende onderzoek van de Connoly’s!

  De tijden gaan veranderen. Het klimaat ook. Het wordt koud, beste jongen. Ik zou wat winterjassen inslaan.

 15. Scherpschutter

  @Piet

  Dat laatste ben ik niet u oneens. Dat laat echter volkomen onverlet dat hele man made global warming theorie met Co2 uitstoot na het onderzoek van de Connoly’s de prullenbak in kan. Net zoals uw comment.

  Het is voorbij Piet. Het Co2 sprookje is klaar. Tijd om nu op het gemak technologie te ontwikkelen en doorontwikkelen die zo rendabel is dat niemand uberhaupt nog fossiel of kernenergie wil…Als dat over 30-40 jaar klaar is dan redden we het verder wel in de enorm koude jaren die ons te wachten staan tot 2055.

 16. Cico

  @Wouter: hear hear. Ouwe mannen die niet tegen verandering kunnen heb je overal. Lekker boeien. De wereld is voor de jeugd, dat weten bedrijven als ASR ook goed. Dus die ondernemen actie, dikke pluim voor hun!

 17. jan

  Zitten zeuren en zeiken zoals de meeste hier heeft nog nooit iets veranderd. Ik vind het een moedige stap waarvoor hulde. En wat elektrisch rijden betreft .. wat zal dat een stank en lawaai schelen in de stad als iedereen elektrisch rijdt. Heerlijk! Ik kijk er naar uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).