Gebakwinkel Vlaai & Ko sluit de deuren: “Het zit me nu echt te hoog” | De Utrechtse Internet Courant Gebakwinkel Vlaai & Ko sluit de deuren: “Het zit me nu echt te hoog” | De Utrechtse Internet Courant

Gebakwinkel Vlaai & Ko sluit de deuren: “Het zit me nu echt te hoog”

Gebakwinkel Vlaai & Ko sluit de deuren: “Het zit me nu echt te hoog”
Vlaai & Ko op de hoek van de Kanaalstraat en het Moskeeplein gaat sluiten. Foto: Google Streetview.
Lunchroom en taartwinkel Vlaai & Ko aan de Kanaalstraat sluit aanstaande dinsdag na vier jaar de deuren. Het is voor eigenaar John Regter niet meer te doen om de zaak open te houden.

Lunchroom en taartwinkel Vlaai & Ko aan de Kanaalstraat sluit aanstaande dinsdag na vier jaar de deuren. Het is voor eigenaar John Regter niet meer te doen om de zaak open te houden.

Dat kondigt Regter aan op Facebook. John Regter , geboren en getogen in de Kanaalstraat, opende de zaak op 1 september 2013. Voor hem was het “een soort van droom die uitkwam” in zijn straat. Met hulp van zijn vrouw, vrienden en schoonmoeder werd de winkel een begrip in de straat.

Inmiddels is het werk hem te veel. Na het plotselinge overlijden van zijn moeder Stien in 2015, viel het werk hem steeds zwaarder. “Mijn moeder woonde in de Kanaalstraat en kwam elke dag even langs, koffie drinken en helpen. Ik merkte dat ik sinds haar dood in 2015 steeds zat te wachten op het moment dat ze weer binnenkwam”, vertelt hij tegen DUIC.

IJshoorn

Ook had hij regelmatig moeite met de gemeente. “Ik word alleen maar tegengewerkt. Ik probeer hier nu al ruim vier jaar een horeca- en terrasvergunning te krijgen. Maar dat kwam steeds maar niet rond, ondanks beloftes dat de procedure makkelijker zou worden”, zegt John.

“Laatst moest ik ook nog mijn (plastic) ijshoorn, die ik hier vijf maanden per jaar overdag voor de deur had staan, naar binnen halen. Dat mocht niet, volgens de gemeente. Ik moest hem meteen weghalen, anders kreeg ik 500 euro boete.” Zes weken later stond er een schakelkast van KPN. “Het zit me nu echt te hoog”, zegt Regter gelaten. Samen met het zeventig tot tachtig uur in de week werken had de stress ook effect op zijn kind en vrouw, voor wie hij nu meer thuis wil zijn.

Werkloos

In een artikel in het Algemeen Dagblad gaf Regter aan dat hij de zaak meteen zou verkopen als er iemand met een bod aankwam. Dat is gebeurd, zegt hij tegen DUIC. “Een Marokkaanse jongen had wel interesse.” De winkel is per 1 december verkocht: daarna is hij werkloos. “Vijftig procent, nouja, klote, vijftig procent opluchting”, aldus Regter. “Ook voor mijn gezin.”

Op 28 november is de zaak voor het laatst geopend, van 14.00-18.00 zijn alle vaste klanten, buren en mede-ondernemers welkom voor een kop koffie. Er is muziek bij, want het is niet de stijl van de part-time Elvisimitator en sinterklaas-hulp om de sluiting in stilte voorbij te laten gaan. “Het is niet alleen maar triest.”

 

7 Reacties

Reageren
 1. TP

  Jammer! Met het halfzachte beleid van de gemeente houden we in de Kanaalstraat alleen wietoliepunten, smartshops en shoarmatenten over. Er was ooit 1 leuk koffietentje, zwart goud, maar, die is ook door de gemeente het leven zuur gemaakt en heeft zijn deuren moeten sluiten. De bewoners hebben het nakijken…

 2. Strange

  wat ik hier lees en vaker hoor……

  Hoezo doen ambtenaren toezeggingen over versoepeling van vergunningen?

  Zij gaan daar niet over, dat gaat de wethouder de en de raad over, niet een ambtenaar.

  Daarnaast horen ambtenaren helemaal geen toezeggingen te doen over eventuele vergunningen, zeker niet als deze er helemaal niet gaan komen.

  Daar weer naast, kinderachtig om bankjes als terras te zien (“regeltjes zijn regeltjes” zeker), nou, een bankje is geen terras en wat zou het dat mensen een meisje voor de zaak opeten. Bij zoveel mobiele ijscowagens zie ik bankjes en bistrostoeltjes staan. Die zijn dan zeker ook in overtreding?

  En hoezo mag deze ondernemer geen ijshoorn stallen, maar struikel je in de hele stad over uitstallingen die vaak de weg blokkeren voor rolstoelen en die vaak blindegeleidestroken blokkeren. Gelet op de hoeveelheid zaken waar dat speelt en zich een permanente staat van blokkeren afspeelt krijgen die dus nooit een boete. Strange.

  Ook raar dat dat vele ondernemers in de Kanaalstraat, waarvan iedereen weet dat het halve of hele maffia is, wel hun gang kunnen gaan (“te weinig bewijs”) maar dat deze ondernemer structureel wordt tegengewerkt in kleine dingen. Strange.

 3. Eduard F.

  @Strange: Ik vind dat je wel héél luchtig doet over het opeten van meisjes! Monster dat je er bent!

 4. MH

  @Strange “en wat zou het dat mensen een meisje voor de zaak opeten.” ergens iets met autocorrect mis gegaan? Lijkt me toch wel een probleem als er mensen meisjes voor de zaak opeten. 😉

 5. Ben

  Hop. En nog meer monocultuur vanaf 1 december. Komt er een weer nieuwe groenteboer of bakker bij? Gemeente & buurt zorg aub voor meer diversiteit!

 6. Piet

  Tja niks op de straat mogen zetten. Ik zou wat graag het trottoir voor mijn huis ombouwen tot een oprit waar ik 3 auto’s op kwijt kan. Zo flauw dat dat van de gemeente niet mag. Gelukkig zijn er nog wat ambtenaren die opletten.

 7. Marley

  #Piet: Dat zijn appels met peren vergelijken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).