De verkeersmaatregelen van de Weerdsingel (knijp Monicabrug), die ruim één jaar geleden zijn genomen, blijken positief te zijn voor het gebied zelf. Het gebied daarachter, met name de Marnixlaan, heeft echter te maken met veel meer verkeer.
Dat blijkt uit extra vrijgegeven cijfers van de gemeente op aanvraag van het CDA. De ‘knijp’ bij de Monicabrug is in 2015 ingevoerd. Hiermee is het verkeer gedoseerd op het Paardenveld en op het kruispunt Weerdsingel Westzijde – Oudenoord.
Ook is er meer ruimte voor fietsers gekomen. De verkeersmaatregelen blijken deels succesvol; op de genoemde plekken is het verkeer met zo’n 25 procent afgenomen waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk is verbeterd.
De auto’s die niet meer van deze wegen gebruikmaken, moeten uitwijken en maken gebruik van alternatieve routes. Dit resulteert in een sterk toegenomen verkeersintensiteit in de wegen rondom het gebied bij de Weerdsingel.
Op de Acaciastraat waren de gevolgen het grootst; hier nam het verkeer met meer dan twintig procent toe. Ook op de Marnixlaan is het verkeer aanzienlijk gegroeid; tussen de elf en twintig procent. Verder is op onder andere de Amsterdamsestraatweg, de Brailledreef en de Ahornstraat het verkeer toegenomen.
Vertraging bussen
Omdat er meer verkeer rijdt in het omliggende gebied, lopen bussen vertraging op. Vooral tussen de Kaatstraat en de St. Jacobstraat. Voor de invoering van de ‘knijp’, in 2014, werd nog gemeten dat op een maandag bussen gemiddeld 1:59 minuten over dit stuk deden.
Na invoering van de knijp in 2015, deden de bussen er al langer over. Toen werd gemeten dat op een maandag bussen gemiddeld 2:53 minuten over dit stuk deden, wat al een toename van bijna dertig procent betekent. In 2016 werd de tijd nog eens gemeten. Ook toen is er een toename gemeten. Op een maandag deden bussen er gemiddeld 3:28 minuten over.

Gekoppelde berichten

Knijp Monicabrug levert schonere lucht op, maar heeft ook nadelen
De eindrapportage van de zogeheten ‘Knijp Monicabrug’ concludeert een jaar na invoering van de verkeersmaatregel…
31 Reacties
ReagerenWat gaat “mighty Lot” aan dit probleem doen, benaderen alsof het er niet is..? Nu zitten andere stadsbewoners met de problemen en is het ov als paradepaardje op die route weinig meer waard. Graag snel een reactie van de wethouder.
Op zich goed nieuws. Het verkeer verschuift naar de binnenring en als het goed is vanaf daar naar de snelwegring. Op basis hiervan zou je kunnen zeggen dat van de knijp en knip gemaakt zou moeten moeten. Dit levert per saldo kwaliteit van de leefomgeving op.
Onbegrijpelijk. Dit had uiteraard niemand van te voren kunnen voorspellen. Wie had er nou aan gedacht dat als je ergens een knijp toepast het ergens anders drukker wordt. Dat noemen we het waterbedeffect. Maar ik begrijp helemaal dat werkelijk niemand in de gemeenteraad, en zeker de wethouder die verantwoordelijk is voor verkeer en de invoering van de knip dit had kunnen voorzien. Zelfs de grootste professional kan zich vergissen tesLOTte 🙂
Is het niet zo dat al die stilstaande auto’s op de oudenoord, weerdsingel en asw voor meer in plaats van minder uitstoot zorgen?
Lang leve onze wethouder. Kijk is bij het stoplicht op de Catherijne singel? Kijk is wat er gebeurd bij de flats van Zijdebalen? Nu wordt de Burgemeester Reigerstraat fiets vriendelijk? Kijk naar de Biltstraat met afslag Kruisstraat? Kijk naar Amsterdamsche straatweg afslag Daalse? Kijk naar Singelgebied?
Waardeloze hap toch? Schonere lucht? Waarvan? 1 zucht wind uit Duitsland en het is weg. Nog meer verhaaltjes? Lef ontbreekt. Afslag A27 richting Overvecht naar de N230? Bizar. Gewoon afsluiten voor verkeer naar de A wegen.
Dat is lef.
Welja, we flikkeren het interne verkeer lekker de Snelwegring op. Kijken wat Rijkswaterstaat daar van vindt. Die zijn, gelukkig, iets machtiger dan die slapjanussen in de Utrechtse Gemeenteraad. Volkomen terecht wat Bill zegt. Waterbedeffect en daarmee beknelde infra-aorta’s.
Het stuk tussen de Daalsetunnel en de Weerdsingel is soms net het wilde westen; met onduidelijke richtingaanduidingen, wegpiraten en auto’s die op het laatste moment van baan moeten wisselen omdat ze niet weten hoe ze de Weerdsingel op moeten. En dan gaan ook nog na 23:00 uur aal stoplichten op oranje.
Het is één ding dat de knijp doorgevoerd word, maar zorg dan iig voor goede bewegwijzering en belijning op de weg (bijvoorbeeld op het Westplein, waar niemand meer weet wat de rijbaan nu is).
Het is alsof mensen naar hun bestemming moeten. En als ze niet via een route kunnen ze via een andere route gaan. Heel vreemd. Je zou verwachten dat mensen gewoon niet maar hun bestemming hoeven als er blokkades worden neergezet…
Waar er al sprake van toename is (vooral groen te zien in het plaatje), is deze toename dus op één straatje na minder dan 20%. Zeer te overzien dus, en het resultaat is dat de binnenstad mooier wordt. Geweldig nieuws.
@TP: u praat over een binnenring en een snelwegring, die heeft Utrecht maar ten dele
Ik zou zeggen; Marnixlaan gaan we een fietsstraat van maken waar de auto te gast is. Opgelost.
ach @JdV, dat waterbed is ongetwijfeld keurig beschreven in de onderzoeken die er destijds naar zijn gedaan. Niemand heeft geslapen. Vast ergens te vinden die onderzoeken, als je er naar op zoek wilt. De knijp heeft direct te maken met de norm- en locatiegerichte benadering van de wetgeving rond luchtkwaliteit: de grenswaarden mogen bij bepaalde bestemmingen niet overschreden worden. Dat gebeurde wel bij de Weerdsingel. De gemeente wil zich aan de wet houden en pakt die plekken aan. De conclusie voor de gemeente was dat een knijp (of eerder zelfs een knip) de beste oplossing was. De toename van verkeer elders zou naar verwachting niet tot overschrijdingen leiden. De informatie in het artikel geeft geen duidelijkheid over normoverschrijdingen elders als gevolg van deze maatregel.
Oplossingen die de gezonde omgeving van alle Utrechters verbeteren zijn gebiedsgericht. En, gezien je eerdere reacties, gruwel je daar nog meer van.
@wim b: goed plan! Teken ik vast het nieuwe kaartje met waar de overlast dan gaat opduiken.
bijzonder zeker als je kijkt naar de enorme filevormingen dagelijks op de Kaatstraat zo ver als je kunt kijken en tegelijkertijd vanaf de Monicabrug tot achter het Noorderlicht. Bewoners van het eerste stuk Oudenoord en de Kaatstraat ervaren alleen maar het tegenovergestelde. En dat is ook niet zo gek door de afstelling van stoplichten. Knippen was zinvol. Knijpen is alleen maar het probleem in stand en op verschillende plaatsen zelfs aan aantoonbaar verergeren. En dat in een woonbuurt. Kortom weer gebakken lucht verhaal van de Gemeente Utrecht
Mevrouw de wethouder is van Lotje getikt.
Niemand is blij met haar opgedrongen verkeersmaatregelen. Wij wonen in de 4e stad van het land en niet in een dorp in Brabant ofzo.
Bij een grote stad hoort verkeer er gewoon bij.
De leegloop van de winkels in de binnenstad (zo heet dat en niet van die zelf verzonnen kwartier namen) komt mede door dat de winkels slecht of helemaal niet meer te bereiken zijn per auto.
Ik verlang weer naar de mooie doorgaande weg onder Hoog Catharijne door.
En het Paardenveld weer een rotonde is.
Het verkeer liep niet vast en stond niet zo vaak stil met stationair draaiende motoren.
Groen links is de anti auto club.
Doe liever wat aan die irritante bakfiets boefjes die brutaal overal de baas denken te zijn in onze stad.
Bijzonder. En volstrekt ongeloofwaardig. Ik denk dat er meetpunten die relevant zouden moeten zijn in een eindeloos achteraf kamertje op hun beurt zitten te wachten. Met halfbakken maatregelen waardoor sommige stukken nog ongezonder. Kijk naar de Kaatstraat en tot ver voorbij de Molen staat het met regelmaat muurvast te gassen, kijk je op hetzelfde moment richting het Noorderlicht en terug naar de Monicabrug dan zie je daar exact hetzelfde. Bewoners die er wonen ervaren in geen enkel opzicht een vermindering en al helemaal niet met de manier waarop de stoplichten zijn afgesteld. En dan is het nog niet eens het lente of zomer met frequnete brugopeningen. De Knijp blijkt armzalig met veel hufterverkeer op diverse plekken. En straks als de bebouwing van de Kaatstraat weer aan beide zijden 4-6 etages telt, dan treed het canyon effect opnieuw in werking en wordt het nog een graadje smerige. Leuker kunnen ze de lucht niet maken, ongezonder wel. Dank je wel Gemeente.
Met een vervolg knip in de Marnixlaan kunnen we straks via Vleuten naar de Ikea Knaleland vanuit Votulast.
Zin an ! 🙂
Beleid werkt dus.
De Marnixlaan kan beter geen woonbestemming meer krijgen.
Grootste pluspunt is dat er in de binnenstad minder auto’s rijden en die hebben daar ook helemaal niets te zoeken.
De Binnenstad is domein fietsers, voetgangers en OV.
Haha s.u., leegloop in het centrum van Utrecht? Fake news. En dat niemand blij is met haar maatregelen is al helemaal onzin. Jij bent er niet blij mee en je bent in de minderheid.
Dat GroenLinks anti auto is is wellicht nog het meest zinnige wat je zegt, en dat is mede waarom ze zo populair zijn in Utrecht.
Wat ik me afvraag nav bovenstaande reacties, is wat men dan wil? Een 4baans weg over de Weerdsingel? Verkeerslichten anders afstellen? Hoe dan? Alleen voor automobilisten op groen? En als we dan ruim baan geven aan de auto, dan loopt het vanzelf vast op de Adelaarstraat en de andere straten, omdat die dan de bottlenecks worden.(of die moeten ook 4baans worden) Bedenk eens een reële en uitvoerbare oplossing !
@Jake Fruitcake
In je laatste zin zeg je precies waar het om gaat “Groen links is zo groot omdat ze tegen auto’s zijn”.
De meeste binnenstadbewoners zitten helemaal niet op auto’s te wachten! Auto’s veroorzaken enorm vele overlast en leggen en veel te groot beslag op de schaarse vrije ruimte.
25 procent minder auto’s. Lucht aantoonbaar schoner. Keerzijde is dat er wat meer stationair draaiende auto’s staan. Dat stoot echter vele malen minder uit dan de oude hoeveelheid verkeer. Wat willen jullie nu eigenlijk buurtbewoners? Volledige knip zodat er nog meer verkeer door andermans straat rijdt en het bij jullie lekker rustig is?
Tel liever je zegeningen
@ Fruitcake: de schaarse ruimte is tot daar aan toe. Gezondheidsrisico’s voor met name kleine kinderen en babies lijken me nog het meest relevant. Of moet iedereen met kinderen dan maar buitenaf gaan wonen?
gerben 1/2/2017 – 11:51
“Wat ik me afvraag nav bovenstaande reacties, is wat men dan wil?”
Men wil niets behalve klagen. Men heeft geen enkele probleemanalyse gemaakt en er is al helemaal geen doordachte, brede visie op hoe Utrecht bereikbaar en leefbaar moet blijven. Het enige wat ze willen is niet hoeven te wachten. Dit zijn nou de paupers die netto geld kosten in onze maatschappij en waar we helemaal niets aan hebben.
In de metingen van de luchtkwaliteit zie ik totaal geen effect van de knijp, er is al langer een dalende trend op Weerdsingel en Oudenoord, en die lijkt zich onverstoorbaar voort te zetten. Hoewel ik een fervent fietser ben (ik heb niet eens een auto) vraag ik me dus af wat nu echt de netto meetbare voordelen zijn?
Het aantal auto’s is misschien (best sterk) afgenomen op de route Adelaarstraat – Weerdsingel – Westplein, maar visueel is dat tegenovergesteld omdat ze lang stil staan en lange files ontstaan tot aan O’Learys en de David van Mollemstraat. Bussen en bewoners staan lang in de file, en op andere plaatsen in de buurt wordt het drukker, en de afgelegde afstand voor het verkeer wat uitwijkt wordt groter. Voorbeeldje: vanaf Pijlsweerd naar IKEA Kanaleneiland (ben aan het verbouwen) is nu ruim sneller via de Kardinaal de Jongweg / Waterlinieweg (11 km) dan “binnendoor” via de Weerdsingel, Westplein en verder (6.3 km).
Dat het op de Marnixlaan drukker is, is niet erg. Alleen moeten ze zorgen dat de hele ring van Marnixlaan, brailledreef, lessinglaan… etc etc. veel beter doorstroomt en capaciteit krijgt om meer te kunnen verwerken…. En laat dat nu faliekant misgaan. En dat het dan in de stad vastloopt is wel degelijk aan het idealistische “groene” beleid te wijten.
De meeste binnenstad bewoners zijn boeren en yuppen die denken dat ze het hier voor het zeggen hebben.
Ik ben niet in de minderheid F.cake.
De echte Utrechters stemmen niet.
Maar ik heb een publieke functie dus ik weet wel wat er speelt in deze stad, jochie
Speak for yourself beste herman. Nogal aanmatigend om namens de binnenstadbewoners te spreken. Ik woon hartje stad en gruw van het nare autopestbeleid van Lotje. De dood in de pot voor een diverse binnenstad waar alle functies hun plaats hebben.
“De echte Utrechters stemmen niet.”
Dat is dan jammer voor ze s.u. Ik ben een échte, en heb vanaf mijn 18e altijd gestemd voor elke verkiezing en referendum waar ik voor werd uitgenodigd. GroenLinks weet blijkbaar toch meer echte wel stemmende Utrechters te overtuigen dan elke andere partij.
@ S.U,
Dat is dan knap dom van die Utregter, zo schijf je dat namelijk. En maar klagen en zeiken en vervolgens niks doen.
Boeren in het centrum? Dat is knap. Tja yuppen, ja die heb je overal. Je kan net doen alsof ze niet bestaan, maar daarmee gaan ze niet weg. Je kan wel gewoon met ze praten, blijken er soms toch nog wel toffe gasten tussen te zitten, ipv van ze allemaal weg te zetten. Ik deed dat eerst met de Sterrenwijkers, maar er blijken soms toch nog wel leuke mensen tussen te zitten. Maar goed, your loss, niet het mijne. Succes met gefrustreerd rondlopen. Misschien moet je jouw publieke functie eens inzetten om mensen met elkaar in verinding te brengen ipv het hokjesdenken te promoten.
@ John
het centrum van Utrecht draait als een tiereliet. Er komen ook veel kleine, voroal jonge, ondernemers bij en er is nagenoeg geen leegstand. Dus misschien leg je jouw oor wel bij de verkeerde mensen te luister.
Ik heb vier auto’s. In de verre uithoek waar ik woon, is dat niet veel. Tweeverdieners hebben er in mijn regio al ten minste twee nodig. Hebben ze kinderen met rijbewijzen, dan mag er ook een derde in de vaart. Aan het OV heb je hier niks.
Maar hoeveel ik ook van mijn wagens houd, in de stad zou ik ze meteen de deur uit doen. Daar is elke auto er één te veel; een geld en ruimte verslindende sta-in-de-weg. Er valt niet mee te rijden, de parkeertarieven zijn abject, het gedrag van medeweggebruikers verhoogt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. De stadsmens haalt diep adem en kiest wijselijk voor Greenwheels, fiets en openbaar vervoer. Of Uber.
Dat pragmatisme is de nachtmerrie van autofabrikanten. Zij moeten auto’s verkopen, hoe meer hoe beter, ook en juist aan stadsbewoners. Die nemen namelijk snel in aantal toe. In 2030 zal naar verwachting zestig procent van de wereldbevolking in steden wonen. Maar McKinsey schreef het september vorig jaar al: de bestaande stedelijke infrastructuur kan een verdere toename van het aantal auto’s niet meer opvangen. Daar komt nog bij dat de auto als vervuiler zwaar onder vuur ligt. Volgens de WHO sterven miljoenen mensen voortijdig aan luchtvervuiling. Aan de milieuzones in binnen- en buitenlandse steden is te zien dat overheden die dreiging serieus nemen. Je komt er met je oude stinkbak niet meer in.
Een deel uit: Eén Mercedes voor de hele buurt
Van: Bas van Putten
Verder lezen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/16/een-mercedes-voor-de-hele-buurt-1611912-a1251164