Utrechtse gedeputeerde Verbeek-Nijhof treedt terug vanwege Uithoflijn | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse gedeputeerde Verbeek-Nijhof treedt terug vanwege Uithoflijn | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse gedeputeerde Verbeek-Nijhof treedt terug vanwege Uithoflijn

Utrechtse gedeputeerde Verbeek-Nijhof treedt terug vanwege Uithoflijn
Links gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof tijdens een perspresentatie over de vertraging rond de Uithoflijn.
Gedeputeerde van de Provincie Utrecht Jacqueline Verbeek-Nijhof heeft op vrijdagmiddag 9 februari de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht geïnformeerd over haar terugtreden. Zij neemt ontslag omdat zij haar verantwoordelijkheid neemt voor het project de Uithoflijn.

Gedeputeerde van de Provincie Utrecht Jacqueline Verbeek-Nijhof heeft op vrijdagmiddag 9 februari de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht geïnformeerd over haar terugtreden. Zij neemt ontslag omdat zij haar verantwoordelijkheid neemt voor het project de Uithoflijn.

Over de Uithoflijn verscheen vorige week vrijdag een onderzoek van gemeente en provincie Utrecht in de openbaarheid waarin de rol van de provincie Utrecht werd bekritiseerd.

De Uithoflijn zou eigenlijk dit jaar in gebruik genomen moeten worden, maar dit is uitgesteld tot eind volgend jaar. De extra kosten voor het project bedragen 84 miljoen euro, waarvan 25 miljoen voor de rekening van de gemeente Utrecht is. De totale kosten van de Uithoflijn bedragen nu 485 miljoen euro. De tramlijn wordt in de tweede helft van 2019 al wel voor een gedeelte in gebruik genomen.

De politieke ontwikkelingen rondom de Uithoflijn hebben zowel bestuurlijke als organisatorische consequenties bij de Provincie Utrecht: Aan de provinciesecretaris Hans Goedhart is door het college van Gedeputeerde Staten buitengewoon verlof verleend. De provinciesecretaris heeft zijn werkzaamheden per direct als provinciesecretaris en algemeen directeur moeten neerleggen.

Persverklaring Jacqueline Verbeek-Nijhof:
‘’De afgelopen weken is een door de provincie en gemeente ingestelde audit rond het project Uithoflijn openbaar geworden. In de audit zijn harde noten gekraakt over de provinciale organisatie en de aansturing van het project Uithoflijn. De uitkomst van het rapport geeft mij aanleiding om als bestuurder mijn verantwoordelijkheid te nemen.

Daarom heb ik vandaag bij de commissaris van de Koning, als voorzitter van Provinciale Staten, mijn ontslag ingediend als gedeputeerde van de provincie Utrecht.

De Uithoflijn is een mooi en belangrijk project voor de inwoners van Utrecht. Ik vind dat dit project in goede gezamenlijkheid tussen gemeente en provincie moet en kan worden afgerond. De afgelopen drie jaar heb ik met veel plezier een fantastische functie mogen vervullen. Ik bedank alle partners waarmee ik de afgelopen jaren heb samengewerkt. Ik draag het openbaar bestuur en alle mensen die zich dag in dag uit sterk maken voor een mooie provincie een warm hart toe en wens hen alle succes bij hun opdracht.’’

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Ter info en aanvulling: deze mevrouw, die dus verantwoordelijk is voor de uitloop en overschrijding van de kosten mbt de aanleg van de trambaan, is van de VVD.
  Voordat allerlei reaguurders weer beginnen over GL en mevr. Van Hooijdonk.

 2. Gerard vd Vecht

  Als de Gemeenteraad in 2000 de Jaarbeurs uit de binnenstad had geplaatst en de vrij gekomen gronden had gebruikt om een deel van de Uithof te verplaatsen nabij het Station ,dan was de Uithoflijn helemaal niet nodig geweest.
  Nu is deze goedkope erfpachtgrond weggegeven aan de Jaarbeurs en wordt het gebied volgestort met beton ondanks een referendum.
  Door deze plannen bij het station wordt de Uithoflijn vertraagd,met dank aan de Gemeenteraad.
  Telkens als de Gemeenteraad zich ergens mee bemoeit kost het extra geld,zoals bij Galgenwaard 20 miljoen,de Muziekbunker een veelvoud daarvan en nu de Uithoflijn.
  Gerard vd Vecht

 3. Frank Bosch

  Mevr. Verbeek zegt een mooi en belangrijk project voor de Utrechters!!!!!!!!!! Prestige project voor de studenten op de uithof. De aanleg om de zuid is voor de UITHOFLIJN. Door de stad ligt er ook een baan, de oude route lijn 11. Die zou meer voor de Utrechters zijn. En dat deze mevrouw van de VVD id doet niet ter zake, geheel op voorspraak van de linkse partijen.

 4. Peter van Zoest

  Enig juiste beslissing. Maar wel ten koste van klauwen gemeenschapsgeld. Worden provinciebestuurders niet gescreend of ze wel capabel zijn voor bepaalde functies/klussen?

 5. Stephanie

  @sjaak ik denk niet dat deze mevrouw die wel haar verantwoordelijkheid neemt door op te stappen, in haar eentje verantwoordelijk was voor deze kosten overschrijding en verlenging van de bouwduur. Onze Lot komt er mee weg dat ze haar rapportages eerder opstuurt. Over het wegkijken wordt niet meer gesproken.

 6. isabelle

  De zoveelste financiële strop voor Utrecht. Ieder groot project wordt fors overschreden, in tijd en geld. Worden we nu steeds voorgelogen, of is onze provincie/gemeente diep onbekwaan?

 7. Kok

  “De uitkomst van het rapport geeft mij aanleiding om als bestuurder mijn verantwoordelijkheid te nemen.”

  Juist nu zou ze haar verantwoordelijkheid juist moeten nemen en moeten zorgen dat ze de rotzooi opruimt ipv een ander ee mee op te schepen.
  Het zou de overheden sieren indien ze deze “graaiers” harder laten werken voor hun centen.
  Wat een slappe manier om zo onder je verantwoordelijkheid uit te komen.

 8. Preses

  @ Sjaak

  Het is nagenoeg altijd de VVD in dit land die verantwoordelijk is voor dit soort debacles.

  Weinigen weten dat in Utrecht voor stadsvernieuwinmeneer Geldoff verantwoordelijk is, en in dat soort dossiers dus ook toonaangevender is dan de wethouder van wonen van de SP.

  Vandaar dus ook bijvoorbeeld de macht van de vastgoedsector in Utrecht.

 9. Onpreses

  Ehhh, complotdenker preses, wat heeft Geldoff in hemelsnaam met dit dossier te maken? Hysterisch hoe je elk issue weet te verbinden aan je vastgoedobsessie.

 10. chantal

  @Stefanie: bedoel je nou met “onze Lot” de wethouder..? Wat is dat voor denigrerend en ongepast taalgebruik!?

 11. Ronald

  @ Sjaak,

  Gelukkig leest Tomlow de stukken wel en blijkt jouw post een hele grote luchtballon die met een enorme knal is ontploft.

 12. Cor Nelis

  @sjaak: heb je In DUIC ook “Open brief Bernard Tomlow over debacle Uithoflijn:”De verkeerde is opgestapt” gelezen? Daarin wordt glashelder uitgelegd dat eigenlijk de wethouders Everhardt en Van Hooijdonk hadden moeten opstappen. Maar dat wil je naturrlijk niet weten…..

 13. Jolanda

  Wanneer treedt Lot af?

 14. Preses

  @ onpreses

  Lees voor de lol eens de ingezonden brief van meneer Tomlow en zie dan eens de rol van de projectontwikkelaar in de beslissingen van 2 wethouders. Hoezo complotdenken ? ( Er staat nergens geschreven dat Geldoff verantwoordelijk is voor de tram; het was een 2e voorbeeld van een wethouder die zwaar beïnvloedbaar is.)

 15. onbekend

  Je moest eens weten wat je meemaakt als je bij Provincie Utrecht werkt wat je daar niet allemaal meemaakt. Ik denk dat dit nog maar een klein onderdeel is van verkwisting overheidsgeld. Met personeel gaan ze trouwens ook niet netjes om!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).