Ophef om Volkskrant-artikel over omstreden broederschap Pius X in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Ophef om Volkskrant-artikel over omstreden broederschap Pius X in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Ophef om Volkskrant-artikel over omstreden broederschap Pius X in Utrecht

Ophef om Volkskrant-artikel over omstreden broederschap Pius X in Utrecht
De Sint Willibrordkerk in de Minrebroederstraat. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Broederschap Pius X wil de Sint Willibrordkerk in Utrecht kopen. Dat stuit op verzet bij de vrijwilligers die er nu werken. Die vrezen dat de kerk, een onlangs voor 8,5 miljoen euro gesubsidieerd Rijksmonument, een gesloten karakter gaat krijgen. 

Broederschap Pius X wil de Sint Willibrordkerk in Utrecht kopen. Dat stuit op verzet bij de vrijwilligers die er nu werken. Die vrezen dat de kerk, een onlangs voor 8,5 miljoen euro gesubsidieerd Rijksmonument, een gesloten karakter gaat krijgen. 

De dure restauratie is betaald door het Rijk en de Europese Commissie. De Vrijwilligersstichting Culturele Evenementen Sint Willibrordkerk (SCEW) laat in het artikel weten te vrezen voor het voorbestaan van wereldse activiteiten als burgerlijke huwelijken, concerten en theatervoorstellingen in de kerk. Ook heerst er de angst bij de stichting dat homo’s en transgenders onder Pius X niet meer welkom zijn als gids. Veel vrijwilligers willen niet werken voor Pius X.

Priesterbroederschap Pius X is een omstreden en reactionaire organisatie. De broeders binnen deze organisatie strijden sinds de oprichting tegen alles wat de katholieke kerk moderner maakt. Kerkhistoricus Ton van Schaik zegt in de krant dat de organisatie terug wil naar de tijd dat er nog geen scheiding was tussen kerk en staat. Ook is de organisatie in verband gebracht met antisemitische uitlatingen en kindermisbruik.

Op Facebook heeft het St. Willibrord Apostolaat inmiddels laten weten dat ‘Volkskrant een ideologisch statement met journalistiek verwart’. Een uitgebreide reactie volgt later, zo melden ze in de post.

Liever Pius X 

Hans Zuijdwijk, betrokken bij zowel het Apostolaat als bij het Aartsbisdom Utrecht, laat aan DUIC weten het artikel nog niet gelezen te hebben. Wel kan hij zeggen dat beide organisaties niks met de verkoop te maken hebben aangezien de kerk geen eigendom is van deze partijen. “Deze twee entiteiten hebben hier de laatste jaren vieringen mogelijk gemaakt, maar daar zijn we mee gestopt omdat de kerk ontheiligd was.”

Kardinaal Eijk heeft de kerk daarna van erediensten onttrokken. Namens het Apostolaat laat Zuijdwijk nog wel weten: “Wij verzetten ons niet tegen Pius X. Dit gebouw is in de negentiende eeuw gebouwd voor de goddelijke eredienst en zouden het prettig vinden als het daarvoor behouden blijft.”

De Utrechtse gemeenteraad beslist eind juni of het akkoord gaat met de verkoop van de kerk aan Pius X.

17 Reacties

Reageren
  1. JK

    Klinkt als een vorm van extremisme die je niet moet willen in je stad..

  2. Rob Huibers

    Waar staat die ophef over het Volkskrantartikel?

    @JK Die Gedanken sind frei.

  3. JK

    @Rob Huibers. Pagina 19. En ik vermoed dat als een publiek gebouw overgenomen zou worden door een Islamitische organisatie die de scheiding van kerk en staat ongedaan wil maken en waar verdenkingen van kindermisbruik en antisemitisme zouden bestaan, er aanzienlijk meer protest zou ontstaan.

  4. Luuk Upuuk

    Even geGoogled, lijkt me een eng clupje. Het cristenequivalent van wat salafisme voor de islam is. Maar…….ik lees ook over de Willibrordkerk: “Deze neogotische kerk uit 1877 wordt sinds 2016 aan de SSPX op oneven zondagen te gebruik gesteld. Sinds 1 mei 2016 elke zondag.” “De SSPX is in onderhandeling om deze kerk volledig over te nemen en wil er een heiligdom van maken.”
    Bij dat laatste moet de gemeenteraad/subsidiegever goed uit den doppen kijken dat dit heiligdom geen gesloten karakter gaat aannemen.

  5. pz

    volledige restauraratiesubsidie en de instandhoudingskosten sinds koop door de gemeente aan Pius X in rekening brengen. Kijken of ze dan nog willen…

  6. Gregor

    @JK
    In het door u geschetste geval was de gemeenteraad al akkoord geweest met de verkoop en kwam die deal pas na dat genomen besluit naar buiten toe. Er zijn vele duistere stromingen gaande binnen onze samenleving dan een vrij onschuldig genootschap als Pius X.

  7. @ gregor

    @ gregor

    niks onschuldigs aan deze club, deze club is juist onderdeel van de duistere stromingen

  8. Katja

    Ach, het is maar een geloof…daarvoor zat Pater Kotte erin, en die fulmineerde ook tegen de RK-kerkvernieuwing. Niks nieuws dus.

  9. Twan Timmermans

    Eijk ziet liever kerken gesloopt worden, dan beschikbaar als openbaar kunstbezit. Dat is hem nu gelukt, want Pius X zal uit de collecteopbrengst onder pakweg tien bezoekers nooit het geld kunnen opbrengen dat nodig is voor het kostbare beheer van het mooiste kerkinterieur in Nederland. Na enkele jaren geven ze het op en wacht de slopershamer, waarna de bouwbaron Lisman er alsnog appartementen kan bouwen. Dus gemeente: stel bij verkoop de eis dat Pius X de Willibrord breed toegankelijk houdt en instandhoudt voor overdracht aan de volgende generatie, zoals SCEW als doel had.

  10. Paul

    Deze schitterend unieke kerk interieur moet openbaar blijven ! ( Buiten Amsterdam is er geen kerk van deze stijl allure in NL)

  11. Faas

    Een heiligdom heeft per definitie een open karakter. Een heiligdom doet recht aan het gebouw, dat als een heiligdom is gebouwd, niet als museumstuk. Dus volgens mij een prima ontwikkeling, de kerk wordt gebruikt waarvoor hij is gebouwd en iedereen kan er binnen lopen en een kaarsje opsteken.

    En kerkfunctie heeft per definitie een meer open karakter dan bijvoorbeeld een concertzaal (zoals de kerk tot nu toe vaak werd gebruikt). Er is bij een kerkfunctie geen entreebeleid, je loopt binnen en niemand zal je vragen of je wel een kaartje hebt.

    Subsidie voor monumenten wordt gegeven omdat wij als samenleving en gebouw van een bepaalde waarde vinden en het daarom willen behouden. Dit willen we ongeacht wie nu de eigenaar is. Restauratie en instandhouding onmiddellijk maken door onredelijke eisen te stellen aan een eigenaar betekend dat je een gebouw dat we waardevol vinden verloren laat gaan voor toekomstige generaties omdat er nu toevallig een eigenaar in zit die je niet aardig vind. Dat zou behoorlijk kortzichtig zijn en eigenlijk ook geen monumentenbeleid maar subsidie van clubjes die je leuk vindt.

  12. Ch.I. Ferrol

    Wat een heuglijk nieuws. Het zal heel fijn zijn als deze prachtige kerk weer gebruikt zal worden voor de ” Eredienst” daar waar het namelijk voor gebouwd was.

  13. Zandkruuer

    De gemeente moet bij verkoop een BIBOB-procedure laten uitvoeren. Waar haalt deze conservatieve Pius X al dat geld vandaan?

  14. Eric Wolthuis

    Zoals beloofd mijn reactie op de facebookpagina van het St. Willibrord Apostolaat

    https://www.facebook.com/Apostolaat/posts/1130063927121588

  15. M.Dorlandt

    De priesterbroederschap St. Pius X haalt haar geld bij haar leden vandaan. Die betalen een aanzienlijke contributie, gebaseerd op de bijbelse Tienden. Natuurlijk kan de Nederlandse tak deze onderneming niet ophoesten, daarom is er internationale ondersteuning, vnl. uit Frankrijk.Dit met de bedoeling om tot evangelisatie over te gaan.
    Feitelijk wil men de kerk gebruiken waarvoor het gebouw is gebouwd. De oude RK eredienst. Verder heeft SCEW bewezen niet in staat te zijn om het gebouw te exploiteren. Pius X verlost de gemeente Utrecht van een loodzware last.

  16. WD

    @M.Dorlandt
    is het een mening of feit????
    De volgende bewering:
    “”Verder heeft SCEW bewezen niet in staat te zijn om het gebouw te exploiteren”””

  17. Peter van Zoest

    Wat een gezeur allemaal. Gewoon over laten gaan naar de Pius X broederschap. Die gebruikt de kerk waarvoor deze bedoeld is en heeft geld genoeg om het gebouw te onderhouden. Daartoe is de SCEW niet in staat. En als de gemeente goede afspraken maakt met Pius X over het openstellen van de kerk is er geen vuiltje aan de lucht. Er is op andere plekken genoeg ruimte voor kunst en cultuur in Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).