Gedoe over spandoeken bij Utrecht Pride Demo Gedoe over spandoeken bij Utrecht Pride Demo

Gedoe over spandoeken bij Utrecht Pride Demo

Gedoe over spandoeken bij Utrecht Pride Demo
Het leek er even op dat de demonstranten van de Utrecht Pride Demo zondag geen mars door de stad mochten lopen. Zij werden tegengehouden door de politie omdat, volgens aanwezige agenten, er bepaalde uitingen waren die niet bij de demonstratie hoorden.

Het leek er even op dat de demonstranten van de Utrecht Pride Demo zondag geen mars door de stad mochten lopen. Zij werden tegengehouden door de politie omdat, volgens aanwezige agenten, er bepaalde uitingen waren die niet bij de demonstratie hoorden.

Volgens de demonstranten ging het om uitingen van ‘anti-Zwarte Piet’ en ‘pro-vluchteling’. Na ongeveer een half uur waarin werd overlegd mochten de demonstranten dan toch aan hun mars door de binnenstad van Utrecht beginnen.

In het begin van de tocht werd er ook een spandoek waar ‘All Clits Are Beautiful’ op stond in beslag genomen door de politie. Zondagavond was nog onduidelijk waarom het spandoek in beslag werd genomen. Een woordvoerder van de politie wist het ook niet.

Reactie

Maandagochtend kwam daar meer duidelijkheid over. De eerste letters van All Clits Are Beautiful waren namelijk van een andere kleur en konden zo ook gelezen worden als ACAB. Dit staat voor All Cops Are Bastards en die uiting kan strafbaar zijn.

De politie schrijft daarover: “De politie heeft een spandoek in beslag genomen met de letters ACAB. De demonstratie is uiteraard verder gewoon doorgegaan. De politie staat pal voor het recht te demonstreren. Wij hebben geen mening over de inhoud van de demonstratie. Wel treden we op tegen belediging (ACAB)”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Moreelsepark

Er waren tientallen mensen bij de Utrecht Pride Demo aanwezig. Het protest begon in het Moreelsepark. Nadat een aantal mensen hadden gesproken liep de groep in een mars door de stad die eindigde op het Vredenburgplein.

Het is geen toeval dat het protest zondag plaatsvindt. Precies 51 jaar geleden, op 28 juni 1969, begon in New York de zogenoemde Stonewall-rellen. Aanleiding hiervoor was dat de Amerikaanse politie de homobar Stonewall Inn in stad binnenviel.

32 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Joh, een erg doorzichtige All Cops Are Bastards spandoek wordt weggenomen is niet zo raar of gedoe. Daar moet je niet over zeuren als hij wordt weggehaald.

  Overigens zonde dat pride door een scala aan andere thema’s wordt gehijacked die daar niets mee te maken hebben.

 2. Rottebert Peermans

  Nou ik weet wel waarom de popo die banner afpakte… Kijk naar de rode letters: ACAB. Die afkorting staat normaal voor “All Cops Are Bastards”.
  De extremen van het politieke spectrum hebben altijd al een buitengewone aantrekkingskracht gehad op de intellectueel uitgedaagden en dat blijkt maar weer… Ga eens werken of zo!

 3. Luuk Upuuk

  Heeft niemand het door? Welke letters staan in Rood afgebeeld? ACAB, en wat betekent die afkorting? All Cops Are Bastards. Is het nu duidelijk?

 4. De waarheid

  ‘All clits are beautiful’, dat is gewoon een leugen! Goed dat dit spandoek is afgepakt!!

 5. Michael

  Ik snap eerlijk gezegd ook de raakvlakken tussen pride maand enerzijds en pro zwarte piet en pro vluchteling anderzijds. Kan iemand mij dat uitleggen?

 6. Koen

  Het “All Clits Are Beautiful” spandoek zal ingenomen zijn vanwege de nadruk op de eerste letter van elk woord. ACAB is een bekende afkorting voor “All Cops Are Bastards”.

 7. Bromsnor

  All Clits Matter, tja, waarom ook niet.

 8. Eugène

  Als homo zeg ik dat vluchtelingenrechten helemaal niets met de Gay Pride te maken hebben. Net zo min als hogere salarissen in de zorg of meer vrijheid voor boeren en hun stikstofproductie. Organiseer even lekker je eigen demonstratie en kaap deze manifestatie niet aub. Want zo verwatert de boodschap.

 9. Reiger030

  Elke “professioneel” demonstrant weet dondersgoed waar de afkorting ACAB voor staat. Als je die letters dan expres rood gaat maken op een spandoek, ben je gewoon aan het provoceren richting de politie.

  Prima gehandeld door de politie.

 10. kees

  Mooi dat er in deze tijden nog aandacht is voor pride maand. Wat heeft pro zwarte piet/pro vluchteling hier verder mee te maken?

 11. Intersectioneel

  In de Verenigde Staten is pride onlosmakelijk verbonden met de acties van Zwarte transvrouwen als Marsha P. Johnson.
  De kettingreactie heeft ook Nederland bereikt: groepen als PANN zijn door Stonewall geïnspireerd om gelijkheid te eisen, in plaats van netjes te wachten tot de (cis) hetero’s ertoe besloten (zoals het COC toen deed).

  Daarnaast zijn Zwarte LHBTI+ mensen nog altijd minder veilig dan witte LHBTI+ mensen.
  Er is meer binnen de LHBTI+ gemeenschap dan witte homomannen.

 12. JanV

  Bedankt voor de reageerders die de afkorting ACAB hierboven toelichten. Lijkt me toch een stukje informatie die ook in het artikel had moeten staan.

 13. JJ

  Raar hier hoeveel mensen VOOR censuur zijn, gelet op de reacties.

  Ook al gaat een demo ergens anders over, het is aan eenieder vrij om te bepalen waarvoor en waartegen je demonstreert.

  Ik mag altijd, in mijn eentje sowieso, iedere dag met dit soort spandoeken door de stad lopen, zonder dat deze spandoeken afgepakt worden.

  Demonstratierecht (in groepen dus) houdt in dat, mits men de grondwet demonstreert en men geen gevaar is voor de openbare orde en de volksgezondheid (wat dus in Den Haag wel al 2x een probleem is geweest), men vrij is om te demonstreren voor of tegen iets. Men is daar vrij in. Daarom leven we in Nederland.

  ACAB zou ergens voor kunnen staan (belediging van politie), maar in dit geval staat het er niet; er staat toch echt All Clts Are Beautifull. Een spandoek met een knipoog. Ook al zou men kunnen denken dat de verwijzing naar ACAB er in zit; het staat er niet.

  Daarnaast vraag ik me af of de opmerking Some Cops Are Bastards wel zou mogen, aangezien dit namelijk gewoon waar is. Het getuigt niet echt van incasseringsvermogen van de politie in een vrije samenleving als men die uitspraak ook zou zien als beledigen van ambtenaar in functie. Het doet namelijk afbreuk aan mijn recht om een waarheid als een koe te benoemen.

  Maar waar het hier echt om gaat zijn politieagenten met een eigen politieke agenda die eigenhandig gaan censureren en gaan bepalen wat mensen, middels spandoeken, mogen zeggen en wat niet.

  Als je niet ziet welk probleem dat is en in hoeverre dat je eigen vrije woord en eigen mening zouden kunnen bedreigen dan weet ik ook niet meer. Ook al sta je niet achter de mening van deze demonstranten; het feit dat ze hun eigen mening mogen uiten zou boven water moeten staan.

 14. ikbenbenieuwd

  Ik hoorde slogans over “oppressive police” en “refugees are welcome here”. Ik ben benieuwd of de gemiddelde vluchteling ook zo positief over homoseksualiteit, transgenders, biseksualiteit, etc denkt.

  Nu ging de optocht op een zondagmiddag door het centrum van Utrecht.
  Ik zou zeggen: houd een pride optocht in Kanaleneiland of Overvecht, zonder aanwezigheid van de “oppressive police”.

 15. Peet

  De route had moeten gaan door kanaleneiland of overvecht

 16. Alphons Mantel

  wethouders en ministers hebben altijd maximaal nul vluchtelingen in huis, net als de hoofdcommissaris en de hoogleraar mensenrechten. Daarna zeggen ze iets over solidariteit.

 17. JJ

  @ ikbenbenieuwd

  Aangezien het een pride-demonstratie is, zien zij natuurlijk dat er haat is tegen hun achterban vanuit conservatieve-religieuze groeperingen waar zij zich zorgen over maken en waar zij zich ook (echt zeker) tegen uitspreken.

  Ik denk ook dat zij het probleem zien dat er in bepaalde wijken meer mensen wonen die tegen de pride-beginselen zijn. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat zij dan bewust escalatie moeten gaan opzoeken in die wijken. Gaat dat verandering teweeg brengen daar? Op de lange termijn zou dat uiteindelijk wel het doel moeten zijn.

  Het feit dat je bepaald handelen van bepaalde agenten aan de kaart/ aan de orde stelt wil niet zeggen dat je tegen de politie an sich bent.

 18. Theo

  Was er ook niet een demonstratie aangevraagd tegen het coronabeleid?
  Ik hoor daar niets over.

 19. Jankanerwatvan

  @Intersectioneel: is het niet racistisch om witte met een kleine letter en Zwarte met een hoofdletter te schrijven?

  OT: enerzijds bestaat het recht tijdens een demonstratie verschillende onderwerpen te mogen aansnijden, anderzijds doet dat afbreuk aan het doel van de demonstratie. Hoewel ik (oa vanwege acab) het idee krijg dat deze demonstratie een puur provocatieve insteek had

 20. Yoshua

  @JJ.
  Waarom zou je iets afvragen terwijl er genoeg Jurisprudentie over dit onderwerp te vinden is.
  ACAB uitleggen als ”Acht Cola Acht Bier” accepteert de rechtbank ook niet.

  Politie kan geen eigen politieke agenda er op na houden, ze voeren uitsluitend orders uit van Burgemeesters en het OM.

  Kijk gewoon op rechtspraak.nl dan hoef je ook niet meer af te vragen of jouw onderbuik gelijk heeft.

 21. Rob Huibers

  Wat een raar verhaal! Er staat All Clits Are Beautiful, maar die agenten lezen iets anders? En nemen het spandoek in beslag. Het lijkt op machtsmisbruik.

 22. Cohen

  Je demonstreert niet omdat je een mening hebt, je demonstreert omdat je bij een bepaald team/secte wilt horen tegenwoordig. Je zult je misschien best verbonden voelen met een bepaalde richting, zoals rechten voor transgenders. Als je bijvoorbeeld zelf transgender bent is dat goed voor te stellen en er is ook best nog winst te behalen. Je krijgt er echter een heel pakket aan meningen bij zoals rechten voor ultra-conservatieve moslims. Dat is nou eenmaal zo, daar hou je je aan, anders ligt je eruit.

  Daarnaast moet je je houden aan een complexe slachtoffer-hiërarchie waarbij het aantal kruisjes dat je aftikt bepaalt waar je staat zoals @intersectioneel al aangeeft. Helemaal duidelijk is het niet, maar sommige groepen staan duidelijk boven anderen en de blanke man staat duidelijk onderaan. Huidskleur is sowieso super belangrijk, veel belangrijker dan economische klasse. Sterker nog, het grootkapitaal is groot fan de secte.

  En het leuke is, dit komt allemaal naar u toe. Waarschijnlijk censureert u zichzelf al en bent u zich opeens heel erg bewust iemands huidskleur en afkomst. Evenals uw overheidsapparatuur, de media en andere invloedrijke instituties.
  En u moet al helemaal niet aankomen met een tegengeluid, zoals cijfers en feiten die laten zien dat de intersectionele secte op lucht gebaseerd is. U moet weten, alles is subjectief en ‘feiten’ zijn er niet, vooral als u ‘wit’ bent heeft u geen recht van spreken. Hoe u de wereld ervaart wordt bepaald door uw huidskleur. U moet vooral eens luisteren zodat u kunt horen dat u het nooit zult begrijpen. Sterker nog, logica, wiskunde en fundamentele wetenschap zijn intrinsiek koloniale en racistische concepten uit die verschrikkelijke verlichting. Klinkt overdreven? Dit is letterlijk de wind die er waait binnen Noord Amerikaanse universiteiten, vooral de top universiteiten. En nu wordt het dus mainstream en dat maakt, zoals u merkt, de samenleving heel tolerant en gezellig.

  U kunt je natuurlijk ook gewoon helemaal overgeven en actief deelnemen aan de secte. Maarja zelfs dan.. één kleine misstap en de inquisitie komt u halen, zoals al met J.K.Rowling gebeurde.

 23. Coen Mobach

  @Michael en @Eugene:
  De stonewallrellen zijn destijds begonnen als protest tegen zinloos en willekeurig politiegeweld. Die protesten zijn georganiseerd door het gekleurde deel van de LGBT+community van New York. Als we op de witte man hadden moeten wachten, dan zaten we nu nog allemaal in de kast.

  Daarbij zijn er veel biculturelen, vluchtelingen en asielzoekers die vanwege hun LGBT+geaardheid in hun familie niet mogen zijn wie ze zijn. Daarom worden zij vaak bedreigd, soms met geweld en de dood en moeten ze vluchten. Dan is het goed om te weten dat ze binnen de LGBT+gemeenschap welkom en veilig zijn.

 24. Scherpschutter

  @Ron Huibers

  Het lijkt niet alleen op machtsmisbruik, het is ook machtsmisbruik. Wij burgers hebben de Politie ooit in het leven geroepen om onze eigendommen te beschermen. Niet om ze in te vorderen. Dit laatste is helaas in het steeds socialistischer wordende Nederlander wel de belangrijkste taak van de Politie…

  Het werkelijke machtsmisbruik ligt hier echter niet bij de Politie natuurlijk, maar bij de Staat die de regel heeft verzonnen dat eigendommen van burgers ingevorderd mogen worden door de Politie als daar onwelgevallige boodschappen op staan…

  Yoshua heeft sec bezien gelijk. De Politie mag dit doen, maar dat ze het mag doen toont maar weer eens glashelder aan dat wetten en moraliteit twee totaal verschillende zaken zijn. Omdat iets in een wet staat, wil niet zeggen dat het ook automatisch iets ‘goeds’ omvat. Ook in Nederland is de wet niets anders dan een spreekwoordelijke mening met een geweer en de laatste decennia waait er van staatswege een gure autoritaire meningenwind door Nederland die burgers letterlijk degradeert tot rechtenloos belastingvee.

  En vreemd gemoeg wordt er in Nederland voor van alles en nog wat gedemonstreerd…behalve tegen overheidsbemoeienis in ons leven.

  Dit alles gezegd hebbende: de lieden van Antifa mogen zich ook wel eens achter de oren krabben over wat ze nu eigenlijk voor staan. Om te zien wat deze lieden in de praktijk realiseren hoef je alleen maar naar die wijk (“FREE ZONE”) in Seattle te kijken die Antifa tot onafhankelijk verklaarde nadat de Politie daar door democratische wauzen werd afgeschaft. Moorden, verkrachtingen, mishandelingen, overal vuilnis, alles is gesloopt en kapot, alle winkels zijn geplunderd en -oh bittersweet irony- het eerste dat het altijd om open grenzen mauwende Antifa deed nadat ze een hele woonwijk roofden…was grenzen en barricades bouwen om te voorkomen dat vreemdelingen binnen komen…

  Of zou het laatste zijn geweest om te voorkomen dat de burgers van dit nieuwe socialistische arbeidersparadijsje de wijk weer uit vluchten, de functie van grenzen zoals je deze in ieder socialistisch land ter wereld ziet…?

  Deze wereld wordt helaas geregeerd door gekken.

 25. Cico

  Ik moest er enorm van lachen, ‘All Clits are beautiful’. Ik wou dat ik er ooit eentje kan vinden haha

 26. Pee

  @ ikbenbenieuwd

  Zo is het .
  Hadden die figuren dat ook maar eens een keer in de gaten.

 27. Tjeemig de peemig

  Jammer hóór …..

 28. Maurice van Lieshout

  @Intersectioneel

  Misschien eerst de feiten opzoeken voor je wat beweert. Het COC heeft vanaf de oprichting (1946) gevochten voor gelijke rechten voor homo’s, lesbo’s en bi’s net als zijn voorganger het Nederlands Wetenschappelijk Humanitair Komitee (1912-1940). Het COC was ook vanaf het begin betrokken bij de Roze Zaterdag- demonstraties, later als een van de deelnemers aan het Roze Front. Die demo’s waren geïnspireerd door de gay prides in de VS die gehouden werden om de Stonewall-opstand (1969)te herdenken. Pann richtte zich in eerste instantie vooral op de rechten van minderjarigen (toen nog beneden de 21), omdat die geen toegang hadden tot het COC ( tot 1971 was homoseks tussen iemand van boven de 21 met iemand onder die leeftijd strafbaar).

 29. Katja

  Zonder politie heerst chaos en anarchie.

 30. Eugène

  @Coen Mobach: zo kun je overal wel een draai aan geven. Ik ken veel homoseksuele groenteboeren. Moet daarom driekwart van de spandoeken over groente gaan? Het is toch geen gay preit?

  Zwarte transgenders zijn uiteraard hartstikke welkom om hun punt te maken tijdens Pride, maar dan wel tegen discriminatie van zwarte transgenders. Of voor LHBTI-rechten van vluchtelingen. En Iedereen is uiteraard welkom om hun solidariteit met de LHBTI-gemeenschap te tonen tijdens de Pridemars.

  Maar deze mars ging helemaal niet meer over homorechten. Ik zie op de tweede foto potverdorie tien keer zoveel antifa-, pro-vluchtelingen en BLM-T-shirts als regenboogvlaggen en mensen met pro-homoborden. Deze Mars is gekaapt door extreemlinks.

 31. Koel Hoofd

  Demonstreren is een grondrecht, en daarmee het nieuwe zomerevenement ter vermaak en beleving.

 32. Scherpschutter

  @Eugène 29/6/2020 – 19:50

  “Deze Mars is gekaapt door extreemlinks.”

  Nee. U ziet al meer dan de rest, maar nog steeds ziet u niet het hele plaatje. BLM = extreemlinks. Dat zeg ik niet, noch is het een wazige complottheorie. Dat zegt bijvoorbeeld de oprichtster van BLM (Patrisse Cullens) zelf in de volgende video. Glasheldere en niet mis te verstane bewoordingen:

  https://mobile.twitter.com/RitaPanahi/status/1273739801464725504?s=20

  Op de go fund me pagina van BLM UK: “We’re guided by a commitment to dismantle imperialism, capitalism, white-supremacy, patriarchy and the state structures (…).”

  Dat gaat wel wat verder dan een protest tegen veronderstelde onderdrukking van zwarte mensen door blanke mensen, zeg maar….

  Vanzelfsprekend is dit voor de meest kritische denkers onder u niet voldoende bewijs voor de stelling dat BLM en extreemlinks een en hetzelfde zijn. Het volgende bewijs kunt u zelf heel makkelijk vinden op de website van BLM. Klikt u maar eens op de “donate” knop op de website van BLM en bekijk dan de URL eens goed om te zien aan wie u eigenlijk doneert. Niet aan BLM, maar aan….*tromgeroffel*….ActBlue Charities! DE fundraiser van extreemlinks die jaarlijks 1.5 miljard(!) ophaalt voor extreemlinkse actiegroeperingen. Probeer maar! Neem het vooral niet van me aan…

  Heel veel mensen die oprecht boos zijn hebben helemaal niet in de gaten door wie ze gebruikt worden en al helemaal niet voor welk doeleinde. Hoe noemde Stalin deze mensen ook alweer? Bruikbare ……. ?

  BLM. Bolshevik Lives Matter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).